ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

03.10.2008 р. N 11/2-15/10932-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про застосування положень постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.08 N 636

     Iнформуємо вас, що постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України" вiд 09.07.08 N 636 внесено змiни до пункту 11 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.02 N 1569, у вiдповiдностi до яких посадова особа Служби мiжнародних автомобiльних перевезень (далi - СМАП) нараховує плату за проїзд автомобiльними дорогами (за кожен кiлометр проїзду), а також додаткову плату за перевищення загальної маси, осьових навантажень або габаритних параметрiв, про що робить вiдмiтки на товаротранспортному документi.

     Крiм того, цiєю постановою визначено, що якщо додаткова плата за проїзд автомобiльного транспортного засобу з перевищенням загальної маси, осьових навантажень або габаритних параметрiв здiйснена за попередньою заявкою через установи банку, посадова особа СМАП подає митному органу документ, що пiдтверджує сплату через установу банку.

     У разi оформлення проїзду автомобiльного засобу з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв, для якого необхiдно отримати дозвiл з визначеним конкретним маршрутом руху, органiзувати його супроводження та провести експертну оцiнку маршруту вiдповiдною органiзацiєю, збiр за проїзд автомобiльними дорогами може попередньо справлятися СМАП з наступним перерахуванням на вiдповiдний рахунок митного органу.

     У зв'язку з змiною механiзму перерахування зазначених коштiв Держмитслужбою проiнформовано ДП "СМАП" про реквiзити депозитних рахункiв 3734, вiдкритих на iм'я вiдповiдних митних органiв в Головному управлiннi Державного казначейства України у м. Києвi, призначених для зарахування зазначених коштiв.

     Таким чином, митне оформлення транспортних засобiв у пунктах пропуску через державний кордон України при попередньому справляннi СМАП збору за проїзд автомобiльними дорогами з наступним перерахуванням на вiдповiдний рахунок митного органу має здiйснюватись за умови наявностi зазначених коштiв на вiдповiдних рахунках митних органiв, а також отримання платiжного доручення, що пiдтверджує сплату через установу банку.

     У зазначеному платiжному дорученнi ДП "СМАП" зазначатиме суми коштiв складової єдиного збору з розбивкою по платникам, якi його попередньо сплатили, та з реквiзитами транспортних засобiв, якi перетинатимуть митний кордон.

     У разi змiни iнформацiї про транспортнi засоби, зазначенi в платiжних дорученнях, їх митне оформлення може здiйснюватись на пiдставi уточнюючої iнформацiї, отриманої вiд органiв СМАП.

     Ведення митними органами оперативного облiку вищезазначених коштiв має здiйснюватися вiдповiдно до Порядку ведення митними органами оперативного облiку коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках митних органiв як передоплата (доплата), i сум митних та iнших платежiв, якi сплачуються платниками податкiв пiд час митного оформлення товарiв, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 20.07.07 N 615, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 25.09.07 за N 1096/14363.

     З цiєю метою митним органам необхiдно завести картку - особового рахунка платника податкiв на ДП "СМАП" та картки "Залишок коштiв перевiзника, що надiйшли вiд ДП "СМАП", на депозитному рахунку 3734 митного органу" на платникiв, якими було попередньо сплачено зазначенi кошти через ДП "СМАП".

     Форми карток та особливостi облiку сум коштiв за цими картками додаються.

     При цьому, у випадку збiльшення сум нарахованого єдиного збору, пов'язаного з змiною курсу iноземних валют, протяжностi маршруту проїзду автомобiльними дорогами України чи iншими обставинами, допускається доплата перевiзником коштiв в пунктi пропуску через державний кордон України, розрахунок якої здiйснюється посадовими особами ДП "СМАП" та надається митним органам.

     При виявленнi митними органами випадкiв несплати чи неповноти нарахування єдиного збору, сплаченого в пунктi пропуску через державний кордон України, його донарахування необхiдно здiйснювати у вiдповiдностi до роз'яснень, якi надавалися листами Держмитслужби вiд 14.05.07 N 11/7-15/4906 й вiд 04.03.08 N 11/2-15/2507-ЕП, а донарахування за проїзд автомобiльного транспортного засобу з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв має здiйснюватись на пiдставi розрахункiв ДП "СМАП" (конт. тел. 590-10-83).

     Додатково зазначаємо, що сплата єдиного збору в пунктах пропуску через державний кордон України здiйснюється, як правило, iз застосуванням унiфiкованої митної квитанцiї МД-1. Порядком застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 01.04.05 N 1, передбачено, що у графах "Основа нарахування" та "Ставка" квитанцiї МД-1 зазначаються данi, на пiдставi яких здiйснюється розрахунок суми єдиного збору (кiлькiсть залiзничних вагонiв, довжина маршруту, тощо) та розмiр ставки єдиного збору, установлений законодавством.

     При цьому, на пiдставi iнформацiї, наданої органами СМАП, необхiдно в квитанцiї МД-1 вiдображати iнформацiю про особу, яка перерахувала ДП "СМАП" кошти складової частини єдиного збору за проїзд автомобiльними дорогами, зазначати окремими строчками розрахунок такої складової частини єдиного збору, а розрахунок суми збору за отримання права проїзду великогабаритних й великовагових транспортних засобiв iз зазначенням вiдповiдної ставки i кiлометражу - вiдображати в графi "Найменування".

     Крiм того, з метою покращення контролю за справлянням єдиного збору при перемiщеннi товарiв автомобiльним транспортом у графi "Одиниця вимiру" квитанцiї МД-1 крiм виду транспортного засобу необхiдно додатково вказувати його державний номер.

     Одночасно звертаємо вашу увагу на необхiднiсть дотримання пункту 1.9 Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 в частинi забезпечення проставлення гербової печатки митного органу на другому аркушi кожного бланка квитанцiї МД-1, а також пункту 2.3 цього Порядку щодо обов'язкового засвiдчення вiдбитком особистої номерної печатки пiдпису уповноваженої посадової особи митного органу.

     Додаток: на 5/ арк.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник

 

Додаток 1

Картка - особовий рахунок платника податкiв

IНФОРМАЦIЯ ПРО ПЛАТНИКА ПОДАТКIВ

Найменування платника - юридичної особи або П.I.Б. платника - фiзичної особи  
Iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ платника - юридичної особи або iдентифiкацiйний номер за ДРФО (за наявностi) платника - фiзичної особи  
Реквiзити рахункiв: МФО, найменування фiнансової установи, номер i вид рахунку - в iноземнiй валютi чи в нацiональнiй валютi  

1. IНФОРМАЦIЯ ПРО РУХ КОШТIВ НА ДЕПОЗИТНОМУ РАХУНКУ 3734

Перiод, за який формується Картка
з (число, мiсяць, рiк)  
до (число, мiсяць, рiк)  
  Сума
Залишок коштiв передоплати (доплати) на початок перiоду  

1.1. Надiйшло коштiв передоплати (доплати) вiд платника податкiв

Тип документа Номер Дата Сума
1 2 3 4
       
Усього:  

1.2.Надiйшло коштiв, повернених з Держбюджету

Тип документа Номер Дата Сума
1 2 3 4
       
Усього:  

1.3. Повернено коштiв передоплати (доплати) платнику

Тип документа Номер Дата Сума
1 2 3 4
       
Усього:  

1.4. Нарахованi суми митних та iнших платежiв, що пiдлягають перерахуванню (перерахованi) до держбюджету

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  

1.5. Cуми донарахованих митних та iнших платежiв, що доплачуються до держбюджету пiсля закiнчення митного оформлення з коштiв передоплати

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  
  
  Сума
Залишок коштiв передоплати (доплати) на кiнець перiоду:  

II. ДОДАТКОВА IНФОРМАЦIЯ ПРО РУХ КОШТIВ НА РАХУНКАХ З ОБЛIКУ ДОХОДIВ ДЕРЖБЮДЖЕТУ

  Сума
Залишок переплат в держбюджетi на початок перiоду  

2.1. Суми митних та iнших платежiв, сплаченi (доплаченi) платниками податкiв безпосередньо на рахунки з облiку доходiв

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  

2.2. Суми платежiв, помилкову та/або надмiрну сплату яких до держбюджету встановлено вiдповiдно до законодавства (переплата в держбюджетi)

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  

2.3. Кошти, поверненi платнику податкiв з держбюджету (у тому числi на депозитний рахунок 3734)

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  

2.4. Суми платежiв, надмiрно та/або помилково сплачених до держбюджету, якi зарахованi при митних оформленнях як митнi платежi, без фактичного повернення

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  
  
  Сума
Залишок переплат у держбюджетi на кiнець перiоду:  

III. УЗАГАЛЬНЕНА НФОРМАЦIЯ ЩОДО СУМ КОШТIВ ПЛАТНИКА ПОДАТКIВ, ПЕРЕРАХОВАНИХ ДО ДЕРЖБЮДЖЕТУ ЯК МИТНI ПЛАТЕЖI (З УРАХУВАННЯМ ПОВЕРНЕНЬ)

  Перераховано до Держбюджету
Вид платежу Сума
1 2 3
За перiод, за який формується який формується картка
     
Усього:    
З початку року
     
Усього:    

 

Додаток 2

Залишок коштiв перевiзника, що надiшли вiд ДП "СМАП", на депозитному рахунку 3734

за станом на ___________________

Iнформацiя про платника складової єдиного збору

Найменування платника - юридичної особи або П.I.Б. платника - фiзичної особи  
Iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ платника - юридичної особи або iдентифiкацiйний номер за ДРФО (за наявностi) платника - фiзичної особи  

Iнформацiя про операцiї з коштами

1. Iнформацiя про залишок коштiв передоплати
Перiод Сума
1 2
Залишок коштiв передоплати  
у т.ч. у межах якого можна здiйснювати митне оформлення на визначений час  
   
Сума складової єдиного збору, що пiдлягає перерахуванню до держбюджету за робочий день  

2 Надiйшло коштiв передоплати вiд ДП "СМАП", повернення переплати з бюджету та здiйснених доплат

Тип документа Номер Дата Сума
1 2 3 4
       
Усього:  

3. Блокування коштiв за документами, що перебувають у роботi

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  

4. Зараховано в рахунок сплати складової єдиного збору за оформленими документами

Тип документа Номер Дата Вид платежу Сума
1 2 3 4 5
         
Усього:  

5. Повернено коштiв передоплати ДП "СМАП"

Тип документа Номер Дата Сума
1 2 3 4
       
Усього:  

 

Додаток 3

Особливостi облiку сум коштiв передоплати складової єдиного збору, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон України, та сум коштiв доплати перевiзниками

     Облiк сум коштiв передоплати, що надходить на депозитний рахунок 3734 вiд ДП "СМАП" як передоплата перевiзниками складової єдиного збору, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон України, та доплата перевiзниками коштiв здiйснюється з такими особливостями:

     1. На ДП "СМАП" вiдкривається картка за формою, наведеною в додатку 1, яка заповнюється у порядку, визначеному пунктами 1-2 роздiлу III Порядку ведення митними органами оперативного облiку коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках митних органiв як передоплата (доплата), i сум митних та iнших платежiв, якi сплачуються платниками податкiв пiд час митного оформлення товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.07.07 N 615.

     Картка про залишок коштiв не вiдкривається.

     В таблицi 1.4 "Нарахованi суми митних та iнших платежiв, що пiдлягають перерахуванню (перерахованi) до держбюджету" вiдображаються данi про нарахованi суми митних платежiв в межах перерахованих коштiв вiд ДП "СМАП", без врахування сум доплати, що здiйснюється перевiзниками.

     2. Облiк коштiв, що надiйшли вiд ДП "СМАП", та доплата, що здiйснюється безпосередньо перевiзниками в пунктi пропуску через державний кордон України, здiйснюється в розрiзi окремих перевiзникiв, сплата складової єдиного збору якими забезпечена шляхом передоплати на депозитний рахунок 3734, за iнформацiєю про обсяги таких коштiв та перевiзникiв, що надходить вiд ДП "СМАП" у формi "Залишок коштiв перевiзника, що надiйшли вiд ДП "СМАП", на депозитному рахунку 3734", наведенiй у додатку 2.

     3. Порядок заповнення форми "Залишок коштiв перевiзника, що надiйшли вiд ДП "СМАП", на депозитному рахунку 3734" такий:

     - у графах блоку "Iнформацiя про платника складової єдиного збору" зазначається iнформацiя стосовно платника податкiв, а саме:

     найменування платника - юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi платника - фiзичної особи;

     iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ платника - юридичної особи або iдентифiкацiйний номер за ДРФО (за наявностi) платника - фiзичної особи.

     - у графах блоку "Iнформацiя про операцiї з коштами":

     у таблицi 1 "Iнформацiя про залишок коштiв передоплати":

     у рядку "Залишок коштiв передоплати" зазначається сума залишку коштiв передоплати єдиного збору платника податкiв, що надiйшла вiд ДП "СМАП" та облiковується на рахунку 3734. Ця сума складається iз суми, зазначеної у рядку "Усього" таблицi 2, за мiнусом сум, зазначених у рядках "Усього" таблиць 4 та 5;

     у рядку "у т.ч. у межах якого можна здiйснювати митне оформлення на визначений час" зазначається сума залишку коштiв передоплати, яка може бути використана для сплати складової єдиного збору при митному оформленнi. Ця сума складається iз суми, зазначеної в попередньому рядку за мiнусом суми, зазначеної у рядку "Усього" таблицi 3.

     - у таблицi 2 "Надiйшло коштiв передоплати вiд ДП "СМАП" та здiйснених доплат" на пiдставi щоденної виписки з рахункiв, вiдкритих на iм'я митних органiв в органах Державного казначейства України, й iнформацiї, що надiйшла вiд ДП "СМАП" (у разi надходження передоплати /доплати/ у безготiвковiй формi розрахунку), та на пiдставi оригiналу прибуткового касового документа, що пiдтверджує доплату перевiзником готiвкою до вповноваженого банку (каси митного органу), зазначаються:

     у графi 1 "Тип документа" - платiжне доручення, згiдно з яким надiйшли кошти передоплати вiд ДП "СМАП", та квитанцiя банку чи касовий ордер, згiдно з якими доплачено кошти перевiзником;

     у графi 2 "Номер" - номер платiжного документа, згiдно з яким надiйшли кошти передоплати вiд ДП "СМАП" та доплата вiд перевiзника;

     у графi 3 "Дата" - дата зарахування сум за платiжним дорученням на вiдповiдний рахунок митницi або дата квитанцiї банку, касового ордера;

     у графi 4 "Сума" - сума коштiв передоплати (доплати), яка надiйшла вiд ДП "СМАП" та перевiзника, на вiдповiдний рахунок митного органу;

     у рядку "Усього" - загальна сума коштiв передоплати (доплати), яка надiйшла упродовж зазначеного перiоду вiд ДП "СМАП" та перевiзника на вiдповiдний рахунок митному органу.

     - у таблицi 3 "Блокування коштiв за документами, що перебувають у роботi" зазначаються МД-1, за якими здiйснено нарахування складової єдиного збору, але ще не завершено митне оформлення, у разi, якщо сплата складової єдиного збору перевiзником здiйснюється за рахунок коштiв, перерахованих ДП "СМАП", а саме:

     у графi 1 "Тип документа" - МД-1, за якою здiйснюється нарахування складової єдиного збору;

     у графi 2 "Номер" - номер МД-1, за якою здiйснюється нарахування складової єдиного збору;

     у графi 3 "Дата" - дата присвоєння документу порядкового номера;

     у графi 4 "Вид" - код виду платежу вiдповiдно до Класифiкатора видiв податкiв i зборiв;

     у графi 5 "Сума" - сума нарахованої складової єдиного збору, яка пiсля оформлення документа в повному обсязi пiдлягає зарахуванню у рахунок сплати цього збору.

     Якщо вiдповiдно до законодавства за документами, що були прийнятi в роботу, було прийнято рiшення про неможливiсть завершення митного оформлення, то кошти, якi блокувалися за цими документами, розблоковуються та залишаються як передоплата.

     Вiдповiднi коригування здiйснюються у таблицi "Iнформацiя про залишок коштiв передоплати" - показник, зазначений у рядку "у т.ч. у межах якої можна здiйснювати митне оформлення на визначений час", збiльшується на вищезазначену суму.

     - у таблицi 4 "Зараховано в рахунок сплати складової єдиного збору за оформленими документами" зазначаються оформленi документи, а саме:

     у графi 1 "Тип документа" - тип документа, за яким здiйснювалося нарахування складової єдиного збору;

     у графi 2 "Номер" - номер документа, за яким здiйснювалося нарахування складової єдиного збору;

     у графi 3 "Дата" - дата присвоєння документу порядкового номера;

     у графi 4 "Вид" - код виду платежу вiдповiдно до Класифiкатора видiв податкiв i зборiв;

     у графi 5 "Сума" - сума нарахованої складової єдиного збору.

     - у таблицi 5 "Повернено коштiв передоплати" на пiдставi щоденної виписки з рахункiв, вiдкритих в органах Державного казначейства України, зазначаються такi данi:

     у графi 1 "Тип документа" - тип платiжного документа (платiжне доручення), згiдно з яким повернено кошти передоплати;

     у графi 2 "Дата" - дата платiжного документа;

     у графi 3 "Сума" - сума коштiв передоплати, яка повернута ДП "СМАП".

     У разi повернення коштiв передоплати вiдповiднi коригування здiйснюються у таблицi "Iнформацiя про залишок коштiв" - показник, зазначений у рядку "у т.ч. у межах якої можна здiйснювати митне оформлення на визначений час", зменшується на суму повернення.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.