ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.03.08 N 11/2-15/2507-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про надання роз'яснень

     У зв'язку iз запитами митних органiв з питань, пов'язаних iз застосуванням норм наказу Держмитслужби вiд 07.12.2007 N 1032 "Про внесення змiн до Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 29.12.2007 за N 1422/14689 та наказу Держмитслужби вiд 07.11.2007 N 933 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307" щодо форми справляння єдиного збору повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до Закону України вiд 04.11.99 N 1212-ХIV "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" єдиний збiр справляється одноразово залежно вiд режиму перемiщення (ввезення, транзит) за єдиним платiжним документом в залежностi вiд виду, мiсткостi або загальної маси транспортних засобiв. Тобто всi складовi єдиного збору встановленi щодо транспортних засобiв вiтчизняних та iноземних власникiв, якi перетинають державний кордон України, i нараховуються за здiйснення у пунктах пропуску через державний кордон України вiдповiдно до законодавства України митного при транзитi вантажiв i транспортних засобiв, санiтарного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного та екологiчного контролю вантажiв i транспортних засобiв, за проїзд транспортних засобiв автомобiльними дорогами України та за проїзд автомобiльних транспортних засобiв з перевищенням встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв справляються за єдиним платiжним документом.

     Згiдно з Положенням про вантажну митну декларацiю, затвердженим Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.1997 N 574, вантажна митна декларацiя - письмова заява встановленої форми, що подається митному органу i мiстить вiдомостi про товари та транспортнi засоби, якi перемiщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також iншу iнформацiю, необхiдну для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податкiв, зборiв та iнших платежiв.

     Разом з цим, Порядком застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 04.01.2005 N 1 та зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.2005 за N 66/10346 передбачено, що унiфiкована митна квитанцiя МД-1 застосовується пiд час справляння митним органом з фiзичних осiб та пiдприємств платежiв, якщо законодавством не передбачено складання вантажної митної декларацiї на перемiщуванi через митний кордон України товари.

     Таким чином, єдиним платiжним документом при справляннi єдиного збору, можуть бути вантажна митна декларацiя або унiфiкована митна квитанцiя МД-1.

     Звертаємо увагу, що згiдно з пунктом 14 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.02 N 1569 (далi - Порядок) єдиний збiр може бути сплачений: власником транспортного засобу та вантажу; перевiзником вантажу; iншою особою, уповноваженою власником або перевiзником.

     Пунктом 15 Порядку передбачено, що сплата єдиного збору здiйснюється:

     готiвкою - до уповноваженої установи банку, що знаходиться у пунктi пропуску через державний кордон, через який перемiщується транспортний засiб та вантаж, на рахунок митного органу, в зонi дiяльностi якого розмiщено цей пункт;

     у безготiвковiй формi - шляхом попередньої сплати на вiдповiдний рахунок митного органу, в зонi дiяльностi якого розмiщено пункт пропуску, через який перемiщується транспортний засiб та вантаж.

     Допускається доплата коштiв готiвкою через приписну касу уповноваженої установи банку у пунктi пропуску через державний кордон.

     Пунктом 16 Порядку встановлено, що у разi вiдсутностi у пунктi пропуску через державний кордон приписної каси уповноваженої установи банку кошти приймаються вiдповiдною посадовою особою митного органу за єдиним платiжним документом з подальшою передачею їх до каси митного органу.

     Пунктом 17 Порядку визначено, що у разi ввезення залiзничним транспортним засобом вантажу, призначеного для використання на митнiй територiї України, сплата єдиного збору за здiйснення контролю в пунктах пропуску через державний кордон може здiйснюватися на рахунок митних органiв, в зонi дiяльностi яких розташованi станцiї призначення.

     Допускається доплата коштiв у рахунок сплати єдиного збору готiвкою через касу митного органу, в зонi дiяльностi якого розташованi станцiї призначення.

     Пунктом 18 Порядку передбачено, що пiдтвердженням факту сплати єдиного збору є вiдбиток особистої номерної печатки та особистий пiдпис посадової особи митного органу, яка здiйснювала митний контроль, на всiх примiрниках єдиного платiжного документа.

     Роз'яснення щодо донарахувань сум єдиного збору у разi виявлення випадкiв несплати єдиного збору в пунктi пропуску через митний кордон України надавалися листом Держмитслужби вiд 14.05.2007 N 11/7-15/4906.

     Таким чином, якщо єдиний збiр справляється за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1, нарахування сум єдиного збору в графi 47 ВМД (наведення реквiзитiв платiжного документа про його сплату в графi В ВМД) не здiйснюється.

     Якщо справляння єдиного збору здiйснюється за ВМД, унiфiкована митна квитанцiя МД-1 не застосовується. При цьому заповнення граф ВМД здiйснюється згiдно Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби 09.07.97 N 307, зареєстрованої в Мiн'юстi 24.09.97 за N 443/2247 (в редакцiї наказу Держмитслужби вiд 07.11.2007 N 933).

     При нарахуваннi єдиного збору в пунктi пропуску через державний кордон (або донарахуваннi у внутрiшнiй митницi) за ВМД, що складається з декiлькох складових (плати за проїзд транспортних засобiв автомобiльними дорогами України, плати за проїзд автомобiльних транспортних засобiв з перевищенням встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв), вiдомостi щодо нарахування складових єдиного збору в графi 47 ВМД зазначаються окремими строками.

     У разi, транзитного перемiщення товарiв без оформлення ВМД але iз застосуванням залiзничних накладних ЦIМ (СIМ) або УМВС (СМГС), або ЦIМ/УМВС (СIМ/SMGS, ЦИМ/СМГС) справляння єдиного збору здiйснюється за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1.

     Щодо застосування норм наказу Держмитслужби вiд 07.12.2007 N 1032 "Про внесення змiн до Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї 29.12.2007 за N 1422/14689 (далi - Наказ), зазначаємо наступне. Наявне програмне забезпечення ПIК "Iнспектор-2006" не передбачає визначення платiжного доручення, з якого здiйснюється списання платежiв нарахованих за конкретною УМК МД-1.

     Таким чином, до приведення у вiдповiднiсть нормативної бази з програмним забезпеченням, у разi внесення сум єдиного збору через вiддiлення уповноваженого банку, заповнення граф УМК здiйснюється вiдповiдно до вищезазначеного наказу. При списаннi сум єдиного збору, унесених як передоплата, з депозитного рахунку митного органу, вiдкритого в органах Держказначейства, реквiзити платiжного документу не зазначаються.

Перший заступник Голови Cлужби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.