Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 240 від 23.03.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

06.05.10 N 441


Про затвердження Положення про Управлiння контролю за перемiщенням товарiв Державної митної служби України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 10 лютого 2011 року N 92

     У зв'язку з уведенням у дiю наказом Держмитслужби України вiд 07.04.2010 N 331 структури та штатного розпису центрального апарату Держмитслужби України на 2010 рiк наказую:

     1. Затвердити Положення про Управлiння контролю за перемiщенням товарiв Державної митної служби України, що додається.

     2. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держмитслужби України вiд 02.04.2009 N 292 "Про затвердження Положення про Управлiння контролю за перемiщенням товарiв Державної митної служби України".

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Служби Гутника А.Є.

Голова Служби I.Г.Калєтнiк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
06.05.10 N 441

ПОЛОЖЕННЯ
про Управлiння контролю за перемiщенням товарiв Державної митної служби України

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     Це Положення визначає правовий статус Управлiння контролю за перемiщенням товарiв Держмитслужби України (далi - Управлiння), а саме його компетенцiю, права, завдання, функцiї та органiзацiйну структуру.

     1.1. Управлiння є структурним пiдроздiлом Держмитслужби України i пiдпорядковується одному iз заступникiв Голови Держмитслужби України згiдно з розподiлом функцiональних повноважень Голови та його заступникiв.

     1.2. У своїй дiяльностi посадовi особи Управлiння керуються Конституцiєю України, законами України, актами Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правовими актами Держмитслужби України, цим Положенням.

     1.3. Управлiння здiйснює свою дiяльнiсть у межах компетенцiї, встановленої цим Положенням, на основi планiв, якi затверджуються керiвником Управлiння. За необхiдностi плани погоджуються заступником Голови Держмитслужби України згiдно з розподiлом функцiональних повноважень Голови та його заступникiв.

     1.4. Пiд час виконання покладених на нього завдань Управлiння в установленому порядку взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами центрального апарату Держмитслужби України, регiональними митницями, митницями, спецiалiзованими митними установами й органiзацiями.

     Управлiння здiйснює загальне керiвництво, координацiю та контроль за дiяльнiстю структурних пiдроздiлiв митних органiв, якi здiйснюють контроль за перемiщенням товарiв, дiяльнiстю перевiзникiв i забезпечують застосування заходiв гарантування доставки товарiв.

     1.5. Структура та штатний розпис Управлiння затверджуються Головою Держмитслужби України у межах установленої штатної чисельностi та фонду заробiтної плати.

     1.6. Функцiональнi обов'язки посадових осiб Управлiння визначаються їх посадовими iнструкцiями, якi затверджуються начальником Управлiння.

2. ЗАВДАННЯ УПРАВЛIННЯ

     2.1. Забезпечення, у межах компетенцiї Управлiння, реалiзацiї державної полiтики у сферi митної справи, виконання законодавства України з питань митної справи, захисту економiчних iнтересiв України, конституцiйних прав i свобод громадян.

     2.2. Органiзацiя контролю за виконанням митними органами актiв законодавства, наказiв i доручень керiвництва Держмитслужби України з питань контролю за перемiщенням товарiв, аналiз причин порушень їх вимог, внесення пропозицiй щодо їх усунення.

     2.3. Координацiя дiяльностi митних органiв iз налагодження митного контролю за перемiщенням товарiв митною територiєю України, впровадження системи заходiв гарантування доставки товарiв у митницi призначення, контролю за дiяльнiстю перевiзникiв.

     2.4. Пiдтримка взаємодiї з iншими державними органами, органами мiсцевого самоврядування, громадськими, неурядовими, мiжнародними органiзацiями й установами з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     2.5. Пiдготовка проектiв законодавчих та iнших нормативно-правових актiв з питань контролю за перемiщенням товарiв, гарантiйного забезпечення доставки товарiв у митницi призначення, дiяльностi перевiзникiв тощо; опрацювання таких проектiв, пiдготовлених iншими суб'єктами.

     2.6. Забезпечення, у межах компетенцiї Управлiння, виконання зобов'язань за мiжнародними договорами України.

     2.7. Сприяння розвитковi мiжнародного спiвробiтництва у сферi митної справи.

     2.8. Застосування, у межах компетенцiї Управлiння, норм права з метою забезпечення реалiзацiї конституцiйних прав i свобод громадян.

3. ФУНКЦIЇ УПРАВЛIННЯ

     Вiдповiдно до покладених на нього завдань, Управлiння виконує контрольно-аналiтичну, координацiйну, органiзацiйну, нормотворчу та правозастосовну функцiї:

     3.1. Вiдстежує дiяльнiсть митних органiв щодо забезпечення дотримання митного законодавства з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, контролює виконанням ними актiв законодавства, наказiв i доручень керiвництва Держмитслужби України у цiй галузi. Аналiзує причини порушень їх вимог, вносить пропозицiї щодо усунення недолiкiв.

     Бере участь у проведеннi перевiрок дiяльностi митних органiв за напрямами, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.2. Збирає, узагальнює й аналiзує iнформацiю з питань, що належать до компетенцiї Управлiння; iнформує керiвництво Держмитслужби України про стан реалiзацiї вимог нормативно-правових актiв iз зазначених питань; готує за дорученням керiвництва Держмитслужби iнформацiйнi, довiдковi та iншi матерiали у сферi компетенцiї Управлiння.

     3.3. Координує дiяльнiсть пiдроздiлiв контролю за перемiщенням товарiв, iнших пiдроздiлiв митних органiв України з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.4. Пiдтримує взаємодiю митних органiв з iншими державними органами, органами мiсцевого самоврядування, громадськими, неурядовими, мiжнародними органiзацiями й установами з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.5. Розробляє i супроводжує нормативно-правовi акти щодо здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, застосування заходiв гарантування доставки товарiв, дiяльностi перевiзникiв, вiдстежує й аналiзує ефективнiсть цих актiв.

     3.6. Опрацьовує питання щодо використання вiдповiдних комп'ютерних мереж i баз даних пiд час здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, застосування заходiв гарантування доставки товарiв та у ходi контролю за дiяльнiстю перевiзникiв.

     3.7. За дорученням керiвництва Держмитслужби України вирiшує питання, якi носять оперативний характер, у межах компетенцiї Управлiння.

     3.8. Розробляє та вносить на розгляд керiвництва Держмитслужби України проекти законодавчих та iнших нормативно-правових актiв з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     Бере участь у розробцi нормативно-правових актiв з питань здiйснення митного контролю i митного оформлення, опрацьовує та вносить пропозицiї щодо погодження проектiв законодавчих та iнших нормативно-правових актiв, пiдготовлених iншими суб'єктами.

     Взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами центрального апарату Держмитслужби України, митними органами та вiдповiдними органами виконавчої влади пiд час розроблення проектiв законодавчих та iнших нормативно-правових актiв.

     3.9. Бере, у межах компетенцiї Управлiння, участь у пiдготовцi та опрацюваннi проектiв мiжнародних договорiв з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.10. Розглядає, за дорученням керiвництва Держмитслужби України, звернення органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, органiзацiй, пiдприємств усiх форм власностi та громадян з питань, якi належать до компетенцiї Управлiння. Надає роз'яснення i коментарi з цих питань.

     3.11. Пункт 3.11 глави 3 виключено

(згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 10.02.2011р. N 92, у зв'язку з цим пункти 3.12 - 3.19 вважати вiдповiдними пунктами 3.11 - 3.18)

     3.11. Забезпечує ведення Держмитслужбою України реєстру митних перевiзникiв та його перiодичну публiкацiю.

     3.12. Забезпечує дотримання митними органами вимог Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП 1975 року (Конвенцiї МДП). Готує нормативно-правовi акти, роз'яснення та iншi матерiали, спрямованi на забезпечення належного функцiонування Конвенцiї МДП в Українi.

     3.13. У межах компетенцiї Управлiння готує матерiали щодо застосування передбачених законодавством санкцiй до суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi та громадян, якi надають послуги з мiжнародних перевезень товарiв i пасажирiв, iнформує про це центральнi органи виконавчої влади, iншi заiнтересованi установи й органiзацiї.

     3.14. Координує та пiдтримує взаємодiю митних органiв з органiзацiями й об'єднаннями перевiзникiв та експедиторiв, митними перевiзниками, незалежними фiнансовими посередниками, страховими органiзацiями, банками, фiнансово-кредитними установами тощо з питань, якi належать до компетенцiї Управлiння.

     3.15. Готує та проводить семiнари, конференцiї, iншi навчально-методичнi заходи з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.16. У межах компетенцiї Управлiння бере участь у розглядi подань щодо застосування заходiв заохочення i дисциплiнарних стягнень до посадових осiб митних органiв.

     3.17. Бере участь у заходах Держмитслужби України щодо забезпечення виконання вимог Законiв України "Про державну службу", "Про боротьбу з корупцiєю" тощо.

     3.18. Забезпечує дотримання режиму секретностi пiд час роботи посадових осiб Управлiння з вiдомостями, якi становлять державну таємницю.

  1. 4. ПРАВА УПРАВЛIННЯ

     Управлiння має право:

     4.1. Одержувати вiд структурних пiдроздiлiв центрального апарату Держмитслужби України, митних органiв, органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, органiзацiй, пiдприємств усiх форм власностi та громадян, якi беруть участь у процесi перемiщення i митного оформлення товарiв та iнших предметiв, необхiдну iнформацiю i документи вiдповiдно до покладених на Управлiння завдань i функцiй.

     4.2. Залучати, за згодою керiвникiв структурних пiдроздiлiв Держмитслужби України, регiональних митниць, митниць, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй, вiдповiдних фахiвцiв для забезпечення виконання покладених на Управлiння завдань.

     4.3. У межах компетенцiї Управлiння брати участь у контрольних заходах i самостiйно перевiряти стан дотримання посадовими особами митних органiв положень законодавчих та iнших нормативно-правових актiв, що регулюють митну справу; одержувати вiд посадових осiб письмовi та уснi пояснення з питань, що виникають пiд час перевiрки виконання актiв законодавства, наказiв i доручень керiвництва Держмитслужби України; перевiряти повноту усунення порушень, виявлених попереднiми перевiрками.

     Вимагати вiд керiвникiв митних органiв та посадових осiб їх структурних пiдроздiлiв дотримання вимог законодавства з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     4.4. Перевiряти органiзацiйну дiяльнiсть регiональних митниць та митниць з контролю за перемiщенням товарiв, стан їх забезпечення спецiальними засобами митного контролю, зв'язку, обчислювальною технiкою, укомплектованiсть особовим складом для узагальнення та внесення пропозицiй щодо пiдвищення ефективностi їх дiяльностi.

     Погоджувати пропозицiї щодо штатної чисельностi, структури i пiдпорядкування пiдроздiлiв митних органiв з контролю за перемiщенням товарiв.

     4.5. Вносити на розгляд керiвництва Держмитслужби України пропозицiї щодо застосування до посадових осiб митних органiв України заходiв заохочення i дисциплiнарних стягнень, передбачених законодавством України.

     4.6. З метою виконання завдань, покладених на Управлiння, користуватися всiєю необхiдною службовою iнформацiєю, яка є у розпорядженнi Управлiння, iнших структурних пiдроздiлiв центрального апарату Держмитслужби України, митних органiв тощо, у тому числi шляхом доступу до вiдповiдних баз даних та програмно-iнформацiйних комплексiв Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи (ЄАIС) Держмитслужби України, баз даних митних органiв, мiжнародних iнформацiйних мереж i мiжнародних каналiв зв'язку. Створювати та використовувати власнi iнформацiйнi бази даних.

     Користуватися в установленому порядку iнформацiєю рiзних ступенiв таємностi.

     4.7. За дорученням керiвництва Держмитслужби України брати участь у роботi комiсiй, делегацiй, експертних i робочих груп з питань, якi належать до компетенцiї Управлiння.

     4.8. За дорученням керiвництва Держмитслужби представляти Держмитслужбу України у державних, неурядових, мiжнародних, громадських органiзацiях та установах.

     4.9. Надавати роз'яснення щодо застосування актiв Держмитслужби України у частинi питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

5. СТРУКТУРА ТА КЕРIВНИЦТВО УПРАВЛIННЯ

     5.1. Управлiння очолює начальник, який призначається на посаду та звiльняється з посади наказом Держмитслужби України.

     5.2. Начальник Управлiння має заступника, який одночасно є начальником вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв.

     5.3. У разi вiдсутностi начальника Управлiння його обов'язки виконує заступник начальника Управлiння або iнша посадова особа Управлiння на пiдставi наказу Держмитслужби України.

     5.4. Права, обов'язки та вiдповiдальнiсть начальника Управлiння визначаються цим Положенням.

     5.5. Права, обов'язки та вiдповiдальнiсть посадових осiб Управлiння визначаються їх посадовими iнструкцiями, якi затверджуються начальником Управлiння.

     5.6. До складу Управлiння входять три вiддiли:

     вiддiл контролю за перемiщенням товарiв;

     вiддiл забезпечення заходiв гарантування;

     вiддiл контролю дiяльностi перевiзникiв.

     5.7. Начальник Управлiння:

     5.7.1. Здiйснює загальне керiвництво роботою Управлiння, розробляє i здiйснює заходи щодо полiпшення органiзацiї та пiдвищення ефективностi роботи його пiдроздiлiв.

     5.7.2. Забезпечує виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.7.3. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли Управлiння та посадовi iнструкцiї посадових осiб Управлiння.

     5.7.4. Органiзовує разом з кадровою службою центрального апарату Держмитслужби України роботу з добору кадрiв, пiдвищення їх квалiфiкацiї; координує роботу з формування та пiдготовки кадрового резерву Управлiння.

     Забезпечує додержання посадовими особами Управлiння правил внутрiшнього трудового розпорядку.

     5.7.5. Вносить пропозицiї керiвництву Держмитслужби України щодо застосування заходiв заохочення i накладення стягнень стосовно посадових осiб Управлiння та митних органiв.

     5.7.6. Забезпечує взаємодiю Управлiння з iншими пiдроздiлами Держмитслужби України.

     5.7.7. Направляє запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, контролює їх виконання.

     5.7.8. Вiдповiдає на звернення, скарги, запити й пропозицiї юридичних осiб та громадян, що надходять безпосередньо до Управлiння. Готує пропозицiї керiвництву Держмитслужби України за зверненнями юридичних осiб та громадян, переданими для розгляду до Управлiння.

     5.7.9. Контролює виконання посадовими особами Управлiння вимог Закону України "Про державну таємницю", iнших нормативно-правових актiв з питань охорони державної таємницi.

     5.7.10. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Держмитслужби України, у межах компетенцiї Управлiння.

     5.8. Начальник Управлiння має право:

     5.8.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби України, митних органiв, юридичних осiб та громадян необхiдну iнформацiю, довiдковi матерiали тощо для виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.8.2. У межах наданих йому повноважень давати розпорядження, якi є обов'язковими для виконання пiдлеглими.

     5.8.3. Готувати i вносити керiвництву Держмитслужби України подання стосовно призначення на посади та звiльнення з посад посадових осiб Управлiння i митних органiв, присвоєння цим посадовим особам спецiальних звань митної служби України, застосування заходiв заохочення i накладення дисциплiнарних стягнень.

     5.8.4. Контролювати дотримання працiвниками Управлiння чинного законодавства, виконання посадових iнструкцiй, вказiвок, розпоряджень i доручень безпосереднiх та прямих керiвникiв.

     5.8.5. Дiяти у межах компетенцiї Держмитслужби України i представляти її iнтереси у державних та iнших органах.

     5.8.6. Надавати вiдповiдно до своєї компетенцiї вiдомостi, пропозицiї, зауваження структурним пiдроздiлам Держмитслужби України, митним органам, iншим державним та недержавним органам, громадянам тощо.

     5.8.7. Для виконання завдань, покладених на Управлiння, iнiцiювати запити й органiзовувати опрацювання необхiдної аналiтичної, оперативної та довiдкової iнформацiї, одержаної вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби України, митних органiв, установ, органiзацiй, громадян тощо.

     5.8.8. Самостiйно встановлювати органiзацiйнi принципи та схеми роботи Управлiння.

     5.8.9. Вимагати вiд посадових осiб митних органiв додержання положень законодавства, своєчасного виконання доручень керiвництва Держмитслужби України.

     5.8.10. Пiдписувати листи Управлiння, вiзувати документи та iншi матерiали у межах компетенцiї Управлiння.

     5.9. Начальник Управлiння несе вiдповiдальнiсть за:

     5.9.1. Незабезпечення виконання покладених на Управлiння завдань та функцiй, передбачених положенням про Управлiння.

     5.9.2. Неналежну органiзацiю дiяльностi Управлiння, недотримання законностi у службовiй дiяльностi посадовими особами Управлiння.

     5.9.3. Додержання належного рiвня трудової та виконавської дисциплiни в Управлiннi, забезпечення належних умов охорони працi.

     5.9.4. Наслiдки своїх розпоряджень, доручень, рiшень, самостiйно прийнятих пiд час виконання службових обов'язкiв, а також за бездiяльнiсть.

     5.9.5. Стан професiйної пiдготовки та виховної роботи з посадовими особами Управлiння.

     5.9.6. Дотримання посадовими особами Управлiння вимог Закону України "Про державну таємницю".

Начальник Управлiння контролю за перемiщенням товарiв В.Луговець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.