ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України щодо обмеження доступу на український ринок iноземної друкованої продукцiї антиукраїнського змiсту

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. Статтю 3 Закону України "Про друкованi засоби масової iнформацiї (пресу) в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 1, ст. 1; 2004 р., N 11, ст. 141; 2014 р., N 22, ст. 816; 2015 р., N 26, ст. 219) викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 3. Неприпустимiсть зловживання свободою дiяльностi друкованих засобiв масової iнформацiї

     Забороняється використання друкованих засобiв масової iнформацiї для:

     закликiв до захоплення влади, насильницької змiни конституцiйного ладу або територiальної цiлiсностi України;

     пропаганди вiйни, насильства та жорстокостi;

     розпалювання расової, нацiональної, релiгiйної ворожнечi;

     розповсюдження порнографiї, а також з метою вчинення терористичних актiв та iнших кримiнально караних дiянь;

     пропаганди комунiстичного та/або нацiонал-соцiалiстичного (нацистського) тоталiтарних режимiв та їхньої символiки;

     популяризацiї або пропаганди держави-агресора та її органiв влади, представникiв органiв влади держави-агресора та їхнiх дiй, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомiрною окупацiю територiї України;

     втручання в особисте i сiмейне життя особи, крiм випадкiв, передбачених законом;

     заподiяння шкоди честi i гiдностi особи;

     розголошення будь-якої iнформацiї, яка може призвести до вказання на особу неповнолiтнього правопорушника без його згоди i згоди його законного представника".

     2. У Законi України "Про видавничу справу" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 32, ст. 206 iз наступними змiнами):

     1) у статтi 28:

     частину першу виключити;

     частину другу пiсля абзацу першого доповнити двома новими абзацами такого змiсту:

     "випускати у свiт, виготовляти та/або розповсюджувати продукцiю, що мiстить матерiали (висловлювання, заклики тощо), змiст яких спрямований на лiквiдацiю незалежностi України, змiну конституцiйного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенiтету i територiальної цiлiсностi держави, пiдрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду вiйни, насильства, комунiстичного та/або нацiонал-соцiалiстичного (нацистського) тоталiтарних режимiв та їхньої символiки, розпалювання мiжетнiчної, расової, релiгiйної ворожнечi, вчинення терористичних актiв, посягання на права i свободи людини, здоров'я населення;

     випускати у свiт, виготовляти та/або розповсюджувати продукцiю, що мiстить популяризацiю або пропаганду органiв держави-агресора та їх окремих дiй, що створюють позитивний образ працiвникiв держави-агресора, працiвникiв радянських органiв державної безпеки, виправдовують чи визнають правомiрною окупацiю територiї України".

     У зв'язку з цим абзаци другий - шостий вважати вiдповiдно абзацами четвертим - восьмим;

     у частинi п'ятiй слова "цiєю статтею" замiнити словами "цим Законом";

     2) доповнити статтею 281 такого змiсту:

     "Стаття 281. Ввезення з територiї держави-агресора, тимчасово окупованої територiї України видавничої продукцiї, що може бути розповсюджена на територiї України

     Видавнича продукцiя, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з територiї держави-агресора, тимчасово окупованої територiї України, може бути ввезена на митну територiю України та розповсюджена на її територiї за умови наявностi вiдповiдного дозволу, крiм видавничої продукцiї, що ввозиться громадянами в ручнiй поклажi або супроводжуваному багажi загальною кiлькiстю не бiльше 10 примiрникiв.

     Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, забезпечує реалiзацiю цього Закону шляхом видачi (вiдмови у видачi, переоформлення, видачi дублiката, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукцiї, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з територiї держави-агресора, тимчасово окупованої територiї України, на митну територiю України (далi - дозвiл).

     Видача (вiдмова у видачi, переоформлення, видача дублiката, анулювання) дозволу здiйснюється вiдповiдно до законiв України "Про адмiнiстративнi послуги", "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi" в установленому Кабiнетом Мiнiстрiв України порядку.

     Аналiз та оцiнку видавничої продукцiї щодо вiднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на територiї України, здiйснює експертна рада центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, яка формується з представникiв органiв державної влади, галузевих асоцiацiй, спiлок, громадського експертного середовища, видавцiв, провiдних дiячiв культури, мистецтва, науки i освiти, соцiальних психологiв, медiаекспертiв та iнших фахiвцiв iнформацiйної сфери (далi - експертна рада).

     Критерiї оцiнки видавничої продукцiї, що дозволена до розповсюдження на територiї України, розробляються та затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, вiдповiдно до вимог цього Закону.

     Для отримання дозволу суб'єкт господарювання подає до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, такi документи:

     заяву про надання дозволу, в якiй зазначаються повна назва видання мовою оригiналу та українською мовою, країна-виробник, рiк виходу у свiт, кiлькiсть примiрникiв, що ввозяться на митну територiю України;

     один примiрник оригiналу видання, що ввозиться на митну територiю України;

     оригiнал або нотарiально засвiдчену в установленому порядку копiю угоди, укладеної з власником прав на видання, що пiдтверджує надання права на розповсюдження видавничої продукцiї на територiї України, разом з перекладом на українську мову, засвiдченим нотарiально;

     рецензiю, складену державною мовою фахiвцем (експертом) щодо оцiнки та характеристики змiсту видання, засвiдчену пiдписом власника прав на видання.

     Зазначений перелiк документiв, що подаються суб'єктом господарювання, є вичерпним.

     Подання суб'єктом господарювання заяви про одержання (переоформлення, одержання дублiката, анулювання) дозволу, а також видача (вiдмова у видачi, переоформлення, видача дублiката, анулювання) йому дозволу здiйснюються у паперовiй або електроннiй формi через центр надання адмiнiстративних послуг.

     Видача або надання вiдмови у видачi дозволу здiйснюється безоплатно протягом 10 календарних днiв з дня надходження заяви та документiв, необхiдних для видачi дозволу.

     Пiдставою для вiдмови у видачi дозволу є:

     подання суб'єктом господарювання не в повному обсязi пакета документiв, необхiдних для одержання дозволу згiдно iз встановленим цим Законом перелiком;

     виявлення в документах, поданих суб'єктом господарювання, недостовiрних вiдомостей;

     негативний висновок експертної ради.

     Пiдставою для переоформлення дозволу є змiна найменування або мiсцезнаходження суб'єкта господарювання - юридичної особи або змiна прiзвища, iменi, по батьковi чи мiсця проживання фiзичної особи - пiдприємця.

     Переоформлення дозволу здiйснюється безоплатно за заявою, до якої додається дозвiл, що пiдлягає переоформленню.

     Строк видачi переоформленого дозволу становить п'ять робочих днiв з дня одержання заяви про його переоформлення.

     Пiдставою для видачi дублiката дозволу є його втрата або пошкодження.

     Видача дублiката дозволу здiйснюється на безоплатнiй основi протягом п'яти робочих днiв з дня одержання заяви про його видачу.

     Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, анулює дозвiл з таких пiдстав:

     звернення суб'єкта господарювання iз заявою про анулювання дозволу;

     припинення юридичної особи (злиття, приєднання, подiл, перетворення, лiквiдацiя);

     припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця;

     негативний висновок експертної ради.

     Рiшення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, про анулювання дозволу повинно мiстити перелiк та опис пiдстав (обґрунтування) анулювання дозволу. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, надсилає копiю рiшення про анулювання дозволу не пiзнiше п'яти робочих днiв з дня його прийняття. Рiшення про анулювання дозволу може бути оскаржено до суду.

     Дозвiл видається на строк дiї угоди, укладеної власником прав на видання, що пiдтверджує право на розповсюдження видавничої продукцiї на територiї України, але не бiльше п'яти рокiв.

     Митне оформлення видавничої продукцiї, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з територiї держави-агресора, тимчасово окупованої територiї України для розповсюдження на територiї України, здiйснюється центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну податкову i митну полiтику, за наявностi дозволу, виданого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi.

     Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, веде реєстр видавничої продукцiї держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на територiї України, забезпечує його розмiщення на своєму офiцiйному веб-сайтi та єдиному державному веб-порталi вiдкритих даних.

     Розповсюдження на територiї України видавничої продукцiї, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з територiї держави-агресора, тимчасово окупованої територiї України, без наявностi вiдповiдного дозволу, передбаченого цiєю статтею, тягне за собою застосування до розповсюджувачiв такої продукцiї адмiнiстративно-господарських санкцiй у формi накладення адмiнiстративно-господарського штрафу в розмiрi десяти мiнiмальних заробiтних плат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмiрi п'ятдесяти мiнiмальних заробiтних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.

     Рiшення про накладення штрафу, передбаченого частиною двадцять першою цiєї статтi, приймає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, на пiдставi звернень правоохоронних органiв, юридичних та фiзичних осiб. Мотиви та обґрунтування щодо визначення розмiру адмiнiстративно-господарського штрафу мають мiститися в рiшеннi про накладення штрафу.

     Видавнича продукцiя, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з територiї держави-агресора, тимчасово окупованої територiї України та розповсюджується на територiї України без вiдповiдного дозволу, передбаченого цiєю статтею, вилучається з обiгу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику в iнформацiйнiй сферi, у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України".

     3. Перелiк документiв дозвiльного характеру у сферi господарської дiяльностi, затверджений Законом України "Про Перелiк документiв дозвiльного характеру у сферi господарської дiяльностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 47, ст. 532 iз наступними змiнами), доповнити пунктом 154 такого змiсту:

"154. Дозвiл на ввезення видавничої продукцiї, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з територiї держави-агресора, тимчасово окупованої територiї України Закон України "Про видавничу справу".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     забезпечити видання нормативно-правових актiв, передбачених цим Законом;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України П. ПОРОШЕНКО

м. Київ
8 грудня 2016 року
N 1780-VIII

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.