ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.04.2017 N 9011/6/99-99-15-03-03-15


Про розгляд звернення

     Державна фiскальна служба України вiдповiдно до ст. 52 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) розглянула звернення Товариства i надає змiстовнi вiдповiдi на питання, порушенi у зверненнi Товариства.

     Як зазначено у зверненнi, Товариство здiйснює реалiзацiю товарiв, у тому числi i пiдакцизних, через мережу власних магазинiв безмитної торгiвлi. Зазначенi товари реалiзуються виключно на територiї цих магазинiв безмитної торгiвлi i знаходяться в митному режимi безмитної торгiвлi.

     Чи є Товариство платником акцизного податку?

     Статтею 212 Кодексу визначено вичерпний перелiк осiб, якi є платниками акцизного податку. Зокрема платником акцизного податку є особа - суб'єкт господарювання роздрiбної торгiвлi, яка здiйснює реалiзацiю пiдакцизних товарiв (пп. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу).

     Згiдно з пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу реалiзацiя пiдакцизних товарiв (продукцiї), у тому числi реалiзацiя суб'єктами господарювання роздрiбної торгiвлi пiдакцизних товарiв, це операцiї на митнiй територiї України.

     Магазини безмитної торгiвлi - це суб'єкти господарювання роздрiбної торгiвлi, якi реалiзують товари, якi знаходяться в митному режимi безмитної торгiвлi.

     Згiдно з п. 3 Правил продажу товарiв магазинами безмитної торгiвлi, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 липня 2003 року N 1089, продаж товарiв магазинами безмитної торгiвлi здiйснюється громадянам, якi виїжджають за межi митної територiї України, а також пасажирам мiжнародних рейсiв, якi виконуються повiтряними та водними транспортними засобами комерцiйного призначення, що експлуатуються резидентами.

     Вiдповiдно до ст. 140 Митного кодексу України (далi - Митний кодекс) в митному режимi безмитної торгiвлi перебувають товари, не призначенi для вiльного обiгу на митнiй територiї України. У зазначений митний режим помiщуються iноземнi та українськi товари, якi ввозяться з-за меж митної територiї України або вивозяться з митної територiї України. Помiщення українських товарiв у митний режим безмитної торгiвлi для цiлей оподаткування вважається експортом цих товарiв (ст. 141 Митного кодексу).

     Пiдпунктом 213.2.1 п. 213.2 ст. 213 Кодексу визначено, що не пiдлягають оподаткуванню акцизним податком операцiї з вивезення (експорту) пiдакцизних товарiв (продукцiї) платником податку за межi митної територiї України.

     Також звiльняються вiд оподаткування операцiї iз ввезення пiдакцизних товарiв (продукцiї) з-за меж митної територiї України на митну територiю України, якщо при цьому згiдно iз законом не справляється податок на додану вартiсть у зв'язку з розмiщенням товарiв (продукцiї) у митному режимi безмитної торгiвлi (пп. 213.3.3 п. 213.3 ст. 213 Кодексу).

     Отже, у випадку, якщо Товариство здiйснює виключно продаж товарiв, у тому числi i пiдакцизних, через мережу власних магазинiв безмитної торгiвлi, то за такими операцiями Товариство не є платником акцизного податку.

     Чи повинно Товариство складати та подавати декларацiю акцизного податку (далi - Декларацiя)?

     Вiдповiдно до абзацу першого п. 2 роздiлу I Порядку заповнення та подання декларацiї акцизного податку, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.01.2015 N 14 (у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.09.2016 N 841), особи, визначенi ст. 212 Кодексу як платники акцизного податку, складають та подають Декларацiю.

     Беручи до уваги, що Товариство не є платником акцизного податку за операцiями з реалiзацiї товарiв через магазини безмитної торгiвлi, обов'язку складання та подання Декларацiї до контролюючого органу за зазначеними операцiями у нього не виникатиме.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.