МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

26.10.2017 N 576


Про затвердження Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 лютого 2018 р. за N 232/31684


     Вiдповiдно до статей 20, 29 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин", пiдпункту 21 пункту 4 Положення про Мiнiстерство аграрної полiтики та продовольства України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 листопада 2015 року N 1119, пункту 16 Положення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств, iнших органiв виконавчої влади, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 1992 року N 731, та з метою приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть до вимог чинного законодавства наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Мiнiстерства аграрної полiтики України:

     1) вiд 15 грудня 2009 року N 896 "Про затвердження Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками квалiфiкацiйної експертизи сортiв рослин на придатнiсть на поширення", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 15 сiчня 2010 року за N 37/17332;

     2) вiд 15 серпня 2008 року N 512 "Про затвердження Порядку ввезення в Україну дослiдних зразкiв сортiв рослин для цiлей експертизи на придатнiсть на поширення сорту та вивезення з України посадкового матерiалу сортiв рослин", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 02 вересня 2008 року за N 807/15498.

     3. Департаменту землеробства та технiчної полiтики в АПК подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установленому законодавством порядку.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу лишаю за собою.

Перший заступник Мiнiстра М. Мартинюк
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови Державної регуляторної служби України О. М. Мiрошнiченко
В. о. Голови Антимонопольного комiтету України Н. Сидоренко
Голова Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв В. Лапа
В. о. Голови Державної фiскальної служби України М. В. Продан

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України
26 жовтня 2017 року N 576
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 лютого 2018 р. за N 232/31684

Iнструкцiя
щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин

     1. Ця Iнструкцiя встановлює порядок постачання та вимоги до дослiдних зразкiв сортiв, якi надаються для цiлей експертизи заявки на сорт рослин вiдповiдно до Закону України "Про охорону прав на сорти рослин".

     У цiй Iнструкцiї термiни вживаються у значеннях, наведених у Законi України "Про охорону прав на сорти рослин".

     2. Ця Iнструкцiя поширюється на фiзичних та юридичних осiб, що постачають дослiдний зразок для цiлей експертизи заявки на сорт рослин (далi - зразок), експертний заклад, який уповноважений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзацiю державної полiтики у сферi охорони прав на сорти рослин (далi - Компетентний орган) на проведення науково-технiчної експертизи заявки на сорт рослин (далi - Експертний заклад).

     3. З метою впорядкування постачання й отримання зразкiв для цiлей експертизи Експертний заклад визначає у своєму складi спецiалiзований структурний пiдроздiл (далi - пiдроздiл), основним завданням якого є реєстрацiя супровiдних документiв, облiк зразкiв, перевiрка супровiдних документiв, проведення пiдготовчих робiт з фасування, пакування, протруєння, постачання зразкiв до пункту дослiдження, зберiгання тощо.

     4. Для здiйснення митного оформлення вiдомостi про видане повiдомлення про прийняття заявки до розгляду та ввезення дослiдних зразкiв сортiв рослин для цiлей експертизи заявки (далi - повiдомлення) Компетентний орган з використанням спецiального програмного забезпечення вносить до iнформацiйної системи ДФС у форматi, узгодженому з ДФС, вiдповiдно до положень Порядку iнформацiйного обмiну мiж органами доходiв i зборiв, iншими державними органами та пiдприємствами за принципом "єдиного вiкна" з використанням електронних засобiв передачi iнформацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 травня 2016 року N 364 (в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2017 року N 878).

     5. Документальним пiдтвердженням є повiдомлення про прийняття заявки до розгляду та ввезення дослiдних зразкiв сортiв рослин для цiлей експертизи заявки (додаток 1), яке видає Компетентний орган та надсилає заявнику протягом десяти календарних днiв з дати реєстрацiї документiв заявки на сорт рослин i додається до документiв для митного оформлення. Повiдомлення не є дозвiльним документом, має iнформацiйний характер i видається Експертним закладом, якщо його на це уповноважив Компетентний орган.

     6. Заявник або його представник забезпечує постачання зразка у зазначенiй у повiдомленнi кiлькостi, необхiднiй для проведення дослiджень об'єкта заявки на вiдповiднiсть сорту критерiям вiдмiнностi, однорiдностi та стабiльностi, а також експертизи на придатнiсть для поширення, у разi якщо сорт належить до перелiку родiв i видiв, якi проходять цю експертизу.

     7. Дослiднi зразки сортiв рослин, в тому числi тi, з яких вiдбирається зразок для довготривалого зберiгання (далi - офiцiйний зразок), для проведення квалiфiкацiйної експертизи постачаються до пiдроздiлу у строки, зазначенi у пунктi 10 цiєї Iнструкцiї.

     8. Зразок залежно вiд ботанiчного таксона може бути представлений насiнням або садивним матерiалом (саджанцями, живцями, бульбами, цибулинами тощо).

     9. Дослiднi зразки сортiв рослин, що ввозяться в Україну для цiлей експертизи заявки, мають вiдповiдати таким вимогам:

     1) зразок має належати до певної категорiї насiння (добазове (ДН) та базове (БН)) i супроводжуватись етикеткою дослiдного зразка (далi - етикетка) (додаток 2), копiєю повiдомлення та актом приймання-передавання (додаток 3). Один примiрник етикетки має закрiплюватися на пакунку з насiнням, а копiя етикетки - вкладатися всередину. У разi постачання зразка представником заявника потрiбно надати копiю пiдтвердного документа про наявнiсть вiдповiдних повноважень;

     2) зразок має упаковуватися в тару, матерiал якої унеможливлює її пошкодження (далi - упаковка зразка);

     3) зразок, представлений садивним матерiалом (саджанцi, чубуки, живцi тощо), повинен мати добре розвинену кореневу систему, не бути ураженим хворобами i пошкодженим шкiдниками;

     4) для експертизи постачається зразок, який не пiддавався хiмiчнiй обробцi, крiм цукрових та кормових бурякiв.

     Протруєння зразка проводиться у пiдроздiлi та/або пунктi дослiдження препаратом, рекомендованим Експертним закладом вiдповiдно до вимог законодавства.

     10. Кiнцевi строки постачання дослiдних зразкiв сортiв рослин до пiдроздiлу та до пункту дослiдження (додаток 4) визначає Компетентний орган з урахуванням строкiв проведення агротехнiчних заходiв для вiдповiдного ботанiчного таксона i зони вирощування.

     11. У разi якщо заявник з будь-яких причин не має можливостi надiслати зразок до встановленого строку, вiн подає до Компетентного органу клопотання про перенесення експертизи на наступний рiк.

     12. Облiк зразкiв здiйснює вiдповiдальна особа, яка фiксує їх у журналi надходження дослiдних зразкiв для цiлей експертизи (додаток 5) та перевiряє масу, цiлiснiсть упаковки зразка, наявнiсть пакета супровiдних документiв, що зазначенi в пунктi 9 цiєї Iнструкцiї.

     13. Якщо зразок вiдповiдає встановленим вимогам, пiдписується акт приймання-передавання у двох примiрниках, один з яких надається заявнику особисто або направляється рекомендованим листом з повiдомленням про вручення протягом п'яти календарних днiв з дня його пiдписання.

     14. Зразок не приймається у разi, якщо:

     порушено цiлiснiсть його упаковки;

     пакет супровiдних документiв не повний;

     вага зразка менша, нiж зазначено у повiдомленнi.

     У разi надходження зразка, що не вiдповiдає встановленим вимогам цiєї Iнструкцiї, порушення умов постачання фiксуються у звiтi про надходження дослiдних зразкiв у поточному роцi (додаток 6), про що повiдомляється заявнику.

     Виявленi порушення мають бути усуненi впродовж п'яти робочих днiв з дня отримання заявником зауважень.

     15. Зразок, у якого порушення не усунено, знеособлюється шляхом змiшування для подальшої утилiзацiї в присутностi (за бажанням) заявника або його представника, про що складається акт про знеособлення зразка (додаток 7).

     У разi якщо заявник або його представник не має можливостi бути присутнiм пiд час утилiзацiї, акт про знеособлення зразка надсилається заявнику рекомендованим листом з повiдомленням про вручення.

     16. Зразок, що надiйшов до пiдроздiлу, розподiляється у кiлькостi насiння (садивного матерiалу) для польових дослiджень з квалiфiкацiйної експертизи сортiв рослин на придатнiсть для поширення в Українi (додаток 8), на вiдмiннiсть, однорiднiсть i стабiльнiсть та для зберiгання офiцiйного зразка у спецiальних умовах (для сортiв першого року дослiдження).

     Розмiр зразка на вiдмiннiсть, однорiднiсть i стабiльнiсть та для довготривалого зберiгання визначається Правилами складання та подання заявки на сорт рослин, затвердженими наказом Мiнiстерства аграрної полiтики та продовольства України вiд 26 квiтня 2007 року N 287, зареєстрованими у Мiнiстерствi юстицiї України 30 травня 2007 року за N 553/13820.

     17. На кожну упаковку зразка пiдроздiл виготовляє двi етикетки, на яких зазначаються назва сорту, номер заявки та iнформацiя про посiвнi якостi сорту. Одна етикетка прикрiплюється на зовнiшньому боцi упаковки зразка, iнша - вкладається усередину та пiдписується вiдповiдальною особою пiдроздiлу.

     18. Копiї супровiдних документiв дослiдного зразка, зазначенi в пiдпунктi 1 пункту 9 цiєї Iнструкцiї, зберiгаються у пiдроздiлi до прийняття Компетентним органом рiшення про державну реєстрацiю прав на сорт.

     19. Пiдготовленi зразки формуються у партiю для вiдправлення до пунктiв дослiдження. На кожну партiю надається супровiдний лист про постачання партiї дослiдних зразкiв сортiв рослин для виконання програми польових дослiджень з квалiфiкацiйної експертизи поточного року (додаток 9) у двох примiрниках, один з яких повертається до пiдроздiлу з пiдписом вiдповiдальної особи, що прийняла зразок у пунктi дослiдження.

Директор Департаменту аграрної полiтики та сiльського господарства В. Топчiй

 

Додаток 1
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пункт 5)
_____________ N _________  
(прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи / найменування юридичної особи)
 
(адреса для листування)

ПОВIДОМЛЕННЯ
про прийняття заявки до розгляду та ввезення дослiдних зразкiв сортiв рослин для цiлей експертизи заявки

  повiдомляє про прийняття
(Компетентний орган)
 
(назва ботанiчного таксона латинською мовою)
сорту  
(номер заявки, назва сорту)
дослiджень  
(рiк дослiджень)
Експертний заклад Мiсцезнаходження
   
   
   

 

N з/п Назва сорту Номер заявки Дата прийняття заявки до розгляду Кiлькiсть дослiдних зразкiв, кг
Назва ботанiчного таксона (українською та латинською мовами)
         
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

 

Додаток 2
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пiдпункт 1 пункту 9)

ЕТИКЕТКА
дослiдного зразка

Заявник  
(прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи / найменування юридичної особи)
Таксон  
(назва українською)
 
(назва латинською)
Сорт  
(номер заявки i назва сорту)
Категорiя  
(категорiя посадкового матерiалу (оригiнальний, елiтний, репродукцiйний))
Маса зразка  
Рiк урожаю  
Маса 1000 насiнин  
Схожiсть  
Дата вiдбору  
     
(дата) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

 

Додаток 3
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пiдпункт 1 пункту 9)

Зразок

Акт
приймання-передавання

____________
(дата)
Представник пiдроздiлу в особi   ,
(прiзвище, iм'я, по батьковi, посада)
з однiєї сторони, прийняв та   в особi
(заявник або його представник)
  , з iншої сторони, передав дослiднi зразки
(прiзвище, iм'я, по батьковi, посада)
для цiлей експертизи у ______ роцi.
N з/п Культура Назва сорту Номер заявки Кiлькiсть, кг Примiтки
           
Передав Прийняв
       
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

 

Додаток 4
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пункт 10)

Кiнцевi строки постачання дослiдних зразкiв сортiв рослин до пiдроздiлу та до пункту дослiдження

N з/п Ботанiчний таксон Дата надходження до пiдроздiлу Дата надходження до пункту дослiдження
Озимий тип розвитку
1 Рiпак 01 серпня 10 серпня
2 Жито 20 серпня 01 вересня
3 Пшениця (всi види)
4 Овес посiвний i голозерний
5 Тритикале
6 Ячмiнь
7 Горох посiвний
8 Горошок посiвний
Ярий тип розвитку (для раннiх строкiв сiвби)
1 Рiпак 01 березня 10 березня
2 Пшениця (всi види)
3 Овес посiвний i голозерний
4 Тритикале
5 Ячмiнь звичайний
6 Горох посiвний
7 Горошок посiвний
8 Люцерна посiвна
9 Конюшина лучна
Ярий тип розвитку (для пiзнiх строкiв сiвби, посадки)
1 Кукурудза звичайна 01 квiтня 20 квiтня
2 Гречка їстiвна
3 Просо посiвне
4 Соняшник однорiчний
5 Соя культурна
6 Люпин (всi види)
7 Сорго звичайне двокольорове
8 Картопля
9 Буряк цукровий, буряк кормовий
Овочевий напрям використання
1 Ботанiчнi таксони, якi вирощуються безрозсадним способом 01 квiтня 10 квiтня
2 Ботанiчнi таксони, для яких вирощується розсада 01 лютого 10 лютого

 

Додаток 5
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пункт 12)

Журнал надходження дослiдних зразкiв для цiлей експертизи

N з/п Заявник Ботанiчний таксон N заявки Назва сорту Кiлькiсть Надходження Дата надходження Пiдпис одержувача
Рiк експертизи __________
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 

"___" ____________ 20__ р.

 

Додаток 6
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пункт 14)

ЗВIТ
про надходження дослiдних зразкiв у ______ роцi

Пункт дослiдження  
Станом на  
(дата)
Тип експертизи _________________
Ботанiчний таксон Назва сорту Дата надходження Примiтки
       
       
Усього
Вiдповiдальна особа    
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

 

Додаток 7
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пункт 15)

Акт
про знеособлення зразка

____________
(дата)
Комiсiя у складi:
 
 
 
 
в присутностi  
(найменування заявника або представника заявника)
склала цей Акт про таке.
У зв'язку з невiдповiднiстю зразка вимогам, визначеним пунктом 9 Iнструкцiї, щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин, а саме
 
(вказати причину, через яку зразок знеособлюється)
 
комiсiя провела знеособлення дослiдного зразка.
Зразок сорту   ботанiчного таксона  
масою   знеособлено шляхом змiшування для подальшої утилiзацiї.
Голова Комiсiї    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)
Члени Комiсiї:    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)
   
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)
   
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)

 

Додаток 8
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пункт 16)

Кiлькiсть насiння (садивного матерiалу) для польових дослiджень з квалiфiкацiйної експертизи сортiв рослин на придатнiсть для поширення в Українi

(на 1 рiк на 1 пункт дослiджень)

Ботанiчнi таксони (сiльськогосподарськi) Кiлькiсть насiння / садивного матерiалу, кг
Злаковi
Жито посiвне (Secale cereale L.) 5,0
Овес посiвний (Avena sativa L.) 4,0
Овес голозерний (Avena nuda L.) 4,0
Пшениця м'яка (Triticum aestivum L.) 5,0
Пшениця тверда (Triticum durum Desf.) 5,0
Пшениця спельта (Triticum spelta L.) 5,0
Пшениця шарозерна (Triticum sphaerococcum Perc.) 5,0
Пшениця полба звичайна (Triticum dicoccum Schuebl.) 5,0
Тритикале (Triticosecale Witt.) 5,0
Ячмiнь звичайний (Hordeum vulgare L.) 5,0
Кукурудза звичайна (Zea mays L.) 2,5
Бобовi
Горох посiвний (Pisum sativum L.) 10,0
Соя культурна (Glycine max. (L.) Merrill) 5,0
Круп'янi
Гречка їстiвна (Fagopyrum esculentum Moench) 2,5
Просо посiвне (Panicum miliaceum L.) 2,0
Сорго звичайне (двокольорове) (Sorghum bicolor L.) 2,0
Олiйнi та прядивнi
Рiпак (Brassica napus L. Oleifera) 1,0
Соняшник однорiчний (Helianthus annuus L.) 2,0
Буряк
Буряк кормовий (Beta vulgaris L.) 1,5
Буряк цукровий (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell) 2,0
Картопля
Картопля (Solanum tuberosum L.)

р/с та с/р

150
с/с та с/п 70
Кормовi
Горошок посiвний (Vicia sativa L.) 10,0
Конюшина лучна (червона) (Trifolium pratense L.) 1,5
Люпин багаторiчний (Lupinus perennis L.) 10,0
Люпин бiлий (Lupinus albus L.) 10,0
Люпин вузьколистий (Lupinus angustifolius L.) 10,0
Люпин жовтий (Lupinus luteus L.) 10,0
Люцерна посiвна (Medicago sativa L.) 1,5

 

Додаток 9
до Iнструкцiї щодо забезпечення дослiдними зразками експертизи заявки на сорт рослин
(пункт 19)

СУПРОВIДНИЙ ЛИСТ
про постачання партiї дослiдних зразкiв сортiв рослин для виконання програми польових дослiджень з квалiфiкацiйної експертизи _____ року

ПАРТIЯ N ____________

Вiдправник  
(найменування)
Одержувач  
(найменування)
Кiлькiсть зразкiв  
Змiст партiї (ботанiчний таксон, назва сорту):
 

 

 

 

 

Дата вiдправлення   Дата отримання  
Партiю передав    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)
Партiю прийняв    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.