МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIЧНОГО РОЗВИТКУ I ТОРГIВЛI УКРАЇНИ

14.12.2017 N 3431-05/46718-03

 

Державнiй службi України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв


Щодо нанесення знака вiдповiдностi технiчних регламентiв

     Мiнекономрозвитку розглянуло лист Держпродспоживслужби щодо пропозицiї стосовно внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.12.2015 N 1184 "Про затвердження форми, опису знака вiдповiдностi технiчним регламентам, правил та умов його нанесення" (далi - Постанова N 1184) в частинi надання суб'єктам господарювання можливостi вiльного вибору об'єкту (продукцiя, табличка з технiчними даними, пакування, супровiднi документи тощо), на який має бути нанесений знак вiдповiдностi технiчним регламентам, i повiдомляє.

     Статтею 29 Закону України "Про технiчнi регламенти та оцiнку вiдповiдностi" (далi - Закон), зокрема встановлено, що у випадках, визначених у технiчних регламентах, якi передбачають застосування процедур оцiнки вiдповiдностi, на продукцiю та/або на iншi об'єкти, що визначенi такими технiчними регламентами (табличку з технiчними даними, пакування, супровiднi документи тощо), повинен наноситися знак вiдповiдностi технiчним регламентам.

     Нанесенням знака вiдповiдностi технiчним регламентам на продукцiю вважається також нанесення цього знака на будь-який iнший, нiж сама продукцiя, об'єкт, який визначений у вiдповiдному технiчному регламентi.

     Також Законом встановлено, що правила та умови нанесення знака вiдповiдностi технiчним регламентам встановлюються технiчними регламентами, якими передбачене його нанесення, а в разi якщо такi правила та умови не встановленi певними технiчними регламентами, Кабiнетом Мiнiстрiв України, а технiчнi регламенти, якими передбачене застосування процедур оцiнки вiдповiдностi, мiстять, зокрема правила та умови нанесення знака вiдповiдностi технiчним регламентам.

     На сьогоднi окремi прийнятi технiчнi регламенти мiстять правила та умови нанесення знака вiдповiдностi технiчним регламентам.

     Окрiм того, правила та умови нанесення знаку вiдповiдностi технiчним регламентам затвердженi Постановою N 1184.

     Вiдповiдно до пункту 1 правил та умов нанесення знака вiдповiдностi технiчним регламентам, затверджених Постановою N 1184, знак вiдповiдностi технiчним регламентам наноситься на продукцiю або на її табличку з технiчними даними таким чином, щоб вiн був видимим, розбiрливим i незмивним. У разi якщо це є неможливим або невиправданим через характер продукцiї, знак вiдповiдностi наноситься на пакування та на супровiднi документи, якщо такi документи передбаченi вiдповiдним технiчним регламентом.

     Слiд зазначити, що вказанi положення Постанови N 1184 стосовно нанесення знаку вiдповiдностi технiчним регламентам повною мiрою вiдповiдають аналогiчним положенням частини першої статтi R12 глави R3 Рiшення Європейського Парламенту та Ради ЄС вiд 9 липня 2008 р. N 768/2008/ЄС про загальнi рамки реалiзацiї продукцiї та скасування Рiшення Ради ЄС N 93/465/ЄЕС (далi - Рiшення N 768/2008/ЄС), вiдповiдно до якої маркування знаком "СЕ" наноситься на вирiб або на табличку з технiчними даними таким чином, щоб воно було добре видним, розбiрливим та незмивним. Якщо характеристики продукцiї роблять таке нанесення неможливим або не виправданим, воно повинне наноситися на упакування i на супровiднi документи, якщо чинне законодавство передбачає такi документи.

     Вiдповiдно до пункту 1 статтi 56 Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони (далi - Угода про асоцiацiю), ратифiкованою Законом України "Про ратифiкацiю Угоди про асоцiацiю мiж Україною, з однiєї сторони, та Європейським Союзом, Європейським спiвтовариством з атомної енергiї i їхнiми державами-членами, з iншої сторони", Україна серед iншого зобов'язується дотримуватися принципiв та практик, викладених в актуальних рiшеннях та регламентах ЄС, зокрема у Рiшеннi N 768/2008/ЄС.

     Разом з тим, вiдповiдно до пункту 5 статтi 56 Угоди про асоцiацiю Україна повинна утримуватися вiд внесення змiн до горизонтального законодавства та законодавства з питань торгiвлi в секторах, якi зазначенi у графiку Додатка III до цiєї Угоди, яким, у тому числi передбачена iмплементацiя в нацiональне законодавство Рiшення N 768/2008/ЄС, крiм як з метою поступового приведення законодавства у вiдповiднiсть до acquis ЄС та дотримання такого приведення.

     Ураховуючи зазначене, пропозицiя Держпродспоживслужби стосовно внесення змiн до Постанови N 1184 є такою, що суперечить зобов'язанням України, визначеним вищезазначеною Угодою про асоцiацiю.

Заступник Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України Ю. П. Бровченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.