КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 05 липня 2019 р. N 589


Про затвердження Порядку здiйснення державного контролю у країнах-експортерах

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 листопада 2019 року N 916

     Вiдповiдно до частини п'ятої статтi 59 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Порядок здiйснення державного контролю у країнах-експортерах, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України В. ГРОЙСМАН

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 5 липня 2019 р. N 589

ПОРЯДОК
здiйснення державного контролю у країнах-експортерах

     1. Цей Порядок визначає механiзм здiйснення заходiв державного контролю у країнах, якi планують ввозити (пересилати) продукти, харчовi продукти нетваринного походження або корми нетваринного походження на митну територiю України, з метою перевiрки вiдповiдностi (еквiвалентностi) системи державного контролю країни-експортера законодавству України (далi - перевiрка).

     Здiйснення заходiв державного контролю у країнах-експортерах, з якими укладено угоди про еквiвалентнiсть, вiдбувається вiдповiдно до цього Порядку з урахуванням особливостей, визначених такими угодами.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значенi, наведеному у Законах України "Про основнi принципи та вимоги до безпечностi та якостi харчових продуктiв", "Про побiчнi продукти тваринного походження, не призначенi для споживання людиною", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".

     3. Перевiрка проводиться посадовими особами Держпродспоживслужби.

     4. Пiд час проведення перевiрки Держпродспоживслужба дотримується вимог статтi 8 Угоди про застосування санiтарних та фiтосанiтарних заходiв вiд 15 квiтня 1994 року.

     5. Перевiрка проводиться за запитом компетентного органу країни-експортера на її проведення.

     6. Запит повинен включати таку iнформацiю:

     1) вид продуктiв, харчових продуктiв нетваринного походження або кормiв нетваринного походження, якi країна-експортер планує ввозити (пересилати) на митну територiю України, iз зазначенням кодiв згiдно з УКТЗЕД таких продуктiв, харчових продуктiв нетваринного походження або кормiв нетваринного походження;

     2) очiкуваний обсяг iмпорту з країни-експортера;

     3) кiлькiсть та тип потужностей, якi вiдповiдно до гарантiй, наданих країною-експортером щодо вiдповiдностi (еквiвалентностi) її системи державного контролю законодавству України про харчовi продукти та корми, здоров'я та благополуччя тварин, є такими, що вiдповiдають вимогам законодавства України.

     7. Перевiрка може передбачати також перевiрку потужностей вiдповiдно до Порядку проведення державного контролю потужностей, розташованих у країнах-експортерах, з яких дозволяється ввезення (пересилання) продуктiв на митну територiю України, затвердженого Мiнекономiки, перелiк яких компетентний орган країни-експортера зазначає у запитi як такi, що вiдповiдають вимогам законодавства України.

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.11.2019р. N 916)

     8. У вiдповiдь на запит компетентного органу країни-експортера Держпродспоживслужба має право запросити вiд країни-експортера надання достовiрної та актуальної iнформацiї, яка передбачена частиною третьою статтi 59 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчовi продукти, корми, побiчнi продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".

     За 60 днiв до початку проведення перевiрки країни-експортера Держпродспоживслужба узгоджує з компетентним органом країни-експортера план проведення вiдповiдної перевiрки.

     9. План проведення перевiрки повинен мiстити:

     1) мету перевiрки;

     2) законодавство України, на вiдповiднiсть якому проводитиметься перевiрка;

     3) предмет перевiрки згiдно з пунктом 10 цього Порядку;

     4) органiзацiйнi питання проведення перевiрки;

     5) мову, яка використовуватиметься пiд час перевiрки;

     6) зобов'язання посадових осiб Держпродспоживслужби забезпечувати нерозголошення iнформацiї з обмеженим доступом, отриманої ними у зв'язку iз здiйсненням державного контролю;

     7) строк надання коментарiв та пропозицiй країною-експортером до проекту звiту.

     10. Державний контроль у країнi-експортерi передбачає оцiнку:

     1) законодавства у сферi санiтарних та фiтосанiтарних заходiв, яке дiє на територiї країни-експортера;

     2) органiзацiйної структури компетентного органу країни-експортера, його незалежностi та компетенцiї, у тому числi його повноважень, необхiдних для ефективного забезпечення дотримання законодавства на територiї країни-експортера, а також системи нагляду за його дiяльнiстю;

     3) рiвня пiдготовки персоналу компетентного органу країни-експортера у сферi здiйснення державного контролю;

     4) ресурсiв компетентного органу країни-експортера, у тому числi засобiв дiагностики;

     5) наявностi та використання документованих систем та процедур державного контролю;

     6) ситуацiї, пов'язаної iз здоров'ям тварин, зоонозами та здоров'ям рослин, а також процедур повiдомлення вiдповiдних мiжнародних органiзацiй про спалахи хвороб тварин i рослин;

     7) обсягу та порядку здiйснення країною-експортером державного контролю тварин, рослин i продуктiв з них, що ввозяться (пересилаються) на її територiю;

     8) гарантiй, наданих країною-експортером щодо вiдповiдностi (еквiвалентностi) її системи державного контролю законодавству України про харчовi продукти та корми, здоров'я та благополуччя тварин.

     11. За результатами проведеної перевiрки посадовими особами Держпродспоживслужби протягом 20 робочих днiв з дня закiнчення проведення перевiрки складається проект звiту про проведення перевiрки.

     12. У проектi звiту надаються висновки про вiдповiднiсть системи державного контролю країни-експортера вимогам законодавства України та доцiльнiсть внесення країни-експортера до реєстру країн та потужностей, з яких може здiйснюватися ввезення (пересилання) продуктiв на територiю України, або пропозицiї щодо укладення з країною-експортером угоди про еквiвалентнiсть щодо заходiв, якi застосовуються до продуктiв, харчових продуктiв нетваринного походження або кормiв нетваринного походження.

     13. Держпродспоживслужба надає проект звiту компетентному органу країни-експортера для надання коментарiв та пропозицiй до нього. Строк для надання коментарiв компетентним органом країни-експортера визначається Держпродспоживслужбою та компетентним органом країни-експортера пiд час пiдготовки плану проведення перевiрки.

     14. Звiт пiдписується посадовими особами Держпродспоживслужби, якi проводили перевiрку, та затверджується Головою Держпродспоживслужби i надається компетентному органу країни-експортера протягом 10 робочих днiв з дати отримання коментарiв та пропозицiй до проекту звiту.

     15. Пiсля пiдписання та затвердження звiт оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi Держпродспоживслужби протягом трьох робочих днiв.

     16. У разi коли результати державного контролю, проведеного Держпродспоживслужбою, пiдтверджують вiдповiднiсть (еквiвалентнiсть) системи державного контролю країни-експортера законодавству України, країна-експортер, що планує ввозити (пересилати) продукти, харчовi продукти нетваринного походження або корми нетваринного походження на митну територiю України, вноситься до реєстру країн та потужностей, з яких дозволяється ввезення (пересилання) продуктiв на митну територiю України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.