ДЕРЖАВНА АВIАЦIЙНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

14.08.2020 N 1126


Про затвердження Змiн до Авiацiйних правил України "Правила повiтряних перевезень та обслуговування пасажирiв i багажу"

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 жовтня 2020 р. за N 1022/35305


     Вiдповiдно до частин першої, п'ятої статтi 11, частини другої статтi 100 Повiтряного кодексу України, пункту 8 Положення про Державну авiацiйну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08 жовтня 2014 року N 520, з метою приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть до мiжнародного законодавства наказую:

     1. Затвердити Змiни до Авiацiйних правил України "Правила повiтряних перевезень та обслуговування пасажирiв i багажу", затверджених наказом Державної авiацiйної служби України вiд 26 листопада 2018 року N 1239, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 08 лютого 2019 року за N 141/33112, що додаються.

     2. Управлiнню авiацiйних перевезень та мiжнародного спiвробiтництва департаменту авiацiйних перевезень, аеропортiв та мiжнародного спiвробiтництва (Шевчук I. О.) в установленому законодавством порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу на офiцiйному вебсайтi.

     3. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

Голова Державiаслужби О. Бiльчук
ПОГОДЖЕНО:
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денiсова
Голова Антимонопольного комiтету України О. Пiщанська
Мiнiстр iнфраструктури України В. Криклiй
Мiнiстр внутрiшнiх справ України А. Аваков
В. о. Голови Державної регуляторної служби України В. Загороднiй
Виконавчий директор Громадської Спiлки "Всеукраїнське Громадське об'єднання "Нацiональна Асамблея людей з iнвалiднiстю України" Н. Скрипка
Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживаiв О. Шевченко
Мiнiстр розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України I. Петрашко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної авiацiйної служби України
14 серпня 2020 року N 1126

ЗМIНИ
до Авiацiйних правил України "Правила повiтряних перевезень та обслуговування пасажирiв i багажу"

     1. Абзац тридцять сьомий пункту 6 роздiлу I викласти в такiй редакцiї:

     "претензiя - складена у письмовiй формi вимога заiнтересованої особи про поновлення прав, вiдшкодування заподiяної шкоди, що виникла в результатi внутрiшнього або мiжнародного повiтряного перевезення, виплату компенсацiї тощо.".

     2. У главi 1 роздiлу VII:

     1) у пунктi 4 друге речення виключити;

     2) у пунктi 5 слова та цифри ", але не ранiше нiж за 15 хвилин до часу вильоту рейсу, який зазначений у квитку" виключити.

     3. У роздiлi VIII:

     1) главу 1 доповнити новим пунктом 32 такого змiсту:

     "32. Допомога має надаватись пасажирам з iнвалiднiстю або з обмеженою рухливiстю, не принижуючи гiднiсть особистостi, та гарантувати отримання цiєю категорiєю пасажирiв послуг, передбачених для всiх пасажирiв з урахуванням вимог безпеки польотiв, авiацiйної безпеки та технiки безпеки на борту повiтряного судна.

     Послуги з перевезення та обслуговування пасажирiв з iнвалiднiстю або з обмеженою рухливiстю повиннi бути адаптованi до потреб таких пасажирiв та надаватися з урахуванням iнструктивного матерiалу, наведеного у Manual on Access to Air Transport by Persons with Disabilities (Doc 9984).";

     2) пункт 6 глави 2 доповнити трьома новими абзацами такого змiсту:

     "Авiаперевiзник, який здiйснює перевезення дитини без супроводу, зазначає наступну iнформацiю в супровiдних документах:

     прiзвище та iм'я (iмена), номер паспорту або документу, що посвiдчує особу, а також контактну iнформацiю (країна проживання, домашня адреса та номер телефону) дитини, що перевозиться без супроводу, особи, яка вiдправляє таку дитину при вильотi та особи, яка зустрiчає дитину в пунктi призначення;

     прiзвище та iм'я (iмена), а також контактну iнформацiю (країна проживання, домашня адреса та номер телефону) одного з батькiв або особи, яка виконує їх обов'язки.".

     4. У роздiлi IX:

     1) абзац перший пункту 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Час закiнчення реєстрацiї пасажирiв та оформлення багажу в аеропортах України встановлюється правилами авiаперевiзника.";

     2) пункт 5 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Реєстрацiя пасажирiв та оформлення багажу здiйснюються на пiдставi квитка та одного iз документiв, що посвiдчують особу, визначених законодавством України або вiдображення в електронному виглядi iнформацiї, що мiститься в цих документах.";

     3) абзац третiй пункту 8 виключити.

     У зв'язку з цим абзац четвертий вважати абзацом третiм;

     4) абзац другий пункту 9 виключити.

     5. У роздiлi XI:

     1) пункт 1 глави 2 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Як ручну поклажу понад норму, встановлену авiаперевiзником, незалежно вiд правил застосування тарифу, за яким придбано квиток, пасажир має право перевезти безоплатно такi речi: харчування для дитини, необхiдне пiд час польоту, дитяча дорожня люлька (для дiтей до одного року), прогулянковий дитячий вiзок, складене крiсло колiсне та/або милицi, спецiальна апаратура та обладнання, якими користуються особи з iнвалiднiстю, якщо для цього, на думку авiацiйного перевiзника, є достатньо мiсця та якщо це вiдповiдає вимогам безпеки.

     Загальна вага незареєстрованого багажу (ручної поклажi), за винятком речей, вказаних в абзацi першому цього пункту, встановлюється правилами авiаперевiзника.";

     2) в абзацi другому пункту 1 глави 6 слова та цифри "постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 травня 2007 року N 723 "Про затвердження перелiку небезпечних предметiв i речовин, заборонених до перевезення повiтряним транспортом"" замiнити словами та цифрами "Авiацiйних правилах України "Iнструкцiя з органiзацiї та здiйснення контролю на безпеку в аеропортах України", затверджених наказом Державної авiацiйної служби України вiд 15 березня 2019 року N 322, зареєстрованих в Мiнiстерствi юстицiї України 07 червня 2019 року за N 594/33565".

     6. У главi 2 роздiлу XII:

     1) абзац четвертий пункту 4 викласти у такiй редакцiї:

     "дрiбних тварин, маса яких разом iз засобами перевезення не перевищує масу, встановлену авiаперевiзником";

     2) пункт 5 викласти у такiй редакцiї:

     "5. Тварини, маса яких iз засобом перевезення перевищує встановлену авiаперевiзником масу, перевозяться в багажно-вантажних вiдсiках повiтряного судна (крiм собак-поводирiв та службових собак)."

     7. Главу 1 роздiлу XV доповнити новим пунктом 7 такого змiсту:

     "7. Рейс уважається виконаним, у разi передачi його виконання iншому авiаперевiзнику, який забезпечує перевезення усiх пасажирiв переданого рейсу спецiально органiзованим рейсом.

     Змiна аеродрому вильоту або прильоту у межах однiєї адмiнiстративно-територiальної одиницi не може вважатися скасуванням рейсу.

     Крiм випадкiв скасування рейсу авiаперевiзником, рейс уважається скасованим, у разi затримки при вiдправленнi понад 48 годин.".

     8. У роздiлi XVIII:

     1) в абзацi четвертому пункту 4 глави 1 слово "кредитної" змiнити словом "банкiвської";

     2) абзац одинадцятий пункту 1 глави 2 виключити.

     9. Главу 4 роздiлу XXV доповнити новим пунктом 3 такого змiсту:

     "3. Персонал авiаперевiзникiв, експлуатантiв аеропортiв та агентiв з обслуговування, який безпосередньо контактує з пасажирами, має проходити пiдготовку з питань запобiгання торгiвлi людьми. Екiпаж пасажирського салону повинен мати пiдготовку з питань запобiгання торгiвлi людьми з урахуванням iнструктивного матерiалу, наведеного у Guidelines for Training Cabin Crew on Identifying and Responding to Trafficking in Persons (Circular 352).".

     10. У роздiлi XXVI:

     1) у главi 4:

     у пунктi 1 цифри "250000" замiнити цифрами "128821";

     пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Авiаперевiзник повинен негайно, але не пiзнiше нiж протягом 15 днiв пiсля iдентифiкацiї фiзичної особи, яка має право на отримання компенсацiї, здiйснити авансовий платiж, який може бути необхiдним для задоволення нагальних фiнансових потреб. У разi смертi пасажира авансовий платiж не повинен бути меншим нiж 16000 СПЗ.";

     2) у главi 5:

     у пунктi 1 цифри "4694" замiнити цифрами "5346";

     у пунктi 2 цифри "1131" замiнити цифрами "1288".

     11. Пункт 1 глави 1 роздiлу XXVII доповнити абзацом третiм такого змiсту:

     "На запит уповноваженого органу з питань цивiльної авiацiї суб'єкт, що надає платнi послуги громадськостi у якостi посередника для отримання компенсацiї вiд авiаперевiзника, передбаченої цими Авiацiйними правилами, має надати оригiнал документу(iв), що пiдтверджує повноваження, у тому числi копiю документа, що посвiдчує особу пасажира.".

     12. Абзац перший пункту 4 роздiлу XXVIII виключити.

     У зв'язку з цим абзац другий вважати абзацом першим.

Заступник директора департаменту авiацiйних перевезень, аеропортiв та мiжнародного спiвробiтництва - начальник управлiння авiацiйних перевезень та мiжнародного спiвробiтництва I. Шевчук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.