ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕПАРТАМЕНТ МИТНИХ ПЛАТЕЖIВ, КОНТРОЛЮ МИТНОЇ ВАРТОСТI ТА МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕД

17.12.2021 N 08-4/15-04/7/11356

 

Митницям
Спецiалiзована лабораторiя з питань експертизи та дослiджень Держмитслужби


Про внесення доповнень до листа Держмитслужби вiд 01.07.2021 N 08-1.4/15-04-01/7/6480

     На виконання статтi 68 Митного кодексу України щодо тлумачення термiнiв та класифiкацiйних вимог в УКТ ЗЕД доповнити додаток 1 "Методичних рекомендацiй щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТ ЗЕД" пунктами 13, 14 та 15 про класифiкацiю товарiв: "Наповнювачi для котячих туалетiв", "Стабiлiзуючi добавки при виробництвi щебеново-мастикового асфальтобетону" та "Бiтум нафтовий, бiтумiнознi сумiшi, полiмерно-бiтумнi в'яжучi" вiдповiдно.

     Додаток: на 10 арк. в 1 прим.

Заступник Голови Сергiй ЗВЯГIНЦЕВ

 

Додаток

     Згiдно з УКТ ЗЕД у товарнiй позицiї 8415 класифiкуються "Установки для кондицiонування повiтря, до складу яких входять вентилятори з двигуном та прилади для змiнювання температури i вологостi повiтря, включаючи кондицiонери, в яких вологiсть не регулюється окремо".

     У поясненнях до товарної позицiї 8415 зазначено, що до цiєї товарної позицiї включаються установки, що пiдтримують температуру та вологiсть в закритих примiщеннях.

     До цiєї товарної позицiї входять лише установки:

     (1) обладнанi вентилятором або нагнiтачем з двигуном; та

     (2) призначенi для змiни як температури (нагрiвання або охолодження або i те, i iнше), так i вологостi (зволоження або осушення або i те, i iнше) повiтря; та

     (3) в яких елементи, зазначенi в пунктах (1) та (2), поданi разом.

     Кондицiонери цiєї товарної позицiї повиннi мати, крiм вентилятора з двигуном або нагнiтача, принаймнi, ще такi елементи:

     пристрiй нагрiвання повiтря (що використовує трубки з гарячою водою, парою чи гарячим повiтрям або електричний опiр тощо) та зволожувач повiтря (що складається зазвичай з водяного розпилювача) чи осушувач; або

     змiйовик холодної води чи випарник холодильного агрегату (обидва змiнюють температуру i вологiсть повiтря конденсацiєю); або

     iнший тип охолоджувального елемента з окремим приладом, що змiнює вологiсть повiтря.

     У вiдповiдностi до положень Примiток 2 (b) до Роздiлу XVI до цiєї товарної позицiї включаються окремо представленi внутрiшнi та зовнiшнi блоки сплiт-системи установок для кондицiонування повiтря компресiйного типу даної товарної позицiї.

     Iншi частини кондицiонерiв (включаючи компоненти, призначенi для установки в автономнi блоки) повиннi класифiкуватися у вiдповiдностi з положеннями Примiток 2(а) до Роздiлу XVI (товарнi позицiї 8414, 8418, 8419, 8421, 8479 i т.п.) або, якщо Примiтки 2(а) не застосовано, то у вiдповiдностi з Примiтками 2 (b) або 2(с) до Роздiлу XVI в залежностi вiд того, iдентифiкуючi вони як придатнi для використання чи головним чином з кондицiонерами, частинами яких вони є, або нi.

     У поясненнях до товарної пiдпозицiї 8415 90 зазначено, що у цiй пiдпозицiї класифiкуються як внутрiшнi так i зовнiшнi блоки сплiт-системи пристроїв кондицiонування повiтря товарної пiдпозицiї 8415 10, представлених окремо. Блоки розрахованi, безпосередньо, на з'єднання електропроводки та мiдних трубок, по яким мiж зовнiшнiми та внутрiшнiми блоками циркулює холодоагент.

     Згiдно з УКТ ЗЕД у товарнiй позицiї 8418 класифiкуються "Холодильники, морозильники та iнше холодильне або морозильне обладнання, електричне або iнших типiв; тепловi насоси, крiм установок для кондицiонування повiтря товарної позицiї 8415".

     У пунктi (II) пояснень до товарної позицiї 8418 зазначено, що у цiй позицiї класифiкуються тепловi насоси.

     Тепловий насос являє собою прилад, який переносить тепло вiд придатного джерела тепла (пiдземнi чи наземнi води, ґрунт чи повiтря) i, використовуючи додаткове джерело енергiї (наприклад, газ чи електрика), перетворює його в джерело з бiльш високою температурою.

     Тепловi насоси можуть бути представленi як один вирiб, що складається з рiзних вузлiв. Такий вирiб називається моноблоком. Насоси також можуть бути представленi як кiлька окремих виробiв. Деякi тепловi насоси можуть бути представленi без випарникiв, якщо вони монтуються на установку, де вже є випарник. У цьому випадку вони вважаються некомплектними виробами, зберiгаючи при цьому основнi властивостi складеного виробу, i включаються до цiєї товарної позицiї.

     За умови додержання загальних положень щодо класифiкацiї частин (див. Загальнi положення до Роздiлу XVI), частини товарiв цiєї товарної позицiї (побутових чи промислових) також включаються до цiєї товарної позицiї, наприклад, конденсатори, абсорбери, випарники, генератори, шафи, прилавки та iнше обладнання, перерахованi вище, у пунктi 2, не обладнанi повним холодильним блоком або випарником, але безумовно призначенi для встановлення такого обладнання.

     Компресори вiдносяться як такi до товарної позицiї 8414, навiть якщо розробленi для встановлення в холодильниках. Неспецiалiзованi частини (тобто трубки i баки) включаються у вiдповiднi товарнi позицiї.

Заступник начальник Управлiння - начальник вiддiлу кодування та класифiкацiї товарiв Оксана ТРОЦЕНКО

 

Додаток
до листа Держмитслужби
вiд 01.07.2021 N 08-1.4/15-04-01/7/6480

Методичнi рекомендацiї щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД

N п/п Назва товару Методологiя класифiкацiї Обґрунтування класифiкацiї Визначений код згiдно УКТ ЗЕД
13 Наповнювачi для котячих туалетiв, що складаються з натуральної бентонiтової глини з доданням вiддушки або з доданням барвника. Асортимент наповнювачiв для котячого туалету дуже великий. Серед такого рiзноманiття мiнеральнi наповнювачi є найпоширенiшими, а саме, наповнювачi виготовленi з бентонiтових глин.

На сучасному ринку представлено багато брендiв наповнювачiв на основi бентонiтових глин.

Виробники випускають наповнювачi для котячих туалетiв як зi 100% натурального бентонiту так i наповнювачi на основi бентонiтових глин з добавками.

Вiдповiдно до примiтки 1 до групи 25 УКТ ЗЕД якщо в контекстi або в примiтцi 4 до цiєї групи iнше не обумовлено, до цiєї групи включаються лише продукти, сирi або промитi (у тому числi iз застосуванням хiмiчних речовин, що виводять домiшки без змiни структури продукту), роздробленi, перетворенi в порошок, просiянi, розмеленi, збагаченi шляхом флотацiї, магнiтної сепарацiї або з використанням iнших механiчних чи фiзичних процесiв (за винятком кристалiзацiї). Продукти, пiдданi випалюванню, кальцинуванню, одержанi змiшуванням або обробленi iншими способами, не зазначеними в кожнiй товарнiй позицiї, до цiєї групи не включаються.

Наповнювачi для котячого туалету, якi складаються тiльки з бентонiтової глини i не мiстить iнших добавок задовольняють вимогам примiтки 1 до групи 25 та класифiкуються у товарнiй пiдпозицiї 2508 10.

Водночас, вiдповiдно до примiтки 1 до групи 25 УКТ ЗЕД, за винятком випадкiв, коли контекст або примiтка 4 до групи 25 УКТ ЗЕД вимагають iншого, з групи 25 виключаються продукти, отриманi шляхом змiшування.

Сучаснi бентонiтовi наповнювачi для котячих туалетiв часто мiстять в своєму складi добавки: вiддушки, барвники, тощо.

Такi наповнювачi є змiшаними препаратами, а отже не можуть розглядатись у товарнiй позицiї 2508 УКТ ЗЕД.

З огляду на вищезазначене, товар "наповнювач для котячого туалету", який отримують шляхом змiшування вiддушки або барвника з природною бентонiтовою глиною класифiкується у товарнiй пiдпозицiї 3824 99.

Правила 1 та 6 Основних правил iнтерпретацiї УКТ ЗЕД. 3824 99
14 Стабiлiзуючi добавки при виробництвi щебеново-мастикового асфальтобетону Продукти, що є гранульованими сумiшами, якi складаються вiдповiдно з 66 мас. % i 90 мас. % целюлозних волокон та 34 мас. % i 10 мас. % бiтуму, використовуються як стабiлiзуюча добавка при виробництвi щебеново-мастикового асфальтобетону.

Вiдповiдно до iнформацiї виробникiв виробляється низка рiзних функцiональних целюлозних виробiв, якi використовуються у багатьох важливих галузях промисловостi. До таких виробiв вiдносяться, зокрема, функцiональнi целюлознi волокна, целюлознi добавки тощо. Волокна отримуються з рослинних сировинних матерiалiв (з листової чи м'якої деревини) за допомогою хiмiчних та механiчних процесiв

З урахуванням компонентного складу товару та його призначення для класифiкацiї товару вiдповiдно до правила 1 ОПI можуть бути розглянутi такi товарнi позицiї: 2715, 4706, 3824, 6808.

Товарна позицiя 3824 є залишковою, тому спочатку слiд розглянути класифiкацiю товарiв i iнших зазначених товарних позицiях.

Товарна позицiя 2715 включає сумiшi бiтумiнознi на основi природного асфальту або природного бiтуму, нафтового бiтуму, мiнеральних смол чи пеку мiнеральних смол (наприклад, бiтумiнознi мастики, асфальтовi сумiшi для дорожнього покриття). До складу товарiв входить 34 мас. % та 10 мас. % бiтуму, який додається до целюлозних волокон як зв'язуюча речовини з метою формування гранул та кращого розподiлення целюлозних волокон пiд час використання товарiв як стабiлiзуюча добавка при виробництвi щебеново-мастикового асфальтобетону. Згiдно з кiлькiсним спiввiдношення масових часток целюлозних волокон та бiтуму, ролi бiтуму у складi товарiв, товари не є сумiшами на основi бiтуму товарної позицi 2715.

Товарна позицiя 4706 включає масу волокнисту, одержану з регенерованого паперу або картону (з вiдходiв та макулатури), або з iнших волокнистих целюлозних матерiалiв. Згiдно з поясненнями до цiєї товарної позицiї волокниста маса, одержана з регенерованих паперу або картону (з вiдходiв та макулатури), звичайно подана у виглядi висушених i пов'язаних у стоси листiв i мiстить неоднорiднi сумiшi целюлозних волокон, вона може бути вибiленою або невибiленою. Таку паперову масу одержують у результатi низки механiчних чи хiмiчних процесiв сортування, очищення та вибiлювання; залежно вiд використовуваного матерiалу i тривалостi оброблення маса може мiстити невеликi кiлькостi таких домiшок, як друкарськi фарби, каолiн, крохмаль, полiмернi покриття чи клеї; волокнисту масу цiєї товарної позицiї, крiм маси, одержаної з регенерованих паперу або картону (з вiдходiв та макулатури), одержують у результатi механiчного чи хiмiчного процесу або їх комбiнацiї.

Отже, джерелом домiшок, якi може мiстити у невеликiй кiлькостi волокниста целюлозна маса товарної позицiї 4706, є сировина, з якої виготовлена така маса. У зазначеному випадку бiтум є штучно доданим компонентом у кiлькостi 34 мас.% та 10 мас.%, що не вiдповiдає поясненням до цiєї товарної позицiї. Також товарна позицiя 4706 включає целюлозну волокнисту масу, а не вироби з неї. Товари не включаються до товарної позицiї 4706.

У товарнiй позицiї 6808 класифiкуються панелi, плити, плитки, блоки та аналогiчнi вироби з рослинних волокон, соломи або стружки, трiски, частинок, тирси тощо, агломерованi з цементом, гiпсом або iншими мiнеральними речовинами. Згiдно з поясненнями до цiєї товарної позицiї до неї включаються будiвельнi теплоiзоляцiйнi, звукоiзоляцiйнi, звукопоглинальнi панелi, плити, плитки [черепиця], блоки тощо, виготовленi з рослинних матерiалiв (волокон целюлози, деревних волокон, деревної вовни, трiски, стружок або iнших деревинних вiдходiв, тирси, соломи, тростини, очерету чи сухої трави), агломерованих або сформованих за допомогою мiнеральних зв'язуючи речовин, таких як цемент (включаючи магнезiальний оксихлоридний цемент), гiпс, вапно або силiкат натрiю. Вони також можуть мiстити в собi мiнеральнi добавки (такi як кремнеземистi скам'янiлi породи, магнезит, пiсок чи азбест) або бути армованi металом. Типи плит, панелей тощо цiєї товарної позицiї вiдрiзняються вiдносно невеликою масою i високою мiцнiстю, а матерiали рослинного походження залишаються незмiнними в разi додання зв'язувальної речовини.

З огляду на викладене, товари у формi гранул не є виробами, аналогiчними панелям, плитам, плиткам, блокам, мають iнше використання, тому товари не класифiкуються у товарнiй позицiї 6808.

Отже, класифiкацiя товарiв у товарних позицiях 2715, 4706 та 6808 виключається. Товари вiдповiдно до правила 1 ОПI класифiкуються у товарнiй позицiї 3824.

У товарнiй пiдпозицiї 3824 40, якiй в УКТЗЕД вiдповiдає товарна пiдкатегорiя 3824 40 00 00, включає добавки готовi для цементiв, будiвельних розчинiв або бетонiв.

Такi товари використовуються при виробництвi щебеново-мастикового асфальтобетону, який є iншим матерiалом, тому iз застосуванням правила 6 ОПI цi товари класифiкуються у товарнiй пiдпозицiї 3824 99.

Правила 1 та 6 Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД. 3824 99
15 Бiтум нафтовий, бiтумiнознi сумiшi, полiмерно-бiтумнi в'яжучi Бiтум нафтовий класифiкується у товарнiй позицiї 2713. Вiдповiдно до пункту (В) пояснень до цiєї товарної позицiї нафтовий бiтум (також вiдомий як нафтовий пек, рафiнований пек, нафтовий асфальт), який зазвичай одержують у виглядi залишку вiд перегонки сирої нафти. Вiн має коричневий або чорний колiр i може бути м'яким чи крихким, використовується для дорожнiх покриттiв, для гiдроiзоляцiї тощо. Нафтовий бiтум, який був незначно видозмiнений за рахунок продування повiтрям, аналогiчний бiтуму, одержаному без продування повiтрям, включається до цiєї товарної позицiї.

Також вiдповiдно до додаткових пояснень до товарної категорiї 2713 20 00 ця товарна категорiя включає нафтовий бiтум, описаний в Поясненнях до товарної позицiї 2713, абзац (B). Цей продукт має такi характеристики:

1. Температура застигання, визначена за методом ASTM D 938, (рiвнозначний методу ISO 2207) не нижче 30°C;

2. Густина не менш як 0,942 г/см3 за температури 70°C за методом EN ISO 12185; та

3. Показник пенетрацiї (метод голки), визначений за методом EN 1426, менш як 400 за температури 25°C.

Сумiшi бiтумiнознi на основi природного асфальту або природного бiтуму, нафтового бiтуму, мiнеральних смол чи пеку мiнеральних смол (наприклад, бiтумiнознi мастики, асфальтовi сумiшi для дорожнього покриття) класифiкуються у товарнiй позицiї 2715.

Згiдно з поясненнями до товарної позицiї 2715 до бiтумiнозних сумiшей цiєї товарної позицiї вiдносяться:

(1) Асфальтовi сумiшi для дорожнiх покриттiв, що складаються зазвичай на 60 % або бiльше з бiтуму з розчинником, вони використовуються для дорожнiх покриттiв;

(2) Емульсiї або стiйкi суспензiї асфальту, бiтуму, пеку (дьогтю) чи мiнеральних смол у водi типу тих, що використовуються, зокрема, для дорожнiх покриттiв;

(3) Мастики асфальту та iншi бiтумiнознi мастики, а також аналогiчнi бiтумiнознi сумiшi, що включають мiнеральнi речовини, такi як пiсок чи азбест; цi речовини використовуються для заповнення швiв, трiщин тощо, як формувальнi матерiали тощо.

Згiдно з Додатковими поясненнями до товарної позицiї 2715 склад бiтумiнозних сумiшей цiєї категорiї змiнюється вiдповiдно до передбаченого використання:

1. Продукти, використовуванi для забезпечення водонепроникностi та захисту поверхонь або для iзоляцiї. Приклади:

(a) бiтумiнознi герметики з вмiстом розчинника менш як 30 %, якi дозволяють одержувати покриття завтовшки вiд 3 до 4 мм або менше;

(b) бiтумiнознi мастики з вмiстом розчинника не бiльш як 10 %, якi дозволяють одержувати або покриття завтовшки вiд 4 мм до 1 см, або використовуватися для зарiвнювання швiв великих розмiрiв (вiд 2 до 8 см);

(c) iншi бiтумiнознi продукти, якi мiстять наповнювачi, але не мiстять розчинникiв. Вони розiгрiваються перед використанням; поряд з iншими застосуваннями, вони використовуються для захисту пiдземних або пiдводних трубопроводiв.

2. Продукти, що використовуються для дорожнього покриття подiляються на двi основнi категорiї:

(a) асфальтовi сумiшi (англ. - cutbacks bitumen) для дорожнiх покриттiв та бiтумнi сумiшi (англ. - road oil) для дорожнiх покриттiв: асфальтовi сумiшi для дорожнiх покриттiв - це бiтуми, розведенi у досить важких розчинниках, кiлькiсть яких може змiнюватися вiдповiдно до бажаної в'язкостi;

(b) бiтумнi сумiшi для дорожнiх покриттiв - це сумiшi на основi бiтуму, якi мiстять важкi розчинники у кiлькостях, що змiнюються вiдповiдно до бажаної в'язкостi.

Адгезиви iнодi додаються для надання цим продуктам стiйкостi проти вiдшарування.

Всi цi бiтумiнознi продукти мають такi розпiзнавальнi характеристики:

показник пенетрацiї (метод голки), визначений за методом EN 1426, не менш як 400 за температури 25°C,

залишок пiсля дистиляцiї, одержаний за пониженого тиску методом ASTM D 1189 (вiдмiнений у 1979 роцi, без замiни вiдповiдними стандартами EN або ISO) повинен бути не менш як 60 мас. %, а показник пенетрацiї (метод голки), визначений за методом EN 1426, менш як 400 за температури 25°C.

Полiмерно-битумнi в'яжучi є продуктами на основi в'язких дорожнiх бiтумiв, бiтумiв нафтових кровельних, в'язких дорожних бiтумiв з доданням полiмерiв, в тому числi лiнiйних блок-сополiмерiв типу стирол-бутадiєн-стирол (СБС).

Вiдповiдно до правила 2 (b) Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД (далi - ОПI) будь-яке посилання у найменуваннi товарної позицiї на будь-який матерiал чи речовину стосується також сумiшей або сполучень цього матерiалу чи речовини з iншими матерiалами чи речовинами. У поясненнях до цього правила зазначено, що воно стосується сумiшей i сполучень матерiалiв чи речовин та товарiв, виготовлених з двох або бiльше матерiалiв чи речовин. Це правило застосовується до товарних позицiй, у яких вказується конкретний матерiал чи речовина. Проте правило 2 (b) ОПI застосовується лише у випадках, коли у примiтках до роздiлiв чи груп не застережене iнше (наприклад, товарна позицiя 1503 - лярд-стеарин незмiшаний).

Суть правила 2 (b) ОПI полягає у розширеннi будь-якої товарної позицiї щодо матерiалу чи речовини, включаючи сумiшi або сполучення цього матерiалу чи речовини з iншими матерiалами чи речовинами. Проте таке розширення товарної позицiї не може бути застосовано, коли додання iншого матерiалу чи речовини позбавляє товар розпiзнавальної ознаки тих видiв товарiв, якi зазначенi у назвi товарної позицiї.

Вiдповiдно до нацiонального стандарту ДСТУ Б В.2.7-135:2014 "Бiтуми дорожнi, модифiкованi полiмерами. Технiчнi умови" для модифiкацiї бiтумiв використовуються:

термопластичнi еластомери (СБС, СБ, СIС, СБР тощо), побудованi на основi сополiмерiв або блоксополiмерiв термопласту стиролу (С) та бутадiєну (Б), в окремих випадках iзопрену (I), пiдвищують в'язкiсть, теплостiйкiсть, когезiйну мiцнiсть бiтумiв, надають їм еластичностi, покращють низькотемпературну поведiнку;

термопласти (ЕБА, ЕВА, ЕМА, полiолефiни тощо), побудованi на основi етиленового ланцюга, до якого можуть бути приєднанi функцiональнi групи: вiнiлацетату (ВА), бутилакрилату (БА), метилакрилату (МА) тощо, пiдвищують в'язкiсть, теплостiйкiсть та когезiйну мiцнiсть бiтумiв, надають їм помiрної еластичностi;

термопластичнi еластомiрнi реакцiйноздатнi полiмери (ЕБАГМА), що побудованi на основi етиленового ланцюга, до якого приєднанi функцiональнi групи глiцидилметакрилату (ГМА) та бутилакрилату (БА), вступають в хiмiчну реакцiю з бiтумами, завдяки чому бiтуми не розшаровуються при зберiганнi за робочих температур.

Отже, модифiкацiя бiтумiв полiмерними матерiалами призводить до змiни певних фiзичних характеристик бiтумiв, тому пiдстав для розширення товарної позицiї 2713 вiдповiдно до правила 2 (b) ОПI з метою класифiкацiї у нiй модифiкованих полiмерами бiтумiв як бiтумiв нафтових немає.

Правила 1 та 6 Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД 2713, 2715
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.