КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 18 липня 2024 р. N 824


Про внесення змiн до Порядку ведення Державного реєстру видавцiв, виготовлювачiв i розповсюджувачiв видавничої продукцiї

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести змiни до Порядку ведення Державного реєстру видавцiв, виготовлювачiв i розповсюджувачiв видавничої продукцiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 березня 2017 р. N 135 (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 24, ст. 679), виклавши його в редакцiї, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 73

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 10 березня 2017 р. N 135
(в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 липня 2024 р. N 824)

ПОРЯДОК
ведення Державного реєстру видавцiв, виготовлювачiв i розповсюджувачiв видавничої продукцiї

     1. Цей Порядок визначає процедуру ведення, зокрема функцiонування, збирання, накопичення, захисту, облiку, вiдображення, оброблення реєстрових даних та надання реєстрової iнформацiї, що мiститься в Державному реєстрi видавцiв, виготовлювачiв i розповсюджувачiв видавничої продукцiї (далi - Реєстр).

     Реєстром є iнформацiйно-комунiкацiйна система, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облiк, вiдображення, оброблення реєстрових даних та надання реєстрової iнформацiї про суб'єктiв видавничої справи, що провадять свою дiяльнiсть на територiї України (далi - суб'єкт видавничої справи).

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про видавничу справу", "Про культуру", "Про обов'язковий примiрник документiв", "Про авторське право i сумiжнi права", "Про iнформацiю", "Про публiчнi електроннi реєстри", "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги", "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електроннi комунiкацiї", "Про захист персональних даних", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах", "Про державну пiдтримку книговидавничої справи в Українi".

     3. Реєстр ведеться з метою:

     облiку iнформацiї про суб'єктiв видавничої справи;

     надання адмiнiстративних послуг iз внесення суб'єкта господарювання до Реєстру та видачi свiдоцтва про внесення суб'єкта господарювання до Реєстру (далi - свiдоцтво), а також видачi дублiката, переоформлення, анулювання свiдоцтва;

     забезпечення доступу до вiдомостей Реєстру;

     проведення аналiзу iнформацiї, яка обробляється в Реєстрi;

     електронної iнформацiйної взаємодiї мiж iнформацiйно-комунiкацiйними системами та Реєстром.

     Плата за внесення суб'єкта господарювання до Реєстру та видачу свiдоцтва не справляється.

     4. Функцiональнi можливостi Реєстру повиннi забезпечувати розмежування прав неавторизованих та авторизованих користувачiв на внесення, перегляд iнформацiї у Реєстрi, внесення змiн та доповнень до неї.

     Створення та функцiонування Реєстру, зокрема його програмно-технiчних засобiв, здiйснюється за рахунок коштiв державного бюджету та/або мiжнародної технiчної допомоги та iнших джерел, не заборонених законом.

     5. Власником Реєстру, зокрема його програмно-технiчних засобiв та виключних майнових прав на програмне забезпечення, є держава в особi МКIП.

     6. Держателем Реєстру є МКIП, яке здiйснює:

     забезпечення органiзацiйних заходiв, пов'язаних iз створенням та забезпеченням функцiонування Реєстру;

     методологiчне та iнформацiйне забезпечення ведення Реєстру;

     органiзацiю електронної (технiчної та iнформацiйної) взаємодiї мiж Реєстром та iншими публiчними електронними реєстрами;

     прийняття рiшення про модернiзацiю програмного забезпечення Реєстру;

     визначення органiзацiйних заходiв щодо забезпечення зберiгання даних вiдповiдно до законодавства про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах, обов'язкових стандартiв у сферi захисту iнформацiї, законодавства про захист персональних даних та цього Порядку;

     iнформування адмiнiстратора Реєстру про виявленi недолiки у роботi, внесення пропозицiй щодо їх усунення;

     затвердження технiчних вимог та технiчних завдань з розроблення та модернiзацiї програмного забезпечення Реєстру, погодження пропозицiй адмiнiстратора Реєстру щодо розроблення та модернiзацiї спецiального програмного забезпечення Реєстру.

     7. Адмiнiстратором Реєстру є Держкомтелерадiо, яке забезпечує:

     проведення технiчних та технологiчних заходiв з надання, блокування та анулювання доступу користувачiв до Реєстру, що здiйснюються у порядку, затвердженому держателем Реєстру;

     органiзацiю та проведення навчання щодо роботи з Реєстром.

     8. Технiчним адмiнiстратором Реєстру є структурний пiдроздiл МКIП, який у межах своїх повноважень забезпечує адмiнiстрування Реєстру вiдповiдно до статей 36 - 39 Закону України "Про публiчнi електроннi реєстри" та Порядку використання програмного забезпечення "Програмна платформа для розгортання та супроводження державних електронних реєстрiв", затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 квiтня 2023 р. N 356 "Деякi питання створення та функцiонування державних електронних платформ для ведення публiчних електронних реєстрiв" (Офiцiйний вiсник України, 2023 р., N 45, ст. 2399).

     9. Користувачами Реєстру є:

     неавторизованi користувачi;

     суб'єкти господарювання, якi пiсля проходження авторизацiї вiдповiдно до цього Порядку подають заяву про внесення їх до Реєстру;

     суб'єкти видавничої справи, якi пройшли авторизацiю вiдповiдно до цього Порядку;

     публiчнi реєстратори (посадовi особи Держкомтелерадiо, якi взаємодiють з Реєстром вiдповiдно до своїх посадових обов'язкiв).

     10. Iнформацiя, що мiститься в Реєстрi (крiм iнформацiї з обмеженим доступом), є вiдкритою i загальнодоступною з можливiстю безоплатного цiлодобового вiльного доступу та копiювання, оприлюднюється i пiдтримується в актуальному станi на офiцiйному веб-сайтi Держкомтелерадiо.

     11. Реєстр функцiонує в цiлодобовому режимi, крiм випадкiв проведення планових i позапланових профiлактичних та/або технiчних робiт, пов'язаних з усуненням програмно-апаратних та/або методологiчних помилок чи технiчного збою в роботi, тривалiсть проведення яких визначається адмiнiстратором Реєстру. Iнформацiя про проведення профiлактичних та/або технiчних робiт з пiдтримки Реєстру оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi Держкомтелерадiо за три календарних днi до дати проведення таких робiт, крiм випадкiв, коли через термiновiсть проведення таких робiт своєчасне попередження неможливе.

     12. Пошук i перегляд iнформацiї, що мiститься в Реєстрi, обробка та захист персональних даних, зазначених у Реєстрi, а також iнформування суб'єкта видавничої справи про запити будь-яких осiб щодо iнформацiї про нього, належнi йому майно, майновi права та iншi спецiальнi статуси, а також про збирання, оброблення, внесення такої iнформацiї до Реєстру, її змiну та видалення, крiм випадкiв, передбачених законом, здiйснюється вiдповiдно до Законiв України "Про захист персональних даних", "Про публiчнi електроннi реєстри", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах".

     13. Електронна iнформацiйна взаємодiя мiж Реєстром та iншими електронними iнформацiйними ресурсами забезпечується за допомогою засобiв системи електронної взаємодiї державних електронних iнформацiйних ресурсiв "Трембiта" вiдповiдно до Порядку електронної (технiчної та iнформацiйної) взаємодiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 вересня 2016 р. N 606 "Деякi питання електронної взаємодiї електронних iнформацiйних ресурсiв" (Офiцiйний вiсник України, 2016 р., N 73, ст. 2455; 2021 р., N 52, ст. 3216; 2023 р., N 11, ст. 721), безоплатно iз застосуванням засобiв технiчного та криптографiчного захисту iнформацiї та з дотриманням вимог Закону України "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах".

     У разi вiдсутностi технiчної можливостi передачi даних iз використанням системи електронної взаємодiї державних електронних iнформацiйних ресурсiв "Трембiта" електронна iнформацiйна взаємодiя мiж суб'єктами електронної взаємодiї може здiйснюватися з використанням iнших iнформацiйно-комунiкацiйних систем за умови застосування комплексних систем захисту iнформацiї, вiдповiднiсть яких пiдтверджується результатами державної експертизи у сферi технiчного та криптографiчного захисту iнформацiї.

     Пiд час формування реєстрової iнформацiї Реєстру та пiдтримки реєстрової iнформацiї в актуальному станi забезпечується електронна iнформацiйна взаємодiя з Єдиним державним реєстром юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань, Єдиним державним демографiчним реєстром.

     Обсяг та структура даних, якими обмiнюються суб'єкти електронної взаємодiї через програмнi iнтерфейси електронних iнформацiйних ресурсiв (сервiси), визначаються договорами про iнформацiйну взаємодiю, укладеними вiдповiдно до законодавства.

     Вiдомостi про реєстрацiю суб'єкта господарювання, наявнiсть вiдповiдних видiв економiчної дiяльностi, отримання установчого документа юридичної особи в електроннiй формi отримуються шляхом електронної iнформацiйної взаємодiї мiж Реєстром та Єдиним державним реєстром юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань.

     Вiдомостi про унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi отримуються шляхом електронної iнформацiйної взаємодiї мiж Реєстром та Єдиним державним демографiчним реєстром.

     14. Подання заяви про внесення суб'єкта господарювання до Реєстру здiйснюється з використанням програмного забезпечення Реєстру, для чого суб'єкт господарювання авторизується в Реєстрi за допомогою квалiфiкованого електронного пiдпису або вдосконаленого електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi електронного пiдпису керiвника суб'єкта господарювання (уповноваженої ним особи), що є юридичною особою, або суб'єкта господарювання, який є фiзичною особою - пiдприємцем, з дотриманням вимог Закону України "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги".

     15. На пiдставi iнформацiї, отриманої з використанням програмного забезпечення Реєстру, за кодом згiдно з ЄДРПОУ перевiряється наявнiсть у Реєстрi поданої суб'єктом господарювання заяви про внесення суб'єкта господарювання до Реєстру.

     У разi наявностi заяви про внесення суб'єкта господарювання до Реєстру суб'єкт господарювання iнформується про це вiдповiдним повiдомленням.

     У разi вiдсутностi заяви в Реєстрi за кодом згiдно з ЄДРПОУ суб'єкта господарювання засобами програмного забезпечення Реєстру перевiряється наявнiсть у Реєстрi свiдоцтва, що є об'єктом Реєстру.

     16. Суб'єкт видавничої справи отримує доступ до Реєстру пiсля проходження авторизацiї за допомогою квалiфiкованого електронного пiдпису або вдосконаленого електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi електронного пiдпису, вiдповiдно до вимог Закону України "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги".

     17. У разi наявностi свiдоцтва в Реєстрi суб'єкту видавничої справи надається можливiсть:

     подати заяву про переоформлення свiдоцтва;

     подати заяву про видачу дублiката свiдоцтва;

     подати заяву про анулювання свiдоцтва;

     внести змiни в контактнi данi.

     18. У разi вiдсутностi свiдоцтва в Реєстрi або наявностi у свiдоцтва статусу "анульовано" програмним забезпеченням Реєстру формується запит до Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань за кодом згiдно з ЄДРПОУ та автоматично проводиться перевiрка iнформацiї про:

     1) вiдсутнiсть вiдомостей про перебування у процесi припинення; про застосування до суб'єкта господарювання судових процедур банкрутства (неплатоспроможностi), про процедури санацiї до вiдкриття провадження у справi про банкрутство, передбаченi Кодексом України з процедур банкрутства; про дату вiдкриття виконавчого провадження (для незавершених виконавчих проваджень);

     2) наявнiсть видiв економiчної дiяльностi для провадження дiяльностi суб'єкта видавничої справи (для видавничої дiяльностi - КВЕД 58.11 "Видання книг", та/або 58.12 "Видання довiдникiв i каталогiв", та/або 58.13 "Видання газет", та/або 58.14 "Видання журналiв i перiодичних видань", та/або 58.19 "Iншi види видавничої дiяльностi"; для виготовлення видавничої продукцiї - КВЕД 18.11 "Друкування газет", та/або 18.12 "Друкування iншої продукцiї", та/або 18.13 "Виготовлення друкарських форм i надання iнших полiграфiчних послуг", та/або 18.14 "Брошурувально-палiтурна дiяльнiсть i надання пов'язаних iз нею послуг"; для розповсюдження видавничої продукцiї - КВЕД 46.49 "Оптова торгiвля iншими товарами господарського призначення", та/або 47.19 "Iншi види роздрiбної торгiвлi в неспецiалiзованих магазинах", та/або 47.61 "Роздрiбна торгiвля книгами в спецiалiзованих магазинах", та/або 47.62 "Роздрiбна торгiвля газетами та канцелярськими товарами в спецiалiзованих магазинах").

     19. У разi непiдтвердження в порядку електронної iнформацiйної взаємодiї з Єдиним державним реєстром юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань вiдомостей про суб'єкта господарювання, зазначених у пунктi 18 цього Порядку, суб'єкт господарювання отримує про це вiдповiдне повiдомлення.

     Пiсля пiдтвердження в порядку електронної iнформацiйної взаємодiї з Єдиним державним реєстром юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань вiдомостей про суб'єкта господарювання, зазначених у пунктi 18 цього Порядку, суб'єкт господарювання додає до заяви про внесення суб'єкта господарювання до Реєстру копiї установчих документiв (у разi, коли установчi документи вiдсутнi в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань). Сформованiй заявi присвоюється номер, про що суб'єкт господарювання отримує вiдповiдне повiдомлення.

     20. На заяву про внесення суб'єкта господарювання до Реєстру з присвоєним номером, що є iнформацiйним джерелом для внесення iнформацiї до Реєстру, накладається квалiфiкований електронний пiдпис публiчного реєстратора i програмним забезпеченням Реєстру автоматично генерується номер свiдоцтва. При цьому заява про внесення суб'єкта господарювання до Реєстру отримує статус "схвалено", свiдоцтво отримує статус "актуальне", про що суб'єкт господарювання отримує вiдповiдне повiдомлення.

     Iнформацiя про об'єкт Реєстру вноситься до Реєстру протягом п'яти робочих днiв з дати отримання iнформацiї вiд суб'єкта господарювання.

     21. Пiд час подання суб'єктом видавничої справи заяви про переоформлення свiдоцтва та опрацювання її публiчним реєстратором програмним забезпеченням Реєстру статус свiдоцтва "актуальне" змiнюється на статус "переоформлено" i запис про переоформлення свiдоцтва архiвується в Реєстрi.

     22. Пiд час подання суб'єктом видавничої справи заяви про припинення дiяльностi у сферi видавничої справи та опрацювання її публiчним реєстратором програмним забезпеченням Реєстру змiнюється статус свiдоцтва на "анульовано" i запис про анулювання свiдоцтва архiвується в Реєстрi.

     23. Сформоване свiдоцтво зберiгається в Реєстрi та мiстить такi вiдомостi:

     код згiдно з ЄДРПОУ суб'єкта видавничої справи;

     найменування юридичної особи, у тому числi скорочене (за наявностi), або прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) для фiзичної особи - пiдприємця;

     номер свiдоцтва;

     дата видачi свiдоцтва;

     мiсцезнаходження юридичної особи або адреса мiсця проживання (перебування), за якою здiйснюється зв'язок з фiзичною особою - пiдприємцем);

     перелiк засновникiв та учасникiв (для юридичної особи);

     види дiяльностi у сферi видавничої справи.

     24. До Реєстру вноситься така реєстрова iнформацiя:

     1) вiдомостi про суб'єкта видавничої справи;

     2) вiдомостi про видачу свiдоцтва;

     3) вiдомостi про видачу дублiката свiдоцтва;

     4) вiдомостi про анулювання свiдоцтва.

     25. У Реєстрi мiстяться такi реєстровi данi про суб'єкта видавничої справи:

     1) реєстровий номер суб'єкта видавничої справи у Реєстрi;

     2) серiя, номер та дата видачi свiдоцтва;

     3) номер i дата рiшення Держкомтелерадiо про видачу дублiката свiдоцтва;

     4) номер i дата рiшення Держкомтелерадiо про переоформлення свiдоцтва;

     5) вiдомостi про припинення дiяльностi суб'єкта видавничої справи (залежно вiд пiдстав припинення): номер i дата рiшення Держкомтелерадiо про анулювання свiдоцтва або номер i дата рiшення суду;

     6) статус суб'єкта видавничої справи (юридична особа / фiзична особа - пiдприємець);

     7) для фiзичної особи - пiдприємця:

     прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi);

     вид (види) дiяльностi у видавничiй справi;

     реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта громадянина України (для фiзичних осiб, якi мають вiдмiтку в паспортi про право здiйснювати платежi за серiєю та номером паспорта);

     мiсцезнаходження (адреса мiсця проживання (перебування), за якою здiйснюється зв'язок з фiзичною особою - пiдприємцем);

     iнформацiя для зв'язку: номер телефону та/або адреса електронної пошти;

     унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi;

     8) для юридичної особи:

     найменування, у тому числi скорочене (за наявностi);

     код згiдно з ЄДРПОУ;

     органiзацiйно-правова форма;

     перелiк засновникiв та учасникiв;

     вид (види) дiяльностi у видавничiй справi;

     мiсцезнаходження;

     iнформацiя для зв'язку: номер телефону та/або адреса електронної пошти.

     26. Для внесення запису про видачу дублiката свiдоцтва до Реєстру вносяться вiдомостi про номер i дату рiшення Держкомтелерадiо про видачу дублiката свiдоцтва.

     27. Для внесення запису про переоформлення свiдоцтва до Реєстру вносяться вiдомостi про номер i дату рiшення Держкомтелерадiо про переоформлення свiдоцтва.

     28. Для внесення запису про припинення дiяльностi суб'єкта видавничої справи до Реєстру вносяться:

     у разi припинення дiяльностi суб'єкта видавничої справи з iнiцiативи засновника (спiвзасновникiв) суб'єкта видавничої справи або самим суб'єктом видавничої справи, який є фiзичною особою - пiдприємцем, - вiдомостi про номер i дату рiшення Держкомтелерадiо про анулювання свiдоцтва;

     у разi припинення дiяльностi суб'єкта видавничої справи на пiдставi рiшення суду - вiдомостi про номер i дату рiшення суду;

     у разi припинення юридичної особи (припинення фiзичної особи - пiдприємця) - вiдомостi про номер i дату рiшення Держкомтелерадiо про анулювання свiдоцтва.

     У випадках, визначених абзацами другим - четвертим цього пункту, суб'єкт видавничої справи отримує вiдповiдне повiдомлення про анулювання свiдоцтва та виключення його з Реєстру.

     29. Засоби та порядок автентифiкацiї дiй користувачiв у Реєстрi застосовуються вiдповiдно до Законiв України "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги", "Про публiчнi електроннi реєстри".

     30. Припинення доступу авторизованим користувачам до Реєстру у разi припинення виконання ними своїх функцiй (звiльнення iз займаної посади, переведення на iншу посаду, яка не передбачає виконання повноважень, пов'язаних з використанням Реєстру, вiдпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трьох рокiв) здiйснюється адмiнiстратором.

     31. Держатель та адмiнiстратор Реєстру забезпечують здiйснення контролю за дотриманням законодавства у сферi реєстрiв користувачами Реєстру.

     Держатель та адмiнiстратор Реєстру в разi виявлення порушень порядку ведення Реєстру або створення недостовiрної реєстрової iнформацiї приймає вмотивоване рiшення про:

     блокування доступу користувача до Реєстру;

     анулювання доступу користувача до Реєстру.

     32. Ведення Реєстру здiйснюється з використанням технiчних i програмних засобiв, якими забезпечується автоматичне формування та присвоєння реєстрового номера кожному суб'єкту видавничої справи; захист вiдомостей, що мiстяться у Реєстрi, вiд несанкцiонованих дiй; оновлення, архiвування вiдновлення та пошук iнформацiї, внесеної до Реєстру.

     33. Суб'єкти видавничої справи несуть вiдповiдальнiсть за подання недостовiрної iнформацiї до Реєстру.

     34. З метою проведення перевiрки актуальностi iнформацiї про суб'єкта видавничої справи, в тому числi установчого документа юридичної особи в Реєстрi, програмним забезпеченням Реєстру iз встановленою адмiнiстратором Реєстру перiодичнiстю надсилається запит до Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань.

     У разi отримання в результатi iнформацiйної взаємодiї iнформацiї про припинення дiяльностi суб'єкта видавничої справи дiя свiдоцтва пiдлягає анулюванню, публiчний реєстратор отримує вiдповiдне сповiщення, на пiдставi якого здiйснює виключення такого суб'єкта видавничої справи з Реєстру, а суб'єкт видавничої справи отримує вiдповiдне повiдомлення.

     У разi встановлення в результатi iнформацiйної взаємодiї неактуальностi даних про суб'єкта видавничої справи щодо прiзвища, власного iменi, по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця або найменування юридичної особи, мiсцезнаходження (мiсця проживання (перебування), засновникiв та учасникiв, видiв економiчної дiяльностi свiдоцтво змiнює статус на "потребує переоформлення", а суб'єкт видавничої справи отримує вiдповiдне повiдомлення.

     35. Програмним забезпеченням Реєстру забезпечується можливiсть формування публiчними реєстраторами аналiтичних, статистичних та iнших матерiалiв на пiдставi реєстрових даних та реєстрової iнформацiї Реєстру.

     36. Захист даних у Реєстрi встановлюється на рiвнi, що вiдповiдає ступеню обмеження доступу до них, та забезпечується з дотриманням вимог Законiв України "Про iнформацiю", "Про захист персональних даних", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах" шляхом виконання органiзацiйних та iнженерно-технiчних заходiв iз використанням програмно-технiчних засобiв криптографiчного захисту iнформацiї, вiдповiднiсть яких пiдтверджується експертним висновком за результатами державної експертизи у сферi криптографiчного захисту iнформацiї.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.