МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

Н А К А З

вiд 20.08.2001 N 542


Про внесення змiн та доповнень до нормативно-правових актiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 вересня 2001 р. за N 793/5984


     Вiдповiдно до пункту 4 Положення про Мiнiстерство транспорту України, затвердженого Указом Президента України вiд 11.05.2000 N 678/2000, та статтi 5 Статуту залiзниць України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.04.98 N 457, НАКАЗУЮ:

     1. Доповнити пункт 1 наказу вiд 21.11.2000 N 644 "Про затвердження окремих роздiлiв Правил перевезення вантажiв", зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 24.11.2000 за N 861/5082, роздiлами, що додаються:

     Правила пломбування вагонiв i контейнерiв;

     Правила переадресування вантажiв;

     Правила перевезення вантажiв навалом i насипом;

     Правила перевезення вантажiв у вагонах вiдкритого типу;

     Правила перевезення вантажiв дрiбними вiдправками;

     Правила перевезення вантажiв в унiверсальних контейнерах.

     2. Внести такi змiни до Правил користування вагонами i контейнерами, затверджених наказом Мiнiстерства транспорту вiд 25.02.99 N 113 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 15.03.99 за N 165/3458:

     2.1. Абзац другий пункту 12 викласти у такiй редакцiї: "Час до 30 хвилин не враховується, час 30 хвилин i бiльше враховується як повна година".

     3. Внести такi змiни до Правил оформлення перевiзних документiв, затверджених наказом Мiнiстерства транспорту вiд 21.11.2000 N 644 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї 24.11.2000 за N 863/5084:

     3.1. Виключити з пункту 2.1 п'ятнадцятий i шiстнадцятий абзаци та з першого абзацу пункту 3.4 слова "Об'єм кузова вагона" i "Довжина рами платформи".

     3.2. У чотирнадцятому абзацi ("Вид негабаритностi") пункту 3.1 виключити цифру "0".

     4. У другому абзацi пункту 2.6 Правил обчислення термiнiв доставки вантажiв, затверджених наказом Мiнiстерства транспорту вiд 21.11.2000 N 644 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї 24.11.2000 за N 865/5086, виключити слово "нульового".

     5. У пунктi 13 Правил перевезення вантажiв у супроводi провiдникiв вiдправникiв (одержувачiв), затверджених наказом Мiнiстерства транспорту вiд 21.11.2000 N 644 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї 24.11.2000 за N 868/5089, слова "У разi" замiнити словами "На випадок".

     6. Державнiй адмiнiстрацiї залiзничного транспорту (Кiрпа Г.М.):

     6.1. Подати цей наказ в установленому порядку до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     6.2. Довести затвердженi роздiли Правил та змiни, зазначенi в пунктах 2-5 цього наказу, до вiдома працiвникiв залiзниць, пiдприємств, органiзацiй, установ, експедиторiв та громадян, якi користуються залiзничним транспортом.

     6.3. Органiзувати вивчення причетними працiвниками залiзниць цих роздiлiв Правил, прийняти їх до керiвництва та забезпечити виконання.

     7. З моменту набрання чинностi цим наказом вважати такими, що не застосовуються на територiї України, роздiли: 5, 17-20, 23, 25 "Правил перевозок грузов", затверджених Мiнiстерством шляхiв сполучення СРСР 27.02.81, 09.08.65, 24.08.65, 15.09.65, 14.07.75, 20.08.65, 27.09.65.

     8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра транспорту А.Ф.Демиденка.

Мiнiстр В.Пустовойтенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту України
20.08.2001 N 542
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
10 вересня 2001 р. за N 793/5984

ПРАВИЛА
ПЛОМБУВАННЯ ВАГОНIВ I КОНТЕЙНЕРIВ
(ст. 38 Статуту )

     1. Вагони i контейнери пломбуються запiрно-пломбувальними пристроями (пломба в єдинiй конструкцiї з пристроєм для блокування), призначеними для одночасного запирання i пломбування вагонiв i контейнерiв або свинцевими пломбами. Технiчнi вимоги щодо конструкцiї та виготовлення запiрно-пломбувальних пристроїв, пломб i закруток погоджуються Укрзалiзницею.

     Запiрно-пломбувальнi пристрої (далi - ЗПП) належать до групи охоронних технiчних засобiв одноразового використання. Повторне використання їх можливе лише у разi, коли це передбачено їх конструкцiєю.

     ЗПП, пристрої для їх зняття, пломби, лещата для пломбування та дрiт надаються залiзницею вiдправникам (експедиторам) за плату.

     2. Накладенi на вагони i контейнери ЗПП i пломби за своєю конструкцiєю мають унеможливлювати зняття їх iз вагона (контейнера) без порушення цiлостi.

     Запiрнi пристрої вагонiв i контейнерiв для накладення ЗПП i пломб повиннi бути справними.

     3. Завантаженi критi вагони, iзотермiчнi, хопери-зерновози, цистерни i контейнери пломбуються:

     ЗПП (пломбами) залiзницi, коли вантаж завантажено залiзницею;

     ЗПП (пломбами) вiдправника, коли вантаж завантажено вiдправником.

     4. Без ЗПП (пломб), але з обов'язковим накладанням дротяних закруток, допускається перевезення вантажiв, зазначених у додатку.

     5. Порядок пломбування вантажiв, що перевозяться на експорт, визначено вiдповiдними мiжнародними угодами про залiзничнi перевезення.

     6. Вантажi громадян при перевезеннi в контейнерах пломбуються ЗПП (пломбами) залiзницi або експедитора.

     7. У портах перевалки пломбування вагонiв (контейнерiв) з вантажами, що перевозяться не в прямому мiжнародному сполученнi, та зняття ЗПП (пломб) з них здiйснюються експедитором або портом.

     8. Якщо вагон (контейнер) пломбується ЗПП (пломбою) залiзницi, у Книзi пломбування вагонiв i контейнерiв (форма ГУ-37) у всiх випадках працiвником станцiї записуються номер вагона (контейнера), номер ЗПП, контрольний знак на пломбi, номер лещат, дата i час пломбування.

     9. У разi контрольної перевiрки вантажу на станцiї вiдправлення згiдно iз статтею 24 Статуту залiзниць повторне пломбування вагона (контейнера) здiйснює представник вiдправника, присутнiй при перевiрцi.

     За результатами перевiрки складається акт загальної форми за участю представника вiдправника.

     10. Повторне накладення ЗПП (пломб) на вагони, контейнери, автомобiлi, трактори та iншу автотракторну технiку пiсля проведення митного, санiтарного або iншого виду контролю здiйснюється залiзницею.

     Одночасно з пломбуванням залiзницею митнi або iншi контрольнi органи можуть накладати свої ЗПП (пломби).

     Зняття ЗПП (пломб) провадиться у присутностi тих контрольних органiв, якi накладали цi ЗПП (пломби).

     Вiдомостi про знятi i накладенi новi ЗПП (пломби) заносяться до акта розкриття (додаток 4 до "Правил составления актов", затверджених Мiнiстерством шляхiв сполучення СРСР 21.09.65).

     11. У перевiзних документах пiд найменуванням вантажу зазначається належнiсть ЗПП (вiдправнику чи залiзницi), а також їх номери (контрольнi знаки).

     12. У разi перевезення вантажiв за свинцевими пломбами в перевiзних документах пiд найменуванням вантажу проставляється вiдмiтка про належнiсть пломб та їх кiлькiсть. Усi пломби на вагонi (контейнерi) повиннi мати однаковi контрольнi знаки. Змiна контрольних знакiв здiйснюється вiдповiдно до пункту 17 цих Правил.

     13. У разi оформлення комерцiйних актiв на несхороннi перевезення ЗПП (пломби), до яких крiпиться бирка iз зазначенням номера вагона (контейнера), зберiгаються разом з першим примiрником комерцiйного акта.

     14. ЗПП i пломби накладаються:

     на критому вагонi (унiверсальному) - на накладках дверей з кожного боку по одному ЗПП або однiй пломбi;

     на критому вагонi для перевезення легкових автомобiлiв - по одному (однiй) з двох бокiв вагона на запiрних пристроях торцевих дверей;

     на рефрижераторному вагонi заводу "Дессау" i автономному рефрижераторному вагонi - по одному (однiй) з кожного боку вагона на дверях, обладнаних натискною плитою i важелем запiрного пристрою;

     на рефрижераторному вагонi Брянського машинобудiвного заводу - по одному (однiй) з кожного боку вагона на дверях, обладнаних нижнiми вушками для пломбування;

     на цистернi - по одному (однiй) на кришцi верхнього завантажувального люка, за винятком випадкiв, коли особливий порядок пломбування передбачено правилами перевезення окремих видiв вантажiв;

     на вагонi-хоперi для зерна - сiм: три - на штурвали i по одному (однiй) - на кришцi кожного завантажувального люка;

     на контейнери всiх типiв - по одному (однiй) на рукоятку, розташовану злiва на правiй половинi дверей.

     Якщо вагон у верхнiй частинi дверей обладнано додатковими пристроями для пломбування, ЗПП накладаються лише на основнi пристрої для пломбування, а на додатковi встановлюється закрутка; якщо такий вагон пломбується свинцевими пломбами, то вони накладаються i на додатковi пристрої.

     15. ЗПП, накладенi на вагони i контейнери, повиннi мати такi знаки:

     скорочене найменування залiзницi вiдправлення (не бiльше 4 знакiв);

     товарний знак Укрзалiзницi;

     товарний знак пiдприємства - виробника ЗПП;

     найменування ЗПП;

     остання цифра року виготовлення ЗПП;

     контрольний знак, семизначний.

     Виготовлення i застосування ЗПП з однаковими контрольними знаками забороняється.

     16. Пломби, накладенi на вагон (контейнер), повиннi мати такi знаки:

     у разi пломбування пломбами вiдправника:

     повне або скорочене найменування вiдправника (не бiльше 13 знакiв);

     повне або скорочене найменування станцiї (не бiльше 13 знакiв);

     скорочене найменування залiзницi (не бiльше 4 знакiв).

     Вiдправник може передбачати нанесення на пломбах контрольних знакiв, тодi скорочене найменування вiдправника повинно складатися не бiльше нiж iз 8 знакiв;

     у разi пломбування пломбами станцiї:

     повне або скорочене найменування станцiї (не бiльше 13 знакiв);

     скорочене найменування залiзницi (не бiльше 4 знакiв);

     номер лещат;

     контрольний знак, який складається з однiєї лiтери i трьох цифр.

     17. Змiна контрольних знакiв пломб проводиться у послiдовному порядку: лiтер - А, В, Е, И, К, Н, О, Р, С, Т i цифр - вiд 001 до 999.

     Контрольнi знаки змiнюються пiсля пломбування кожного вагона (контейнера).

     18. Забороняється застосування ЗПП i пломб з нечiткими вiдбитками знакiв на них, з неповними знаками i неправильно накладених.

     19. Порядок зберiгання i використання ЗПП, пристроїв для їх зняття, пломб i лещат для пломбування встановлюється: на станцiях - начальником станцiї, у вiдправника або експедитора - керiвником пiдприємства (органiзацiї).

Начальник Департаменту транспортної полiтики Г.М.Легенький

 

Додаток
до пункту 4 Правил пломбування вагонiв i контейнерiв

Перелiк
вантажiв, якi дозволяється перевозити у внутрiшньому сполученнi без ЗПП (пломб), за дротяними закрутками

1 Азбест (в упаковцi) 35 Камiнь рiзний
2 Азбозурит (в упаковцi) 36 Кесони сталевi
3 Алебастр (в упаковцi) 37 Кiстка проста сира (в упаковцi)
4 Асфальт (в упаковцi) 38 Концентрати руднi (крiм вольфрамових, олов'яних, свинцевих, цинкових, рiдкiсних металiв).
5 Базальт (в упаковцi) 39 Крейда рiзна (в упаковцi)
6 Баки iз чорних металiв 40 Макулатура (в упаковцi)
7 Барабани дерев'янi для намотування кабелю i дротяних канатiв нерозiбранi i розiбранi. 41 Напiвгудрон
8 Бiй гiпсу, глиняний, гончарний, графiтний, скляний (в т.ч. залишки скляного виробництва), фарфоровий, фаянсовий, цегляний, шамот (в упаковцi) 42 Нафтобiтум
9 Бiтум 43 Обрiзки гумовi, роговi (в упаковцi)
10 Бiтумен (камiнь бiтумiнозний) в упаковцi 44 Пегматит
11 Боксити 45 Пек рiзний (в упаковцi)
12 Брикети для дорожнього покриття, кам'яновугiльнi, руднi, торфовi 46 Плити комишевi, гiпсовi, пресованi з вiдходiв деревини, торфоiзоляцiйнi
13 Буряк цукровий 47 Порошок азбошиферний, асфальтовий, вапняковий, торфовий, шамотовий (в упаковцi)
14 Вагонетки (розiбранi або нерозiбранi) 48 Порошок магнезитовий металургiйний (в упаковцi)
15 Вапно рiзне (в упаковцi) 49 Пил колосниковий рудний (в упаковцi)
16 Вар (смола суха деревинна) в упаковцi 50 Плити i плитки асфальтовi
17 Вироби азбестовi, азбоцементнi, асфальтовi, (крiм толю), бетоннi, цементобетоннi, залiзобетоннi, будiвельнi з природного i штучного каменю, цементнi 51 Руда рiзна (крiм арсеновмiсної)
18 Вiдходи азбесту, азбошиферу, шиферу, лiсової та хiмiчної промисловостi 52 Сiль кам'яна нерозфасована
19 Вугiлля кам'яне, костяне, деревне (в упаковцi) 53 Слюда в кусках
20 Гажа (мергель гiпсовий) в упаковцi 54 Смола кам'яновугiльна, нафтова, сланцева
21 Ганчiр'я 55 Солома
22 Глина рiзна ( в упаковцi) 56 Тиглi графiтовi (бiй)
23 Глинозем сiрчанокислий у кусках (в упаковцi) 57 Торф i торфова продукцiя (в упаковцi)
24 Графiт у кусках (в упаковцi) 58 Тюбинги
25 Грязь мiнеральна для ванн 59 Утильсировина
26 Гудрон 60 Флюси
27 Гума i гумовi вироби старi (утиль) 61 Цемент без упаковки
28 Дiатомiт (земля iнфузорна) в упаковцi 62 Черепашник, черепашка морська i рiчкова (будiвельнi)
29 Добрива мiнеральнi без упаковки 63 Шлам рiзний (в упаковцi)
30 Доломiт випалений i сирий металургiйний 64 Шпульки паперовi старi
31 Етернiт (плити i плитки азбоцементнi) 65 Штиб
32 Гар рiзний 66 Щити дерев'янi (крiм хлiбних, овочевих, грат для перевезення тварин), з очерету, соломи, будiвельнi
33 Земля, крiм фарбувальної (в упаковцi) 67 Iншi вантажi, перевезення яких дозволяється у вiдкритих вагонах, крiм лiсоматерiалiв i дров
34 Зола рiзна (в упаковцi)    
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.