ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

7.11.2001 р. N 3/14-5184-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У зв'язку з запитами митниць та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо митного оформлення та оподаткування товарiв, що пред'являються до митного оформлення в тарi (упаковцi) повiдомляємо.

     Державна митна служба України звернулася до Комiтету з питань фiнансiв та банкiвської дiяльностi Верховної Ради України й листом вiд 6.11.2001 N 06-10/629 отримала такi роз'яснення.

     Вiдповiдно до Митного кодексу України, Законiв України "Про Єдиний митний тариф", "Про Митний тариф України" товари, що ввозяться на митну територiю України, пiдлягають декларуванню та обкладаються ввiзним митом.

     Товарною номенклатурою Митного тарифу України є Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi ( УКТ ЗЕД ), яка в свою чергу побудована на Гармонiзованiй системi опису та кодування товарiв та Комбiнованiй Номенклатурi Європейського Спiвтовариства.

     Класифiкацiя тари та упаковки здiйснюється згiдно з правилом 5 Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв:

     а) футляри для фотоапаратiв, музичних iнструментiв, зброї, креслярського приладдя, прикрас, а також подiбна тара (упаковка), яка має особливу форму i призначена для зберiгання вiдповiдних виробiв або наборiв виробiв, придатних для довготермiнового використання, i подана разом з виробами, для яких вона призначена, класифiкуються разом з упакованими у них виробами. Однак ця вимога не поширюється на тару (упаковку), яка становить разом iз виробами одне цiле i надає останнiм iстотно iнший характер;

     б) вiдповiдно до зазначеного вище Правила 5 а) пакувальний матерiал та пакувальнi контейнери, що поставляються разом iз товарами, слiд класифiкувати разом, якщо вони вiдносяться до такого типу упаковки, яка використовується для упакування цих товарiв. Однак це положення є необов'язковим у разi, коли цi пакувальнi матерiали або контейнери придатнi для повторного використання.

     Основною одиницею вимiрювання та облiку УКТЗЕД є кiлограм, при цьому не визначається брутто- чи нетто-кiлограм, оскiльки зазначенi показники залежать вiд того, як класифiкується товар iз тарою (упаковкою) чи без неї.

     Вагою брутто вважається вага товару разом з упаковкою (тарою), а вагою нетто - вага товару без упаковки (тари).

     Аналогiчно застосовуються й специфiчнi та комбiнованi ставки ввiзного мита, якi встановленi до ваги товарiв.

     Наприклад:

     1) До митного оформлення пред'явлена iкра осетрових риб, розфасована у 20 грамовi банки (склянi, металевi, пластиковi) для роздрiбного продажу:

Код
УКТЗЕД
Назва Ставки мита, % Додатковi ОВ
преферен- цiйна пiльгова повна
1604 30 10 00  - - iкра осетрових   10 євро
за 1 кг
10 євро
за 1 кг
 

     Ставка ввiзного мита розмiром 10 євро за 1 кг застосовується до брутто-кiлограма, оскiльки до ваги товару необхiдно включити первинну тару (упаковку) цього товару, оскiльки без такої тари (упаковки) товар не може бути використаним або реалiзованим, i така тара ( упаковка ) не придатна для повторного використання.

     2) До митного оформлення пред'явлена iкра осетрових риб у 50-лiтрових бочках (дерев'яних, металевих), якi з усiєю очевиднiстю придатнi для повторного використання.

     Ставка ввiзного мита розмiром 10 євро за 1 кг застосовується до нетто- кiлограма.

     При цьому бочки повиннi класифiкуватися у вiдповiднiй тарифнiй пiдкатегорiї iз застосуванням установленої ставки мита:

     Бочки дерев'янi

Код
УКТЗЕД
Назва Ставки мита, % Додатковi ОВ
преферен- цiйна пiльгова повна
4416 00 90 00  - iншi   2 5  

     Бочки металевi

Код
УКТЗЕД
Назва Ставки мита, % Додатковi ОВ
преферен- цiйна пiльгова повна
7310 10 00 00  - мiсткiстю 50л або бiльше   5 10  

     В окремих випадках (товари пiдгруп 2001-2008 Митного тарифу) ставки ввiзного мита встановленi з урахуванням ваги брутто.

     Наприклад:

Код
УКТЗЕД
Назва Ставки мита, % Додатковi ОВ
преферен- цiйна пiльгова повна
2005 70 - маслини        
2005 70 10 00 - - у первинних упаковках масою нетто не бiльше як 5 кг   1 євро
за 1б/кг
2 євро
за 1б/кг
 
2005 70 90 00 - - iншi   1 євро
за 1б/кг
2 євро
за 1б/кг
 

     Тобто, цi товари незалежно вiд того, що тара, у якiй вони мiстяться, придатна для повторного використання, обкладаються за ставкою, визначеною з урахуванням ваги брутто.

     Винятком, у цьому випадку може бути тара, що пiдлягає зворотному вивезенню (за умови, якщо зазначене зафiксовано в зовнiшньоторговельному договорi (контрактi)).

     Таким чином, при застосуваннi ставок ввiзного мита на товари що мають тару (упаковку), до ваги товару необхiдно включати первинну тару (упаковку) цього товару за умови, що без цiєї тари (упаковки) товар не може бути поставленим чи реалiзованим.

     Таким же чином застосовуються й адвалернi ставки ввiзного мита до товарiв, що пред'являються до митного оформлення в тарi ( упаковцi), тобто цiна тари (упаковки) включається або не включається в цiну товару залежно вiд того, як вона класифiкується згiдно з правилами 5а та 5б Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв.

     При цьому, якщо тара (упаковка) мiстить товари або надходить з товарами, що класифiкуються за декiлькома рiзними тарифними пiдкатегорiями, вага й вартiсть тари (упаковки) з метою визначення їх оподаткованої ваги або вартостi розподiляється мiж усiма товарами, що в них мiстяться, пропорцiйно до ваги або вартостi таких товарiв.

     Вищезазначенi норми обкладення митом не застосовуються у випадках коли товари обкладаються митом iншим способом, а не за вагою або вартiстю ( штука, квадратний метр, лiтр 100% спирту, тощо)

     Згiдно з роз'ясненнями Комiтету з питань фiнансiв та банкiвської дiяльностi Верховної Ради України до товарiв, що пред'являються в скляних банках, якi мають значну вагу, у разi, якщо на цi товари встановлено специфiчну або комбiновану ставку ввiзного мита, до законодавчого врегулювання питання встановлення адвалерної ставки ввiзного мита, може бути застосований принцип окремого декларування. Наприклад, для розчинної кави у скляних банках ( код УКТЗЕД- 2101 11 11 10 - ставка ввiзного мита 3 євро за 1 кг. ), ставка мита розмiром 3 євро за 1 кг. застосовується до ваги нетто товару, та окремо декларується скляна банка ( товарна позицiя - 7010 УКТ ЗЕД) iз застосуванням вiдповiдної ставки ввiзного мита.

     Уважати такими, що втратили чиннiсть, листи Держмитслужби вiд 13.09.2001 N 2/14-4409-ЕП та вiд 26.10.2001 N 3/14-5023-ЕП.

Заступник Голови Служби О. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.