ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА

НАКАЗ

вiд 3 вересня 2002 року N 479


Про затвердження Порядку взаємодiї митниць при здiйсненнi контролю за вивезенням за межi митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 жовтня 2002 р. за N 814/7102


     Вiдповiдно до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (у редакцiї Закону України вiд 04.10.2001 N 2761-III) i з метою посилення контролю за перемiщенням через митний кордон України давальницької сировини та готової продукцiї, виробленої з давальницької сировини iноземного замовника, НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї митниць при здiйсненнi контролю за вивезенням за межi митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини (додається).

     2. Iнформацiйно-аналiтичному митному управлiнню (Шуляк В. П.) протягом одного мiсяця з моменту реєстрацiї наказу в Мiнiстерствi юстицiї України внести змiни до вiдповiдного програмного забезпечення.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць пiд особисту вiдповiдальнiсть забезпечити чiтке й неухильне виконання вимог цього наказу.

     4. Управлiнню нетарифного регулювання (Пашинний О. I.) та Управлiнню правової роботи (Мельник М. В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     5. Скасувати наказ Державної митної служби України вiд 27.08.98 N 532 "Про затвердження Порядку взаємодiї митниць при здiйсненнi контролю за вивезенням з митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини".

     6. Цей наказ набирає чинностi через 45 днiв з моменту реєстрацiї його в Мiнiстерствi юстицiї України.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Єгорова О. Б.

В. о. Голови Служби О. Єгоров
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України М. Я. Азаров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 3 вересня 2002 р. N 479
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 жовтня 2002 р. за N 814/7102

Порядок
взаємодiї митниць при здiйсненнi контролю за вивезенням за межi митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" (у редакцiї Закону України вiд 04.10.2001 N 2761-III).

     1.2. Термiни, що використовуються для цiлей цього Порядку:

     митниця оформлення - митниця (структурний пiдроздiл, митний пост), яка здiйснює митне оформлення давальницької сировини, що вивозиться за межi митної територiї України, або готової продукцiї, що вироблена з використанням давальницької сировини, ввезеної на митну територiю України, i вивозиться з її територiї;

     прикордонна митниця - митниця (структурний пiдроздiл митницi, розмiщений у пунктi пропуску через митний кордон України), у зонi дiяльностi якої здiйснюється фактичне перемiщення через митний кордон України давальницької сировини або готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини.

     Термiни "давальницька сировина" (далi - ДС) та "готова продукцiя" (далi - ГП) визначено в статтi 1 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     1.3. При митному оформленнi ДС або ГП вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) заповнюється згiдно з роздiлом 2.4 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909.

2. Порядок митного контролю за вивезенням з митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини

     2.1. Контроль за доставкою ДС або ГП з митницi оформлення в прикордонну митницю та за фактичним перемiщенням їх через митний кордон України здiйснюється митницею оформлення цих товарiв вiдповiдно до вимог Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (далi - Положення), з урахуванням особливостей, зазначених у пунктах 2.1 - 2.6 цього Положення.

     2.1.1. По надходженнi експортного вантажу ДС або ГП у прикордонну митницю iнспектор цiєї митницi перевiряє вiдповiднiсть вантажу, зазначеного в товаросупровiдних документах, вiдомостям про нього, зазначеним в електроннiй копiї вивiзної ВМД, проставляє у товаросупровiдних документах i на четвертому основному аркушi ВМД штамп "Пiд митним контролем", у графi "А" цього аркуша ВМД - вiдбиток особистої номерної печатки та робить запис "Вантаж надiйшов". У разi потреби перевiряється фактична наявнiсть, кiлькiсть, номенклатура та стан вантажу.

     2.1.2. Одразу ж пiсля здiйснення пропуску ДС або ГП за межi митної територiї України iнспектор прикордонної митницi передає в оперативному режимi до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС Держмитслужби) iнформацiю про пропуск вантажу, а саме:

     номер посвiдчення та номер особистої номерної печатки iнспектора, що здiйснив митне оформлення й пропуск цього вантажу;

     дату й час перетину митного кордону;

     вид, тип та номер транспортного засобу, яким перемiщувався цей вантаж; вiдомостi про перевiзника (графа 50 ВМД);

     фактичну кiлькiсть товарiв, що перемiщуються в цiй партiї, у додаткових одиницях вимiру, а за вiдсутностi додаткових - в основних одиницях вимiру.

     2.1.3. Крiм дiй, передбачених пунктом 2.1.2 цього Порядку, iнспектор прикордонної митницi заносить вiдомостi про номер вивiзної ВМД, транспортний засiб i вантаж ДС або ГП до журналу реєстрацiї ВМД на вивезення ДС та ГП.

     2.1.4. Четвертi аркушi ВМД, оформленi вiдповiдно до пункту 2.1.1 цього Порядку, передаються iнспектором прикордонної митницi до вiддiлу контролю за доставкою вантажiв цiєї митницi для окремого облiку та зберiгання протягом установленого строку.

     2.2. Для погашення простого векселя (письмового зобов'язання), виданого органу державної податкової служби українським виконавцем при ввезеннi ДС iноземним замовником на митну територiю України, виконавець звертається до митницi оформлення iз заявою про надання пiдтвердження про фактичне вивезення ГП за межi митної територiї України. До заяви додається оригiнал п'ятого основного аркуша ("примiрник для декларанта") вивiзної ВМД на ГП, оформленої цим митним органом.

     2.2.1. Iнспектор структурного пiдроздiлу митницi оформлення, у якому було здiйснене митне оформлення вивiзної ВМД на ГП на пiдставi витягу з електронної копiї ВМД (який потiм зшивається з першим аркушем ВМД), на зворотному боцi оригiналу п'ятого основного аркуша ("примiрник для декларанта") та оригiналу першого аркуша ("примiрник для митницi") вивiзної ВМД (в день отримання iнформацiї з прикордонної митницi про фактичне вивезення ГП) вчиняє напис:

"Задекларовану в цiй ВМД готову продукцiю вивезено за межi митної
територiї України в повному обсязi
(дата перетину митного кордону)
через пункт пропуску митницi.
(назва пункту пропуску, назва прикордонної митницi)
Пiдтвердження дiйсне для погашення векселя N ___ вiд ____________".

     Цей напис засвiдчується особистою номерною печаткою iнспектора митницi оформлення, який його вчинив.

     2.2.2. Начальник (заступник начальника) структурного пiдроздiлу митницi оформлення, у якому було здiйснене митне оформлення вивiзної ВМД на ГП, пiд написом проставляє та заповнює штамп за формою, яка додається.

     2.2.3. Пiсля цього оригiнал п'ятого основного аркуша ("примiрник для декларанта") вивiзної ВМД передається начальником (заступником начальника) структурного пiдроздiлу митницi оформлення українському виконавцю або уповноваженiй ним особi на пiдставi пред'явленої довiреностi та його пiдпису про отримання пiдтвердження про фактичне вивезення ГП на зворотi оригiналу першого аркуша ("примiрник для митницi") вивiзної ВМД. Оригiнал першого аркуша ("примiрник для митницi") вивiзної ВМД разом з довiренiстю залишається в справах митницi оформлення.

     2.2.4. Пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення ДС здiйснюється в Порядку, установленому наказом Державної митної служби України та Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.03.2002 N 163/121 "Про затвердження Порядку пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України".

     2.2.5. Оригiнал п'ятого основного аркуша ("примiрник для декларанта") вивiзної ВМД, зворотний бiк якого оформлено вiдповiдно до пунктiв 2.2.1 та 2.2.2 цього Порядку, є пiдставою для погашення простого векселя органом державної податкової служби.

     2.3. У разi проведення митного оформлення вивезення ДС або ГП за листами-узгодженнями митниця оформлення протягом 5 днiв з дати пiдтвердження прикордонною митницею фактичного вивезення ДС чи ГП за межi митної територiї України повiдомляє засобами електронного зв'язку митницю за мiсцем державної реєстрацiї суб'єкта про здiйснення митного оформлення та фактичне вивезення ДС чи ГП.

     3. Начальники митниць затверджують технологiчну схему взаємодiї структурних пiдроздiлiв (вiддiлу контролю за доставкою вантажiв, митного поста, вантажного вiддiлу тощо) пiд час здiйснення контролю за вивезенням ДС та ГП, виробленої з давальницької сировини, з чiтким визначенням функцiй та обов'язкiв кожного структурного пiдроздiлу, який бере участь у здiйсненнi митного контролю, i призначають вiдповiдальних осiб, що здiйснюватимуть контроль за вивезенням ДС та ГП й за пiдтвердженням фактичного вивезення ГП за межi митної територiї України.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання О. Пашинний

 

Додаток
до Порядку взаємодiї митниць при здiйсненнi контролю за вивезенням за межi митної територiї України давальницької сировини та готової продукцiї, виготовленої з давальницької сировини

Зразок штампа


(двозначний номер штампа)
_________________________ митниця


(назва структурного пiдроздiлу)

"___" _______ 20__ р. Пiдпис ______

 

Розмiр штампа - 30 х 70 мм.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.