МIЖВIДОМЧА КОМIСIЯ З МIЖНАРОДНОЇ ТОРГIВЛI

РIШЕННЯ
Київ

вiд 14.10.02 N СП-46/2002/52-49/1


Про застосування попереднiх спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну нових легкових автомобiлiв походженням з Росiйської Федерацiї

     Вiдповiдно до Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну" (далi - Закон) Мiжвiдомча комiсiя з мiжнародної торгiвлi (далi - Комiсiя) заслухала iнформацiю Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України (далi - Мiнiстерство) щодо наслiдкiв, якi потягло за собою рiшення суддi Хустського районного суду Закарпатської областi Довжанина М. М. вiд 19.09.02 р. про визнання недiйсним пункту 2 рiшення Комiсiї "Про застосування попереднiх спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну нових легкових автомобiлiв походженням з Росiйської Федерацiї" вiд 12.07.02 N СП-46/2002/52-49 (далi - Рiшення Комiсiї) та встановила, що:

     1. Вiдповiдно до статтi 22 Закону рiшення Комiсiї набирають чинностi з моменту їх опублiкування у газетi "Урядовий кур'єр".

     Рiшення Комiсiї опублiковано у газетi "Урядовий кур'єр" вiд 17 липня 2002 року N 128, тобто, вiдповiдно до вищезазначеної норми Закону набрало чинностi з цiєї дати.

     Хустський районний суд Закарпатської областi у мотивувальнiй частинi рiшення по справi N 2-1245 вiд 19.09.02 р. зазначив, що Рiшення Комiсiї не зареєстроване у Мiнiстерствi юстицiї України вiдповiдно до вимог Указу Президента України вiд 03.10.92р. N 493/92 "Про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади", а значить є недiйсним.

     Згiдно з функцiями, визначеними у статтi 9 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", частинi першiй статтi 7 Закону та статтi 3 Закону України "Про захист нацiонального товаровиробника вiд демпiнгового iмпорту", Комiсiя є колегiальним органом оперативного державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi i не входить до перелiку органiв державної виконавчої влади, якi визначенi у вказаному Указi Президента України.

     2. У пунктi 2) ст. 143 Цивiльного процесуального кодексу України визначено, що суддя з'ясовує у вiдповiдача, якими доказами вiн може пiдтвердити свої заперечення. Виклик вiдповiдача провадиться одночасно з врученням йому копiї позовної заяви.

     Хустський районний суд Закарпатської областi своїм рiшенням по справi N 2-1245 вiд 19.09.02 р. визнав недiйсним пункт 2 Рiшення Комiсiї, не викликавши її представникiв в судове засiдання та не надавши Комiсiї копiї позовної заяви для ознайомлення.

     3. Вiдповiдно до ст. 2 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" принцип юридичної рiвностi i недискримiнацiї полягає у рiвностi перед законом всiх суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Хустський районний суд рiшенням по справi N 2-1245 вiд 19 вересня 2002 року дозволив громадянину Кавцi В. I. ввозити в Україну новi автомобiлi росiйського виробництва без сплати спецiального мита в розмiрi 31,7 %, а також зобов'язав Закарпатську митницю здiйснювати пропуск на митну територiю України та митного оформлення автомобiлiв якi надходять на його адресу без справляння спецiального мита.

     Ураховуючи викладене вище, на пiдставi звернення нацiонального товаровиробника - Асоцiацiї українських автомобiлевиробникiв "Укравтопром" та попереднього висновку Мiнiстерства про те, що нацiональнi iнтереси потребують застосування попереднiх спецiальних заходiв, а також з урахуванням матерiалiв, наданих Мiнiстерству нацiональним товаровиробником, Держмитслужбою, Держкомстатом та, керуючись положеннями статтi 11 Закону, з метою запобiгання заподiянню шкоди нацiональному товаровиробнику Комiсiя вирiшила:

     1. Застосувати попереднi спецiальнi заходи щодо iмпорту в Україну нових легкових автомобiлiв походженням з Росiйської Федерацiї, а саме:

     автомобiлiв, якi класифiкуються згiдно з УКТ ЗЕД за кодом 8703 22 19 00 i мають такий опис:

     "Автомобiлi легковi та iншi автотранспортнi засоби, призначенi для перевезення людей (крiм автомобiлiв товарної позицiї 8702), включаючи вантажопасажирськi автомобiлi, фургони та гоночнi автомобiлi" з поршневим двигуном з iскровим запалюванням з робочим об'ємом цилiндра бiльше 1000 см3, але не бiльше 1500 см3 новi" (далi - товар).

     3. Доручити:

     2.1. Мiнiстерству забезпечити опублiкування цього рiшення у газетi "Урядовий кур'єр";

     2.2. Держмитслужбi видати вiдповiднi акти на виконання рiшення Комiсiї;

     2.3. Мiнiстерству i Держмитслужбi вживати всiх необхiдних заходiв для запобiгання iмпорту в Україну товару, зазначеного в пунктi 1 цього рiшення, в обхiд застосованих спецiальних заходiв;

     3. Рiшення Комiсiї набирає чинностi з дня його опублiкування.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.