ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 17.07.2001 N 275


Про затвердження Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
вiд 21 серпня 2001 р. за N 730/5921

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 18 червня 2003 року N 265,
вiд 12 листопада 2003 року N 489,
вiд 17 березня 2004 року N 112,
вiд 16 травня 2005 року N 167,
вiд 12 жовтня 2005 року N 373,
вiд 7 вересня 2006 року N 351,
вiд 25 вересня 2006 року N 374,
вiд 6 серпня 2008 року N 228


     Згiдно зi статтею 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" та Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" з метою приведення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України про регулювання дiяльностi банкiв у вiдповiднiсть до Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй (додається).

     2. Визнати таким, що втратило чиннiсть, Положення про порядок видачi банкам лiцензiї на здiйснення банкiвських операцiй, затверджене постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.05.98 N 181, зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 10.06.98 за N 373/2813.

     3. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (П.В.Андрущенко) у мiсячний строк з дати набрання чинностi цiєю постановою розробити графiк проведення переоформлення лiцензiй на здiйснення банкiвських операцiй на банкiвськi лiцензiї i письмовi дозволи та довести його до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв.

     4. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (П.В.Андрущенко) разом з територiальними управлiннями Нацiонального банку України в строки, визначенi Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.03.2001 N 102 "Про встановлення перехiдних строкiв виконання вимог Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 27.03.2001 за N 283/5474), переоформити банкам ранiше отриманi лiцензiї на здiйснення банкiвських операцiй на банкiвськi лiцензiї та письмовi дозволи, передбаченi Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть".

     Банки, якi мають наявний регулятивний капiтал вiд 3 до 5 млн.євро та фiлiї i територiально вiдокремленi безбалансовi вiддiлення за межами областi свого мiсцезнаходження, зобов'язанi до 17.01.2003 збiльшити регулятивний капiтал до розмiру не менше нiж 5 млн.євро або припинити дiяльнiсть таких пiдроздiлiв.

     Банки, якi мають наявний регулятивний капiтал вiд 1 до 3 млн.євро та фiлiї i територiально вiдокремленi безбалансовi вiддiлення за межами областi свого мiсцезнаходження, зобов'язанi до 17.01.2003 збiльшити регулятивний капiтал до розмiру не менше нiж 5 млн.євро або припинити дiяльнiсть таких пiдроздiлiв. Якщо регулятивний капiтал банкiв становитиме менше нiж 3 млн.євро, то вони пiдлягають реорганiзацiї або лiквiдацiї.

     Банки, якi мають наявний регулятивний капiтал вiд 1 до 3 млн.євро та не мають фiлiй i територiально вiдокремлених безбалансових вiддiлень за межами областi свого мiсцезнаходження, зобов'язанi до 17.01.2003 збiльшити регулятивний капiтал до розмiру не менше нiж 3 млн.євро. В iншому разi такi банки пiдлягають реорганiзацiї або лiквiдацiї.

     5. Банкам згiдно з наявними у них лiцензiями на здiйснення банкiвських операцiй визначити перелiк операцiй, на здiйснення яких вiдповiдно до статтi 47 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" їм необхiдно мати письмовий дозвiл Нацiонального банку України, та згiдно з графiком, доведеним Генеральним департаментом банкiвського нагляду, звернутися до Генерального департаменту банкiвського нагляду або до територiальних управлiнь Нацiонального банку України за їх мiсцезнаходженням з клопотанням про переоформлення наявних лiцензiй на здiйснення банкiвських операцiй на банкiвськi лiцензiї та письмовi дозволи.

     Банкам у мiсячний строк з дня отримання ними банкiвських лiцензiй та письмових дозволiв на здiйснення операцiй визначити перелiк операцiй, здiйснення яких у межах отриманих банкiвських лiцензiй та письмових дозволiв вони делегують своїм фiлiям, та переоформити ранiше виданi їм дозволи, за погодженням з територiальними управлiннями Нацiонального банку України за мiсцезнаходженням фiлiй.

     6. Постанова набирає чинностi через десять днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     7. Вимоги Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй щодо надання банкiвським корпорацiям банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй набирають чинностi з 1 сiчня 2002 року.

     8. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови В.Л.Кротюка, Генеральний департамент банкiвського нагляду (П.В.Андрущенко) та начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

Голова В.С.Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
вiд 17.07.2001 за N 275
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 серпня 2001 р. за N 730/5921

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

(У текстi Положення та в додатках до нього слова "Генеральний департамент банкiвського нагляду" у всiх вiдмiнках замiнено словами "Департамент реєстрацiї та лiцензування банкiв" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 жовтня 2005 року N 373)

     З метою пiдвищення надiйностi та стабiльностi банкiвської системи України, забезпечення захисту iнтересiв кредиторiв, вкладникiв банкiв, а також згiдно iз законами України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про Нацiональний банк України" та iншими законами i нормативно-правовими актами України Нацiональний банк України (далi - Нацiональний банк) визначає порядок видачi банкам та банкiвським корпорацiям банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв i лiцензiй на виконання окремих операцiй.

Глава 1. Загальнi положення для банкiв i банкiвських корпорацiй

     1.1. Це Положення встановлює порядок i умови видачi банкам i банкiвським корпорацiям* банкiвських лiцензiй на здiйснення банкiвських операцiй та письмових дозволiв на здiйснення iнших операцiй i банкiвським корпорацiям - лiцензiй на виконання окремих операцiй, а також визначає умови, за яких Нацiональний банк може вiдмовити у видачi банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй.

______________
     * - Далi в цьому Положеннi пiд словом "банк" слiд розумiти банк та банкiвську корпорацiю, крiм випадкiв, коли мова йде безпосередньо про банкiвську корпорацiю.

     1.2. У цьому Положеннi термiни вживаються вiдповiдно до визначень, наведених у Законi України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть". Окремо визначаються такi термiни:

     письмовий дозвiл Нацiонального банку - документ, який видає Нацiональний банк у порядку i на умовах, визначених Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та цим Положенням, на пiдставi якого банки мають право здiйснювати окремi операцiї, передбаченi статтею 47 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть";

     лiцензiя на виконання окремої операцiї для банкiвської корпорацiї - документ, який видає Нацiональний банк банкiвськiй корпорацiї в порядку i на умовах, визначених Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та цим Положенням, виходячи з розмiру зведеного (консолiдованого) регулятивного капiталу банкiв - учасникiв банкiвської корпорацiї, та на пiдставi якого банкiвська корпорацiя має право на виконання окремої операцiї.

     1.3. Банк має право здiйснювати банкiвську дiяльнiсть лише пiсля отримання банкiвської лiцензiї.

     Банк має право розпочати здiйснювати операцiї лише за умови дотримання вимог чинних законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку України, якими визначаються умови для здiйснення вiдповiдних операцiй (у тому числi щодо наявностi технiчних умов, спецiальних пiдроздiлiв, їх керiвникiв, вiдповiдних спецiалiстiв та внутрiшнiх положень, що регламентують порядок здiйснення операцiй).

     Банки, фiлiї банкiв здiйснюють банкiвську дiяльнiсть у порядку, визначеному Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", нормативно-правовими актами Нацiонального банку, та вiдповiдно до них розробленими статутами, внутрiшнiми положеннями банкiв.

     Абзац четвертий пункту 1.3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     1.4. Без отримання банкiвської лiцензiї не дозволяється одночасно здiйснювати дiяльнiсть iз залучення вкладiв та iнших коштiв, що пiдлягають поверненню, i надання кредитiв, а також вести рахунки. Особи, виннi у здiйсненнi банкiвської дiяльностi без банкiвської лiцензiї, несуть кримiнальну, цивiльну чи адмiнiстративну вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством України.

     1.5. Нацiональний банк надає єдиний письмовий дозвiл на здiйснення операцiй, визначених пунктами 1-4 частини другої та пунктами 1-6 частини четвертої статтi 47 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", на пiдставi якого банки мають право здiйснювати одну, кiлька або всi операцiї згiдно з перелiком цих операцiй, зазначеним у письмовому дозволi, за умови дотримання банком вимог глави 5 цього Положення.

     1.6. Документи, що подаються до Нацiонального банку вiдповiдно до цього Положення, мають бути викладенi українською мовою.

     Не приймаються до розгляду документи, у яких є дописування, закресленi слова чи iншi виправлення; документи, текст яких неможливо прочитати внаслiдок пошкодження.

     1.7. Пiсля отримання банкiвської лiцензiї (письмового дозволу) банк зобов'язаний протягом усього часу дiї банкiвської лiцензiї дотримуватися лiцензiйних вимог, у тому числi щодо розмiру регулятивного капiталу.

(пункт 1.7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

Глава 2. Операцiї, що можуть виконувати банки на пiдставi отриманих банкiвської лiцензiї та письмового дозволу

     2.1. На пiдставi банкiвської лiцензiї банки мають право здiйснювати такi банкiвськi операцiї:

     приймання вкладiв (депозитiв) вiд юридичних i фiзичних осiб;

     вiдкриття та ведення поточних рахункiв клiєнтiв i банкiв-кореспондентiв, у тому числi переказ грошових коштiв з цих рахункiв за допомогою платiжних iнструментiв та зарахування коштiв на них;

     розмiщення залучених коштiв вiд свого iменi, на власних умовах та на власний ризик.

     2.2. За наявностi банкiвської лiцензiї банки мають право без отримання письмового дозволу здiйснювати такi операцiї та угоди:

     надання гарантiй i поручительств та iнших зобов'язань вiд третiх осiб, якi передбачають їх виконання у грошовiй формi;

     придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовiй формi за поставленi товари чи наданi послуги, беручи на себе ризик виконання таких вимог та приймання платежiв (факторинг);

     лiзинг;

     послуги з вiдповiдального зберiгання та надання в оренду (майновий найм) сейфiв для зберiгання цiнностей та документiв;

(абзац п'ятий пункту 2.2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167)

     випуск, купiвлю, продаж i обслуговування чекiв, векселiв та iнших оборотних платiжних iнструментiв;

     випуск банкiвських платiжних карток i здiйснення операцiй з використанням цих карток;

     надання консультацiйних та iнформацiйних послуг щодо банкiвських операцiй.

     2.3. За наявностi банкiвської лiцензiї та за умови отримання письмового дозволу Нацiонального банку банки мають право здiйснювати такi операцiї:

     1) операцiї з валютними цiнностями:

     а) неторговельнi операцiї з валютними цiнностями;

     б) ведення рахункiв клiєнтiв (резидентiв та нерезидентiв) в iноземнiй валютi та клiєнтiв-нерезидентiв у грошовiй одиницi України;

     в) ведення кореспондентських рахункiв банкiв (резидентiв i нерезидентiв) в iноземнiй валютi;

     г) ведення кореспондентських рахункiв банкiв (нерезидентiв) у грошовiй одиницi України;

     ґ) вiдкриття кореспондентських рахункiв в уповноважених банках України в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     д) вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     е) залучення та розмiщення iноземної валюти на валютному ринку України;

     є) залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках;

     ж) операцiї з банкiвськими металами на валютному ринку України;

     з) операцiї з банкiвськими металами на мiжнародних ринках;

     и) iншi операцiї з валютними цiнностями на мiжнародних ринках;

     2) емiсiю власних цiнних паперiв;

     3) органiзацiю купiвлi та продажу цiнних паперiв за дорученням клiєнтiв;

     4) здiйснення операцiй на ринку цiнних паперiв вiд свого iменi (включаючи андеррайтинг);

     5) здiйснення iнвестицiй у статутнi фонди та акцiї iнших юридичних осiб;

     6) здiйснення випуску, обiгу, погашення (розповсюдження) державної та iншої грошової лотереї;

     7) перевезення валютних цiнностей та iнкасацiю коштiв;

     8) операцiї за дорученням клiєнтiв або вiд свого iменi:

     а) з iнструментами грошового ринку;

     б) з iнструментами, що базуються на обмiнних курсах та вiдсотках;

     в) фiнансовими ф'ючерсами та опцiонами;

     9) довiрче управлiння коштами та цiнними паперами за договорами з юридичними та фiзичними особами;

     10) депозитарну дiяльнiсть i дiяльнiсть з ведення реєстрiв власникiв iменних цiнних паперiв.

     2.4. Операцiї з валютними цiнностями включають операцiї, зазначенi в главi 2 цього Положення (крiм таких операцiй: з надання послуг з вiдповiдального зберiгання та надання в оренду сейфiв для зберiгання цiнностей та документiв; надання консультацiйних та iнформацiйних послуг щодо банкiвських операцiй; здiйснення випуску, обiгу, погашення/розповсюдження державної та iншої грошової лотереї; перевезення валютних цiнностей та iнкасацiї коштiв), якi здiйснюються з валютними цiнностями, визначеними в статтi 1 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" вiд 19.02.93 за N 15-93.

     2.5. Дiяльнiсть, що регулюється нормативно-правовими актами Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку i на здiйснення якої потрiбно мати її лiцензiю, може здiйснюватися банком лише пiсля отримання лiцензiї цiєї комiсiї, що видається у порядку, визначеному чинним законодавством України.

     2.6. Банкам забороняється дiяльнiсть у сферi матерiального виробництва, торгiвлi (за винятком реалiзацiї пам'ятних, ювiлейних i iнвестицiйних монет) та страхування, крiм виконання функцiй страхового посередника.

     2.7. За наявностi банкiвської лiцензiї та за умови отримання письмового дозволу Нацiонального банку спецiалiзованi розрахунковi (клiринговi) банки мають право здiйснювати такi банкiвськi операцiї:

     вiдкриття та ведення рахункiв клiєнтiв (резидентiв та нерезидентiв) i банкiв-кореспондентiв (резидентiв та нерезидентiв) у нацiональнiй та iноземнiй валютах з метою забезпечення їх розрахункiв за угодами, укладеними третiми особами на бiржовому та позабiржовому ринках, а також iнших розрахункiв за взаємними зобов'язаннями третiх сторiн;

     купiвля, продаж i зберiгання платiжних документiв, цiнних паперiв, а також операцiї з ними, що пов'язанi з виконанням доручень клiєнтiв та банкiв-кореспондентiв, пiдтриманням лiквiдностi ринку i виконанням зобов'язань учасникiв бiржових та позабiржових угод;

     видача поручительств, гарантiй та iнших зобов'язань за третiх осiб, що передбачають виконання в грошовiй формi за умови, що надання таких зобов'язань пов'язано з процедурою гарантування виконання укладених на бiржовому i позабiржовому ринках угод та за дорученням клiєнтiв;

     залучення коштiв, цiнних паперiв та iнших активiв клiєнтiв та банкiв-кореспондентiв для виконання укладених на бiржовому та позабiржовому ринках угод або за дорученням клiєнтiв;

     вкладання коштiв у статутнi фонди iнших юридичних осiб обмежується вкладанням коштiв у статутнi фонди бiрж, позабiржових/торговельних систем, депозитарiїв та установ, що займаються клiрингом i розрахунками на бiржовому та позабiржовому ринках;

     надання та отримання кредитiв на мiжбанкiвському ринку - у межах регулятивного капiталу банку;

     клiринговi операцiї - за угодами на всiх сегментах фiнансового ринку.

главу 2 доповнено пунктом 2.7 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.11.2003 р. N 489)

     2.8. Спецiалiзованим розрахунковим (клiринговим) банкам не дозволяється:

     залучати кошти вiд населення на депозити;

     залучати мiжбанкiвськi кредити для проведення власних активних операцiй;

     брати на себе ризики третiх осiб шляхом видачi гарантiй та поручительств, окрiм випадкiв, пов'язаних з проведенням вiдповiдних розрахункiв за угодами, укладеними цими особами на органiзацiйно оформлених ринках.

(главу 2 доповнено пунктом 2.8 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.11.2003 р. N 489)

Глава 3. Умови, дотримання яких надає банку право отримати банкiвську лiцензiю

     3.1. Нацiональний банк видає банку банкiвську лiцензiю у разi дотримання ним таких обов'язкових умов:

     а) наявнiсть на час звернення банку з клопотанням про видачу банкiвської лiцензiї повнiстю сплаченого зареєстрованого статутного капiталу, розмiр якого повинен бути не меншим, нiж установлений статтею 31 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть".

     Перерахування розмiру статутного капiталу в гривнi здiйснюється за офiцiйним курсом гривнi до iноземної валюти, установленим Нацiональним банком на день укладення установчого договору;

(пiдпункт "а" пункту 3.1 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     б) банк має бути забезпечений належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, потрiбними для здiйснення банкiвських операцiй i захисту iнформацiї/документiв вiд пiдроблення, викривлення та знищення, ведення бухгалтерського облiку та складання щоденного балансу i вiдповiдної статистичної звiтностi, а також якiсного проведення розрахункiв та участi в системi електронних платежiв Нацiонального банку, що вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку, а також нормативно-правових актiв Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб щодо порядку формування i ведення бази даних про вкладникiв - фiзичних осiб та надання звiтностi;

(пiдпункт "б" пункту 3.1 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167)

     в) наявнiсть у банку примiщення (у тому числi касового вузла), технiчний стан та органiзацiя охорони якого вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку;

(пiдпункт "в" пункту 3.1 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373)

     г) наявнiсть як мiнiмум трьох осiб, призначених членами правлiння (ради директорiв) банку, якi мають вiдповiдну освiту та досвiд, необхiдний для управлiння банком, кандидатури яких вiдповiдають квалiфiкацiйним вимогам (додаток 1).

     Керiвники банку* повиннi мати бездоганну дiлову репутацiю. На зазначенi посади не можуть бути призначенi особи, якi були керiвниками банкiв, що визнанi вiдповiдно до чинного законодавства України банкрутами або щодо яких Нацiональний банк прийняв рiшення про лiквiдацiю чи про вiдкликання банкiвської лiцензiї, та особи, якi притягувалися до кримiнальної вiдповiдальностi або були звiльненi за вимогою Нацiонального банку.

______________
     * - Тут i далi в цьому Положеннi керiвниками банку вважаються особи, визначенi вiдповiдно до вимог частини першої статтi 42 Закону України "Про банки та банкiвську дiяльнiсть", а саме: голова банку, його заступники та члени ради банку, голова, його заступники та члени правлiння (ради директорiв), головний бухгалтер, його заступник, керiвники вiдокремлених структурних пiдроздiлiв банку.

     3.2. Нацiональний банк може вiдмовити у видачi банкiвської лiцензiї, якщо зазначенi в пунктi 3.1 цього Положення умови не виконанi банком протягом одного року з дати його державної реєстрацiї. У такому разi державна реєстрацiя банку скасовується i банк лiквiдовується.

Глава 4. Умови отримання письмового дозволу

     4.1. Письмовий дозвiл на здiйснення окремих операцiй, що передбаченi в пунктi 2.3 цього Положення, видається банку за таких умов:

     а) наявнiсть банкiвської лiцензiї;

     б) рiвень регулятивного капiталу банку вiдповiдає вимогам Нацiонального банку, що пiдтверджується незалежним аудитором;

     в) банк не є об'єктом застосування заходiв впливу:

     протягом усього перiоду дiяльностi - для банкiв, якi отримали банкiвську лiцензiю менше нiж за шiсть мiсяцiв до часу звернення до Нацiонального банку з клопотанням про видачу письмового дозволу;

     протягом шести мiсяцiв, що передують зверненню банку до Нацiонального банку з клопотанням про видачу письмового дозволу - для банкiв, якi здiйснюють банкiвську дiяльнiсть на пiдставi банкiвської лiцензiї бiльше нiж шiсть мiсяцiв;

     г) банк подав план (бiзнес-план) щодо певних видiв операцiй, на право здiйснення яких банк бажає отримати письмовий дозвiл, i цей план схвалено Нацiональним банком. Процедура схвалення плану (бiзнес-плану) вважається виконаною у разi вiдсутностi зауважень з боку Нацiонального банку при прийняттi вiдповiдного рiшення про видачу банку письмового дозволу на здiйснення операцiй;

     ґ) банк має достатнi фiнансовi можливостi для здiйснення такої дiяльностi;

     д) наявнiсть пiдроздiлiв, якi виконуватимуть вiдповiднi операцiї згiдно з поданим банком планом (бiзнес-планом), служби внутрiшнього аудиту, а також пiдроздiлу з питань аналiзу та управлiння ризиками, що має вiдповiдати за встановлення лiмiтiв щодо окремих операцiй, лiмiтiв ризикiв контрпартнерiв, країн контрпартнерiв, структури балансу вiдповiдно до рiшень правлiння (ради директорiв) з питань полiтики щодо ризикованостi та прибутковостi дiяльностi банку;

     е) наявнiсть керiвникiв пiдроздiлiв банку, зазначених у пiдпунктi "д" пункту 4.1 цього Положення, кандидатури яких вiдповiдають квалiфiкацiйним вимогам (додаток 1) та спецiальним вимогам, викладеним у главi 5 цього Положення.

     Кандидати на посади керiвникiв служб внутрiшнього аудиту банкiв обов'язково проходять спiвбесiду та погодження на засiданнi Комiсiї з питань нагляду та регулювання дiяльностi банкiв Нацiонального банку (далi - Комiсiя Нацiонального банку) або Комiсiї з питань нагляду та регулювання дiяльностi банкiв при територiальному управлiннi Нацiонального банку (далi - Комiсiя при територiальному управлiннi Нацiонального банку) за умов, визначених Комiсiєю Нацiонального банку. Результати спiвбесiди враховуються при вирiшеннi питання про видачу банку письмового дозволу.

     З метою визначення професiйної придатностi та дiлової репутацiї керiвникiв iнших пiдроздiлiв та заступникiв головного бухгалтера в разi потреби з ними також може бути проведена спiвбесiда;

     є) наявнiсть комiтетiв, а саме: кредитного, тарифного, з питань управлiння активами i пасивами та вiдповiдних положень про них, що вiдповiдають вимогам чинного законодавства України;

     ж) наявнiсть вiдповiдних внутрiшнiх положень банку, що регулюють полiтику управлiння активами i пасивами, кредитну, iнвестицiйну, облiкову полiтику банку та проведення ним дiяльностi, на яку вiн бажає отримати в Нацiональному банку письмовий дозвiл, що вiдповiдають вимогам чинного законодавства України.

     4.2. Якщо банк, який має письмовий дозвiл, бажає розширити перелiк операцiй, то обов'язковими вимогами для цього є:

     банк не є об'єктом застосування заходiв впливу (а саме щодо обмеження, зупинення чи припинення здiйснення окремих видiв операцiй) протягом шести мiсяцiв, що передують зверненню банку до Нацiонального банку з клопотанням про розширення перелiку операцiй у письмовому дозволi;

(абзац другий пункту 4.2 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.06.2003 р. N 265)

     вiдповiднiсть регулятивного капiталу банку вимогам чинних законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку;

     вiдповiднiсть формування фондiв та резервiв вимогам чинних законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку;

     наявнiсть пiдроздiлу, який виконуватиме зазначенi операцiї;

     наявнiсть керiвника пiдроздiлу, вiдповiдального за виконання зазначених операцiй, кандидатура якого вiдповiдає квалiфiкацiйним вимогам (додаток 1);

     наявнiсть внутрiшнього положення банку, що регулює здiйснення зазначених операцiй та вiдповiдає вимогам чинного законодавства України;

     обов'язкова вiдповiднiсть показникiв дiяльностi банку умовам глави 5 цього Положення (залежно вiд виду операцiї);

     вiдсутнiсть протягом трьох мiсяцiв, що передують зверненню до Нацiонального банку, фактiв подання недостовiрної звiтностi, неподання або несвоєчасного подання звiтностi;

(пункт 4.2 доповнено абзацом дев'ятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.06.2003 р. N 265)

     дотримання банком економiчних нормативiв протягом трьох мiсяцiв, що передують його зверненню до Нацiонального банку про розширення перелiку операцiй;

(пункт 4.2 доповнено абзацом десятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.06.2003 р. N 265)

     дотримання банком нормативу обов'язкового резервування протягом шести мiсяцiв, що передують його зверненню до Нацiонального банку про розширення перелiку операцiй;

(пункт 4.2 доповнено абзацом одинадцятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.06.2003 р. N 265)

     вiдповiдний технiчний стан та органiзацiя охорони примiщень банку, у тому числi касового вузла, забезпеченiсть банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, що потрiбнi для здiйснення нових операцiй i вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку;

(пункт 4.2 доповнено абзацом дванадцятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.06.2003 р. N 265)

     наявнiсть плану (бiзнес-плану), що визначає дiяльнiсть банку (у цiлому та окремо за кожним її видом) на поточний рiк i стратегiю дiяльностi на наступнi три роки, з урахуванням сценарiїв сприятливого та несприятливого розвитку ринку нових операцiй, якi банк має право проводити в разi розширення перелiку операцiй, що здiйснюються на пiдставi письмового дозволу.

(пункт 4.2 доповнено абзацом тринадцятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.06.2003 р. N 265)

     4.3. Розширення чи змiна перелiку операцiй, якi банки здiйснюють на пiдставi письмового дозволу, здiйснюється шляхом вiдкликання попереднього письмового дозволу та замiни його на новий.

Глава 5. Спецiальнi вимоги щодо певного виду дiяльностi

     5.1. Банк має бути забезпечений вiдповiдними спецiалiстами, а також належним спецiальним (профiльним) банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, що вiдповiдають вимогам чинних законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку та потрiбнi для здiйснення вiдповiдних окремих операцiй/угод та їх облiку.

     5.2. Письмовий дозвiл видається Нацiональним банком на здiйснення окремих операцiй, що передбаченi в пунктi 2.3 цього Положення, за умови виконання банком спецiальних вимог.

     5.3. Письмовий дозвiл на здiйснення операцiй з валютними цiнностями є генеральною лiцензiєю на здiйснення валютних операцiй згiдно з Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" вiд 19.02.93 за N 15-93 та може видаватися за умови дотримання банком вiдповiдних спецiальних вимог щодо одного чи кiлькох напрямiв дiяльностi, зокрема таких:

     неторговельнi операцiї з валютними цiнностями;

     ведення рахункiв клiєнтiв (резидентiв та нерезидентiв) в iноземнiй валютi та клiєнтiв-нерезидентiв у грошовiй одиницi України;

     ведення кореспондентських рахункiв банкiв (резидентiв i нерезидентiв) в iноземнiй валютi;

     ведення кореспондентських рахункiв банкiв (нерезидентiв) у грошовiй одиницi України;

     вiдкриття кореспондентських рахункiв в уповноважених банках України в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     залучення та розмiщення iноземної валюти на валютному ринку України;

     залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках;

     операцiї з банкiвськими металами на валютному ринку України;

     операцiї з банкiвськими металами на мiжнародних ринках;

     iншi операцiї з валютними цiнностями на мiжнародних ринках.

     5.4. Для отримання письмового дозволу на здiйснення неторговельних операцiй з валютними цiнностями банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро;

(пiдпункт "а" пункту 5.4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373, вiд 25.09.2006 р. N 374,
у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     б) наявнiсть фахiвцiв вiдповiдної квалiфiкацiї.

     5.5. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi ведення рахункiв клiєнтiв (резидентiв та нерезидентiв) в iноземнiй валютi та клiєнтiв-нерезидентiв у грошовiй одиницi України банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро;

(пiдпункт "а" пункту 5.5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373, вiд 25.09.2006 р. N 374,
у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     б) наявнiсть фахiвцiв вiдповiдної квалiфiкацiї.

     5.6. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi ведення кореспондентських рахункiв банкiв (резидентiв i нерезидентiв) в iноземнiй валютi банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) наявнiсть письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi вiдкриття кореспондентських рахункiв в уповноважених банках України в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     б) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро.

(пiдпункт "б" пункту 5.6 в редакцiї постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     5.7. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi ведення кореспондентських рахункiв банкiв (нерезидентiв) у грошовiй одиницi України банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро;

(пiдпункт "а" пункту 5.7 в редакцiї постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     5.8. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi вiдкриття кореспондентських рахункiв в уповноважених банках України в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро;

(пiдпункт "а" пункту 5.8 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25.09.2006 р. N 374,
у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     б) є письмове пiдтвердження одного банку (резидента) про згоду на вiдкриття коррахунку в iноземнiй валютi.

     5.9. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро;

(пiдпункт "а" пункту 5.9 в редакцiї постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     б) письмове пiдтвердження банку-нерезидента, який має рейтинг не нижче нiж "iнвестицiйний клас" (крiм країн СНД), про згоду на вiдкриття в нього кореспондентського рахунку;

     в) пiдключення до електронної мiжнародної системи платежiв в iноземнiй валютi (S.W.I.F.T. тощо) та вiдповiднiсть технiчного стану та органiзацiї охорони примiщення, в якому розмiщується технiчне обладнання цiєї системи, вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     5.10. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi залучення та розмiщення iноземної валюти на валютному ринку України банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро. Мiсцевi кооперативнi банки не мають права здiйснювати операцiї iз залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжбанкiвському ринку (крiм операцiй з центральним кооперативним банком).

(пiдпункт "а" пункту 5.10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373, вiд 25.09.2006 р. N 374,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     5.11. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) наявнiсть письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     б) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 15 млн. євро;

(пiдпункт "б" пункту 5.11 в редакцiї постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     в) пiдключення до мiжнародних iнформацiйних систем типу REUTERS, DOW JONES TELERETE, BLOOMBERG тощо (ця вимога не поширюється на банки, якi здiйснюють свою дiяльнiсть на територiї однiєї областi та мають регулятивний капiтал у розмiрi не менше нiж еквiвалент 3 млн.євро).

     5.12. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi здiйснення операцiй з банкiвськими металами на валютному ринку України банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) наявнiсть письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi вiдкриття кореспондентських рахункiв в уповноважених банках України в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     б) строк роботи банку не менше нiж два роки;

     в) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро;

(пiдпункт "в" пункту 5.12 в редакцiї постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     г) наявнiсть експерта, пiдготовленого вiдповiдно до вимог чинного законодавства України (рiвень квалiфiкацiї експерта має вiдповiдати вимогам, зазначеним у додатку 1).

     5.13. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi здiйснення операцiй з банкiвськими металами на мiжнародних ринках банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) наявнiсть письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi здiйснення iнших операцiй з валютними цiнностями на мiжнародних ринках;

     б) строк роботи банку з банкiвськими металами на валютному ринку України не менше нiж один рiк;

     в) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 15 млн. євро;

(пiдпункт "в" пункту 5.13 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     г) наявнiсть експерта, пiдготовленого вiдповiдно до вимог чинного законодавства України (рiвень квалiфiкацiї експерта має вiдповiдати вимогам, зазначеним у додатку 1).

     5.14. Для отримання письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi здiйснення iнших операцiй з валютними цiнностями на мiжнародних ринках банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) наявнiсть письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями в частинi вiдкриття кореспондентських рахункiв у банках (нерезидентах) в iноземнiй валютi та здiйснення операцiй за ними;

     б) строк роботи банку не менше нiж три роки (вимоги щодо строку роботи не поширюються на банки, у яких банки-нерезиденти з рейтингом не нижче нiж "iнвестицiйний клас"* мають iстотну участь -бiльше 50 вiдсоткiв статутного капiталу чи права голосу придбаних акцiй (паїв) в органах управлiння банку, у частинi здiйснення iнших операцiй з валютними цiнностями з материнським банком у грошовiй одиницi країни його мiсцезнаходження);

______________
     * - Iнвестицiйний клас - тут i далi в цьому Положеннi кредитний рейтинг, пiдтверджений у бюлетенi однiєї з провiдних свiтових рейтингових компанiй (Fitch IBCA, Standard & Poor's, Moody's тощо).

     в) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 15 млн. євро;

(пiдпункт "в" пункту 5.14 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     г) пiдключення до мiжнародних iнформацiйних систем типу REUTERS, DOW JONES TELERETE, BLOOMBERG тощо;

     ґ) обладнання спецiального операцiйного залу (дилерської кiмнати, бек-офiсу, примiщення мiжнародних телекомунiкацiйних систем) з органiзацiєю охорони i системою допуску, що вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку).

     5.15. Для отримання письмового дозволу на перевезення валютних цiнностей та iнкасацiю коштiв банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) наявнiсть касового вузла, що вiдповiдає вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку;

     б) наявнiсть положення про пiдроздiл перевезення валютних цiнностей та iнкасацiї коштiв, розробленого вiдповiдно до законодавства України та погодженого з Нацiональним банком;

     в) наявнiсть власного оперативного або панцерованого спецiалiзованого автомобiльного транспорту з обладнанням, що вiдповiдає вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку;

     г) наявнiсть у керiвника пiдроздiлу перевезення валютних цiнностей та iнкасацiї коштiв вищої економiчної або юридичної, або технiчної освiти, або освiти в галузi управлiння та стажу роботи в банкiвськiй системi за вiдповiдним фахом не менше нiж три роки;

     ґ) наявнiсть особового складу пiдроздiлу перевезення валютних цiнностей та iнкасацiї коштiв, який отримав пiдготовку вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку;

     д) наявнiсть документiв, що пiдтверджують прийняття залiкiв щодо знання працiвниками пiдроздiлу перевезення валютних цiнностей та iнкасацiї коштiв вимог нормативно-правових актiв, якi регламентують роботу з перевезення валютних цiнностей та iнкасацiї коштiв;

     е) наявнiсть iндивiдуальних засобiв захисту (бронежилетiв, шоломiв);

     є) наявнiсть вогнепальної нарiзної зброї або наявнiсть договору, укладеного з вiдповiдною службою, яка має право здiйснювати охорону цiнностей, що перевозяться та iнкасуються, i який передбачає вiдшкодування збиткiв, спричинених унаслiдок неналежного виконання обов'язкiв;

     ж) наявнiсть радiотехнiчних засобiв, що забезпечують постiйний зв'язок мiж пiдроздiлом перевезення валютних цiнностей та iнкасацiї коштiв та бригадами iнкасацiї, якi перебувають на маршрутах.

(пункт 5.15 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167)

     5.16. Банк має право без письмового дозволу Нацiонального банку здiйснювати iнвестицiї в статутнi фонди та акцiї iнших юридичних осiб (далi - iнвестицiї), якщо:

(абзац перший пункту 5.16 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25.09.2006 р. N 374)

     а) iнвестицiя здiйснюється у фiнансову установу та загальна сума таких iнвестицiй у кожну фiнансову установу не перевищує 5 вiдсоткiв регулятивного капiталу банку;

(пiдпункт "а" пункту 5.16 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25.09.2006 р. N 374)

     б) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро.

(пункт 5.16 в редакцiї постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005р. N 373,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     5.17. Для отримання письмового дозволу на здiйснення iнвестицiй у фiнансовi установи в обсягах, що перевищують 5 вiдсоткiв регулятивного капiталу банку, а також iнвестицiй у будь-яких розмiрах в iншi юридичнi особи, якi не є фiнансовими установами, банк має дотримуватися таких спецiальних вимог:

(абзац перший пункту 5.17 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 25.09.2006 р. N 374)

     а) строк дiяльностi банку не менше нiж три роки;

     б) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 20 млн. євро.

(пункт 5.17 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373)

     5.18. Для отримання письмового дозволу на довiрче управлiння коштами та цiнними паперами за договорами з юридичними та фiзичними особами банк має вiдповiдати таким спецiальним вимогам:

     а) строк дiяльностi банку не менше нiж два роки;

     б) розмiр регулятивного капiталу банку становить не менше нiж еквiвалент 10 млн. євро.

(пiдпункт "б" пункту 5.18 в редакцiї постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373,
вiд 06.08.2008р. N 228)

     5.19. Для надання послуг з вiдповiдального зберiгання та надання в оренду сейфiв для зберiгання цiнностей та документiв банк має вiдповiдати такiй спецiальнiй вимозi:

     наявнiсть сховища для розмiщення iндивiдуальних сейфiв, технiчний стан якого вiдповiдає вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     5.20. Мiнiмальний розмiр регулятивного капiталу в гривнях визначається окремим рiшенням Правлiння Нацiонального банку та встановлюється в розмiрi, еквiвалентному розмiру нормативного значення, встановленого в євро вiдповiдно до цiєї глави та в порядку, визначеному пунктом 2.2 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (зi змiнами).

(абзац перший пункту 5.20 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     У разi зниження курсу євро на кiнець перiоду (року), що регулюється, значення мiнiмального розмiру регулятивного капiталу, що встановлюється Нацiональним банком у гривнях, не пiдлягає зменшенню на наступний перiод (рiк).

     Контроль за дотриманням банками вимог щодо мiнiмального розмiру регулятивного капiталу вiдповiдно до цiєї глави здiйснюється Нацiональним банком за нормативними значеннями, що були зафiксованi в гривнях та дiяли на початок перiоду (року), що регулюється.

(главу 5 доповнено пунктом 5.20 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.03.2004 р. N 112)

Глава 6. Документи, якi подає банк для отримання банкiвської лiцензiї

     6.1. Банк для отримання банкiвської лiцензiї подає до територiального управлiння Нацiонального банку (далi - територiальне управлiння) за його мiсцезнаходженням (або Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв) такi документи:

     а) клопотання банку про видачу банкiвської лiцензiї за пiдписом голови правлiння банку (додаток 2);

     б) iнформацiю про керiвникiв банку, зазначених у пiдпунктi "г" пункту 3.1 цього Положення, яка подається за формою, установленою в додатку 4, яка повинна бути засвiдчена Операцiйним управлiнням Нацiонального банку (по банках, кореспондентський рахунок яких вiдкрито в Операцiйному управлiннi Нацiонального банку) або територiальним управлiнням за мiсцезнаходженням банку згiдно з вимогами Iнструкцiї з дiловодства в центральному апаратi та установах Нацiонального банку України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04.02.2000 N 40. Крiм того, зазначена iнформацiя засвiдчується вiдповiдним пiдроздiлом банку, який займається кадровими питаннями;

     в) вiдомостi про забезпеченiсть банку належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, якi потрiбнi для здiйснення банкiвських операцiй, що вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку, а також нормативно-правових актiв Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб щодо порядку формування i ведення бази даних про вкладникiв - фiзичних осiб та надання звiтностi;

(пiдпункт "в" пункту 6.1 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167)

     г) оформлений вiдповiдно до вимог законодавства України документ на право власностi на примiщення (свiдоцтво про власнiсть, цивiльно-правовi договори, що пiдтверджують право власностi) або договiр оренди на примiщення, у якому розмiщуватиметься банк, на строк не менше нiж п'ять рокiв;

(пiдпункт "г" пункту 6.1 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373)

     ґ) вiдомостi про вiдповiднiсть технiчного стану та органiзацiї охорони примiщень банку вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

Глава 7. Спецiальнi документи, якi подає банк для отримання банкiвської лiцензiї

     7.1. Для отримання банкiвської лiцензiї банк подає територiальному управлiнню за його мiсцезнаходженням (або Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв) такi спецiальнi документи:

     план (бiзнес-план), складений вiдповiдно до вимог, установлених нормативно-правовим актом Нацiонального банку щодо реєстрацiї банкiв. План (бiзнес-план) i додатки до нього засвiдчуються пiдписами голови правлiння та головного бухгалтера банку;

(абзац другий пункту 7.1 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац третiй пункту 7.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац четвертий пункту 7.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац п'ятий пункту 7.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац шостий пункту 7.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац сьомий пункту 7.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац восьмий пункту 7.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     опис та данi про управлiнську та органiзацiйну структуру банку (пiдроздiли, у тому числi пiдроздiли внутрiшнього аудиту та з питань аналiзу та управлiння ризиками, їх пiдпорядкованiсть, порядок прийняття рiшень);

     внутрiшнi положення про правлiння (раду директорiв) банку. Також вiдповiднi внутрiшнi положення, що регулюють виконання ним операцiй, право на здiйснення яких надає йому банкiвська лiцензiя Нацiонального банку. У разi внесення змiн до внутрiшнiх положень, якi надавалися банком при отриманнi банкiвської лiцензiї, змiненi положення банк має подавати до територiального управлiння за його мiсцезнаходженням та до Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв в двотижневий строк з дня внесення змiн до них.

Глава 8. Документи, якi подає банк для отримання письмового дозволу

     8.1. Банк для отримання письмового дозволу подає до територiального управлiння за його мiсцезнаходженням (Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв) такi документи:

     клопотання банку про видачу письмового дозволу за пiдписом голови правлiння банку (додаток 3);

     висновок незалежного аудитора про пiдтвердження вiдповiдностi рiвня регулятивного капiталу банку встановленим вимогам Нацiонального банку в складi позитивного висновку про дiяльнiсть банку за звiтний рiк або окремий висновок, що пiдтверджує вiдповiднiсть рiвня регулятивного капiталу банку встановленим вимогам Нацiонального банку на дату прийняття уповноваженим органом банку рiшення про отримання письмового дозволу;

     план (бiзнес-план), що подається вiдповiдно до вимог пункту 7.1 цього Положення;

(абзац четвертий пункту 8.1 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006 р. N 351)

     абзац п'ятий пункту 8.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац шостий пункту 8.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     бзац сьомий пункту 8.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац восьмий пункту 8.1 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351, у зв'язку з цим абзаци десятий - чотирнадцятий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим - дев'ятим)

     економiчне обгрунтування прогнозних показникiв розрахунку балансового звiту та розрахунку звiту про фiнансовий результат (опис джерел залучення та спрямування коштiв, фiнансових результатiв дiяльностi, формування фондiв та резервiв у розмiрах, потрiбних для покриття можливих збиткiв, прогнозний розрахунок дотримання економiчних нормативiв);

     вiдомостi про забезпеченiсть банку належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, що вiдповiдають вимогам Нацiонального банку, потрiбним для здiйснення операцiй;

     iнформацiю про керiвникiв пiдроздiлiв, зазначених у пiдпунктi "е" пункту 4.1 цього Положення (у тому числi про заступника головного бухгалтера), та окремих спецiалiстiв, вимоги щодо яких установленi цим Положенням, за формою, викладеною у додатку 4. Зазначена iнформацiя має бути засвiдчена вiдповiдним пiдроздiлом банку, який займається кадровими питаннями;

     копiю рiшення Комiсiї Нацiонального банку або Комiсiї при територiальному управлiннi Нацiонального банку про погодження кандидатури на посаду керiвника служби внутрiшнього аудиту банку;

     опис та данi про управлiнську та органiзацiйну структуру пiдроздiлiв банку, якi здiйснюватимуть операцiї, їх пiдпорядкованiсть, порядок прийняття рiшень;

     вiдповiднi внутрiшнi положення банку, що регулюють виконання ним операцiй, право на здiйснення яких надає йому письмовий дозвiл Нацiонального банку (у тому числi про облiкову полiтику). Внутрiшнi положення про службу внутрiшнього аудиту, кредитний комiтет, комiтет з питань управлiння активами та пасивами, тарифний комiтет, та пiдроздiл аналiзу та управлiння ризиками. У разi внесення змiн до внутрiшнiх положень, якi надавалися банком при отриманнi письмового дозволу, змiненi положення банк має подавати до територiального управлiння за його мiсцезнаходженням та до Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв в двотижневий строк з дня внесення змiн до них.

Глава 9. Особливостi видачi банкiвськiй корпорацiї банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй

     9.1. Клiєнтами банкiвської корпорацiї можуть бути банки та iншi фiнансовi установи.

     9.2. Вимоги Нацiонального банку щодо видачi банкiвськiй корпорацiї банкiвської лiцензiї встановлено на рiвнi загальних вимог для банкiв, виходячи з розмiру статутного капiталу банкiвської корпорацiї за умови дотримання вимог, викладених у главi 3 цього Положення. Згiдно з банкiвською лiцензiєю банкiвська корпорацiя обслуговує банки та iншi фiнансовi установи та не має права обслуговувати iнших юридичних осiб i фiзичних осiб.

     9.3. Письмовий дозвiл видається банкiвськiй корпорацiї лише на тi операцiї, якi вона має право виконувати вiдповiдно до вимог Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та на якi їй передано повноваження вiд банкiв, що увiйшли до банкiвської корпорацiї, оформленi вiдповiдно до чинного законодавства України. Письмовий дозвiл видається банкiвськiй корпорацiї, виходячи з розмiру регулятивного капiталу самої банкiвської корпорацiї за умови дотримання нею вимог, викладених у главах 4, 5 цього Положення. Згiдно з письмовим дозволом банкiвська корпорацiя обслуговує банки та iншi фiнансовi установи та не має права обслуговувати iнших юридичних осiб i фiзичних осiб.

     9.4. Банкiвська корпорацiя за умови отримання банкiвської лiцензiї та письмового дозволу на вiдповiднi операцiї має право виконувати окремi операцiї iз перелiку, визначеного главою 2 цього Положення, у межах показникiв економiчних нормативiв та iнших обмежень, встановлених чинними законодавчими актами України та нормативно-правовими актами Нацiонального банку, розрахунок яких здiйснюється на базi зведеного (консолiдованого) регулятивного капiталу банкiв-учасникiв банкiвської корпорацiї, та за умови отримання вiд банкiв-учасникiв вiдповiдних повноважень, а також вiд Нацiонального банку лiцензiї на виконання окремої операцiї. Лiцензiя Нацiонального банку на виконання окремої операцiї видається банкiвськiй корпорацiї виключно пiд конкретний договiр щодо проведення такої операцiї.

     9.5. Банкiвська корпорацiя для отримання банкiвської лiцензiї або письмового дозволу подає територiальному управлiнню за її мiсцезнаходженням документи, визначенi в главах 6, 7, 8 цього Положення.

     9.6. Банкiвська корпорацiя для отримання лiцензiї на виконання окремої операцiї подає територiальному управлiнню за її мiсцезнаходженням такi документи:

     клопотання банкiвської корпорацiї про видачу лiцензiї на виконання окремої операцiї за пiдписом голови правлiння банкiвської корпорацiї (форма клопотання аналогiчна до форми, наведеної в додатку 3, з урахуванням вимог цього пiдпункту);

     докладний опис операцiї, яку планує виконувати банкiвська корпорацiя;

     економiчне обгрунтування доцiльностi виконання цiєї операцiї (технiко-економiчне обгрунтування);

     проекти документiв/угод, згiдно з якими буде виконана ця операцiя;

     розрахунок прибутковостi за визначеною операцiєю на перiод виконання операцiї за пiдписом голови правлiння i головного бухгалтера;

     розрахунок зведеного (консолiдованого) балансу банкiв-учасникiв банкiвської корпорацiї на дату звернення до Нацiонального банку;

     розрахунок зведеного (консолiдованого) регулятивного капiталу банкiв-учасникiв банкiвської корпорацiї на дату звернення до Нацiонального банку;

     розрахунок економiчних нормативiв на базi зведеного (консолiдованого) регулятивного капiталу банкiв-учасникiв банкiвської корпорацiї на дату звернення до Нацiонального банку;

     економiчне обгрунтування прогнозних показникiв розрахунку балансового звiту та розрахунку звiту про фiнансовий результат (опис джерел залучення та спрямування коштiв, фiнансових результатiв дiяльностi, формування фондiв та резервiв у розмiрах, потрiбних для покриття можливих збиткiв, прогнозний розрахунок показникiв економiчних нормативiв на базi зведеного (консолiдованого) регулятивного капiталу).

Глава 10. Порядок розгляду територiальним управлiнням Нацiонального банку документiв для видачi банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй

     10.1. При отриманнi вiд банку пакета документiв та iнформацiї, зазначених у главах 6-9 цього Положення територiальне управлiння розглядає їх та перевiряє наявнiсть усiх документiв.

     У разi вiдсутностi хоча б одного з документiв територiальне управлiння протягом трьох днiв iз часу отримання документiв повинно повернути банку пакет документiв iз супровiдним листом з обгрунтуванням причин його повернення.

     10.2. Протягом 10 робочих днiв з дня отримання повного пакета документiв територiальне управлiння розглядає його щодо дотримання банком умов, зазначених у главах 3, 4, 5, 9 цього Положення, перевiряє достовiрнiсть iнформацiї, викладеної у поданих документах, та (у разi потреби) проводить спiвбесiду з особами, перелiченими в пiдпунктi "г" пункту 3.1 та в пiдпунктi "е" пункту 4.1 цього Положення.

     За результатами розгляду пакета документiв територiальне управлiння готує висновок (додатки 5, 6) про дотримання банком вимог глав 3-9 цього Положення, готовнiсть банку до здiйснення операцiй, зазначених у планi (бiзнес-планi), а також обгрунтованi пропозицiї щодо можливостi видачi банку банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй. Форма висновку на отримання лiцензiї на виконання окремої операцiї аналогiчна до форми, наведеної в додатку 6, з урахуванням особливих вимог глави 9 та додатка 9 до цього Положення.

     10.3. За якiсть, достовiрнiсть викладеної у висновку iнформацiї та її вiдповiднiсть вимогам цього Положення та iнших нормативно-правових актiв Нацiонального банку, своєчаснiсть його пiдготовки персональну вiдповiдальнiсть несе керiвник територiального управлiння.

     10.4. У разi позитивного рiшення пiсля розгляду пакета документiв банку на отримання банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй, але не пiзнiше двотижневого строку з дня його отримання територiальне управлiння разом iз своїм висновком та клопотанням банку надсилає пакет документiв поштою Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв Нацiонального банку.

     У разi негативного рiшення територiальне управлiння надсилає банку письмову вiдмову iз зазначенням причин та повертає пакет документiв.

Глава 11. Порядок розгляду Нацiональним банком пакета документiв на видачу банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй

     11.1. Департамент реєстрацiї та лiцензування банкiв Нацiонального банку розглядає отриманi документи банку та висновок територiального управлiння щодо їх вiдповiдностi вимогам чинних законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     У разi потреби поданi документи розглядаються iншими структурними пiдроздiлами Нацiонального банку, якi в межах своєї компетенцiї подають Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв свої висновки та пропозицiї про можливiсть видачi банку банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй.

     11.2. Департамент реєстрацiї та лiцензування банкiв Нацiонального банку готує висновок про можливiсть видачi банку банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй i подає проект вiдповiдного рiшення на розгляд Комiсiї Нацiонального банку.

     Рiшення про видачу банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй чи про вiдмову в їх наданнi приймає Комiсiя Нацiонального банку протягом одного мiсяця з дня отримання повного пакета документiв, зазначених у цьому Положеннi.

     11.3. Якщо на момент звернення банку до Нацiонального банку з клопотанням про видачу письмового дозволу або розширення перелiку операцiй у ньому, або пiд час розгляду Нацiональним банком наданих банком вiдповiдних документiв Нацiональним банком розглядається питання про застосування до цього банку заходiв впливу, то Нацiональний банк може вiдкласти вирiшення питання про видачу письмового дозволу або розширення перелiку операцiй у ньому до часу прийняття рiшення щодо застосування/незастосування до банку заходiв впливу.

     11.4. У разi прийняття рiшення про видачу банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй Департамент реєстрацiї та лiцензування банкiв надсилає територiальному управлiнню за мiсцезнаходженням банку вiдповiдним чином оформленi банкiвську лiцензiю, письмовий дозвiл, лiцензiї на виконання окремих операцiй iз супровiдним листом для видачi представнику банку. Банкiвська лiцензiя, письмовий дозвiл, лiцензiї на виконання окремих операцiй видаються головi правлiння банку або уповноваженому представнику банку на пiдставi належним чином оформленої довiреностi та за наявностi копiй платiжних доручень, що пiдтверджують оплату за видачу банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй i за бланк банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй.

     11.5. Нацiональний банк може вiдмовити банку у видачi банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй, якщо за результатами розгляду поданого пакета документiв установлено, що надано недостовiрну або неповну iнформацiю, або якщо банк не виконав умов глав 3-9 цього Положення.

     Про вiдмову у видачi банкiвської лiцензiї, письмового дозволу або лiцензiй на виконання окремих операцiй Нацiональний банк України повiдомляє банк у письмовiй формi iз зазначенням причин вiдмови протягом одного мiсяця з дня отримання повного пакета документiв.

     11.6. Банкiвська лiцензiя, письмовий дозвiл та лiцензiї на виконання окремих операцiй оформляються на спецiальному бланку, пiдписуються заступником Голови Нацiонального банку, який за розподiлом функцiональних обов'язкiв здiйснює загальне керiвництво Департаментом реєстрацiї та лiцензування банкiв, i засвiдчується вiдбитком гербової печатки (додатки 7 - 11).

     11.7. Банкiвська лiцензiя, письмовий дозвiл та лiцензiї на виконання окремих операцiй набирають чинностi з дня прийняття Комiсiєю Нацiонального банку вiдповiдного рiшення.

     11.8. Банкiвська лiцензiя, письмовий дозвiл та лiцензiї на виконання окремих операцiй не можуть передаватися третiм особам.

     11.9. Оплата за видачу банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй здiйснюється у розмiрi, установленому нормативно-правовими актами Нацiонального банку.

Глава 12. Виключена

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228, у зв'язку з цим главу 13 уважати главою 12 з вiдповiдною перенумерацiєю пунктiв)

Глава 12. Надання банками додаткової iнформацiї

     12.1. Банки зобов'язанi повiдомити про всi структурнi та кадровi змiни в складi керiвникiв банку протягом трьох робочих днiв пiсля змiн, а в строк до п'яти робочих днiв подати пакет документiв територiальному управлiнню Нацiонального банку за їх мiсцезнаходженням (Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв). Територiальне управлiння протягом 15 календарних днiв надсилає Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв Нацiонального банку iнформацiю про такi змiни та про результати розгляду зазначених документiв.

     12.2. Банк/фiлiя зобов'язаний/а в разi змiни мiсцезнаходження протягом трьох робочих днiв iнформувати, а в строк до п'яти робочих днiв подати територiальному управлiнню за його/її мiсцезнаходженням (Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв) документи, що пiдтверджують дотримання ним/нею вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку щодо технiчного стану та органiзацiї охорони примiщень банку/фiлiї, у тому числi касового вузла.

(абзац перший пункту 12.2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373)

     Територiальне управлiння у двотижневий строк подає Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв Нацiонального банку висновок та обґрунтованi пропозицiї щодо можливостi подальшого здiйснення банком вiдповiдних операцiй, для проведення яких дотримання цих вимог є обов'язковим.

     12.3. У разi змiни назви банк у тижневий строк пiсля реєстрацiї змiн Нацiональним банком подає до Нацiонального банку клопотання про замiну банкiвської лiцензiї, письмового дозволу, лiцензiй на виконання окремих операцiй. Клопотання про замiну письмового дозволу, наданого фiлiї, банк подає територiальному управлiнню Нацiонального банку за мiсцезнаходженням фiлiї у мiсячний строк з дати отримання нової банкiвської лiцензiї та письмового дозволу.

(пункт 12.3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2008р. N 228)

     12.4. Усi внутрiшнi положення (зi змiнами та доповненнями), що подає банк Нацiональному банку для отримання банкiвської лiцензiї, письмового дозволу та лiцензiй на виконання окремих операцiй, використовуються працiвниками Нацiонального банку пiд час проведення iнспекцiйних перевiрок банкiв та вважаються дiючими.

     12.5. За невиконання вимог цього Положення до банку, керiвникiв банку, власникiв iстотної участi застосовуються заходи впливу згiдно зi статтею 73 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та вiдповiдними нормативно-правовими актами Нацiонального банку.

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський
Начальник вiддiлу С.Б.Кузьменко
Погоджено:
Директор Генерального департаменту банкiвського нагляду П.В.Андрущенко
Директор Юридичного департаменту В.В.Пасiчник

 

Додаток 1
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

КВАЛIФIКАЦIЙНI ВИМОГИ ДО ПРАЦIВНИКIВ БАНКIВ

     1. До голови правлiння банку:

     наявнiсть вищої економiчної, юридичної освiти чи освiти в галузi управлiння;

     стаж роботи в банкiвськiй системi за вiдповiдним фахом не менше нiж три роки;

     досвiд керiвної роботи в банках не менше нiж один рiк;

     бездоганна дiлова репутацiя;

     вiдсутнiсть пiд час керiвної роботи в банках фактiв порушень вимог банкiвського законодавства та/або нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     2. До заступника голови правлiння та членiв правлiння:

     наявнiсть вищої економiчної, юридичної освiти чи освiти в галузi управлiння;

     стаж роботи в банкiвськiй системi за вiдповiдним фахом не менше нiж три роки;

     бездоганна дiлова репутацiя;

     вiдсутнiсть пiд час керiвної роботи в банках фактiв порушень вимог банкiвського законодавства та/або нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     3. До головного бухгалтера банку та його заступника:

     наявнiсть вищої економiчної або бухгалтерської освiти;

     стаж роботи в банкiвськiй системi за вiдповiдним фахом не менше нiж три роки;

     досвiд керiвної роботи в банках не менше нiж один рiк (для головного бухгалтера);

     бездоганна дiлова репутацiя;

     вiдсутнiсть пiд час керiвної роботи в банках фактiв порушень вимог банкiвського законодавства та/або нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     4. До керiвникiв фiлiй банку:

     наявнiсть вищої економiчної, юридичної освiти чи освiти в галузi управлiння;

     стаж роботи в банкiвськiй системi за вiдповiдним фахом не менше нiж три роки;

     бездоганна дiлова репутацiя;

     вiдсутнiсть пiд час роботи в банках фактiв порушень вимог банкiвського законодавства та/або нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     5. До керiвникiв пiдроздiлiв, якi вiдповiдатимуть за здiйснення операцiй, на якi банк отримав банкiвську лiцензiю, письмовий дозвiл, лiцензiї на виконання окремих операцiй у тому числi до керiвника служби внутрiшнього аудиту:

     наявнiсть вищої фiнансово-економiчної освiти;

     стаж роботи в банкiвськiй системi за вiдповiдним фахом не менше нiж три роки;

     бездоганна дiлова репутацiя;

     вiдсутнiсть пiд час роботи в банках фактiв порушень вимог банкiвського законодавства та/або нормативно-правових актiв Нацiонального банку.

     6. Квалiфiкацiйнi вимоги до спецiалiстiв:

     до касирiв валютних кас:

     стаж роботи касиром банку не менше нiж один рiк;

     до експертiв з приймання та оцiнки банкiвських металiв:

     стаж роботи експертом дорогоцiнних металiв не менше нiж один рiк;

     умiння застосовувати в роботi норми глави VI Iнструкцiї N 1 з органiзацiї емiсiйно-касової роботи в установах банкiв України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.07.94 N 129 (зi змiнами);

     обiзнанiсть з мiжнародними стандартами якостi дорогоцiнних металiв та технiчними умовами Держстандартiв, прийнятих Мiждержавною радою iз стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї.

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 2
до Положення про порядок видачi Банкам Банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

ЗРАЗОК КЛОПОТАННЯ ПРО ВИДАЧУ БАНКIВСЬКОЇ ЛIЦЕНЗIЇ

Дата, номер
Заступнику Голови Нацiонального банку України
[або начальнику Управлiння Нацiонального банку України
в/у .......областi]

Адреса
Шановний   !
(прiзвище начальника Управлiння або прiзвище заступника Голови Нацiонального банку України)
  (далi - Банк), розташований за адресою  
(повна назва Банку)
  ,
(адреса)

звертається до Нацiонального банку України з проханням видати банкiвську лiцензiю.

     Зареєстрований пiдписний капiтал Банку повнiстю сплачений та становить __________ млн.євро.

     Банк забезпечений належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, що вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку, а також нормативно-правових актiв Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб щодо порядку формування i ведення бази даних про вкладникiв - фiзичних осiб та надання звiтностi.

(абзац четвертий додатка 2 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167)

     [Банк орендує (строком не менше нiж на п'ять рокiв) або має на правах власностi примiщення, що вiдповiдає вимогам Нацiонального банку України.

     Необхiднi вiдомостi, як мiнiмум, про трьох осiб, призначених членами правлiння (ради директорiв) Банку (додаються вiдомостi щодо кожного з керiвникiв Банку, якi пiдтверджують їх вiдповiднiсть Квалiфiкацiйним вимогам до працiвникiв Банку та вимогам цього Положення).

     До клопотання додаються опис та данi про управлiнську та органiзацiйну структуру Банку (пiдроздiли, у тому числi служба внутрiшнього аудиту i пiдроздiл з питань аналiзу та управлiння ризиками, їх пiдпорядкованiсть, порядок прийняття рiшень), а також план (бiзнес-план) Банку, складений вiдповiдно до вимог цього Положення.

(абзац сьомий додатка 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац восьмий додатка 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац дев'ятий додатка 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац десятий додатка 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац одинадцятий додатка 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

      абзац дванадцятий додатка 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац тринадцятий додатка 2 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351, у зв'язку з цим абзаци чотирнадцятий - вiсiмнадцятий уважати вiдповiдно абзацами восьмим - дванадцятим)

     Банк готовий виконувати банкiвськi та iншi операцiї згiдно з вимогами нормативно-правових актiв Нацiонального банку та внутрiшнiх положень банку, що регулюють здiйснення ним цих операцiй, а також формувати i вести базу даних про вкладникiв - фiзичних осiб та надавати звiтнiсть вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб.

(абзац чотирнадцятий додатка 2 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167)

     Прошу Управлiння Нацiонального банку України в/у ........ областi надати висновок про вiдповiднiсть поданих документiв вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку України, зроблений на пiдставi вивчення клопотання та пакета документiв, що його супроводжує.

     Я несу персональну вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть усiх поданих документiв. Менi вiдомо, що надання недостовiрної iнформацiї та приховування будь-яких вiдомостей у зв'язку з цим клопотанням i додатками до нього можуть спричинити вiдмову у видачi банкiвської лiцензiї або вiдкликання наданої банкiвської лiцензiї.

     У разi виникнення будь-яких питань щодо цього клопотання або документiв, що додаються до нього, прошу звертатися до (прiзвище, адреса, номер телефону).

     Додатки: документи, що пiдтверджують наявнiсть сплаченого та зареєстрованого пiдписного капiталу; вiдомостi про забезпеченiсть Банку належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами; документ (оригiнал чи нотарiально засвiдчена копiя) на право власностi на примiщення (свiдоцтво про власнiсть, цивiльно-правовi угоди, що пiдтверджують право власностi) або договiр оренди (оригiнал чи нотарiально засвiдчена копiя) на примiщення, в якому буде розмiщений Банк на строк не менше нiж п'ять рокiв; вiдомостi про вiдповiднiсть технiчного стану та органiзацiї охорони примiщень Банку вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку України; iнформацiя про керiвникiв Банку (за формою додатка 4 та за потреби iншi документи, що пiдтверджують вiдповiднiсть керiвникiв Банку квалiфiкацiйним вимогам); план (бiзнес-план); внутрiшнi положення про правлiння (раду директорiв) Банку, вiдповiднi внутрiшнi положення, що регулюють порядок здiйснення банкiвських операцiй.

Голова правлiння Банку (Пiдпис)

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 3
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

ЗРАЗОК КЛОПОТАННЯ ПРО ВИДАЧУ ПИСЬМОВОГО ДОЗВОЛУ

Дата, номер
Заступнику Голови Нацiонального банку України
[або начальнику Управлiння Нацiонального банку України
в/у .......областi]

Адреса
Шановний   !
(прiзвище начальника Управлiння або прiзвище заступника Голови Нацiонального банку України)
  (далi - Банк), розташований за адресою  
(повна назва Банку)
  ,
(адреса)

має банкiвську лiцензiю вiд ______ N _________ та звертається до Нацiонального банку України з проханням видати письмовий дозвiл на здiйснення iнших операцiй.

     Рiвень регулятивного капiталу Банку вiдповiдає вимогам Нацiонального банку України, що пiдтверджується незалежним аудитором, та становить ______млн.євро.

     Банк не є об'єктом застосування заходiв впливу.

     До клопотання додається план (бiзнес-план) Банку, складений вiдповiдно до вимог цього Положення.

(абзац п'ятий додатка 3 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац шостий додатка 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац сьомий додатка 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац восьмий додатка 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац дев'ятий додатка 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац десятий додатка 3 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351, у зв'язку з цим абзаци одинадцятий - сiмнадцятий уважати вiдповiдно абзацами шостим - дванадцятим)

     Необхiднi вiдомостi про керiвникiв Банку, керiвникiв вiдповiдних пiдроздiлiв та вiдповiдних спецiалiстiв (додаються вiдомостi щодо кожного з керiвникiв Банку, керiвникiв вiдповiдних пiдроздiлiв та окремих спецiалiстiв, якi пiдтверджують їх вiдповiднiсть Квалiфiкацiйним вимогам до працiвникiв Банку та вимогам цього Положення); опис та данi про управлiнську та органiзацiйну структуру Банку (пiдроздiл, який здiйснюватиме операцiї на пiдставi отриманого письмового дозволу Нацiонального банку України, його пiдпорядкованiсть, порядок прийняття рiшень)].

     Банк забезпечений належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, що вiдповiдають вимогам Нацiонального банку України. Банк орендує (строком не менше нiж на п'ять рокiв) [або має на правах власностi] примiщення, що вiдповiдає вимогам Нацiонального банку України.

     Банк готовий виконувати операцiї згiдно з вимогами чинного банкiвського законодавства та внутрiшнiх положень, що регулюють здiйснення ним цих операцiй.

     Прошу Управлiння Нацiонального банку України в/у ............ областi надати висновок про вiдповiднiсть поданих документiв вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку України, зроблений на пiдставi вивчення клопотання та пакета документiв, що його супроводжує.

     Я несу персональну вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть усiх поданих документiв. Менi вiдомо, що надання недостовiрної iнформацiї та приховування будь-яких вiдомостей у зв'язку з цим клопотанням i додатками до нього можуть спричинити вiдмову в наданнi письмового дозволу.

     У разi виникнення будь-яких питань щодо цього клопотання або документiв, що додаються до нього, прошу звертатися до (прiзвище, адреса, номер телефону).

     Додатки: копiя банкiвської лiцензiї; висновок незалежного аудитора про пiдтвердження вiдповiдностi рiвня регулятивного капiталу Банку встановленим вимогам Нацiонального банку України в складi позитивного висновку про дiяльнiсть Банку за звiтний рiк або окремий висновок, що пiдтверджує вiдповiднiсть рiвня регулятивного капiталу Банку встановленим вимогам Нацiонального банку на дату прийняття уповноваженим органом Банку рiшення про отримання письмового дозволу; план (бiзнес-план); iнформацiя про керiвникiв Банку, керiвникiв пiдроздiлiв та окремих спецiалiстiв (за формою додатка 4 та за потреби iншi документи, що пiдтверджують вiдповiднiсть керiвникiв Банку квалiфiкацiйним вимогам); копiя рiшення Комiсiї Нацiонального банку або Комiсiї при територiальному управлiннi Нацiонального Банку про погодження кандидатури на посаду керiвника служби внутрiшнього аудиту Банку; вiдомостi про забезпеченiсть Банку належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами; документ (оригiнал чи нотарiально засвiдчена копiя) на право власностi на примiщення (свiдоцтво про власнiсть, цивiльно-правовi угоди, що пiдтверджують право власностi) або договiр (оригiнал чи нотарiально засвiдчена копiя) оренди на примiщення, в якому буде розмiщений Банк на строк не менше нiж п'ять рокiв; вiдомостi про вiдповiднiсть вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку України щодо технiчного стану та органiзацiї охорони примiщень Банку, що призначенi для проведення операцiй, здiйснення яких передбачає дотримання Банком спецiальних вимог; вiдповiднi внутрiшнi положення про порядок здiйснення операцiй (у тому числi про облiкову полiтику), службу внутрiшнього аудиту, кредитний комiтет, комiтет з питань управлiння активами та пасивами, тарифний комiтет та пiдроздiл аналiзу та управлiння ризиками.

Голова правлiння Банку (Пiдпис)

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 4
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

Iнформацiя про керiвникiв банку, керiвникiв пiдроздiлiв банку та окремих спецiалiстiв, вимоги до яких встановленi цим Положенням

N
з/п
Прiзвище, iм'я та по батьковi Посада Освiта (який навчальний заклад закiнчив i коли, отримана спецiальнiсть) Стаж роботи
в банкiвськiй системi
Загальний* на керiвних посадах
           
           

     * Тут подаються вiдомостi про те, в яких банках i на яких посадах працювали керiвники банку та керiвники пiдроздiлiв, окремi спецiалiсти. Iнформацiя про керiвникiв банку засвiдчується Операцiйним управлiнням Нацiонального банку України (щодо банкiв, кореспондентськi рахунки яких вiдкритi в Операцiйному управлiннi Нацiонального банку України) або Управлiнням Нацiонального банку України в/у ......... областi на пiдставi пред'явлених банком оригiналiв диплома про освiту та трудової книжки, а також засвiдчується вiдповiдним пiдроздiлом банку, який займається кадровими питаннями. Iнформацiя про керiвникiв пiдроздiлiв та окремих спецiалiстiв банку засвiдчується вiдповiдним пiдроздiлом банку, який займається кадровими питаннями.

Голова правлiння банку _________________________
(прiзвище, iнiцiали)
     М.П.

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 5
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

Висновок Управлiння
Нацiонального банку України в/у ....... областi
(на отримання банкiвської лiцензiї)

Дата, номер
Нацiональний банк України
Генеральному департаменту банкiвського нагляду
Адреса
   Управлiння Нацiонального банку України в/у  
(назва)
областi розглянуло пакет документiв  
(повна назва банку)

(далi - Банк) на отримання банкiвської лiцензiї. За результатами аналiзу поданого пакета документiв, а також перевiрки на мiсцi касового примiщення, забезпеченостi Банку належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами повiдомляємо.

     СТАТУТНИЙ КАПIТАЛ

     Зареєстрований пiдписний капiтал Банку повнiстю сплачений та становить __________ млн.євро.

     КАДРИ

     Банк забезпечений квалiфiкованими спецiалiстами, якi вiдповiдають вимогам Нацiонального банку України (за потреби з метою визначення їх професiйної придатностi та дiлової репутацiї з ними може бути проведена спiвбесiда, за результатами якої робиться вiдповiдний висновок).

     [За наявностi письмово пiдтверджених зауважень з боку територiального управлiння Нацiонального банку України або фактiв порушення вимог чинного законодавства, нормативно-правових актiв Нацiонального банку України i внутрiшнiх документiв Банку щодо кожної керiвної особи потрiбно їх зазначити у висновку (згiдно з вимогами, викладеними у главах 3, 4, 5)].

     ПРИМIЩЕННЯ БАНКУ

     [Висновок має мiстити iнформацiю про наявнiсть документа на право власностi на примiщення або договору оренди примiщення на строк не менше нiж п'ять рокiв та про вiдповiднiсть технiчного стану i органiзацiї охорони примiщення банку (у тому числi касового вузла) вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку].

(частина Висновку "Примiщення банку" додатка 5 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.10.2005 р. N 373)

     ТЕХНIЧНА ГОТОВНIСТЬ БАНКУ

     Банк забезпечений належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, що вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку та нормативно-правових актiв Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб щодо порядку формування i ведення бази даних про вкладникiв - фiзичних осiб та надання звiтностi.

(абзац перший частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 в редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.05.2005 р. N 167)

     [До висновку додаються опис та данi про управлiнську та органiзацiйну структуру Банку (пiдроздiли, у тому числi з питань аналiзу та управлiння ризиками, служба внутрiшнього аудиту та їх пiдпорядкованiсть, порядок прийняття рiшень), а також план (бiзнес-план) Банку, складений вiдповiдно до вимог цього Положення.

(абзац другий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

    абзац третiй частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац четвертий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац п'ятий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац шостий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац сьомий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

      абзац восьмий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 5 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     ВНУТРIШНI ПОЛОЖЕННЯ БАНКУ

     У внутрiшнiх положеннях Банку правильно визначено порядок виконання банкiвських операцiй, якi Банк може здiйснювати на пiдставi отриманої банкiвської лiцензiї. Вони розробленi вiдповiдно до вимог чинного законодавства України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

     Банк може забезпечити виконання вiдповiдних внутрiшнiх положень, що регулюють здiйснення ним банкiвських операцiй, лiцензованих Нацiональним банком України.

   Вважаємо, що   готовий до здiйснення
(повна назва Банку)
банкiвських операцiй.
Начальник Управлiння
Нацiонального банку України в/у ....... областi
(Пiдпис)

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 6
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

Висновок Управлiння
Нацiонального банку України в/у ....... областi
(на отримання письмового дозволу)

Дата, номер
Нацiональний банк України
Департаменту реєстрацiї та лiцензування банкiв
Адреса
   Управлiння Нацiонального банку України в/у   областi
(назва)
розглянуло пакет документiв   (далi - Банк),
(повна назва банку)

який має банкiвську лiцензiю вiд ______ N _________, на отримання письмового дозволу на здiйснення операцiї/й. За результатами аналiзу поданого пакета документiв, а також перевiрки на мiсцi примiщень банку, забезпеченостi Банку належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами повiдомляємо таке.

     РЕГУЛЯТИВНИЙ КАПIТАЛ

     Рiвень регулятивного капiталу Банку вiдповiдає вимогам Нацiонального банку України, що пiдтверджується незалежним аудитором, та становить ______ млн.євро.

     Банк не є об'єктом застосування заходiв впливу.

     КАДРИ

     [Банк забезпечений квалiфiкованими спецiалiстами, якi вiдповiдають вимогам Нацiонального банку України (за потреби з метою визначення їх професiйної придатностi та дiлової репутацiї з ними може бути проведена спiвбесiда, за результатами якої робиться вiдповiдний висновок).

     За наявностi письмово пiдтверджених зауважень з боку територiального управлiння Нацiонального банку України або фактiв порушення вимог чинного законодавства, нормативно-правових актiв Нацiонального банку України i внутрiшнiх документiв щодо кожного з керiвникiв Банку, керiвника вiдповiдного пiдроздiлу та вiдповiдних спецiалiстiв потрiбно їх зазначити у висновку (згiдно з вимогами, викладеними у главах 3, 4, 5)].

     ПРИМIЩЕННЯ БАНКУ (у разi наявностi спецiальних вимог)

     [Висновок має мiстити iнформацiю про наявнiсть документа на право власностi на примiщення або договору оренди примiщення на строк не менше нiж п'ять рокiв та вiдповiднiсть його вимогам нормативно-правових актiв Нацiонального банку України. Цей висновок надається у разi клопотання Банку про видачу письмового дозволу на здiйснення операцiй, стосовно яких передбаченi спецiальнi вимоги щодо технiчного стану та органiзацiї охорони примiщень].

     ТЕХНIЧНА ГОТОВНIСТЬ БАНКУ

     Банк забезпечений належним банкiвським обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням та комунiкацiйними засобами, що вiдповiдають вимогам Нацiонального банку України.

     [До висновку додаються опис та данi про управлiнську та органiзацiйну структуру Банку (пiдроздiли, у тому числi з питань аналiзу та управлiння ризиками, служба внутрiшнього аудиту Банку, їх пiдпорядкованiсть, порядок прийняття рiшень), а також план (бiзнес-план) Банку, складений вiдповiдно до вимог цього Положення.

(абзац другий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац третiй частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 6 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац четвертий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 6 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац п'ятий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 6 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац шостий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 6 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     абзац сьомий частини Висновку "Технiчна готовнiсть банку" додатка 6 виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.09.2006р. N 351)

     ВНУТРIШНI ПОЛОЖЕННЯ БАНКУ

     У внутрiшнiх положеннях Банку правильно визначено порядок виконання операцiй, якi Банк може здiйснювати на пiдставi отриманого письмового дозволу. Вони розробленi вiдповiдно до вимог чинного законодавства України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

     Банк може забезпечити виконання вiдповiдних внутрiшнiх положень, що регулюють здiйснення ним операцiй, якi Банк бажає здiйснювати.

   Вважаємо, що   готовий до здiйснення
(повна назва Банку)
цих операцiй.
Начальник Управлiння
Нацiонального банку України в/у ....... областi
(Пiдпис)

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 7
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
БАНКIВСЬКА ЛIЦЕНЗIЯ
N __________

ВИДАНА  
(повна назва банку)
  ,
ЗАРЕЄСТРОВАНОМУ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ

_____ ______________ ________ року ЗА НОМЕРОМ ___________,

НА ПРАВО ЗДIЙСНЮВАТИ БАНКIВСЬКI ОПЕРАЦIЇ, ВИЗНАЧЕНI ЧАСТИНОЮ ПЕРШОЮ ТА ПУНКТАМИ 5-11 ЧАСТИНИ ДРУГОЇ СТАТТI 47 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО БАНКИ I БАНКIВСЬКУ ДIЯЛЬНIСТЬ".

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

____ _____________ ______ року
N бланка

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 8
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
БАНКIВСЬКА ЛIЦЕНЗIЯ
N __________

ВИДАНА  
(повна назва банку)
  ,
ЗАРЕЄСТРОВАНОМУ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ

_____ ______________ ________ року ЗА НОМЕРОМ ___________,

НА ПРАВО ЗДIЙСНЮВАТИ БАНКIВСЬКI ОПЕРАЦIЇ, ВИЗНАЧЕНI ЧАСТИНОЮ ПЕРШОЮ ТА ПУНКТАМИ 5-11 ЧАСТИНИ ДРУГОЇ СТАТТI 47 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО БАНКИ I БАНКIВСЬКУ ДIЯЛЬНIСТЬ".

БАНКIВСЬКА ЛIЦЕНЗIЯ ВIДПОВIДНО ДО СТАТТI 10 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО БАНКИ I БАНКIВСЬКУ ДIЯЛЬНIСТЬ" НЕ ДАЄ ПРАВА БАНКIВСЬКIЙ КОРПОРАЦIЇ ЗДIЙСНЮВАТИ ОБСЛУГОВУВАННЯ ФIЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСIБ, КРIМ БАНКIВ ТА IНШИХ ФIНАНСОВИХ УСТАНОВ.

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

____ _____________ ______ року

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 9
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
БАНКIВСЬКА ЛIЦЕНЗIЯ
N __________

ВИДАНО  
(повна назва банку)
  ,
ЗАРЕЄСТРОВАНОМУ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ

_____ ______________ ________ року ЗА НОМЕРОМ ___________,

ВИДАНУ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ _____ ____________ ______ року,

НА ПРАВО ЗДIЙСНЕННЯ ОПЕРАЦIЙ, ВИЗНАЧЕНИХ ПУНКТАМИ 1-4 ЧАСТИНИ ДРУГОЇ ТА ЧАСТИНОЮ ЧЕТВЕРТОЮ СТАТТI 47 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО БАНКИ I БАНКIВСЬКУ ДIЯЛЬНIСТЬ", ЗГIДНО З ДОДАТКОМ ДО ЦЬОГО ПИСЬМОВОГО ДОЗВОЛУ.

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

____ _____________ ______ року

Письмовий дозвiл не дiйсний без додатка

Продовження додатка 9

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ДОДАТОК ДО ПИСЬМОВОГО ДОЗВОЛУ N _____

 

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 10
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ПИСЬМОВИЙ ДОЗВIЛ
N _____

ВИДАНО  
(повна назва банкiвської корпорацiї)
  ,
ЗАРЕЄСТРОВАНIЙ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ

_____ _____________ ________ року ЗА НОМЕРОМ ______________,

ЯКА МАЄ БАНКIВСЬКУ ЛIЦЕНЗIЮ ЗА НОМЕРОМ __________________________,

ВИДАНУ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ ____ ____________ ______ року,

НА ПРАВО ЗДIЙСНЕННЯ ОПЕРАЦIЙ, ВИЗНАЧЕНИХ ПУНКТАМИ 1-4 ЧАСТИНИ ДРУГОЇ I ЧАСТИНОЮ ЧЕТВЕРТОЮ СТАТТI 47 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО БАНКИ I БАНКIВСЬКУ ДIЯЛЬНIСТЬ", ЗГIДНО З ДОДАТКОМ ДО ЦЬОГО ПИСЬМОВОГО ДОЗВОЛУ.

ПИСЬМОВИЙ ДОЗВIЛ ВIДПОВIДНО ДО СТАТТI 10 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО БАНКИ I БАНКIВСЬКУ ДIЯЛЬНIСТЬ" НЕ ДАЄ ПРАВА БАНКIВСЬКIЙ КОРПОРАЦIЇ ЗДIЙСНЮВАТИ ОБСЛУГОВУВАННЯ ФIЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСIБ, КРIМ БАНКIВ ТА IНШИХ ФIНАНСОВИХ УСТАНОВ.

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

____ _____________ ______ року

Письмовий дозвiл не дiйсний без додатка

Продовження додатка 10

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ДОДАТОК ДО ПИСЬМОВОГО ДОЗВОЛУ N _____

 

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський

 

Додаток 11
до Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
ЛIЦЕНЗIЯ НА ВИКОНАННЯ ОКРЕМОЇ ОПЕРАЦIЇ
N __________

ВИДАНА БАНКIВСЬКIЙ КОРПОРАЦIЇ  
  ,
(повна назва банкiвської корпорацiї)
ЗАРЕЄСТРОВАНIЙ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ

________ _______________ ________ року ЗА НОМЕРОМ ___________,

ЯКА МАЄ БАНКIВСЬКУ ЛIЦЕНЗIЮ ЗА НОМЕРОМ __________________________,

ВИДАНУ НАЦIОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ _____ ___________ ______ року,

ПИСЬМОВИЙ ДОЗВIЛ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ЗА НОМЕРОМ ______________ вiд _____ ___________ ______ року

НА ПРАВО ВИКОНАННЯ ОКРЕМОЇ ОПЕРАЦIЇ:  
 
(назва операцiї)
ЗГIДНО З ДОГОВОРОМ   ,
(дата i номер договору)
УКЛАДЕНИМ МIЖ  
(повна назва сторiн договору)
  .
ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

____ ____________ _____ року

Начальник Управлiння методологiї К.Є.Раєвський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.