ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

17.03.2004 N 112


Про внесення змiн до окремих нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 квiтня 2004 р. за N 445/9044


     Вiдповiдно до статей 7, 55, 58 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 30, 47 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та статей 3, 10 - 13 Закону України "Про цiннi папери i фондову бiржу", з метою пiдвищення рiвня капiталiзацiї банкiв, удосконалення порядку контролю за дотриманням банками мiнiмального розмiру регулятивного капiталу, забезпечення захисту iнтересiв вкладникiв та кредиторiв, фiнансової надiйностi банкiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (зi змiнами), що додаються.

     2. У разi здiйснення iнвестором переуступки права вимоги за угодами (депозитними договорами) про залучення коштiв на умовах субординованого боргу, що укладенi до часу набрання чинностi цiєю постановою, банки зобов'язанi протягом мiсяця (з дати укладення iнвестором угоди про переуступку права вимоги) подати до Нацiонального банку України клопотання про переоформлення дозволу на нового iнвестора без змiни умов та строку попередньої угоди (депозитного договору).

     3. Главу 5 Положення про порядок видачi банкам банкiвських лiцензiй, письмових дозволiв та лiцензiй на виконання окремих операцiй, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.07.2001 N 275 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 21.08.2001 за N 730/5921 (зi змiнами), доповнити пунктом 5.20 такого змiсту:

     "5.20. Мiнiмальний розмiр регулятивного капiталу в гривнях визначається окремим рiшенням Правлiння Нацiонального банку та встановлюється в розмiрi, еквiвалентному розмiру нормативного значення, встановленого в євро вiдповiдно до цiєї глави та в порядку, визначеному пунктом 2.5 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (зi змiнами).

     У разi зниження курсу євро на кiнець перiоду (року), що регулюється, значення мiнiмального розмiру регулятивного капiталу, що встановлюється Нацiональним банком у гривнях, не пiдлягає зменшенню на наступний перiод (рiк).

     Контроль за дотриманням банками вимог щодо мiнiмального розмiру регулятивного капiталу вiдповiдно до цiєї глави здiйснюється Нацiональним банком за нормативними значеннями, що були зафiксованi в гривнях та дiяли на початок перiоду (року), що регулюється".

     4. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов), Департаменту монетарної полiтики (Н.I.Гребеник), Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) забезпечити своєчасне встановлення та доведення до банкiв максимальної ставки залучення субординованих коштiв, що включаються до регулятивного капiталу банкiв.

     5. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) та Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) забезпечити в строк до 20 сiчня кожного року встановлення та доведення до вiдома банкiв нормативних значень мiнiмального розмiру регулятивного капiталу в гривнях, що встановлюються для мiсцевих кооперативних банкiв, регiональних та мiжрегiональних банкiв у порядку, визначеному цiєю постановою.

     6. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) та Департаменту iнформатизацiї (А.С.Савченко) до 30 квiтня 2004 року внести вiдповiднi змiни до програмного комплексу автоматизованого розрахунку нормативу регулятивного капiталу.

     7. Генеральному департаменту банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома самостiйних структурних пiдроздiлiв, територiальних управлiнь Нацiонального банку України, а також до банкiв для керiвництва в роботi.

     8. Постанова набирає чинностi з 1 травня 2004 року.

     9. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови О.В.Шлапака, Генеральний департамент банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) та начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
17.03.2004 N 112
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
7 квiтня 2004 р. за N 445/9044

ЗМIНИ
до Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв України

     1. Главу 2 роздiлу II доповнити пунктом 2.5 такого змiсту:

     "2.5. Мiнiмальний розмiр регулятивного капiталу в гривнях визначається щороку окремим рiшенням Правлiння Нацiонального банку та встановлюється на вiдповiдний перiод (рiк) у розмiрi, еквiвалентному розмiру нормативного значення, установленого в євро вiдповiдно до пунктiв 2.2 та 2.3 цiєї глави.

     Мiнiмальний розмiр регулятивного капiталу в гривнях визначається Нацiональним банком кожний рiк та має дотримуватися банками на кiнець кожного перiоду (року), що регулюється.

     До розрахунку нормативного значення мiнiмального розмiру регулятивного капiталу, що встановлюється в гривнях (на перiод до 2007 року включно), береться бiльший за величиною курс євро, а саме:

     курс євро, що встановлений Нацiональним банком на початок перiоду, що регулюється (на 1 сiчня кожного року);

     або курс євро, що розрахований як середньоарифметична величина курсу євро за IV квартал звiтного року.

     У разi зниження курсу євро на кiнець перiоду (року), що регулюється, нормативне значення мiнiмального розмiру регулятивного капiталу, що встановлюється Нацiональним банком у гривнях, не пiдлягає зменшенню на наступний перiод.

     Контроль за дотриманням банками мiнiмального розмiру регулятивного капiталу здiйснюється Нацiональним банком за нормативними значеннями, що зафiксованi в гривнях.

     У цьому разi протягом усього перiоду (року), що регулюється, нормативне значення мiнiмального розмiру регулятивного капiталу банкiв у гривнях не може бути меншим, нiж установлене Нацiональним банком на початок перiоду (року), що регулюється".

     2. У роздiлi III:

     2.1. У главi 1:

     абзац другий пункту 1.2 викласти в такiй редакцiї:

     "Борговi цiннi папери пiд субординований борг випускаються у виглядi ощадних/депозитних сертифiкатiв [про що укладається договiр банкiвського вкладу (далi - депозитний договiр)] або облiгацiй [про що укладається договiр про залучення коштiв шляхом випуску облiгацiй (далi - договiр)]";

     пункти 1.3 та 1.4 викласти в такiй редакцiї:

     "1.3. Залучення коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску боргових цiнних паперiв здiйснюється з урахуванням особливих умов щодо випуску та погашення боргових цiнних паперiв згiдно з главами 4 та 5 цього роздiлу.

     1.4. Не допускається замiна боргових цiнних паперiв на прямi договори або, навпаки, протягом усього перiоду дiї угоди (депозитного договору/договору) про залучення коштiв на умовах субординованого боргу до капiталу банку";

     абзац перший пункту 1.5 викласти в такiй редакцiї:

     "1.5. Мiнiмальна сума залучених коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску ощадних/депозитних сертифiкатiв або облiгацiй для врахування цих коштiв до капiталу банку становить 100 тис. грн.".

     2.2. У главi 2:

     пункт 2.1 доповнити абзацом такого змiсту:

     "У разi залучення коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску облiгацiй серед обмеженого кола юридичних осiб (розмiщення облiгацiй шляхом закритого продажу) у Дозволi має мiститися повний перелiк цих осiб. У разi змiни надалi власника облiгацiй (у межах цього кола) банк-боржник має протягом 10 робочих днiв повiдомити про це Нацiональний банк та надати виписку депозитарiя, в якому обслуговуються цi облiгацiї, щодо їх нового власника";

     у пунктi 2.2:

     в абзацi першому пiсля слова "угоди" доповнити словами "депозитного договору/договору";

     пiдпункт "б" викласти в такiй редакцiї:

     "б) письмове пiдтвердження банку-боржника, що Iнвестор та пов'язанi з ним особи не мають майнових зобов'язань перед банком-боржником на дату укладання угоди (депозитного договору/договору) разом iз списком цих осiб (якщо Iнвестором є фiзична особа, то зазначається перелiк асоцiйованих з ним осiб)";

     пiдпункт "г" доповнити словами "або копiю договору - у разi залучення коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску облiгацiй";

     пiдпункт "ґ" викласти в такiй редакцiї:

     "ґ) копiю рiшення банку про випуск ощадних/депозитних сертифiкатiв iз зазначенням суми вкладу за депозитним сертифiкатом та загальної кiлькостi їх випуску разом iз зразком ощадного/депозитного сертифiката або копiю рiшення банку про випуск та умови випуску облiгацiй iз зазначенням їх номiналу та загальної кiлькостi";

     пiдпункти "є", "ж" та "з" виключити.

     У зв'язку з цим, пiдпункти "и", "i", "ї", "й", "к" уважати вiдповiдно пiдпунктами "є", "ж", "з", "и", "i".

     2.3. У главi 3:

     у пунктi 3.2 слова "(на зворотному боцi сертифiката)" замiнити словами "(на зворотному боцi ощадного/депозитного сертифiката або в умовах випуску облiгацiй)";

     пункти 3.3-3.5 та 3.7 викласти в такiй редакцiї:

     "3.3. Процентна ставка за субординованим боргом у нацiональнiй або в iноземнiй валютi не може перевищувати протягом усього перiоду дiї угоди (депозитного договору/договору) максимальної ставки залучення субординованих коштiв, що встановлюється за рiшенням Правлiння Нацiонального банку з огляду на економiчнi умови на ринку банкiвських послуг та приймається банком на вiдповiдну дату:

     у разi залучення коштiв шляхом укладання прямих договорiв - на дату укладання угоди;

     у разi залучення коштiв шляхом випуску ощадних/депозитних сертифiкатiв - на дату укладання депозитного договору та випуску сертифiката;

     у разi залучення коштiв шляхом випуску облiгацiй - на дату випуску облiгацiй.

     3.4. У разi змiни максимальної ставки залучення субординованих коштiв Нацiональний банк офiцiйно повiдомляє не пiзнiше нiж за мiсяць до введення їх у дiю.

     3.5. У разi залучення коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску ощадних/депозитних сертифiкатiв процентна ставка за депозитним договором залишається незмiнною протягом усього перiоду дiї цього депозитного договору.

     У разi залучення коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску облiгацiй процентна ставка залишається незмiнною протягом усього перiоду обiгу облiгацiй, визначеного в рiшеннi про випуск облiгацiй";

     "3.7. Нарахування процентiв за субординованим боргом здiйснюється щомiсяця згiдно з правилами бухгалтерського облiку процентних та комiсiйних доходiв i витрат банкiв.

     Авансова сплата процентiв за залученими коштами на умовах субординованого боргу не дозволяється, про що зазначається в угодi (депозитному договорi/договорi)";

     у пунктi 3.9:

     пiсля слiв "(до часу погашення ощадного/депозитного сертифiката)" доповнити слова "або облiгацiї";

     пункт доповнити абзацами такого змiсту:

     "Також банки можуть здiйснювати розрахунковi операцiї з Iнвестором (або пов'язаними з ним особами), якщо вони не призводять до кредитування або iншого розмiщення коштiв у Iнвестора (або пов'язаних з ним осiб) або до зустрiчних вкладень мiж банком та Iнвестором (або пов'язаними з ним особами).

     Кошти, що залученi на умовах субординованого боргу, не можуть бути заставою за кредитами та iншими операцiями банку-боржника";

     у пунктах 3.10 та 3.14 слова "депозитному договорi" замiнити словами "депозитному договорi/договорi";

     абзац перший пункту 3.12 доповнити словами "а також у разi замiни одного Iнвестора iншим за умови залучення коштiв на вигiднiших для банку умовах щодо сплати процентiв за користування субординованим боргом".

     2.4. Пункт 4.7 глави 4 доповнити словами "або у разi настання строку здiйснення виплати процентiв - у разi випуску купонного ощадного/депозитного сертифiката".

     2.5. Роздiл доповнити новою главою 5 такого змiсту:

"Глава 5. Вимоги щодо випуску боргових цiнних паперiв пiд субординований борг у виглядi облiгацiй

     5.1. Облiгацiї, емiтованi банком-боржником на умовах субординованого боргу, є цiнними паперами, що засвiдчують внесення її власником грошових коштiв на визначений перiод часу, на певних умовах i пiдтверджують зобов'язання вiдшкодувати йому номiнальну вартiсть цих цiнних паперiв в передбачений умовами випуску строк з виплатою фiксованого процента, з урахуванням установлених вимог щодо залучення коштiв на умовах субординованого боргу.

     5.2. Облiгацiї мають випускатися у бездокументарнiй формi та бути iменними, строковими i процентними та з обмеженим колом обiгу (розмiщення облiгацiй шляхом закритого продажу). Такi облiгацiї мають обслуговуватися в одному з депозитарiїв Нацiональної депозитарної системи.

     За закритим продажем розмiщення та обiг облiгацiй здiйснюються мiж юридичними особами, коло (перелiк) яких заздалегiдь визначено банком-боржником у рiшеннi про випуск облiгацiй. Облiгацiї випускаються пiд певний договiрний процент та на визначений строк, але не менше нiж п'ять рокiв з урахуванням вимог глави 3 цього роздiлу.

     5.3. Юридичнi особи придбавають облiгацiї за рахунок коштiв, що надходять у їх розпорядження пiсля сплати податкiв та процентiв за банкiвськi кредити.

     5.4. Облiгацiї сплачуються в гривнях, а у випадках, передбачених умовами їх випуску, - в iноземнiй валютi. Незалежно вiд виду валюти, в якiй проведено оплату облiгацiй, їх номiнальну вартiсть виражають у гривнях.

     5.5. Дохiд за облiгацiями виплачується вiдповiдно до умов їх випуску.

     5.6. Володiння облiгацiєю, що випущена на умовах субординованого боргу, не дає права на участь в управлiннi банком.

     5.7. Облiгацiї на умовах субординованого боргу не можуть бути дисконтними.

     5.8. Облiгацiї на умовах субординованого боргу пiдлягають обiгу на вторинному ринку тiльки в межах кола осiб, якi заздалегiдь визначенi банком-боржником у рiшеннi про випуск облiгацiй".

     2.6. У зв'язку з цим глави 5 та 6 уважати вiдповiдно главами 6 та 7, вiдповiдно пункти 5.1-5.8 та 6.1-6.3 уважати пунктами 6.1-6.8 та 7.1-7.3.

     2.7. У главi 6:

     у пунктi 6.1:

     в абзацi другому слова "(депозитного договору та сертифiката)" замiнити словами "(депозитного договору/договору, ощадного/депозитного сертифiката або облiгацiї)", а цифри "1.6, 3.1-3.12, 4.1-4.10" замiнити цифрами "1.6, 3.1-3.11, 4.1-4.10, 5.1-5.7";

     в абзацi третьому слова "(депозитний договiр та сертифiкат)" замiнити словами "(депозитний договiр/договiр, ощадний/депозитний сертифiкат або облiгацiя)", а цифри "1.6, 3.1-3.12, 4.1-4.10" замiнити цифрами "1.6, 3.1-3.11, 4.1-4.10, 5.1-5.7";

     абзац третiй пiдпункту "а" пункту 6.3 викласти в такiй редакцiї:

     "у разi вкладання коштiв на умовах субординованого боргу шляхом придбання ощадних/депозитних сертифiкатiв або облiгацiй - за балансовим рахунком 3212/2 "Борговi цiннi папери, випущенi банками, у портфелi банку до погашення, якi придбанi на умовах субординованого боргу" за даними аналiтичного облiку";

     у пунктi 6.4:

     в абзацi першому слова "(депозитного договору та сертифiката)" замiнити словами "(депозитного договору/договору, ощадного/депозитного сертифiката або облiгацiї)", а цифри "1.6, 3.1-3.11, 4.1-4.10" замiнити цифрами "1.6, 3.1-3.11, 4.1-4.10, 5.1-5.7";

     пiдпункт "а" доповнити абзацом такого змiсту:

     "у разi залучення коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску облiгацiй - за балансовим рахунком 3315 "Iншi довгостроковi цiннi папери власного боргу, емiтованi банком";

     абзац третiй пiдпункту "б" викласти в такiй редакцiї:

     "у разi розмiщення коштiв на умовах субординованого боргу шляхом випуску ощадних/депозитних сертифiкатiв або облiгацiй - за балансовим рахунком 3212/1 "Борговi цiннi папери, випущенi банками, у портфелi банку до погашення" за даними аналiтичного облiку";

     пункти 6.5, 6.7, 6.8 викласти в такiй редакцiї:

     "6.5. Кошти, що залученi на умовах субординованого боргу, враховуються до капiталу банку пiсля дати прийняття Комiсiєю Нацiонального банку рiшення про надання Дозволу, починаючи з дня отримання вiд банку-боржника форми звiтностi N 610 "Iнформацiя про врахування субординованого боргу до розрахунку капiталу банку" (далi - форма звiтностi N 610), яка подається банком-боржником до Нацiонального банку щодекадно".

     "6.7. Якщо на умовах субординованого боргу кошти залученi строком на п'ять рокiв, то сума субординованого боргу враховується до капiталу банку зi щорiчним зменшенням розмiру цих коштiв на 20 вiдсоткiв на кiнець кожного року за таким графiком:

Строк до закiнчення дiї угоди Сума, що враховується до капiталу
Вiд 5 до 4 рокiв 100 %
Вiд 4 до 3 рокiв 80 %
Вiд 3 до 2 рокiв 60 %
Вiд 2 до 1 року 40 %
Менше 1 року 20 %

     6.8. Якщо на умовах субординованого боргу кошти залученi на строк понад п'ять рокiв, то банк може здiйснювати часткове погашення субординованого боргу, але не ранiше нiж через п'ять рокiв вiд дати його залучення з урахуванням вимог пункту 3.12 глави 3 цього роздiлу. Кошти, залученi на умовах субординованого боргу, мають враховуватися до капiталу банку в останнi п'ять рокiв дiї угоди з урахуванням розмiру амортизацiї вiд залишкової суми субординованого боргу, що облiковується на рахунку 3660 "Субординований борг банку".

     Приклад:

     Строк, на який залучено кошти, 7 рокiв (з 01.02.2003 до 31.01.2010).

     Сума залучених коштiв на умовах субординованого боргу, на яку отримано Дозвiл на врахування до капiталу банку, - 600 000 грн.

     Розрахунок суми, що враховується до капiталу, здiйснюється так:

     з 01.02.2003 до 31.01.2005 - 100% - 600 000 грн.;

     з 01.02.2005 до 31.01.2006 - 100% - 600 000 грн.;

     з 01.02.2006 до 31.01.2007 - 80% - 480 000 грн.;

     з 01.02.2007 до 31.01.2008 - 60% - 360 000 грн.;

     з 01.02.2008 до 31.01.2009 - 40% - 240 000 грн.;

     з 01.02.2009 до 31.01.2010 - 20% - 120 000 грн."

     2.8. У главi 7:

     у пунктi 7.1 слова "депозитного договору" замiнити словами "депозитного договору/договору";

     пункти 7.2 та 7.3 викласти в такiй редакцiї:

     "7.2. У разi виявлення порушення умов щодо залучення коштiв, за яких банк-боржник отримав Дозвiл, або дострокового повернення субординованих коштiв у порушення умов пункту 3.12 глави 3 цього роздiлу, або переуступки права вимоги без отримання Дозволу на залучення субординованих коштiв на нового Iнвестора (крiм випуску облiгацiй з обмеженим колом обiгу) вiдповiдне територiальне управлiння Нацiонального банку (структурний пiдроздiл центрального апарату Нацiонального банку, що безпосередньо здiйснює нагляд за банком-боржником) подає свої пропозицiї про скасування Дозволу до Комiсiї Нацiонального банку.

     7.3. У разi прийняття Комiсiєю Нацiонального банку рiшення про скасування Дозволу сума субординованих коштiв не враховується до регулятивного капiталу банку пiсля дати прийняття цього рiшення, починаючи з наступної звiтної дати, установленої для подання форми звiтностi N 610.

     Банки зобов'язанi не пiзнiше наступної звiтної дати, установленої для подання форми звiтностi N 610, пiсля дати прийняття Комiсiєю Нацiонального банку рiшення про скасування Дозволу подати Нацiональному банку змiнену форму звiтностi N 610".

Директор Генерального департаменту банкiвського нагляду В.В.Пушкарьов
Начальник управлiння методологiї Генерального департаменту банкiвського нагляду I.Ф.Романенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.