Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

12.02.2003 N 56


Про затвердження Змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 129/7450


     Вiдповiдно до статей 44 i 45 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 60 i 62 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", статтi 6 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та з метою подальшої лiбералiзацiї мiжбанкiвського валютного ринку України Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до Положення про вiдкриття та функцiонування кореспондентських рахункiв банкiв - резидентiв та нерезидентiв в iноземнiй валютi та кореспондентських рахункiв банкiв-нерезидентiв у гривнях, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 26.03.98 N 118 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10.04.98 за N 231/2671 (зi змiнами), що додаються.

     2. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю i отримання лiцензiй за експортними, iмпортними та лiзинговими операцiями, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 28.05.99 за N 338/3631 (зi змiнами), що додаються.

     3. Затвердити Змiни до Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.99 за N 171/3464 (зi змiнами), що додаються.

     4. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних та Операцiйного управлiнь Нацiонального банку України для керiвництва i використання в роботi.

     5. Постанова набирає чинностi через 30 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.02.2003 N 56
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 129/7450

ЗМIНИ
до Положення про вiдкриття та функцiонування кореспондентських рахункiв банкiв - резидентiв та нерезидентiв в iноземнiй валютi та кореспондентських рахункiв банкiв-нерезидентiв у гривнях

     Абзаци дев'ятий та десятий пункту 4.3 роздiлу 4 викласти в такiй редакцiї:

     "Будь-якi перерахування гривень на кореспондентський рахунок банку-нерезидента за договорами (контрактами) з нерезидентами здiйснюються виключно з поточного рахунку клiєнта. У разi перерахування гривень за укладеними резидентами договорами (контрактами) з нерезидентами уповноваженi банки з метою здiйснення контролю за вiдповiднiстю операцiї чинному законодавству зобов'язанi попередньо зарахувати кошти в гривнях на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 1919 "iнша кредиторська заборгованiсть за операцiями з банками". Зазначенi кошти перераховуються на користь нерезидента не ранiше нiж на другий робочий день пiсля дня списання коштiв з поточного рахунку за умови отримання вiд клiєнта всiх потрiбних документiв, передбачених цим Положенням, та довiдки податкового органу, у якому резидент зареєстрований як платник податкiв, про те, що в клiєнта немає заборгованостi за платежами перед бюджетом на дату звернення. Зазначена довiдка має мiстити назву резидента, що здiйснює перерахування на кореспондентський рахунок банку-нерезидента в гривнях, також номер, дату та предмет угоди, що є пiдставою для перерахування, суму перерахування, код ЄДРПОУ, код платника ПДВ та данi про наявнiсть або вiдсутнiсть заборгованостi перед бюджетом. Вимоги цього абзацу не стосуються резидентiв, за договорами (контрактами) яких здiйснюється перерахування за рахунок цiльових бюджетних коштiв.

     У разi неотримання уповноваженим банком довiдки податкового органу або наявностi заборгованостi за платежами перед бюджетом вiн повертає кошти на поточний рахунок клiєнта. Строк дiї довiдки 30 днiв".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.02.2003 N 56
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 130/7451

ЗМIНИ
до Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю i отримання лiцензiй за експортними, iмпортними та лiзинговими операцiями

     1. У преамбулi цифри та слова "28.12.94 N 882 "Про порядок вiднесення операцiй резидентiв при здiйсненнi ними зовнiшньоекономiчної дiяльностi до договорiв виробничої кооперацiї, консигнацiї, комплексного будiвництва, оперативного та фiнансового лiзингу, поставки складних технiчних виробiв i товарiв спецiального призначення" (зi змiнами i доповненнями)" замiнити цифрами та словами "30.03.2002 N 445 "Про затвердження Порядку вiднесення операцiй резидентiв у разi провадження ними зовнiшньоекономiчної дiяльностi до договорiв виробничої кооперацiї, консигнацiї, комплексного будiвництва, оперативного та фiнансового лiзингу, поставки складних технiчних виробiв i товарiв спецiального призначення та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України".

     2. Пункт 6.7 роздiлу 6 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Якщо оплата товару, що iмпортується, або об'єкта лiзингу проводиться за рахунок iноземної валюти, купленої за власну iноземну валюту резидента на мiжнародному ринку без промiжного зарахування цих коштiв на поточний рахунок цього резидента, вiдкритий у банку, то контроль за такою операцiєю здiйснює той банк, який за дорученням резидента купив iноземну валюту i перерахував її за призначенням".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
12.02.2003 N 56
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 лютого 2003 р. за N 131/7452

ЗМIНИ
до Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України

     1. У роздiлi 2:

     1.1. У пунктi 2.3:

     друге речення абзацу третього виключити;

     у першому реченнi абзацу сьомого слова "копiї вантажної митної декларацiї, засвiдченої митними органами, та" виключити.

     1.2. Абзац третiй пункту 2.24 пiсля слова "Куплена" доповнити словами "за гривню" i доповнити реченням такого змiсту: "iноземну валюту, куплену за власну iноземну валюту резидента на мiжнародному ринку з метою виконання резидентом зобов'язань перед нерезидентом за зовнiшньоекономiчним договором, дозволяється перераховувати за призначенням без промiжного зарахування цiєї iноземної валюти на поточний рахунок резидента, вiдкритий в уповноваженому банку (уповноваженiй фiнансовiй установi)".

     2. Пункт 4.4 роздiлу 4 виключити.

     3. Правила доповнити роздiлом 5 такого змiсту:

     "5. Вiдповiдальнiсть уповноважених банкiв (уповноважених фiнансових установ) за порушення норм, установлених цими Правилами.

     5.1. Суб'єкт ринку, який пiд час здiйснення валютної операцiї є покупцем iноземної валюти, несе повну вiдповiдальнiсть за наявнiсть усiх документiв, якi передбаченi цими Правилами i є обов'язковими для здiйснення операцiї з купiвлi-продажу iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України.

     5.2. У разi виявлення порушень з боку уповноваженого банку (уповноваженої фiнансової установи) норм, установлених цими Правилами, вiн несе вiдповiдальнiсть згiдно зi статтею 16 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю".

     5.3. Норми цих Правил мають зворотну дiю у часi, якщо вони пом'якшують або скасовують вiдповiдальнiсть".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.