Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 672 від 08.08.2007

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З

22.04.2003 N 268


Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобiв, що здiйснюють багаторазовi перемiщення через митний кордон України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 травня 2003 р. за N 369/7690


     Вiдповiдно до вимог Митного кодексу України, Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (у редакцiї наказу Держмитслужби України вiд 18.04.2002 N 207, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.05.2002 за N 462/6750), а також з метою застосування єдиного порядку митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобiв, що здiйснюють багаторазовi перемiщення через митний кордон України, пiдвищення вiдповiдальностi суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi при перемiщеннi водних транспортних засобiв наказую:

     1. Затвердити Порядок митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобiв, що здiйснюють багаторазовi перемiщення через митний кордон України, що додається.

     2. Управлiнню технологiй митного контролю (Сьомка С.М.) та Управлiнню правової роботи (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Iнформацiйно-аналiтичному митному управлiнню (Шуляк В.П.) протягом мiсяця з моменту реєстрацiї наказу в Мiнiстерствi юстицiї України внести змiни до вiдповiдного програмного забезпечення.

     4. Управлiнню справами (Карпенко В.П.) забезпечити тиражування та розсилку цього наказу регiональним митницям, митницям пiсля його державної реєстрацiї.

     5. Сектору з питань взаємодiї iз засобами масової iнформацiї та зв'язкiв з громадськiстю забезпечити висвiтлення цього наказу в засобах масової iнформацiї.

     6. Цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї його в Мiнiстерствi юстицiї України.

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Коновченка Ю.М.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
22.04.2003 N 268
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 травня 2003 р. за N 369/7690

ПОРЯДОК
митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобiв, що здiйснюють багаторазовi перемiщення через митний кордон України

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок регламентує умови багаторазового перемiщення резидентами та нерезидентами (власниками або вповноваженими ними особами) (далi - суб'єкти) водних транспортних засобiв через митний кордон України.

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на воднi транспортнi засоби, що здiйснюють багаторазовi перемiщення через митний кордон України пасажирiв та/або товарiв.

     1.3. Воднi транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України, пiдлягають митному контролю та митному оформленню.

     1.4. У цьому Порядку та в додатку до нього нижченаведенi термiни вживаються в такому значеннi:

     воднi транспортнi засоби (далi - ВТЗ) - будь-яка самохiдна чи несамохiдна плавуча споруда, що використовується:

     для перевезення вантажiв, пасажирiв, багажу та пошти, для рибного чи iншого морського промислу, розвiдки, добування корисних копалин, рятування людей i суден, що зазнають лиха на морi, буксирування iнших суден та плавучих об'єктiв, здiйснення гiдротехнiчних робiт чи пiднiмання майна, що затонуло в морi;

     для несення спецiальної державної служби (охорона промислiв, санiтарна й карантинна служби, захист моря вiд забруднення тощо);

     для наукових, навчальних, культурних i спортивних цiлей.

     1.5. Воднi транспортнi засоби, що перемiщуються через митний кордон України на пiдставi договорiв купiвлi-продажу, мiни, лiзингу (оренди) або iнших зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв), оформлюються у вiдповiдний митний режим шляхом подання митному органу вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), заповненої згiдно з Порядком заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909 (зi змiнами й доповненнями).

     1.6. Оформлення вiйськових кораблiв, суден забезпечення вiйськово-морських сил, водних суден, що належать фiзичним особам (резидентам i нерезидентам), та iноземних водних суден, що належать юридичним особам, здiйснюється вiдповiдно до вимог пунктiв 3.3.3 - 3.3.6 Порядку здiйснення митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв з використанням морського, рiчкового й поромного видiв транспорту, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 23.01.2001 N 26 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 07.02.2001 за N 119/5310 (зi змiнами й доповненнями).

2. Порядок митного контролю та митного оформлення

     2.1. Для багаторазового перемiщення через митний кордон України ВТЗ суб'єкт, що використовує цей ВТЗ, подає митному органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта або iншому митному органу на пiдставi листа-узгодження вантажну митну декларацiю на ВТЗ (далi - ВМД ВТЗ), заповнену вiдповiдно до Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574, i Порядку заповнення вантажної митної декларацiї на водний транспортний засiб (додається).

     При цьому ВМД ВТЗ оформлюється на термiн, що не може перевищувати термiну зворотного вивезення, а також 11 мiсяцiв з моменту її оформлення.

     На ВТЗ, що перемiщуються через митний кордон України вiдповiдно до пунктiв 1.5 та 1.6. цього Порядку, ВМД ВТЗ не оформлюється.

     2.2. ВМД ВТЗ оформлюється на бланках форми МД-2 на кожний ВТЗ окремо. За митне оформлення ВТЗ сплачуються митнi збори вiдповiдно до чинного законодавства України. Митний орган у термiн, що не перевищує доби з моменту оформлення ВМД ВТЗ, використовуючи електронний зв'язок, передає до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС) iнформацiю про оформлення ВМД ВТЗ i ставить її на контроль за зворотним увезенням.

     2.3. Для митного оформлення ВМД ВТЗ суб'єкт пред'являє митному органу ВТЗ разом зi свiдоцтвом про реєстрацiю ВТЗ у Державному судновому реєстрi України чи в Судновiй книзi України, його засвiдченою копiєю, листом-зобов'язанням про повернення ВТЗ в Україну в установлений термiн та обґрунтованою заявою про необхiднiсть оформлення ВМД ВТЗ.

     2.4. Кожне перемiщення ВТЗ через митний кордон України здiйснюється за умови подання в пунктi пропуску через державний кордон України для морського, рiчкового й поромного сполучення оформленого четвертого примiрника ВМД ВТЗ. При цьому посадовою особою митного органу в пунктi пропуску пiд час перемiщення ВТЗ жоднi вiдмiтки на цьому примiрнику ВМД ВТЗ не проставляються. Цей примiрник ВМД ВТЗ, поданий уповноваженою особою суб'єкта з метою перемiщення ВТЗ через митний кордон України, залишається на борту ВТЗ.

     При перемiщеннi ВТЗ через митний кордон України посадова особа митного органу здiйснює реєстрацiю ВТЗ при прибуттi та вибуттi в журналах реєстрацiї прибуття/вибуття ВТЗ, форми яких установлюються митницею вiдповiдно до вимог роздiлу 2.4 Порядку здiйснення митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв з використанням морського, рiчкового й поромного видiв транспорту, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 23.01.2001 N 26.

     2.5. До закiнчення термiну, на який оформлено ВМД ВТЗ, суб'єкт, що перемiщує ВТЗ, для зняття з контролю або з метою оформлення наступної ВМД ВТЗ має:

     а) пред'явити митному органу оформлення ВМД ВТЗ водний транспортний засiб;

     б) подати четвертий примiрник (завiрену копiю п'ятого примiрника) ВМД ВТЗ, зазначеної в пунктi 2.1 цього Порядку, який залишається в справах митного органу оформлення ВМД ВТЗ;

     в) пред'явити митному органу оформлення ВМД ВТЗ генеральну декларацiю, завiрену особистою номерною печаткою iнспектора митницi при оформленнi останнього зворотного ввезення ВТЗ, згiдно з пунктом 2.2.6 Порядку здiйснення митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв з використанням морського, рiчкового й поромного видiв транспорту, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 23.01.2001 N 26.

     Оформлення нової ВМД ВТЗ на наступний термiн здiйснюється за умови сплати митних зборiв вiдповiдно до чинного законодавства України. Оформлена нова ВМД ВТЗ є пiдставою для зняття з контролю попередньої ВМД ВТЗ.

     2.6. У разi потреби внесення змiн у вiдомостi про ВТЗ оформлюється нова ВМД ВТЗ (за умови сплати належних митних зборiв), до графи 40 якої вносяться вiдомостi про попередню ВМД ВТЗ. При цьому четвертий примiрник попередньої ВМД ВТЗ (завiрена копiя п'ятого примiрника ВМД ВТЗ) здається суб'єктом до митного органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта (митного оформлення), пiсля чого протягом доби митний орган знiмає з контролю цю ВМД ВТЗ у ЄАIС.

     2.7. У разi зношення четвертого примiрника ВМД ВТЗ або його втрати (у термiн, що не перевищує 11 мiсяцiв з моменту оформлення ВМД ВТЗ) дозволяється подання в пунктi пропуску копiї п'ятого примiрника ВМД ВТЗ з вiдмiткою митного органу оформлення ВМД ВТЗ на п'ятому примiрнику ВМД ВТЗ про втрату четвертого примiрника, яка робиться на пiдставi заяви суб'єкта.

     У разi втрати або зношення копiї п'ятого примiрника ВМД ВТЗ (у термiн, що не перевищує 11 мiсяцiв з моменту оформлення ВМД ВТЗ) суб'єкт повинен пред'явити ВТЗ митному органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта або iншому митному органу, де на пiдставi листа-узгодження проводилось оформлення ВМД ВТЗ, сплатити необхiднi митнi збори й подати нову ВМД ВТЗ, якщо суб'єкт i надалi бажає здiйснювати перемiщення через митний кордон України цим ВТЗ.

     2.8. Якщо суб'єкт, що оформив ВМД ВТЗ вiдповiдно до пункту 2.1 цього Порядку, не бажає здiйснювати багаторазовi перемiщення через митний кордон України ВТЗ або не переоформив втрачену або зношену ВМД ВТЗ, то вiн до закiнчення дванадцятимiсячного термiну з дня оформлення ВМД ВТЗ повинен пред'явити ВТЗ митному органу за мiсцем державної реєстрацiї цього суб'єкта й подати ВМД, заповнену згiдно з пунктом 5.2 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380, i сплатити митнi збори згiдно з чинним законодавством України.

     2.9. Якщо внаслiдок дiї надзвичайних обставин або невiдворотних подiй ВТЗ неможливо пред'явити митному органу, то суб'єкт повинен подати митним органам документи, що засвiдчують причини неможливостi пред'явлення ВТЗ, виданi вiдповiдними державними органами й завiренi консульською установою України в країнi, де сталася подiя пiд час перебування ВТЗ. Разом з документами, що засвiдчують причини неможливостi пред'явлення ВТЗ митному органу подається обґрунтована заява про необхiднiсть оформлення нової ВМД ВТЗ.

     2.10. Якщо ВТЗ неможливо пред'явити митному органу внаслiдок загибелi або знищення за межами митної територiї України, то суб'єкт повинен пiдтвердити митним органам у порядку, установленому законодавством України, факт загибелi або знищення ВТЗ.

     2.11. У разi порушення зобов'язання про повернення ВТЗ в Україну суб'єкт несе вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством України.

     2.12. При виявленнi ознак порушень митних правил пiд час перемiщення ВТЗ через митний кордон України або при його митному оформленнi справу про порушення митних правил заводить митниця, що безпосередньо виявила правопорушення.

Начальник Управлiння технологiй митного контролю С.М.Сьомка

 

Додаток
до Порядку митного контролю та митного оформлення водних транспортних засобiв, що здiйснюють багаторазовi перемiщення через митний кордон України

ПОРЯДОК
заповнення вантажної митної декларацiї на водний транспортний засiб

     Згiдно з Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї (дала - Iнструкцiя), затвердженою наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 i зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (у редакцiї наказу Держмитслужби України вiд 18.04.2002 N 207, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.05.2002 за N 462/6750), декларантом заповнюються такi графи ВМД: A, B, 1, 2, 5, 9, 12, 14, 22, 23, 25, 26, 28, 31, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 40, 41, 44, 45, 46, 47, 52, 54.

     Графи 7, C та D заповнюються посадовою особою митного органу.

     Iншi графи ВМД не заповнюються.

     На зворотному боцi кожного аркуша ВМД наводиться письмове зобов'язання юридичної особи про повернення ВТЗ в Україну:

    "Я,   ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi, номер i серiя паспорта)

ознайомлений зi змiстом статей 71, 113 Митного кодексу України й зобов'язуюсь повернути задекларований ВТЗ в Україну в термiн до "___" ____________ 20__ р.".

Особливостi заповнення граф

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     Перший пiдроздiл графи не заповнюється, у другому зазначається код митного режиму "31", у третьому - лiтерний код особливостей перемiщення водних суден "ВТЗ".

     Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта (власника ВТЗ або вповноважену ним особу) - резидента.

     Графа 14 "Декларант/Представник"

     Якщо ВТЗ декларує суб'єкт, що є резидентом України й не має свiдоцтва про визнання його декларантом, то в графi наводяться вiдомостi про такого декларанта вiдповiдно до Iнструкцiї, за винятком номера та дати видачi свiдоцтва.

     Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     Правий пiдроздiл графи не заповнюється.

     Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару"

     "Маркування та кiлькiсть - номери контейнерiв - опис товару".

     Зазначаються державнi номери свiдоцтва про реєстрацiю ВТЗ у Державному судновому реєстрi України чи в Судновiй книзi України та повнi вiдомостi про ВТЗ, а саме тип, назва, водотоннажнiсть, країна, порт приписки.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi проставляється 6-значний код процедури перемiщення товарiв через митний кордон України "310050".

     Графа 40 "Загальна декларацiя/попереднiй документ"

     Якщо ВТЗ був попередньо оформлений вiдповiдно до митного режиму тимчасового ввезення, то в графi проставляються номер i дата ВМД на тимчасове ввезення.

     Графа 44 "Додаткова iнформацiя/поданi документи"

     У графi вiдповiдно до Iнструкцiї зазначаються реквiзити таких документiв:

     свiдоцтва про реєстрацiю ВТЗ у Державному судновому реєстрi України чи в Судновiй книзi України;

     довiдки про декларування валютних цiнностей;

     листа-зобов'язання (обов'язково за пiдписом керiвника та головного бухгалтера) суб'єкта про зворотне ввезення ВТЗ.

     Графа 45 "Митна вартiсть"

     У графi зазначається заявлена суб'єктом вартiсть ВТЗ.

     Графа 52 "Гарантiя не дiйсна для..."

     У лiвому пiдроздiлi графи зазначається дата (число, мiсяць, рiк), до якої дiйсна ВМД ВТЗ.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.