Документ скасований: Постанова НБУ № 216 від 28.07.2008

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

03.12.2003 N 515


Про затвердження Положення про зупинення операцiй, арешт та примусове списання коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв та внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 лютого 2004 р. за N 167/8766


     Вiдповiдно до статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", законiв України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про виконавче провадження" та з метою встановлення порядку виконання уповноваженими банками зупинення операцiй, арешту та примусового списання коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв з рахункiв клiєнтiв та з кореспондентських рахункiв банкiв-резидентiв та нерезидентiв, вiдкритих в iнших уповноважених банках-резидентах, Правлiння Нацiонального банку України постановила:

     1. Затвердити Положення про зупинення операцiй, арешт та примусове списання коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв, що додається.

     2. Визнати таким, що втратило чиннiсть, Положення про примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв (крiм банкiв) на територiї України, затверджене постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 01.10.2001 N 416 та зареєстроване в Мiнiстерствi юстицiї України 26.10.2001 за N 908/6099 (зi змiнами).

     3. Внести до Iнструкцiї про мiжбанкiвськi розрахунки в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 27.12.99 N 621 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 27.01.2000 за N 53/4274 (зi змiнами), такi змiни:

     3.1. У главi "Загальнi положення":

     у пунктi 2:

     в абзацi першому слова "та в iноземнiй валютi" виключити;

     абзац другий виключити.

     У зв'язку з цим абзац третiй вважати абзацом другим;

     у пунктi 5 термiн "уповноважений банк" виключити.

     3.2. Главу II "Мiжбанкiвськi розрахунки в iноземнiй валютi" виключити.

     3.3. Додаток 18 до Iнструкцiї виключити.

     4. Департаменту платiжних систем (В.М.Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для керiвництва та використання в роботi.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на керiвникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     6. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

В.о. Голови А.П.Яценюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
03.12.2003 N 515
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 лютого 2004 р. за N 167/8766

ПОЛОЖЕННЯ
про зупинення операцiй, арешт та примусове списання коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв

     Це Положення розроблено вiдповiдно до Цивiльного кодексу України, Законiв України "Про Нацiональний банк України", "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi", "Про виконавче провадження", iнших законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення визначає особливостi здiйснення уповноваженими банками примусового списання коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв з рахункiв клiєнтiв та з кореспондентських рахункiв уповноважених банкiв-резидентiв та нерезидентiв, вiдкритих в iнших уповноважених банках-резидентах та обмеження права клiєнта/банка щодо розпоряджання рахунком/коррахунком, вiдкритим в iншому уповноваженому банку.

     1.2. У Положеннi наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:

     банк-боржник - банк, кореспондентський рахунок якого (далi - коррахунок) вiдкрито в уповноваженому банку i з коррахунку якого здiйснюється примусове списання (далi - списання) коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв на пiдставi платiжної вимоги на списання коштiв в iноземних валютах або банкiвських металiв (далi - платiжна вимога на списання), оформленої в установленому порядку;

     клiєнт-боржник - фiзична або юридична особа, представництво юридичної особи-нерезидента, якi мають рахунки в уповноважених банках i з рахункiв яких здiйснюється списання коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв на пiдставi платiжних вимог на списання, оформлених в установленому порядку;

     обмiн (конвертацiя) iноземної валюти (далi - конвертацiя) - операцiя з купiвлi/продажу однiєї iноземної валюти за iншу.

2. Виконання уповноваженими банками списання коштiв в iноземних валютах i банкiвських металiв з рахункiв клiєнтiв-боржникiв та з коррахункiв банкiв-боржникiв за виконавчими документами судiв

     2.1. Вiдповiдно до статтi 1071 Цивiльного кодексу України кошти можуть бути списанi з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банка-боржника без його розпорядження на пiдставi рiшення суду.

     Платiжнi вимоги на списання оформляються, приймаються, надсилаються на виконання до уповноважених банкiв, виконуються, повертаються та вiдкликаються вiдповiдно до порядку, визначеного нормативно-правовими актами Нацiонального банку України з питань здiйснення безготiвкових розрахункiв у нацiональнiй валютi в Українi, з урахуванням особливостей, викладених у цьому Положеннi.

     2.2. Платiжна вимога на списання подається безпосередньо до уповноваженого банку, у якому вiдкрито рахунок клiєнта-боржника/коррахунок банку-боржника (така платiжна вимога обов'язково має мiстити пiдпис вiдповiдального виконавця уповноваженого банку або органу державного казначейства, що обслуговує орган державної виконавчої служби та вiдбиток штампа уповноваженого банку або органу державного казначейства, що обслуговує орган державної виконавчої служби), або подається через уповноважений банк чи орган державного казначейства, що обслуговує орган державної виконавчої служби.

     2.3. Платiжну вимогу на списання уповноважений банк приймає до виконання лише в межах наявних коштiв та/або банкiвських металiв на рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника. У разi вiдсутностi/недостатностi коштiв у певнiй iноземнiй валютi або певного виду банкiвських металiв на рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника, якi зазначенi в платiжнiй вимозi на списання, уповноважений банк, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, повертає її без виконання або виконує частково в межах наявного залишку коштiв та/або банкiвських металiв на рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника.

     Якщо платiжна вимога на списання надiйшла до уповноваженого банку протягом операцiйного часу, але на час надходження на рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника немає коштiв в iноземних валютах та/або банкiвських металiв чи їх недостатньо для виконання платiжної вимоги на списання, то уповноважений банк виконує цю платiжну вимогу на списання з урахуванням сум, що надiйдуть на рахунок клiєнта-боржника/коррахунок банку-боржника протягом операцiйного часу (поточнi надходження). Якщо для виконання цiєї платiжної вимоги на списання недостатньо коштiв та/або банкiвських металiв, що надiйдуть протягом операцiйного часу на рахунок клiєнта-боржника/коррахунок банку-боржника, то вона виконується частково.

     2.4. У разi провадження виконавчих дiй щодо списання з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника коштiв у певнiй iноземнiй валютi оформляється платiжна вимога на списання певної iноземної валюти. У реквiзитi "Сума" платiжної вимоги на списання зазначається сума iноземної валюти цифрами, а в реквiзитi "Сума словами" - сума та назва iноземної валюти словами. У реквiзитi "Призначення платежу" обов'язково зазначаються назва, номер (якщо вiн є) i дата видачi виконавчого документа суду (далi - виконавчий документ). У реквiзитi "Дебет рахунку" зазначається номер рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника, з якого буде здiйснюватися списання. У реквiзитi "Кредит рахунку" зазначається номер рахунку в iноземнiй валютi органу державної виконавчої служби.

     2.5. У разi провадження виконавчих дiй щодо списання з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника певного виду банкiвських металiв оформляється платiжна вимога на списання певного виду банкiвських металiв. У реквiзитi "Сума" платiжної вимоги на списання зазначається маса банкiвських металiв у тройських унцiях цифрами, а в реквiзитi "Сума словами" - маса у тройських унцiях та вид банкiвських металiв словами. У реквiзитi "Призначення платежу" обов'язково зазначаються назва, номер (якщо вiн є) i дата видачi виконавчого документа. У реквiзитi "Дебет рахунку" зазначається номер рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника, з якого буде здiйснюватися списання. У реквiзитi "Кредит рахунку" зазначається номер рахунку в банкiвських металах органу державної виконавчої служби.

     2.6. У разi провадження виконавчих дiй щодо списання з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника коштiв у певнiй iноземнiй валютi, яких немає на рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника або недостатньо, може оформлятися платiжна вимога на списання нацiональної валюти або iншого виду iноземної валюти, гривневий еквiвалент якої має вiдповiдати сумi iноземної валюти, що пiдлягає списанню, i на пiдставi платiжної вимоги на списання уповноважений банк здiйснює купiвлю або конвертацiю за рахунок наявних коштiв iноземної валюти.

     У реквiзитi "Призначення платежу" платiжної вимоги на списання зазначається, що iноземна валюта, яка списується, пiдлягає конвертацiї на мiжбанкiвському валютному ринку України (далi - МВРУ) в iншу iноземну валюту (її назва) або те, що за нацiональну валюту, яка списується, купується iноземна валюта, а також має бути посилання на статтю 51 Закону України "Про виконавче провадження". Крiм цього, у реквiзитi "Призначення платежу" зазначаються назва, номер (якщо вiн є) i дата видачi виконавчого документа. У реквiзитах "Сума" та "Сума словами" зазначаються сума нацiональної або iноземної валюти цифрами та словами, а також назва нацiональної або iноземної валюти, що пiдлягає списанню (з подальшою купiвлею чи конвертацiєю). У реквiзитi "Дебет рахунку" зазначається номер рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника (в iноземнiй/нацiональнiй валютi), з якого буде здiйснюватися списання, у реквiзитi "Кредит рахунку" - номер рахунку в iноземнiй валютi органу державної виконавчої служби.

     У разi провадження виконавчих дiй щодо списання з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника банкiвських металiв, яких немає на рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника або недостатньо, може оформлятися i подаватися до уповноваженого банку, у якому вiдкрито рахунок клiєнта-боржника/коррахунок банку-боржника, платiжна вимога на списання певної маси iншого виду банкiвських металiв чи суми нацiональної валюти, що у вартiсному вираженнi має вiдповiдати масi банкiвських металiв, що пiдлягає списанню i на пiдставi якої уповноважений банк здiйснює купiвлю за нацiональну валюту банкiвських металiв, що пiдлягають списанню, або конвертацiю iнших видiв банкiвських металiв у вид банкiвського металу, що пiдлягає списанню.

     У реквiзитi "Призначення платежу" платiжної вимоги на списання зазначається, що вид банкiвського металу, який списується, пiдлягає конвертацiї в iнший вид банкiвського металу (його назва) або те, що за нацiональну валюту, яка списується, мають купуватися банкiвськi метали, а також посилання на статтю 51 Закону України "Про виконавче провадження". Крiм цього, у реквiзитi "Призначення платежу" зазначаються назва, номер (якщо вiн є) i дата видачi виконавчого документа, у реквiзитi "Сума" зазначається маса банкiвських металiв у тройських унцiях цифрами чи сума нацiональної валюти цифрами, а в реквiзитi "Сума словами"

     - маса у тройських унцiях та вид банкiвських металiв словами чи сума та назва нацiональної валюти словами, що пiдлягає списанню (з подальшою конвертацiєю, купiвлею). У реквiзитi "Дебет рахунку" зазначається номер рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника (у банкiвських металах/нацiональнiй валютi), з якого буде здiйснюватися списання, а в реквiзитi "Кредит рахунку"

     - номер рахунку в банкiвських металах органу державної виконавчої служби.

     2.7. У разi провадження виконавчих дiй щодо списання з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника коштiв у нацiональнiй валютi, яких немає на рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника або недостатньо, може оформлятися платiжна вимога на списання iноземної валюти або банкiвських металiв, гривневий еквiвалент яких має вiдповiдати сумi нацiональної валюти, що пiдлягає списанню.

     Якщо списується iноземна валюта (з продажем за нацiональну валюту), у реквiзитах "Сума" та "Сума словами" платiжної вимоги на списання зазначаються сума iноземної валюти цифрами та словами, а також назва iноземної валюти, що пiдлягає списанню (з подальшим продажем). У реквiзитi "Дебет рахунку" зазначається номер рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника в iноземнiй валютi, з якого буде здiйснюватися списання, а в реквiзитi "Кредит рахунку" - номер рахунку в нацiональнiй валютi органу державної виконавчої служби.

     Якщо списуються банкiвськi метали (з продажем за нацiональну валюту), у реквiзитi "Сума" платiжної вимоги на списання зазначається маса банкiвських металiв у тройських унцiях цифрами, а в реквiзитi "Сума словами" - вид та маса у тройських унцiях банкiвських металiв словами, яка у вартiсному вираженнi має вiдповiдати сумi нацiональної валюти, що пiдлягає списанню. У реквiзитi "Дебет рахунку" зазначається номер рахунку в банкiвських металах клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника, з якого буде здiйснюватися списання, а в реквiзитi "Кредит рахунку" - номер рахунку в нацiональнiй валютi органу державної виконавчої служби.

     У реквiзитi "Призначення платежу" платiжної вимоги на списання зазначається, що iноземна валюта або банкiвськi метали, що списуються, пiдлягають продажу на МВРУ за нацiональну валюту з посиланням на статтю 51 Закону України "Про виконавче провадження". Крiм цього, у реквiзитi "Призначення платежу" зазначаються назва, номер (якщо вiн є) i дата видачi виконавчого документа.

     2.8. Списанi з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника кошти в iноземних валютах (у термiн до п'яти робочих днiв з дати їх списання) або банкiвськi метали пiдлягають продажу на МВРУ уповноваженим банком, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника. Обмеження щодо строку продажу iноземних валют не поширюється на iноземнi валюти, що не належать до 1-ої групи Класифiкатора iноземних валют i банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04.02.98 N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02.10.2002 N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2002 за N 841/7129) (далi - Класифiкатор), та на банкiвськi метали.

     Операцiї з купiвлi/продажу, конвертацiї iноземних валют на МВРУ здiйснює уповноважений банк, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, згiдно з вимогами нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з питань здiйснення операцiй з купiвлi/продажу, конвертацiї iноземних валют.

     Операцiї з купiвлi/продажу, конвертацiї банкiвських металiв на МВРУ здiйснює уповноважений банк, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, згiдно з вимогами нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з питань купiвлi/продажу, конвертацiї банкiвських металiв.

     2.9. Отриманi вiд продажу iноземної валюти та/або банкiвських металiв на МВРУ кошти в нацiональнiй валютi перераховуються уповноваженим банком, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, на рахунок органу державної виконавчої служби не пiзнiше нiж через два робочих днi пiсля їх зарахування на коррахунок уповноваженого банку, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника. Якщо iноземна валюта або банкiвськi метали проданi клiєнтам, якi мають рахунки в уповноваженому банку, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, або купленi уповноваженим банком, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, за кошти в нацiональнiй валютi, що належать цьому уповноваженому банку, то кошти вiд продажу (нацiональна валюта) перераховуються уповноваженим банком, який обслуговує клiєнта або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, на рахунок органу державної виконавчої служби не пiзнiше нiж через два робочих днi з дати списання їх з рахунку покупця валюти.

     2.10. Куплена за нацiональну валюту на МВРУ iноземна валюта або така, що проконвертована в iншу iноземну валюту, перераховується уповноваженим банком, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, на рахунок органу державної виконавчої служби не пiзнiше нiж через два робочих днi пiсля її зарахування на коррахунок цього уповноваженого банку. Якщо iноземна валюта купується у клiєнтiв, якi мають рахунки в уповноваженому банку, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, то кошти в iноземнiй валютi перераховуються цим уповноваженим банком на рахунок органу державної виконавчої служби не пiзнiше нiж через два робочих днi з дати списання iноземної валюти з рахунку/коррахунку продавця валюти.

     Якщо продається iноземна валюта, що належить уповноваженому банку, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, то кошти в iноземнiй валютi перераховуються цим уповноваженим банком на рахунок органу державної виконавчої служби не пiзнiше нiж через два робочих днi з дати списання нацiональної валюти з рахунку клiєнта-боржника/коррахунку банку-боржника.

     2.11. У разi, якщо уповноважений банк, який обслуговує клiєнта-боржника або в якому вiдкрито коррахунок банку-боржника, не може виконати платiжну вимогу на списання у встановлений термiн через вiдсутнiсть/недостатнiсть коштiв в iноземнiй валютi або банкiвських металiв на своєму коррахунку, то вiн зобов'язаний:

     узяти платiжну вимогу на списання на облiк за вiдповiдним позабалансовим рахунком;

     надiслати органу державної виконавчої служби повiдомлення про невиконання платiжної вимоги на списання iз зазначенням причин "вiдсутнiсть/недостатнiсть коштiв в iноземнiй валютi або банкiвських металiв на власному коррахунку банку".

     2.12. Витрати уповноважених банкiв та збiр на обов'язкове державне пенсiйне страхування у разi проведення операцiй, що зазначенi в цiй главi, вiдшкодовуються за рахунок клiєнта-боржника/банку-боржника.

     Комiсiйна винагорода уповноважених банкiв у разi здiйснення операцiй з купiвлi/продажу, конвертацiї iноземної валюти на МВРУ сплачується вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з питань здiйснення операцiй купiвлi/продажу, конвертацiї iноземних валют та за рахунок клiєнта-боржника/банку-боржника.

     Комiсiйна винагорода уповноважених банкiв у разi здiйснення операцiй купiвлi/продажу, конвертацiї банкiвських металiв на МВРУ сплачується вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з питань купiвлi/продажу, конвертацiї банкiвських металiв та за рахунок клiєнта-боржника/банку-боржника.

3. Виконання уповноваженими банками заходiв обмеження права клiєнта щодо розпоряджання коштами в iноземнiй валютi та банкiвськими металами, що зберiгаються на його рахунку, й обмеження права банка щодо розпоряджання коштами в iноземнiй валютi та банкiвськими металами, що зберiгаються на його коррахунку, вiдкритому в iншому уповноваженому банку

     3.1. Вiдповiдно до статтi 1074 Цивiльного кодексу України обмеження права клiєнта щодо розпоряджання коштами, що зберiгаються на його рахунку, й обмеження права банку щодо розпоряджання коштами, що зберiгаються на його коррахунку, вiдкритому в iншому уповноваженому банку, не допускається, крiм випадкiв обмеження права розпоряджання рахунком/коррахунком за рiшенням суду у випадках, установлених законом.

     3.2. Виконання уповноваженими банками обмеження права клiєнта щодо розпоряджання коштами в iноземнiй валютi та банкiвськими металами, що зберiгаються на його рахунку, й обмеження права банка щодо розпоряджання коштами в iноземнiй валютi та банкiвськими металами, що зберiгаються на його коррахунку, вiдкритому в iншому уповноваженому банку, у разi прийняття судом рiшення про зупинення видаткових операцiй за рахунком клiєнта та власних видаткових операцiй за коррахунком банку, який вiдкрито в iншому уповноваженому банку, або заборона виконання операцiй за рахунком клiєнта/коррахунком банку, який вiдкрито в iншому уповноваженому банку, здiйснюється уповноваженим банком вiдповiдно до порядку, визначеного нормативно-правовими актами Нацiонального банку України з питань здiйснення безготiвкових розрахункiв у нацiональнiй валютi в Українi.

     3.3. Виконання уповноваженими банками обмеження права клiєнта щодо розпоряджання коштами в iноземнiй валютi та банкiвськими металами, що зберiгаються на його рахунку, й обмеження права банка щодо розпоряджання коштами в iноземнiй валютi та банкiвськими металами, що зберiгаються на його коррахунку, вiдкритому в iншому уповноваженому банку, у разi прийняття судом рiшення про арешт коштiв в iноземнiй валютi та/або банкiвських металiв, якi зберiгаються на рахунку клiєнта/коррахунку банку, який вiдкрито в iншому уповноваженому банку, або при примусовому виконаннi рiшення суду про стягнення коштiв та банкiвських металiв здiйснюється уповноваженим банком вiдповiдно до порядку, визначеного нормативно-правовими актами Нацiонального банку України з питань здiйснення безготiвкових розрахункiв у нацiональнiй валютi в Українi, з урахуванням особливостей, викладених у цiй главi.

     3.4. Вiдповiдно до постанови органу державної виконавчої служби, прийнятої на пiдставi рiшення суду (далi - постанова), арешт може накладатися на всi кошти та банкiвськi метали за всiма видами валют та банкiвських металiв, iз зазначенням суми/маси або без зазначення суми/маси (тiльки за рахунками клiєнтiв) за кожним видом валют чи банкiвських металiв або iз зазначенням загальної суми в нацiональнiй валютi за всiма видами валют та банкiвських металiв клiєнта/банку, або на кошти та банкiвськi метали за окремим видом валют та банкiвських металiв iз зазначенням суми/маси за ним/ними або без зазначення суми/маси (тiльки за рахунками клiєнтiв).

     3.5. Уповноважений банк виконує постанову щодо арешту коштiв та/або банкiвських металiв щодо тих рахункiв/коррахункiв i тiльки тих видiв валют та/або банкiвських металiв, якi зазначенi в постановi.

     3.6. Якщо до уповноваженого банку надходить постанова iз зазначенням виду валюти або банкiвського металу, коштiв або банкiвських металiв за яким достатньо на поточному рахунку клiєнта/коррахунку банку для виконання цих документiв, то в цьому разi уповноважений банк облiковує постанову на вiдповiдному позабалансовому рахунку та арештовує кошти в iноземнiй валютi або банкiвськi метали на рахунку клiєнта/коррахунку банку в сумi, що зазначена в постановi, i продовжує здiйснювати операцiї за рахунком клiєнта/коррахунком банку в межах суми, що перевищує суму арешту.

     3.7. Якщо до уповноваженого банку надходить постанова iз зазначенням виду валюти або банкiвського металу, коштiв або банкiвських металiв за яким немає на поточному рахунку клiєнта/коррахунку банку, то в цьому разi уповноважений банк облiковує постанову на вiдповiдному позабалансовому рахунку та не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє орган державної виконавчої служби про вiдсутнiсть коштiв за цим видом валют або банкiвських металiв.

     Уповноважений банк продовжує здiйснювати операцiї за рахунками клiєнта/коррахунками банку за всiма iншими видами валют або банкiвських металiв, крiм виду валюти або банкiвського металу, який зазначено в постановi, яку облiковано на позабалансовому рахунку.

     3.8. Якщо до уповноваженого банку надiйшли постанови iз зазначенням видiв валют або банкiвських металiв, кошти або банкiвськi метали за якими наявнi на рахунках клiєнта/коррахунках банку, але яких недостатньо для виконання постанови, то уповноважений банк облiковує вищезазначенi документи на вiдповiдному позабалансовому рахунку, а також арештовує наявнi кошти в iноземнiй валютi або банкiвськi метали за кожним iз зазначених видiв валют або банкiвських металiв та не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє орган державної виконавчої служби про недостатнiсть коштiв за цим видом валют або банкiвських металiв.

     Уповноважений банк не виконує видаткових операцiй за рахунками клiєнта/коррахунками банку, на кошти та/або банкiвськi метали на яких накладено арешт до забезпечення суми арешту, що зазначена в постановi, або до отримання постанови про скасування арешту.

     3.9. Якщо до уповноваженого банку за цей час надiйшли iншi постанови iз зазначенням iнших видiв валют або банкiвських металiв, то уповноважений банк виконує дiї вiдповiдно до пунктiв 3.6 - 3.8 цього Положення.

     3.10. Якщо до уповноваженого банку надiйшли постанови iз зазначенням у них одних i тих самих рахункiв/коррахункiв та одних i тих самих видiв валют або банкiвських металiв, то уповноважений банк облiковує цi постанови на вiдповiдному позабалансовому рахунку та виконує їх у послiдовностi, у якiй вони надiйшли.

     3.11. Якщо постановою накладається арешт на всi види валют та банкiвських металiв, що зберiгаються на рахунках клiєнта/коррахунках банку, то уповноважений банк облiковує постанову на вiдповiдному позабалансовому рахунку та не виконує видаткових операцiй за рахунками клiєнта/коррахунками банку, на кошти та/або банкiвськi метали на яких накладено арешт, у межах сум, зазначених у постановi, до отримання постанови про скасування арешту.

     3.12. Якщо постановою накладається арешт на всi види валют та банкiвських металiв, що зберiгаються на рахунках клiєнта/коррахунках банку, у тому числi i нацiональну валюту, i, крiм того, загальну суму арешту зазначено в нацiональнiй валютi (без зазначення конкретних сум за кожним видом валют або банкiвських металiв), то з метою забезпечення арешту суми, зазначеної в постановi, уповноважений банк облiковує вищезазначену постанову на вiдповiдному позабалансовому рахунку й арештовує кошти в iноземнiй та нацiональнiй валютi, банкiвськi метали на рахунках клiєнта/коррахунках банку за кожним видом валют та банкiвських металiв. У разi їх недостатностi уповноважений банк не пiзнiше наступного робочого дня письмово повiдомляє про це орган державної виконавчої служби i продовжує арештовувати кошти та банкiвськi метали на цих самих рахунках клiєнта/коррахунках банку за кожним видом валют та банкiвських металiв у сумi, що достатня для забезпечення виконання вищезазначених постанов. Для забезпечення арешту суми, потрiбної для виконання постанови, розрахунок гривневого еквiвалента iноземних валют та/або банкiвських металiв, якi арештовуються на рахунках клiєнта/коррахунках банку для виконання отриманої постанови, здiйснюється за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют та банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком на день надходження постанови про арешт, а в наступнi днi цей розрахунок здiйснюється пiсля кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют та банкiвських металiв, що встановлюється Нацiональним банком, а також з урахуванням нових надходжень коштiв в iноземнiй валютi та/або банкiвських металiв.

     Водночас уповноважений банк не виконує видаткових операцiй за рахунками клiєнта/коррахунками банку, на кошти та/або банкiвськi метали на яких накладено арешт, у тому числi й на кошти в iноземнiй валютi та банкiвськi метали, що були попередньо купленi за заявою клiєнта на МВРУ (до накладання арешту) i не були перерахованi ним за призначенням, до їх арешту. У цьому разi iноземна валюта, яка була попередньо куплена на МВРУ, але не перерахована за призначенням через отримання постанови про арешт, пiдлягає продажу з обов'язковим зарахуванням гривневого еквiвалента проданої iноземної валюти на рахунок клiєнта в нацiональнiй валютi.

     Вiдновлення операцiй за рахунками клiєнта/коррахунками банку здiйснюється уповноваженим банком пiсля накопичення суми, що зазначена в постановi, або пiсля отримання ним постанови про скасування арешту.

     Якщо кошти в iноземнiй валютi та/або банкiвськi метали на рахунках клiєнта/коррахунках банку арештовано й сума гривневого еквiвалента iноземних валют та/або банкiвських металiв дорiвнює сумi коштiв у нацiональнiй валютi, зазначенiй у постановi, то уповноважений банк вiдновлює операцiї за рахунком клiєнта/коррахунком банку в iноземнiй валютi та/або банкiвських металах в розмiрi коштiв, який перевищує залишок арештованих коштiв та/або банкiвських металiв на рахунку клiєнта/коррахунку банку.

     3.13. Кошти в iноземнiй валютi та/або банкiвськi метали, якi арештовано на поточному рахунку клiєнта/коррахунку банку, забороняється використовувати до отримання постанови про скасування арешту або до надходження платiжної вимоги на списання за тим виконавчим документом, для забезпечення виконання якого накладався арешт.

     3.14. Якщо до уповноваженого банку надiйшла платiжна вимога на списання, оформлена на пiдставi iншого виконавчого документа, нiж той, для забезпечення виконання якого накладено арешт, то уповноважений банк повертає цю платiжну вимогу на списання без виконання в разi вiдсутностi iнших коштiв або банкiвських металiв, крiм арештованих.

     Якщо арешт накладено на кошти та/або банкiвськi метали, що зберiгаються на рахунку клiєнта/коррахунку банку, i до уповноваженого банку надiйшла платiжна вимога на списання, оформлена на пiдставi того виконавчого документа, для забезпечення виконання якого накладено арешт, то уповноважений банк списує кошти в iноземнiй валютi та/або банкiвськi метали з поточного рахунку клiєнта/коррахунку банку для виконання платiжної вимоги на списання вiдповiдно до вимог глави 2 цього Положення.

     Якщо коштiв в iноземнiй валютi та/або банкiвських металiв недостатньо для виконання платiжної вимоги на списання, оформленої на пiдставi того виконавчого документа, для забезпечення виконання якого накладено арешт, то уповноважений банк виконує платiжну вимогу частково i в невиконанiй сумi повертає її не пiзнiше наступного робочого дня iз зазначенням причин повернення вiдповiдно до порядку, визначеного нормативно-правовими актами Нацiонального банку України з питань здiйснення безготiвкових розрахункiв у нацiональнiй валютi в Українi. Пiсля цього уповноважений банк продовжує арешт коштiв та/або банкiвських металiв для забезпечення арешту суми, яка зазначена в постановi.

     3.15. Якщо на рахунку клiєнта/коррахунку банку кошти в iноземнiй валютi та/або банкiвськi метали арештовувалися для забезпечення виконання постанови, у якiй сума арешту зазначена в нацiональнiй валютi, то в реквiзитах платiжної вимоги на списання зазначається, що сума iноземної валютi або маса банкiвських металiв, яка списується з рахунку клiєнта/коррахунку банку, пiдлягає продажу за нацiональну валюту з подальшим зарахуванням її на рахунок у нацiональнiй валютi органу державної виконавчої служби.

     3.16. У разi одержання постанови про скасування арешту уповноважений банк списує постанову про арешт з вiдповiдного позабалансового рахунку i вiдновлює проведення операцiй за рахунком клiєнта/коррахунком банку у звичайному порядку.

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.