ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 17 листопада 2004 року N 555


Про затвердження Iнструкцiї з бухгалтерського облiку операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах у банках України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 листопада 2004 р. за N 1511/10110

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 31 серпня 2007 року N 309,
вiд 21 травня 2008 року N 135,
вiд 21 липня 2009 року N 416,
вiд 5 листопада 2013 року N 437,
вiд 3 липня 2020 року N 93

     Вiдповiдно до статтi 41 Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 68 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою вдосконалення бухгалтерського облiку операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах у банках України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Iнструкцiю з бухгалтерського облiку операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах у банках України (додається).

     2. Департаменту бухгалтерського облiку (В. I. Ричакiвська) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для керiвництва i використання в роботi.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 16.12.98 N 520 "Про внесення змiн i доповнень до деяких нормативних актiв Нацiонального банку України", iз змiнами;

     постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.12.2000 N 471 "Про внесення змiн до Правил бухгалтерського облiку уповноваженими банками України обмiнних операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах", зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 26.12.2000 за N 950/5171;

     постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.04.2002 N 146 "Про внесення змiн до Правил бухгалтерського облiку уповноваженими банками України обмiнних операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах", зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 11.05.2002 за N 421/6709;

     пункт 2 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2003 N 325 "Про затвердження Положення про здiйснення уповноваженими банками операцiй з банкiвськими металами та внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2003 за N 749/8070, iз змiнами.

     4. Постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2005 року.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на територiальнi управлiння Нацiонального банку України.

В. о. Голови А. П. Яценюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
17.11.2004 N 555
(у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України
вiд 05.11.2013 N 437)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 листопада 2013 р. за N 2008/24540

Iнструкцiя з бухгалтерського облiку
операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах у банках України

(У текстi Iнструкцiї слова "гривнi до iноземних валют", "гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв" виключено згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 3 липня 2020 року N 93)

I. Основнi положення та термiни

     1. Ця Iнструкцiя визначає методологiчнi засади вiдображення в бухгалтерському облiку iнформацiї про операцiї в iноземнiй валютi та банкiвських металах (крiм операцiй з похiдними фiнансовими iнструментами), що здiйснюють банки України вiдповiдно до вимог законодавства України.

     2. Iнструкцiя розроблена вiдповiдно до Законiв України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про Нацiональний банк України", "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", iiнших законодавчих актiв України, нормативно-правових актiв Нацiонального банку України та мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi.

(пункт 2 роздiлу I у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3. Термiни, що використовуються в цiй Iнструкцiї, вживаються в таких значеннях:

     валюта подання - це валюта, у якiй подається фiнансова звiтнiсть;

     дата операцiї - дата, з якої банк бере на себе зобов'язання придбати або продати актив;

     дата розрахунку - дата, з якої актив передається банку або банком;

     монетарнi статтi - це утримуванi одиницi валюти, а також активи та зобов'язання, що їх мають отримати або сплатити у фiксованiй або визначенiй кiлькостi одиниць валюти;

     немонетарнi статтi - статтi iншi, нiж монетарнi статтi балансу.

     Iншi термiни, що використовуються в цiй Iнструкцiї, вживаються в значеннях, наведених у законодавчих актах та нормативно-правових актах Нацiонального банку України з питань валютного регулювання.

     4. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї в iноземнiй валютi та банкiвських металах вiдповiдно до їх економiчної сутi за балансовими i позабалансовими рахунками Плану рахункiв бухгалтерського облiку банкiв України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 11 вересня 2017 року N 89 (зi змiнами) (далi - План рахункiв).

(пункт 4 роздiлу I у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     5. Бухгалтерський облiк операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах банк здiйснює в подвiйнiй оцiнцi, а саме в номiнальнiй сумi iноземної валюти, одиницях ваги металу, щодо яких установлюється офiцiйний курс та облiкова цiна банкiвських металiв (далi - офiцiйний курс), - тройських унцiях та гривневому еквiвалентi за офiцiйним курсом.

(пункт 5 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     6. Банк пiд час вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах за балансовими рахунками може використовувати технiчнi рахунки 3800 та 3801 Плану рахункiв.

     Наприкiнцi кожного операцiйного дня суми залишкiв у гривневому еквiвалентi за технiчними рахунками 3800 та 3801 Плану рахункiв мають бути тотожними.

     Рiзницi мiж сумами залишкiв у гривневому еквiвалентi iноземної валюти та банкiвських металiв за технiчними рахунками 3800 та 3801 Плану рахункiв, що виникають у зв'язку з математичним округленням, вiдображаються за рахунком 6204 Плану рахункiв.

     7. Банк для вiдображення операцiй з купiвлi-продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за позабалансовими рахунками може використовувати позабалансовi рахунки роздiлу 99 Плану рахункiв.

     8. Аналiтичний облiк активiв i зобов'язань в iноземнiй валютi та банкiвських металах, вiдкритих валютних позицiй та їх гривневих еквiвалентiв здiйснюється в розрiзi кодiв валют i банкiвських металiв.

(пункт 8 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     9. Операцiї в iноземнiй валютi та банкiвських металах вiдображаються у валютi подання шляхом перерахунку суми в iноземнiй валютi та банкiвських металах iз застосуванням офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв на дату визнання активiв, зобов'язань, власного капiталу, доходiв i витрат.

     На кожну наступну пiсля визнання дату балансу:

     1) усi монетарнi статтi в iноземнiй валютi та банкiвських металах вiдображаються в бухгалтерському облiку за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв пiд час кожної змiни офiцiйного курсу;

     2) немонетарнi статтi в iноземнiй валютi та банкiвських металах, що облiковуються за собiвартiстю, вiдображаються в бухгалтерському облiку за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв на дату здiйснення операцiї;

     3) немонетарнi статтi в iноземнiй валютi та банкiвських металах, що облiковуються за справедливою вартiстю, вiдображаються в бухгалтерському облiку за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв на дату визначення їх справедливої вартостi.

     10. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї з купiвлi-продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за умовами тод, том i спот (далi - спот) iз використанням методу облiку за датою розрахунку.

     11. Банк не вiдображає за позабалансовими рахунками переоцiнку вимог i зобов'язань за операцiями з купiвлi-продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за умовами спот.

     12. Банк на дату операцiї вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї з купiвлi, продажу, обмiну iноземної валюти, що згiдно з умовами договору здiйснюються на нетто-основi, без поставки iноземної валюти, за окремими аналiтичними рахунками позабалансових рахункiв 9200 та 9210 Плану рахункiв. Результат за такими операцiями банк має вiдображати в бухгалтерському облiку як фiнансовий актив або фiнансове зобов'язання за балансовими рахунками 3540 або 3640 у кореспонденцiї з рахунком 6204 Плану рахункiв.

     Банк на дату розрахунку облiковує накопиченi мiж датою операцiї та датою розрахунку курсовi рiзницi за рахунком 6214 Плану рахункiв.

(пункт 12 роздiлу I доповнено абзацом другим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     13. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї на умовах маржинальної торгiвлi з урахуванням вимог нормативно-правового акта Нацiонального банку України, що встановлює порядок та умови торгiвлi iноземною валютою i банкiвськими металами на валютному ринку України та на мiжнародних валютних ринках.

(пункт 13 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     14. Доходи i витрати (нарахованi, отриманi, сплаченi) в iноземнiй валютi вiдображаються в бухгалтерському облiку за рахунками класiв 6 i 7 Плану рахункiв у нацiональнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют на дату їх визнання.

     15. Iноземна валюта та банкiвськi метали, що прийнятi банком на зберiгання, облiковуються за позабалансовим рахунком 9703 Плану рахункiв у нацiональнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв на дату прийняття їх на зберiгання.

     16. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї з готiвкою в iноземнiй валютi та банкiвськими металами з фiзичною поставкою вiдповiдно до вимог Iнструкцiї з бухгалтерського облiку операцiй з готiвковими коштами та банкiвськими металами в банках України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20 жовтня 2004 року N 495, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 08 листопада 2004 року за N 1425/10024 (зi змiнами).

(пункт 16 роздiлу I iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

II. Рахунки, що використовуються для облiку операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах

     1. Пункт 1 роздiлу II виключено

(згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93, у зв'язку з цим пункти 2 - 4 вважати вiдповiдно пунктами 1 - 3)

     1. Банк пiд час вiдображення операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах за потреби використовує транзитнi рахунки, рахунки з облiку дебiторської та кредиторської заборгованостi вiдповiдно до облiкової полiтики з подальшим вiдображенням операцiй за вiдповiдними рахунками за їх призначенням.

     2. Банк використовує розподiльчi рахунки з метою здiйснення валютного нагляду та обов'язкового продажу iноземної валюти вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з валютного регулювання.

(пункт 2 роздiлу II iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3. Банк в облiковiй полiтицi визначає самостiйно технiчнi аспекти переоцiнки рахункiв в iноземнiй валютi та банкiвських металах, а також порядок ведення аналiтичного облiку за технiчними рахунками з урахуванням можливостей програмного забезпечення та вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

III. Вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй з купiвлi iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за умовами спот

     1. Банк на дату операцiї вiдображає операцiї з купiвлi iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за умовами спот такими бухгалтерськими проводками:

     1) на суму вимоги щодо iноземної валюти та банкiвських металiв до отримання:

     Дебет

     9200;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99;

     2) на суму зобов'язання щодо нацiональної валюти до вiдправлення:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     9210.

     2. Банк на дату операцiї вiдображає рiзницю мiж вартiстю активу за офiцiйним курсом та його вартiстю за курсом купiвлi згiдно з договором, а також мiж датою операцiї та датою розрахунку - рiзницю мiж вартiстю активу, пов'язану зi змiною офiцiйного курсу, такими бухгалтерськими проводками:

(абзац перший пункту 2 роздiлу III у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1) у разi позитивного результату переоцiнки:

     Дебет

     3540;

     Кредит

     6204;

     2) у разi вiд'ємного результату переоцiнки:

     Дебет

     6204;

     Кредит

     3640.

     3. Банк на дату розрахунку вiдображає операцiї з купiвлi iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту такими бухгалтерськими проводками:

     1) зворотнi проводки на суму купленої iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     9200;

     2) зворотнi проводки на суму проданої нацiональної валюти:

     Дебет

     9210;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99;

     3) визнання придбаної iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     Кредит

     3640;

     4) припинення визнання проданої нацiональної валюти:

     Дебет

     3540;

     Кредит

     1200, 1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     5) закриття дебiторської, кредиторської заборгованостi вiд купiвлi iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за умовами спот:

     Дебет

     3640;

     Кредит

     3800;

     Дебет

     3801;

     Кредит

     3540.

     4. Банк на дату розрахунку облiковує накопиченi мiж датою операцiї та датою розрахунку курсовi рiзницi за рахунком 6214 Плану рахункiв.

(роздiл III доповнено пунктом 4 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

IV. Вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй з продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за умовами спот

     1. Банк на дату операцiї вiдображає операцiї з продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за умовами спот такими бухгалтерськими проводками:

     1) на суму вимоги щодо нацiональної валюти до отримання:

     Дебет

     9200;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99;

     2) на суму зобов'язання щодо iноземної валюти та банкiвських металiв до вiдправлення:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     9210.

     2. Банк на дату операцiї вiдображає рiзницю мiж вартiстю активу за курсом продажу згiдно з договором та його вартiстю за офiцiйним курсом, а також мiж датою операцiї та датою розрахунку - рiзницю мiж вартiстю активу, пов'язану зi змiною офiцiйного курсу, такими бухгалтерськими проводками:

(абзац перший пункту 2 роздiлу IV у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1) у разi позитивного результату переоцiнки:

     Дебет

     3540;

     Кредит

     6204;

     2) у разi вiд'ємного результату переоцiнки:

     Дебет

     6204;

     Кредит

     3640.

     3. Банк на дату розрахунку вiдображає операцiї з продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за умовами спот такими бухгалтерськими проводками:

     1) зворотнi проводки на суму купленої нацiональної валюти:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     9200;

     2) зворотнi проводки на суму проданої iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     9210;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99;

     3) визнання придбаної нацiональної валюти:

     Дебет

     1200, 1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     Кредит

     3640;

     4) припинення визнання проданої iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     3540;

     Кредит

     1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     5) закриття дебiторської, кредиторської заборгованостi i визнання результату вiд продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту:

     Дебет

     3640;

     Кредит

     3801;

     Дебет

     3800;

     Кредит

     3540.

     4. Банк на дату розрахунку облiковує накопиченi мiж датою операцiї та датою розрахунку курсовi рiзницi за рахунком 6214 Плану рахункiв.

(роздiл IV доповнено пунктом 4 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

V. Вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй з обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв за умовами спот

(назва роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1. Банк на дату операцiї вiдображає операцiї з обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв такими бухгалтерськими проводками:

(абзац перший пункту 1 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1) на суму вимоги щодо iноземної валюти та банкiвських металiв до отримання:

     Дебет

     9200;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99;

     2) на суму зобов'язання щодо iноземної валюти та банкiвських металiв до вiдправлення:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     9210.

     2. Банк на дату операцiї вiдображає рiзницю вартостi операцiй з обмiну валют за офiцiйним курсом та курсом, визначеним у договорi, а також мiж датою операцiї та датою розрахунку - рiзницю вартостi операцiй з обмiну валют, пов'язану зi змiною офiцiйного курсу, такими бухгалтерськими проводками:

(абзац перший пункту 2 роздiлу V у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1) у разi позитивного результату переоцiнки:

     Дебет

     3540;

     Кредит

     6204;

     2) у разi вiд'ємного результату переоцiнки:

     Дебет

     6204;

     Кредит

     3640.

     3. Банк на дату розрахунку вiдображає операцiї з обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв такими бухгалтерськими проводками:

(абзац перший пункту 3 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1) зворотнi проводки на суму отриманої в результатi обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     9200;

     2) зворотнi проводки на суму переданої в результатi обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     9210;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99;

     3) визнання придбаної iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     Кредит

     3640;

     4) припинення визнання проданої iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     3540;

     Кредит

     1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     5) закриття дебiторської, кредиторської заборгованостi вiд обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв:

(абзац перший пiдпункту 5 пункту 3 роздiлу V iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     Дебет

     3640;

     Кредит

     3800;

     Дебет

     3800;

     Кредит

     3540

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

3801 - на суму гривневого еквiвалента отриманої iноземної валюти та банкiвських металiв;

     Кредит

3801 - на суму гривневого еквiвалента переданої iноземної валюти та банкiвських металiв;
6204 - у разi наявностi позитивної рiзницi мiж гривневим еквiвалентом переданої та отриманої iноземної валюти та банкiвських металiв за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв

     або

     Дебет

6204 - у разi наявностi вiд'ємної рiзницi мiж гривневим еквiвалентом переданої та отриманої iноземної валюти та банкiвських металiв за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв;
3801 - на суму гривневого еквiвалента отриманої iноземної валюти та банкiвських металiв;

     Кредит

3801 - на суму гривневого еквiвалента переданої iноземної валюти та банкiвських металiв.

     4. Банк на дату розрахунку облiковує накопиченi мiж датою операцiї та датою розрахунку курсовi рiзницi за рахунком 6214 Плану рахункiв.

(роздiл V доповнено пунктом 4 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

VI. Вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй з купiвлi-продажу, обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв за дорученням клiєнтiв

(назва роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї з купiвлi iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за дорученням клiєнтiв такими бухгалтерськими проводками:

     1) перерахування клiєнтом нацiональної валюти на купiвлю iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     1200, 2600, 2620, 2650;

     Кредит

     2900;

(пiдпункт 1 пункту 1 роздiлу VI у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2) перерахування нацiональної валюти продавцю iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     1200, 1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

(пiдпункт 2 пункту 1 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3) зарахування iноземної валюти та банкiвських металiв, що отриманi для клiєнтiв:

     Дебет

     1500, 1600;

     Кредит

     2900;

     4) зарахування купленої iноземної валюти i банкiвських металiв на рахунок клiєнта:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     2520, 2523, 2541, 2542, 2544, 2545, 2600, 2620, 2650;

(пiдпункт 4 пункту 1 роздiлу VI у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     5) утримання комiсiї банку; повернення клiєнту коштiв у нацiональнiй валютi, якщо iноземна валюта i банкiвськi метали купленi за курсом, нижчим, нiж заявлено клiєнтом; повернення клiєнту коштiв у нацiональнiй валютi в разi вiдмови клiєнта вiд купiвлi iноземної валюти:

     Дебет

     2900;

     Кредит

6114 - на суму комiсiї банку;
1200, 2600, 2620, 2650 - на суму коштiв у нацiональнiй валютi, якi банк повертає клiєнту, якщо iноземна валюта куплена за курсом, нижчим, нiж заявлено клiєнтом, за вирахуванням комiсiї; на суму коштiв у нацiональнiй валютi, якi банк повертає клiєнту у разi вiдмови клiєнта вiд купiвлi iноземної валюти.
 
(пiдпункт 5 пункту 1 роздiлу VI у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї з продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за нацiональну валюту за дорученням клiєнтiв такими бухгалтерськими проводками:

     1) перерахування клiєнтом iноземної валюти i банкiвських металiв:

     Дебет

     2520, 2523, 2541, 2542, 2544, 2545, 2600, 2620, 2650;

     Кредит

     2900;

(пiдпункт 1 пункту 2 роздiлу VI у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2) перерахування iноземної валюти та банкiвських металiв покупцю:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

(пiдпункт 2 пункту 2 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3) зарахування нацiональної валюти, що отримана для клiєнтiв:

     Дебет

     1200, 1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     Кредит

     2900;

(пiдпункт 3 пункту 2 роздiлу VI у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     4) зарахування нацiональної валюти, що отримана для клiєнтiв за продану iноземну валюту i банкiвськi метали:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     1200, 2600, 2620, 2650;

(пiдпункт 4 пункту 2 роздiлу VI у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     5) утримання комiсiї банку:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     6514;

(пiдпункт 5 пункту 2 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     6) повернення клiєнту iноземної валюти в разi вiдмови клiєнта вiд продажу:

     Дебет 2900

     Кредит 1500, 1600, 2520, 2523, 2541, 2542, 2544, 2545, 2600, 2620, 2650.

(пункт 2 роздiлу VI доповнено пiдпунктом 6 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку операцiї з обмiну iноземної валюти та банкiвських металiв за дорученням клiєнтiв такими бухгалтерськими проводками:

(абзац перший пункту 3 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1) перерахування клiєнтом iноземної валюти та банкiвських металiв на купiвлю iншої iноземної валюти та банкiвських металiв:

     Дебет

     2600, 2620, 2650;

     Кредит

     2900;

(пiдпункт 1 пункту 3 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2) перерахування iноземної валюти та банкiвських металiв продавцю:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

(пiдпункт 2 пункту 3 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3) зарахування iноземної валюти та банкiвських металiв, що отриманi вiд продавця для клiєнтiв:

     Дебет

     1500, 1600, 2600, 2620, 2650;

     Кредит

     2900;

(пiдпункт 3 пункту 3 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     4) зарахування купленої iноземної валюти та банкiвських металiв на рахунок клiєнта:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     2600, 2620, 2650;

(пiдпункт 4 пункту 3 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     5) повернення клiєнту рiзницi коштiв в iноземнiй валютi, якщо iноземна валюта куплена за курсом, нижчим, нiж заявлено клiєнтом:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     2600, 2620, 2650;

(пiдпункт 5 пункту 3 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     6) визнання комiсiї банку:

     Дебет

     2900;

     Кредит

     6514.

(пiдпункт 6 пункту 3 роздiлу VI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

VII. Вiдображення в бухгалтерському облiку власних операцiй на умовах маржинальної торгiвлi

(назва роздiлу VII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку власнi операцiї на умовах маржинальної торгiвлi в сумi отриманого або перерахованого результату вiд здiйснення таких операцiй.

(пункт 1 роздiлу VII у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку власнi операцiї на умовах маржинальної торгiвлi такими бухгалтерськими проводками:

(абзац перший пункту 2 роздiлу VII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1) перерахування або збiльшення суми гарантiйного внеску для забезпечення розрахункiв з контрагентом:

     Дебет

     1832;

     Кредит

     1500;

(пiдпункт 1 пункту 2 роздiлу VII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2) зарахування коштiв, якi надiйшли вiд банку-контрагента у випадку повернення або зменшення суми гарантiйного внеску для забезпечення розрахункiв з контрагентом:

     Дебет

     1500;

     Кредит

     1832;

(пiдпункт 2 пункту 2 роздiлу VII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3) зарахування коштiв за результатами здiйснених власних операцiй на умовах маржинальної торгiвлi (вiдображення позитивного результату):

     Дебет

     1500, 1832;

     Кредит

     3640.

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

     3640;

     Кредит

     3800;

     Дебет

     3801;

     Кредит

     6214;

(пiдпункт 3 пункту 2 роздiлу VII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     4) перерахування коштiв за результатами здiйснених власних операцiй на умовах маржинальної торгiвлi (вiдображення негативного результату):

     Дебет

     3540;

     Кредит

     1500, 1832.

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

     3800;

     Кредит

     3540;

     Дебет

     6214;

     Кредит

     3801.

(пiдпункт 4 пункту 2 роздiлу VII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3. З метою контролю за обсягом здiйснених операцiй на умовах маржинальної торгiвлi банк може використовувати вiдповiдно до розроблених внутрiшнiх процедур рахунки управлiнського облiку класу 8 Плану рахункiв.

(пункт 3 роздiлу VII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

Роздiл VIII. Вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй на умовах маржинальної торгiвлi за дорученням клiєнтiв

(назва роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     1. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку арбiтражнi операцiї за дорученням клiєнтiв такими бухгалтерськими проводками:

     1) перерахування, поповнення клiєнтом суми гарантiйного внеску для здiйснення арбiтражних операцiй:

     Дебет

     2620;

     Кредит

     2942;

(пiдпункт 1 пункту 1 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2) перерахування банком або збiльшення суми гарантiйного внеску для забезпечення розрахункiв з контрагентом за операцiями клiєнтiв:

     Дебет

     1832;

     Кредит

     1500;

(пiдпункт 1 пункту 1 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     3) зарахування коштiв вiд контрагента у випадку повернення або зменшення суми гарантiйного внеску для забезпечення розрахункiв за операцiями клiєнтiв:

     Дебет

     1500;

     Кредит

     1832;

(пiдпункт 3 пункту 1 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     4) зарахування клiєнту отриманого прибутку вiд проведення операцiй на умовах маржинальної торгiвлi (вiдображення позитивного результату):

     Дебет

     1832;

     Кредит

     2900;

     Дебет

     2900;

     Кредит

     2942;

(пiдпункт 4 пункту 1 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     5) перерахування коштiв на поточнi рахунки клiєнтiв пiсля утримання податку на доходи фiзичних осiб згiдно з вимогами Податкового кодексу України:

     Дебет

     2942;

     Кредит

     2620;

(пiдпункт 5 пункту 1 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     6) вiдшкодування збитку вiд проведення операцiй на умовах маржинальної торгiвлi (вiдображення негативного результату):

     Дебет

     2942;

     Кредит

     2900;

     Дебет

     2900;

     Кредит

     1832;

(пiдпункт 6 пункту 1 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     7) повернення суми гарантiйного внеску на поточний рахунок клiєнта:

     Дебет

     2942;

     Кредит

     2620.

(пiдпункт 7 пункту 1 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     2. Банк здiйснює контроль за обсягом здiйснених операцiй на умовах маржинальної торгiвлi вiдповiдно до пункту 3 роздiлу VII цiєї Iнструкцiї.

(пункт 2 роздiлу VIII iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

IX. Вiдображення в бухгалтерському облiку переоцiнки активiв i зобов'язань в iноземнiй валютi та банкiвських металах

     1. Банк здiйснює переоцiнку (перерахунок залишкiв за рахунками в iноземнiй валютi та банкiвських металах в еквiвалентнi суми в гривнях за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв) усiх монетарних статей балансу в iноземнiй валютi та банкiвських металах пiд час кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв.

     Курсова рiзниця вiд переоцiнки монетарних статей балансу в iноземнiй валютi та банкiвських металах в бухгалтерському облiку вiдображається за рахунком 6204 Плану рахункiв.

     2. У разi зниження офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв банк у бухгалтерському облiку здiйснює такi бухгалтерськi проводки:

     1) переоцiнка активiв:

     Дебет

     Рахунки з облiку активiв;

     Кредит

     3800.

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

     3801;

     Кредит

     6204;

     2) переоцiнка зобов'язань:

     Дебет

     3800;

     Кредит

     Рахунки з облiку зобов'язань.

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

     6204;

     Кредит

     3801.

     3. У разi зростання офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв банк у бухгалтерському облiку здiйснює такi бухгалтерськi проводки:

     1) переоцiнка зобов'язань:

     Дебет

     Рахунки з облiку зобов'язань;

     Кредит

     3800.

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

     3801;

     Кредит

     6204;

     2) переоцiнка активiв:

     Дебет

     3800;

     Кредит

     Рахунки з облiку активiв.

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

     6204;

     Кредит

     3801.

     4. Переоцiнка позабалансових вимог i зобов'язань в iноземнiй валютi та банкiвських металах, крiм вимог i зобов'язань за похiдними фiнансовими iнструментами та вимог i зобов'язань за договорами з купiвлi-продажу iноземної валюти та банкiвських металiв на умовах том i спот, здiйснюється пiд час кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв.

     У разi зниження офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв банк у бухгалтерському облiку здiйснює такi бухгалтерськi проводки:

     1) переоцiнка позабалансових вимог:

     Дебет

     Позабалансовi активнi рахунки;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99;

     2) переоцiнка позабалансових зобов'язань:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     Позабалансовi пасивнi рахунки.

     У разi зростання офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют i банкiвських металiв банк у бухгалтерському облiку здiйснює такi бухгалтерськi проводки:

     1) переоцiнка позабалансових вимог:

     Дебет

     Рахунки роздiлу 99;

     Кредит

     Позабалансовi активнi рахунки;

     2) переоцiнка позабалансових зобов'язань:

     Дебет

     Позабалансовi пасивнi рахунки;

     Кредит

     Рахунки роздiлу 99.

X. Особливостi переоцiнки активiв i зобов'язань в iноземнiй валютi

     1. Дебiторська заборгованiсть iз придбання оборотних i необоротних активiв за iноземну валюту та кредиторська заборгованiсть з продажу оборотних i необоротних активiв за iноземну валюту вiдображаються в бухгалтерському облiку за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют на дату їх виникнення i не переоцiнюються пiд час кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют.

     2. Кредиторська заборгованiсть з придбання оборотних i необоротних активiв за iноземну валюту та дебiторська заборгованiсть з продажу оборотних i необоротних активiв за iноземну валюту переоцiнюються пiд час кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют.

     3. Переоцiнка залишкiв в iноземнiй валютi за балансовими рахунками з облiку нарахованих доходiв, витрат i резервiв пiд фiнансовi активи здiйснюється пiд час кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют.

     4. Переоцiнка доходiв i витрат майбутнiх перiодiв в iноземнiй валютi за монетарними активами та зобов'язаннями здiйснюється пiд час кожної змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют до часу їх визнання (вiдображення за рахунками доходiв i витрат у вiдповiдному звiтному перiодi).

     5. Доходи i витрати майбутнiх перiодiв в iноземнiй валютi за немонетарними статтями не переоцiнюються в разi змiни офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют.

     6. Залишки в iноземнiй валютi за рахунками з облiку iнструментiв капiталу, що облiковуються банком за справедливою вартiстю, переоцiнюються за офiцiйним курсом на дату визначення їх справедливої вартостi.

     Курсовi рiзницi вiд змiни офiцiйного курсу вiдображаються одночасно з визнанням результату переоцiнки таких iнструментiв капiталу до їх справедливої вартостi за такими балансовими рахунками:

     1) у разi переоцiнки iнструментiв капiталу, що облiковуються за справедливою вартiстю з визнанням переоцiнки через прибутки/збитки, - за рахунком 6223 Плану рахункiв;

     2) у разi переоцiнки iнструментiв капiталу, що облiковуються за справедливою вартiстю з визнанням переоцiнки через iнший сукупний дохiд, - за рахунком 5106 Плану рахункiв.

     Борговi цiннi папери в iноземнiй валютi вiдносяться до монетарних статей балансу i незалежно вiд того, за якою вартiстю облiковуються, переоцiнюються пiд час змiни офiцiйного курсу. Результати переоцiнки боргових цiнних паперiв вiдображаються за балансовим рахунком 6204 Плану рахункiв.

(пункт 6 роздiлу X у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

     7. Залишки за рахунками цiнних паперiв, що облiковуються за собiвартiстю, iнвестицiй в асоцiйованi та дочiрнi компанiї в iноземнiй валютi не переоцiнюються.

(пункт 7 роздiлу X у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

Роздiл XI. Вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй з iнкасо банкнот iноземних держав

     1. У разi прийняття на iнкасо банкнот iноземних держав на суму номiналу банкнот, отриманих вiд клiєнта, банк здiйснює такi бухгалтерськi проводки:

     Дебет

     9830;

     Кредит

     991.

     2. Банк вiдображає вiдсилання банкнот iноземних держав до банку-емiтента такими бухгалтерськими проводками:

     Дебет

     9831;

     Кредит

     9830.

     3. У разi отримання суми грошового покриття вiд банку-емiтента iноземних банкнот банк здiйснює такi бухгалтерськi проводки:

     Дебет

     1500;

     Кредит

     2909.

     Одночасно банк здiйснює таку бухгалтерську проводку:

     Дебет

     991;

     Кредит

     9831.

     4. Банк вiдображає виплату клiєнту iнкасованої суми iноземної валюти такими бухгалтерськими проводками:

     Дебет

     2909;

     Кредит

     1500, 2600, 2620, 2650.

     5. Банк вiдображає утримання комiсiї такими бухгалтерськими проводками:

     Дебет

     2909;

     Кредит

     6500, 6509, 6510, 6519.

(пункт 5 роздiлу XI iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2020р. N 93)

Роздiл XII. Особливостi вiдображення в бухгалтерському облiку окремих операцiй з банкiвськими металами

     1. Бухгалтерський облiк операцiй з банкiвськими металами ведеться аналогiчно до облiку операцiй з iноземною валютою з вiдображенням за вiдповiдними балансовими та позабалансовими рахунками.

     2. Банк вiдображає в бухгалтерському облiку банкiвськi метали, отриманi банком на вiдповiдальне зберiгання або в заставу з фiзичною поставкою, за вiдповiдними позабалансовими рахунками з обов'язковою фiксацiєю таких характерних ознак цих металiв: вид, вигляд (зливки, порошки, монети), кiлькiсть, проба, виробник, серiйний номер зливка, ампули, банки (за наявностi), маса в тройських унцiях (за наявностi) та iншi ознаки.

     3. Операцiї з банкiвськими металами, пiд час проведення яких не вимагається фiксацiя характерних ознак цих металiв, а фiксується лише їх маса в тройських унцiях та вартiсть у гривнях, вiдображаються залежно вiд виду операцiї за вiдповiдними балансовими рахунками.

     4. Банки самостiйно визначають порядок облiку маси банкiвського металу та ведуть регiстри облiку для накопичення iнформацiї щодо маси банкiвських металiв в грамах та в тройських унцiях з точнiстю до 0,001 тройської унцiї з урахуванням вимог статистичної звiтностi.

Головний бухгалтер - директор Департаменту бухгалтерського облiку Б. В. Лукасевич

 

Додаток
до Iнструкцiї з бухгалтерського облiку операцiй в iноземнiй валютi та банкiвських металах у банках України
(пункт 1 роздiлу II)

Перелiк рахункiв, якi використовуються для вiдображення в бухгалтерському облiку операцiй банкiв в iноземнiй валютi та банкiвських металах

     1200 А "Кореспондентський рахунок банку в Нацiональному банку України";

     1500 АП "Кореспондентськi рахунки, що вiдкритi в iнших банках";

     1502 А "Кошти банкiв у розрахунках";

     1600 АП "Кореспондентськi рахунки iнших банкiв";

     2600 АП "Кошти на вимогу суб'єктiв господарювання";

     2605 АП "Кошти на вимогу суб'єктiв господарювання для здiйснення операцiй з використанням платiжних карток";

     2620 АП "Кошти на вимогу фiзичних осiб";

     2622 П "Кошти в розрахунках фiзичних осiб";

     2625 АП "Кошти на вимогу фiзичних осiб для здiйснення операцiй з використанням платiжних карток";

     2650 АП "Кошти на вимогу небанкiвських фiнансових установ";

     2655 АП "Кошти на вимогу небанкiвських фiнансових установ для здiйснення операцiй з використанням платiжних карток";

     2900 П "Кредиторська заборгованiсть за операцiями з купiвлi-продажу iноземної валюти, банкiвських та дорогоцiнних металiв для клiєнтiв банку";

     2909 П "Iнша кредиторська заборгованiсть за операцiями з клiєнтами банку";

     3540 А "Дебiторська заборгованiсть з придбання та продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за рахунок банку";

     3640 П "Кредиторська заборгованiсть з придбання та продажу iноземної валюти та банкiвських металiв за рахунок банку";

     3800 АП "Позицiя банку щодо iноземної валюти та банкiвських металiв";

     3801 АП "Еквiвалент позицiї банку щодо iноземної валюти та банкiвських металiв";

     6100 П "Комiсiйнi доходи вiд розрахунково-касового обслуговування банкiв";

     6109 П "Iншi комiсiйнi доходи за операцiями з банками";

     6110 П "Комiсiйнi доходи вiд розрахунково-касового обслуговування клiєнтiв";

     6114 П "Комiсiйнi доходи за операцiями на валютному ринку та ринку банкiвських металiв для клiєнтiв";

     6119 П "Iншi комiсiйнi доходи за операцiями з клiєнтами";

     6204 АП "Результат вiд торгiвлi iноземною валютою та банкiвськими металами";

     9200 А "Валюта та банкiвськi метали до отримання за умовами спот";

     9210 П "Валюта та банкiвськi метали до вiдправлення за умовами спот";

     9703 А "Iншi активи на зберiганнi";

     9830 А "Документи i цiнностi, прийнятi на iнкасо";

     9831 А "Документи i цiнностi, вiдправленi на iнкасо";

     99 "Контррахунки та позабалансова позицiя банку".

(Iнструкцiя iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.08.2007р. N 309, вiд 21.05.2008р. N 135, вiд 21.07.2009р. N 416, у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.11.2013р. N 437)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.