Документ скасований: Наказ ДПАУ № 14 від 11.01.2011

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

14.05.2005 N 178


Про посилення державного контролю за цiльовим використанням спирту пiдприємствами, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби, повнотою та своєчаснiстю надходження до бюджету акцизного збору

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 травня 2005 р. за N 583/10863


     Вiдповiдно до Закону України вiд 25 березня 2005 року N 2505-IV "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв України", з метою пiдвищення ефективностi роботи iз запобiгання та боротьби з незаконним виробництвом продукцiї з вмiстом спирту, посилення контролю за повнотою та своєчаснiстю надходжень до бюджету акцизного збору наказую:

     1. Затвердити Порядок роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби (далi - Порядок), що додається.

     2. Головам державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi вжити заходiв щодо:

     перерозподiлу штатної чисельностi державних податкових iнспекцiй з урахуванням кiлькостi акцизних складiв у певному регiонi;

     органiзацiї роботи представникiв органу державної податкової служби за мiсцем розташування акцизних складiв пiдприємств, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби;

     формування складу представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах посадовими особами органiв державної податкової служби, забезпечення їм належних умов працi та передбачивши резерв на випадок тимчасової вiдсутностi працiвникiв;

     проведення нарад з керiвниками та вiдповiдальними особами пiдприємств-виробникiв горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв щодо узгодження органiзацiйних заходiв iз забезпечення ефективної роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах;

     забезпечення виготовлення бланкiв форм та iнших документiв, передбачених Порядком;

     проведення спiльної наради з представниками правоохоронних органiв щодо координацiї дiй та взаємообмiну iнформацiєю вiдповiдно до Порядку;

     доповiсти ДААК ДПА України про виконання заходiв, передбачених цим наказом.

     3. Управлiнню справами (Рахуба А.М.) вжити заходiв щодо виготовлення номерних штампiв "Виїзд дозволено" та "В'їзд дозволено" згiдно з ескiзами та у дводенний строк вiд дня набрання чинностi цим наказом забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови ДПА України Лекаря С.I.

Голова О.I.Кiрєєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
14.05.2005 N 178
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 травня 2005 р. за N 583/10863

ПОРЯДОК
роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про державну податкову службу в Українi", "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв", Закону України вiд 25.03.2005 N 2505-IV "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв України", Указiв Президента України вiд 03.03.2004 N 266 "Про посилення державного контролю за виробництвом i обiгом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, забезпечення захисту життя i здоров'я громадян", вiд 09.02.2004 N 175 "Про систему заходiв щодо усунення причин та умов, якi сприяють злочинним проявам i корупцiї", вiд 27.12.2002 N 1234 "Про невiдкладнi заходи щодо забезпечення контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв" та iнших нормативно-правових актiв i є обов'язковим для виконання суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, якi здiйснюють виробництво горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв.

1. Загальнi положення

     1.1. Орган державної податкової служби за мiсцем розташування акцизного складу призначає свого представника (представникiв) на такому складi, який здiйснює (здiйснюють) постiйний безпосереднiй контроль за дотриманням встановленого порядку вiдпуску горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв та сплати акцизного збору.

     Акцизним складом уважаються виробничi примiщення на територiї пiдприємства, де суб'єктом пiдприємницької дiяльностi виробляється, обробляється (переробляється) горiлка та лiкеро-горiлчанi вироби, та його складськi примiщення, в яких зберiгається, одержується чи вiдправляється горiлка та лiкеро-горiлчанi вироби (далi - акцизний склад).

     1.2. Представники органу державної податкової служби ( далi - представники ДПС) на акцизному складi пiдприємства призначаються з числа посадових осiб державних податкових iнспекцiй за мiсцезнаходженням акцизних складiв вiдповiдно до наказiв керiвникiв цих державних податкових iнспекцiй. У наказi також визначаються розпорядок роботи представникiв ДПС на акцизному складi, який повинен вiдповiдати режиму роботи акцизного складу, порядок контролю за їх роботою, заходи матерiально-технiчного забезпечення, транспортного обслуговування, iншi умови, необхiднi для забезпечення ефективностi контролю.

     Копiя наказу про призначення представникiв ДПС на акцизний склад у день прийняття такого наказу надсилається керiвництву пiдприємства, яке у триденний строк зобов'язане видати вiдповiдний наказ, передбачивши створення належних умов для ефективної роботи представникiв ДПС.

     Представники ДПС не призначаються на акцизнi склади в мiсцях роздрiбної торгiвлi структурних пiдроздiлiв суб'єктiв господарювання, що виробляють, обробляють (переробляють) горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби.

     1.3. Представники ДПС у своїй дiяльностi керуються положеннями Законiв України "Про державну податкову службу в Українi", "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв", цим Положенням та iншими нормативно-правовими актами.

     1.4. Представники ДПС на акцизних складах несуть вiдповiдальнiсть за розголошення комерцiйної таємницi у порядку, встановленому законодавством.

2. Завдання та функцiї представникiв ДПС на акцизних складах

     2.1. Основним завданням представникiв ДПС на акцизних складах є здiйснення постiйного безпосереднього контролю за дотриманням встановленого порядку вiдпуску горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв та сплати акцизного збору, вжиття заходiв щодо недопущення незаконного виробництва та реалiзацiї горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв.

     2.2. Вiдповiдно до покладених завдань представники ДПС на акцизному складi:

     а) здiйснюють контроль за:

     своєчаснiстю та повнотою складського i бухгалтерського облiку горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв;

     облiком, зберiганням, використанням марок акцизного збору та додержанням встановленого порядку позначення продукцiї марками акцизного збору;

     зберiганням, вiдпуском та обiгом горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв;

     облiком надходження, витрачання спирту та сировини, яка використовується для виробництва горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв;

     додержанням установленого порядку обчислення та сплати акцизного збору;

     б) беруть участь у проведеннi iнвентаризацiї горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв;

     в) у разi виявлення порушень установленого законодавством порядку ведення облiку, зберiгання та вiдпуску горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв надають керiвнику пiдприємства пропозицiї щодо усунення виявлених порушень;

     г) вносять пропозицiї щодо вдосконалення системи контролю за облiком, зберiганням, вiдпуском та транспортуванням горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв.

     2.3. При ввезеннi спирту представник ДПС на акцизному складi пiдприємства, що виробляє горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби, робить вiдмiтку на товарно-транспортнiй накладнiй про погодження його ввезення шляхом проставляння штампа "В'їзд дозволено" i особистого пiдпису та запис в журналi реєстрацiї отримання спирту етилового (додаток 1). Представник ДПС протягом 3 дiб надсилає довiдку про отримання спирту етилового (додаток 2) контрольному посту пiдприємства, що вiдпустило спирт, про що робиться вiдмiтка в зазначеному журналi.

     2.4. У разi виявлення випадкiв непроведення оприбуткування або неповного оприбуткування спирту органи державної податкової служби вживають вiдповiдних заходiв згiдно з чинним законодавством.

     2.5. При вiдвантаженнi горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв заповнюється товарно-транспортна накладна, в якiй представник ДПС на акцизному складi робить вiдмiтку про погодження вiдпуску шляхом проставляння штампа "Виїзд дозволено" i особистого пiдпису та запис в журналi реєстрацiї вiдвантаження горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв (додаток 3).

     Усi документи, що є пiдставою для вiдпуску горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв, обов'язково перевiряються представником ДПС на акцизному складi.

     2.6. При ввезеннi горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв на акцизний склад представник ДПС робить вiдмiтку на товарно-транспортнiй накладнiй про погодження щодо їх ввезення шляхом проставляння штампа "В'їзд дозволено" i особистого пiдпису та запис в журналi реєстрацiї отримання горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв (додаток 4).

     Транспортування горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв, вiдвантажених з акцизного складу пiдприємства-виробника горiлки та лiкеро-горiлчаних виробiв, без товарно-транспортних накладних з вiдмiткою представника ДПС на акцизному складi забороняється.

Директор Департаменту з питань адмiнiстрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обiгом пiдакцизних товарiв ДПА України I.М.Гончар

 

Додаток 1
до Порядку роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби

ЖУРНАЛ
реєстрацiї отримання спирту етилового

 


_________________________________________________
(найменування пiдприємства - отримувача спирту етилового)

Дата
отримання
Товарно-
транспортна
накладна
Повнi реквiзити
вiдвантажувача
спирту
етилового
Отримання повiдомлення Довiдка про
отримання
спирту
етилового,
номер,
дата
дата номер кiль-
кiсть
дата, номер
повiдом-
лення
дата отри-
мання по-
вiдомлення
               
               
               
               

 

Додаток 2
до Порядку роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби

ДОВIДКА
про отримання спирту етилового

 
(найменування пiдприємства, яке одержало спирт)
________________ 200__ року N _________
1. Ким отримано  
(найменування, мiсцезнаходження,
 
код за ЄДРПОУ пiдприємства, яке одержало спирт)
2. Ким вiдвантажено  
(найменування, мiсцезнаходження,
 
код за ЄДРПОУ пiдприємства, яке вiдвантажило спирт)
3. Пiдстави для вiдвантаження
наряд виданий  
вiд _______________ 200__ року N _______
на отримання   дал спирту
(кiлькiсть)
4. Фактично отримано спирту в перерахунку на безводний (стовiдсотковий) спирт - тис. дал
 
(кiлькiсть лiтерами)
5. Мета одержання спирту етилового  
 
6. Мiсця зберiгання спирту, що використовуються покупцем,
 
(мiсцезнаходження мiсця зберiгання,
 
номер за Єдиним державним реєстром мiсць зберiгання, дата внесення)
7. Дата отримання спирту  
8. Серiя та номер спецiальної товарно-транспортної накладної на перевезення спирту етилового
 
Представник контрольного поста
    П.I.Б.
(пiдпис)

 

Додаток 3
до Порядку роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби

ЖУРНАЛ
вiдвантаження лiкеро-горiлчаних виробiв

з  
(найменування пiдприємства - виробника лiкеро-горiлчаних виробiв)
Дата
вiдвантаження
Товарно-транспортна
накладна
Повнi реквiзити покупця
лiкеро-горiлчаних виробiв
дата номер сума
1 2 3 4 5
         
         

 

Додаток 4
до Порядку роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств, що виробляють горiлку та лiкеро-горiлчанi вироби

ЖУРНАЛ
отримання лiкеро-горiлчаних виробiв

 

_________________________________________________
(найменування пiдприємства - отримувача лiкеро-горiлчаних виробiв)

Дата
отримання
Товарно-транспортна
накладна
Повнi реквiзити
вiдвантажувача
лiкеро-горiлчаних виробiв
дата номер сума
1 2 3 4 5
         
         
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.