ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

20.09.05 N 15/1780

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Податкове роз'яснення про застосування податкових векселiв при митному оформленнi вантажiв, що ввозяться на митну територiю України за договорами комiсiї

     У зв'язку з запитами митних органiв та суб'єктiв господарювання з питання можливостi сплати ПДВ шляхом надання податкових векселiв при ввезеннi на митну територiю України товарiв за договорами комiсiї, укладеними мiж українськими суб'єктами господарювання, вiдповiдно до пiдпункту 4.4.2 пункту 4.4 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.2000 N 2181-III та Порядку надання митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 26.07.05 N 703, роз'яснюємо.

     Вiдповiдно до статтi 1011 Цивiльного кодексу України за договором комiсiї одна сторона (комiсiонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комiтента) за плату вчинити один або кiлька правочинiв вiд свого iменi, але за рахунок комiтента.

     У вiдповiдностi до пункту 2.4 статтi 2 Закону України "Про податок на додану вартiсть" вiд 03.04.97 N 168/97-ВР платником ПДВ є будь-яка особа, що iмпортує товари на митну територiю України для їх використання або споживання на митнiй територiї України.

     Право власностi на товари, якi ввозяться на митну територiю України за договорами комiсiї, зберiгається за комiтентом, що визначено статтею 1018 Цивiльного кодексу України, вiдповiдно до якої майно, придбане комiсiонером за рахунок комiтента, є власнiстю комiтента.

     Змiст права власностi визначено у статтi 317 цього ж Кодексу, згiдно якої власниковi належать права володiння, користування та розпоряджання своїм майном.

     Таким чином, при оподаткуваннi операцiй з iмпортування товарiв платником ПДВ є комiтент, оскiльки комiсiонер не має права користуватися i розпоряджатися такими товарами.

     Аналогiчно операцiям з iмпортування товарiв, згiдно пiдпункту 7.7.9 пункту 7.7 статтi 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть" у разi коли платник податку експортує товари за межi митної територiї України, отриманi вiд iншого платника податку на умовах комiсiї, консигнацiї, доручення або iнших видiв договорiв, якi не передбачають переходу права власностi на такi товари вiд такого iншого платника податку до експортера, право на отримання бюджетного вiдшкодування має такий iнший платник податку (у разi договорiв комiсiї - комiтент).

     Незважаючи на те, що комiсiонер здiйснює митне оформлення товару, вiн не є його власником й це, в свою чергу, спричинює особливий порядок вiдображення такого iмпорту у вантажнiй митнiй декларацiї (ВМД).

     Порядком заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 30.06.98 N 380, визначено, що в графi 8 "Одержувач/Iмпортер" зазначаються вiдомостi про одержувача товарiв вiдповiдно до умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту). При митному оформленнi за посередницьким договором (контрактом) у графi зазначаються вiдомостi про особу, що набуває права власностi на товари за цим договором (контрактом).

     У графi 9 ВМД "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання" згiдно Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 09.07.97 N 307, зазначаються вiдомостi про резидента України, що уклав зовнiшньоекономiчний договiр (контракт), у тому числi комiсiонера - при митному оформленнi товарiв за договором комiсiї.

     Тому, незважаючи на те, що ПДВ сплачується комiсiонером, права на податковий кредит вiн не має. Зазначена сума формуватиме податковий кредит комiтента, оскiльки саме вiн є власником товару, що придбавається. Пiдтвердженням цього права буде оформлена ВМД, в якiй комiтента вказано як одержувача товару.

     Комiтент визначається як експортер чи iмпортер, тодi як комiсiонер визначається лише як особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання, що пiдтверджується первинними документами, зокрема вантажними митними декларацiями, якi засвiдчують факт здiйснення зазначених операцiй.

     Враховуючи вищевикладене вiдповiдно до положень Закону України "Про податок на додану вартiсть" при iмпортуваннi товарiв за договорами комiсiї, укладеними мiж українськими суб'єктами господарювання, у сплату ПДВ може бути наданий податковий вексель, виданий виключно комiтентом.

Директор Департаменту митних платежiв С.Джигалов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.