Документ скасований: Наказ ДПАУ № 352 від 12.06.2007

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 3 серпня 2006 року N 450


Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо застосування норм статтi 4 Закону України вiд 23.09.94 N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" у разi припинення зобов'язань за зовнiшньоекономiчними договорами шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог

(Витяг)

     З метою дотримання вимог статей 601, 602 Цивiльного кодексу України при застосуваннi до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiдповiдальностi, встановленої статтею 4 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" та статтi 8 Закону України "Про державну податкову службу в Українi" (iз змiнами та доповненнями), наказую:

     1. Затвердити Узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування норм статтi 4 Закону України вiд 23.09.94 N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" у разi припинення зобов'язань за зовнiшньоекономiчними договорами шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог

     2. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 30.12.2003 N 641 "Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо застосування норм статтi 4 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" за порушення встановленого порядку розрахункiв за договорами купiвлi-продажу в зовнiшньоекономiчнiй сферi, що передбачають розрахунки коштами, у зв'язку з припиненням зобов'язань шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог".

<...>

Голова О. I. Кiрєєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 3 серпня 2006 р. N 450

Узагальнююче податкове роз'яснення
щодо застосування норм статтi 4 Закону України вiд 23 вересня 1994 року N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" у разi припинення зобов'язань за зовнiшньоекономiчними договорами шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог

     Вiдповiдно до статтi 601 Цивiльного кодексу України (далi - ЦК) зобов'язання припиняється зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги. Зарахування зустрiчних вимог може здiйснюватися за заявою однiєї iз сторiн.

     Пунктом 5 статтi 602 ЦК визначено, що зарахування зустрiчних вимог не допускається в iнших випадках, встановлених договором або законом.

     Пунктом 4 Прикiнцевих та перехiдних положень ЦК, який набрав чинностi з 01.01.2004, зазначено, що ЦК застосовується до цивiльних вiдносин, що виникли пiсля набрання ним чинностi i до цивiльних вiдносин, якi виникли до набрання чинностi ЦК, положення його застосовуються до тих прав i обов'язкiв, що виникли або продовжують iснувати пiсля набрання ним чинностi.

     Тому, при перевiрках за перiод до 2004 року мають застосовуватися положення Цивiльного кодексу УРСР (який був чинним до 01.01.2004).

     Закон України вiд 23 вересня 1994 N 185/94-ВР "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" iз змiнами та доповненнями (далi - Закон) регулює порядок та механiзм розрахункiв при здiйсненнi суб'єктами господарської дiяльностi експортно-iмпортних операцiй у зовнiшньоекономiчнiй сферi.

     За порушення вимог статей 1, 2 Закону на пiдставi статтi 4 Закону стягується пеня за кожний день прострочення у розмiрi 0,3 вiдсотка вiд суми неодержаної виручки (митної вартостi недопоставленої продукцiї) в iноземнiй валютi, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацiонального банку України на день виникнення заборгованостi.

     Законом передбачено надходження виручки за експортними договорами (контрактами) в iноземнiй валютi (грошова форма розрахункiв) на рахунки пiдприємств в уповноважених банках за поставлену продукцiю, за iмпортними договорами (контрактами) надходження товару (продукцiї) в законодавчо встановлений термiн, а у разi несвоєчасного надходження виручки або товару (продукцiї) цим Законом встановлена вiдповiдальнiсть, яка застосовується до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     При здiйсненнi зовнiшньоекономiчних операцiй у вiдносинах мiж резидентами i нерезидентами можуть виникати зустрiчнi вимоги щодо оплати заборгованостi, яка виникла при виконаннi зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв).

     Закони України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", Декрет Кабiнету Мiнiстрiв України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та Цивiльний кодекс України не виключають можливостi припинення зобов'язання зарахуванням зустрiчної однорiдної вимоги за зовнiшньоекономiчними договорами.

     Таким чином, припинення дебiторської та кредиторської заборгованостi мiж суб'єктами при проведеннi розрахункiв за зовнiшньоекономiчними договорами шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог можливе за обов'язкової наявностi певних умов, а саме:

     - наявнiсть заборгованостей на момент зарахування зустрiчних однорiдних вимог;

     - вимоги повиннi бути зустрiчнi, що витiкають iз рiзних взаємних зобов'язань мiж двома сторонами i строк виконання по яких настав;

     - вимоги повиннi бути однорiдними (грошовi кошти);

     - припинення зобов'язань за зовнiшньоекономiчними договорами шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог повинно здiйснюватися у визначенi Законом термiни.

     У разi встановлення органами державної податкової служби пiд час документальної перевiрки випадкiв припинення зобов'язань за зовнiшньоекономiчними договорами шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог без дотримання наведених вище умов та з порушенням встановленого Законом термiну розрахункiв в iноземнiй валютi, до таких суб'єктiв господарської дiяльностi застосовується вiдповiдальнiсть, передбачена статтею 4 Закону.

     Вiдповiдно до статтi 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2006 рiк" у разi вивезення (експорту) товарiв (робiт, послуг) за межi митної територiї України шляхом бартерних (товарообмiнних) операцiй сума податку на додану вартiсть, сплачена (нарахована) у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), не вiдноситься на збiльшення податкового кредиту, а включається до складу валових витрат виробництва (обiгу) платника податку.

     У разi припинення зобов'язань шляхом зарахування зустрiчних однорiдних вимог, або надходження товару (продукцiї), або отримання компенсацiї в iншiй, нiж надходження коштiв формi (робiт, послуг), така операцiя набуває ознак бартерної, i в зв'язку з цим платник податку на додану вартiсть, який здiйснив експорт виготовленого (придбаного) на митнiй територiї України товару та включив до податкового кредиту суму податку на додану вартiсть, сплачену (нараховану) у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), на момент такого припинення зобов'язань повинен зменшити податковий кредит та провести вiдповiднi розрахунки з бюджетом.

Директор Департаменту контролю за фiнансовими установами та операцiями у сферi ЗЕД Т. П. Сисоєва
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.