Документ скасований: Постанова КМУ № 104 від 13.02.2019

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 29 грудня 2007 р. N 1409


Про затвердження Порядку продовження строкiв розрахункiв за зовнiшньоекономiчними операцiями

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 28 липня 2010 року N 684,
вiд 10 серпня 2011 року N 849,
вiд 12 жовтня 2011 року N 1041,
вiд 8 квiтня 2013 року N 233,
вiд 25 березня 2015 року N 131,
вiд 30 вересня 2015 року N 777

     Вiдповiдно до статтi 6 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок продовження строкiв розрахункiв за зовнiшньоекономiчними операцiями, що додається.

     У зв'язку з цим визнати такими, що втратили чиннiсть:

     постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 березня 2002 р. N 445 "Про затвердження Порядку вiднесення операцiй резидентiв у разi провадження ними зовнiшньоекономiчної дiяльностi до договорiв виробничої кооперацiї, консигнацiї, комплексного будiвництва, оперативного та фiнансового лiзингу, поставки складних технiчних виробiв i товарiв спецiального призначення та визнання такими, що втратили чиннiсть, деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 14, ст. 749);

     пункт 2 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 квiтня 2004 р. N 571 (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 18, ст. 1285).

     2. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2008 року.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 29 грудня 2007 р. N 1409

ПОРЯДОК
продовження строкiв розрахункiв за зовнiшньоекономiчними операцiями

(У текстi Порядку слово "Мiнекономiки" замiнено словом "Мiнекономрозвитку" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 жовтня 2011 року N 1041)

     1. Цей Порядок визначає механiзм вiднесення операцiй резидентiв до таких, що здiйснюються за договорами виробничої кооперацiї, консигнацiї, комплексного будiвництва, тендерної поставки, гарантiйного обслуговування, поставки складних технiчних виробiв i товарiв спецiального призначення, а також умови видачi висновкiв щодо перевищення встановлених у статтях 1 i 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" строкiв проведення розрахункiв за такими операцiями (далi - встановленi строки).

     Дiя цього Порядку поширюється на всiх резидентiв - суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi незалежно вiд форми власностi.

     2. До операцiй, що здiйснюються резидентами, належать:

     1) пiд час виконання договорiв виробничої кооперацiї - операцiї з поставки сировини, матерiалiв, вузлiв, деталей, запасних частин, заготовок напiвфабрикатiв, комплектувальних та iнших виробiв галузевого i мiжгалузевого призначення, що технологiчно взаємозв'язанi i необхiднi для виготовлення кiнцевої продукцiї, а також операцiї з надання послуг з виконання проектних, ремонтних робiт та технiчного обслуговування, пов'язаних з виготовленням та реалiзацiєю кiнцевої продукцiї;

     2) пiд час виконання договорiв консигнацiї - операцiї з реалiзацiї товарiв, вiдповiдно до яких одна сторона (консигнатор) зобов'язується за дорученням другої сторони (консигнанта) продати протягом визначеного часу (строку дiї угоди консигнацiї) за обумовлену винагороду з консигнацiйного складу вiд свого iменi товари, якi належать консигнанту;

     3) пiд час виконання договорiв комплексного будiвництва - операцiї з виконання проектних i проектно-пошукових робiт, передачi "ноу-хау" в галузi будiвництва та виробництва будiвельних матерiалiв, конструкцiй, виконання будiвельних, спецiальних та будiвельно-монтажних робiт, у тому числi пiд час виконання договорiв про реалiзацiю проектiв за схемою "будувати - експлуатувати - передавати" (Build-Operate-Transfer), здiйснення шефмонтажу та авторського нагляду в будiвництвi, виконання пусконалагоджувальних та гарантiйних робiт (надання послуг), а також з поставки машин i механiзмiв, матерiалiв, обладнання, будiвельних конструкцiй та матерiалiв для виконання зазначених робiт (надання послуг);

     4) пiд час виконання договорiв тендерної поставки - операцiї з поставки товарiв (виконання робiт, надання послуг), замовлених за результатами мiжнародних торгiв (тендерiв);

     5) пiд час виконання договорiв гарантiйного обслуговування - експортнi операцiї з поставки товарiв (виконання робiт, надання послуг), умовами яких передбачено проведення розрахункiв частинами пiсля пiдписання вiдповiдних актiв технiчного приймання (випробовування, установки, монтажу, налагодження) товарiв (робiт, послуг), а також проведення остаточних розрахункiв пiсля завершення вiдповiдного гарантiйного перiоду;

     6) пiд час виконання договорiв поставки складних технiчних виробiв - iмпортнi операцiї з поставки устаткування частинами або складних технiчних виробiв, що потребують установки, монтажу, налагодження, гарантiйного обслуговування i введення їх у дiю на мiсцi експлуатацiї, а також з поставки складних технiчних виробiв, строк виготовлення та транспортування яких перевищує 180 днiв;

     7) пiд час виконання договорiв поставки товарiв спецiального призначення - операцiї з мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання згiдно з перелiком, що визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України; операцiї з поставки природного газу за контрактами з постачальниками природного газу, якi здiйснює Нацiональна акцiонерна компанiя "Нафтогаз України", та з транспортування (транзиту) природного газу iноземного власника для його подачi у визначенi договором мiсця (точки), умовами якого передбачається проведення остаточних розрахункiв пiсля пiдписання вiдповiдних актiв.

(пiдпункт 7 пункту 2 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.03.2015р. N 131, вiд 30.09.2015р. N 777)

     3. Висновок стосовно вiднесення операцiй резидента до таких, що здiйснюються за договорами виробничої кооперацiї, консигнацiї, комплексного будiвництва, тендерної поставки, гарантiйного обслуговування, поставки складних технiчних виробiв i товарiв спецiального призначення, та продовження встановлених строкiв (далi - висновок) видається Мiнекономрозвитку.

     Мiнекономрозвитку видає Нацiональнiй акцiонернiй компанiї "Нафтогаз України" висновок за зовнiшньоекономiчними операцiями з ПАТ "Газпром" з поставки та/або транзиту природного газу на строк до 31 грудня 2016р., який враховує строки розгляду спорiв мiж Нацiональною акцiонерною компанiєю "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром" згiдно з Арбiтражним Регламентом Арбiтражного iнституту Торгової палати м. Стокгольм (Швецiя).

(пункт 3 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.09.2015р. N 777)

     Визначений у висновку строк розрахункiв може бути продовжений у встановленому порядку за умови подання обґрунтування необхiдностi такого продовження та пiдтвердних документiв.

(пункт 3 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.09.2015р. N 777)

     4. Для одержання висновку резидент подає Мiнекономрозвитку такi документи:

     1) складений у довiльнiй формi лист-звернення, що мiстить данi про стан виконання зовнiшньоекономiчного договору (контракту) на момент звернення, iз зазначенням суми заборгованостi та обґрунтуванням необхiдностi продовження встановленого строку на певний перiод;

     2) засвiдченi в установленому порядку:

     копiя зовнiшньоекономiчного договору (контракту), в якому зазначаються адреса та банкiвськi реквiзити iноземних контрагентiв. Якщо договiр укладено iноземною мовою, заявник додає його переклад на українську мову;

     абзац третiй пiдпункту 2 пункту 4 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.04.2013р. N 233)

     копiї документiв, що пiдтверджують здiйснення зовнiшньоекономiчної операцiї, зокрема платiжних банкiвських документiв, довiдок банкiв, вантажних митних декларацiй, коносамента, актiв приймання-передачi товару (виконання робiт, надання послуг).

(пiдпункт 2 пункту 4 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 849)

     5. Датою подання документiв, на пiдставi яких видається висновок, вважається дата їх реєстрацiї в Мiнекономрозвитку.

     Строк продовження розрахункiв не може починатися ранiше дати реєстрацiї в Мiнекономрозвитку зазначених документiв.

(пункт 5 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2010р. N 684)

     6. Резидент письмово повiдомляє органовi державної податкової служби за мiсцем його державної реєстрацiї про звернення до Мiнекономрозвитку з метою одержання висновку.

     7. Мiнекономрозвитку розглядає поданi резидентом документи протягом 10 робочих днiв пiсля їх реєстрацiї i видає висновок або письмово вiдмовляє у його видачi iз зазначенням пiдстави.

     8. Резидент несе згiдно iз законодавством вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть вiдомостей, що мiстяться у поданих ним документах.

     9. Пiдставами для вiдмови у видачi висновку є:

(абзац перший пункту 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2010р. N 684)

     1) подання резидентом документiв:

     з порушенням вимог, зазначених у пунктi 4 цього Порядку;

     що мiстять недостовiрну iнформацiю;

     абзац четвертий пiдпункту 1 пункту 9 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2010р. N 684)

     2) невiдповiднiсть поданих резидентом документiв законодавству.

(пiдпункт 2 пункту 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.07.2010р. N 684)

     10. У разi усунення недолiкiв, що стали пiдставою для вiдмови у видачi висновку, резидент може повторно подати документи для його отримання. При цьому строк розрахункiв може бути продовжено починаючи з дати реєстрацiї в Мiнекономрозвитку повторно поданих документiв.

     11. Про видачу висновку Мiнекономрозвитку iнформує протягом п'яти робочих днiв з дати його видачi Нацiональний банк та ДПС.

(пункт 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.10.2011р. N 1041)

     12. У разi виявлення недостовiрної iнформацiї в документах, на пiдставi яких видано висновок, Мiнекономрозвитку приймає рiшення про його скасування з дати видачi, про що письмово повiдомляє резидентовi, Нацiональному банку та ДПС iз зазначенням пiдстави.

(пункт 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.10.2011р. N 1041)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.