Документ скасований: Наказ № 576 від 24.10.2008

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧЕРНIГIВСЬКА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 7 грудня 2005 року N 546


Про затвердження Технологiї порядку нарахування, справляння та контролю повноти сплати єдиного збору в пунктах пропуску через державний кордон України

Зареєстровано
в Чернiгiвському обласному управлiннi юстицiї
29 грудня 2005 р. за N 54/584


     Вiдповiдно до ст. 27 Митного кодексу України, Указу Президента України вiд 20.07.98 року N 799/98 "Про впорядкування справляння зборiв у пунктах пропуску через державний кордон України", Закону України вiд 12.07.2001 року N 2659-III "Про внесення змiн до Закону України "Про затвердження єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України", постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 року N 1569 "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон", наказу Державної митної служби України вiд 04.01.2005 року N 1 "Про затвердження Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.2005 року за N 66/10346, з метою спрощення процедури справляння зборiв у пунктах пропуску через державний кордон України, налагодження дiйового контролю за повнотою сплати єдиного збору в пунктах пропуску Чернiгiвської митницi, наказую:

     1. Затвердити Технологiю порядку нарахування, справляння та контролю за повнотою сплати єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон України (далi - Технологiя) (додається).

     2. Начальнику юридичного вiддiлу забезпечити державну реєстрацiю цього наказу в Чернiгiвському обласному управлiннi юстицiї.

     3. Ввести в дiю вказану Технологiю пiсля 10 днiв з моменту реєстрацiї в Чернiгiвському обласному управлiннi юстицiї.

     4. Начальнику загального вiддiлу довести наказ до начальникiв вiддiлу органiзацiї митного контролю, митних постiв: "Новi Яриловичi", "Сенькiвка", "Славутич", "Щорс" та транзитного-вантажного вiддiлу.

     5. Начальникам митних постiв "Новi Яриловичi", "Сенькiвка", "Славутич", "Щорс" та транзитного вантажного вiддiлу забезпечити вивчення Технологiї особовим складом i контроль за її дотриманням.

     6. Наказ Чернiгiвської митницi вiд 18.12.2001 року N 633 "Про затвердження Технологiї порядку нарахування, справляння та контролю повноти сплати єдиного збору в автомобiльних пунктах пропуску через державний кордон України", який зареєстрований в управлiннi юстицiї в Чернiгiвськiй областi 29 грудня 2001 року за N 81/388 вважати таким, що втратив чиннiсть.

     7. Начальнику юридичного вiддiлу забезпечити iнформування Чернiгiвського обласного управлiння юстицiї щодо втрати чинностi наказу Чернiгiвської митницi вiд 18.12.2001 року N 633.

     8. Контроль за виконанням цього наказу покладаю на заступника начальника митницi у вiдповiдностi до розподiлу обов'язкiв.

     Загальний контроль залишаю за собою.

Начальник митницi С. I. Ярмольський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Чернiгiвської митницi
вiд 7 грудня 2005 р. N 546
Зареєстровано
в Чернiгiвському обласному управлiннi юстицiї
29 грудня 2005 р. за N 54/584

Технологiя порядку нарахування, справляння та контролю повноти сплати єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон України

     Дана Технологiя порядку нарахування, справляння та контролю за повнотою сплати єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон України (далi - Технологiя) розроблена вiдповiдно до вимог ст. 27 Митного кодексу України, Указу Президента України вiд 20.07.98 року N 799/98 "Про впорядкування справляння зборiв у пунктах пропуску через державний кордон України", Закону України вiд 12.07.2001 року N 2659-III "Про внесення змiн до Закону України "Про затвердження єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 року N 1569 "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний", наказу Державної митної служби України вiд 04.01.2005 року N 1 "Про затвердження Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.2005 року за N 66/10346, спiльного наказу Державної митної служби України, Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України, Мiнiстерства охорони здоров'я України, Мiнiстерства аграрної полiтики України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Мiнiстерства культури i туризму України вiд 31.08.2005 року N 819/641/435/441/310/592 "Про затвердження Iнструкцiї з органiзацiї здiйснення попереднього документального контролю товарiв, що ввозяться на митну територiю України", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16 вересня 2005 року за N 1062/11342, з метою спрощення процедури справляння зборiв у пунктах пропуску через державний кордон України налагодження дiйового контролю за повнотою сплати єдиного збору в пунктах пропуску Чернiгiвської митницi.

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1 Товари та iншi предмети, що перемiщуються через митний кордон України в Пунктах. пропуску, окрiм митного контролю, можуть пiдлягати санiтарному, ветеринарному, фiтосанiтарному, радiологiчному, екологiчному контролю та контролю руху автомобiльного транспорту.

     Митне оформлення та контроль може бути завершено тiльки пiсля закiнчення зазначених видiв контролю (стаття 27 Митного кодексу України).

     1.2 Єдиний збiр встановлюється щодо транспортних засобiв вiтчизняних та iноземних власникiв, визначених ст. 5 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року, якi перетинають державний кордон України, i справляється за здiйснення у пунктах пропуску через державний кордон України вiдповiдно до законодавства України митного при транзитi вантажiв i транспортних засобiв, санiтарного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного та екологiчного контролю вантажiв i транспортних засобiв, за проїзд транспортних засобiв автомобiльними дорогами України та за проїзд автомобiльних транспортних засобiв з перевищенням встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв.

     1.3 Єдиний збiр справляється одноразово незалежно вiд режиму перемiщення (ввезення, транзит) виду, мiсткостi або загальної маси транспортних засобiв за єдиним платiжним документом - унiфiкованою митною квитанцiєю форми МД-1.

     Єдиний збiр вiдноситься до коду платежу 070 "Єдиний збiр".

     Забороняється справляти у пунктах пропуску через державний кордон України збори, не передбаченi Законом України N 2659-III вiд 12.07.2001 року.

     1.4 Єдиний збiр розраховується за ставками, визначеними у статтi 5 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року.

     Єдиний збiр складається з:

     - плати за здiйснення передбачених Законом видiв контролю вантажу i транспортного засобу;

     - плати за проїзд транспортного засобу автомобiльними дорогами;

     - додаткової плати за проїзд автомобiльного транспортного засобу з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв.

     1.5 Розрахунок суми єдиного збору, який справляється з транспортного засобу залежно вiд його мiсткостi, загальної маси, осьових навантажень та габаритних параметрiв, здiйснюється у вiдповiдностi з додатком 1 (постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 року N 1569 "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон").

     1.6 Єдиний збiр може бути сплачений:

     - власником транспортного засобу та вантажу;

     - перевiзником вантажу;

     - iншою особою, уповноваженою власником або перевiзником.

     1.7 Сплата єдиного збору здiйснюється:

     готiвкою - до уповноваженої установи банку, що знаходиться у пунктi пропуску через державний кордон, через який перемiщується транспортний засiб та вантаж, на рахунок митницi, в зонi дiяльностi якої розмiщено цей пункт;

     у безготiвковiй формi - шляхом попередньої сплати на вiдповiдний рахунок митницi органу, в зонi дiяльностi якої розмiщено пункт пропуску, через який перемiщується транспортний засiб та вантаж.

     Допускається доплата коштiв готiвкою через приписну касу уповноваженої установи банку у пунктi пропуску через державний кордон.

     1.8 У разi вiдсутностi у пунктi пропуску через державний кордон приписної каси уповноваженої установи банку кошти приймаються вiдповiдною посадовою, особою пункту пропуску за єдиним платiжним документом з подальшою передачею їх до каси митницi.

     1.9 У разi ввезення залiзничним транспортним засобом вантажу, призначеного для використання на митнiй територiї України, сплата єдиного збору за здiйснення контролю в пунктах пропуску через державний кордон може здiйснюватися на рахунок митницi, в зонi дiяльностi якої розташованi станцiї призначення.

     Допускається доплата коштiв у рахунок сплати єдиного збору готiвкою через касу митницi, в зонi дiяльностi якої розташованi станцiї призначення.

     1.10 Пiдтвердженням факту сплати єдиного збору є вiдбиток особистої номерної печатки та особистий пiдпис посадової особи пункту пропуску, яка здiйснювала митний контроль, на всiх примiрниках єдиного платiжного документа.

     1.11 Ставки єдиного збору встановлюються Законом України N 2659-III вiд 12.07.2001 року у євро та не можуть змiнюватися протягом бюджетного року.

     Єдиний збiр справляється в нацiональнiй валютi України за офiцiйним (обмiнним) курсом Нацiонального банку України на день сплати цього збору.

     Порядок справляння єдиного збору. визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України (постанова Кабiнету Мiнiстрiв України N 1569 вiд 24.10.2002 року).

     1.12 Єдиний збiр перераховується до Державного бюджету України у повному обсязi.

     1.13 Координацiя дiяльностi державних контролюючих органiв, пов'язаної iз справляння єдиного збору безпосередньо у пунктах пропуску через державний кордон України здiйснюється вiдповiдними митними органами України.

2. ОСОБЛИВОСТI НАРАХУВАНЬ ЄДИНОГО ЗБОРУ

     2.1 Справляння зборiв здiйснювати за ставками єдиного збору встановленими у таблицi статтi 5 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року у порядку встановленому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 N 1569 "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон" в частинi, що не суперечить зазначеному Закону.

     2.2 Для автомобiльного транспорту та контейнерiв, якi перетинають державний кордон України без вантажiв, ставка єдиного збору за здiйснення контролю встановлюється у розмiрi 20 вiдсоткiв ставки, визначеної у статтi 5 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року (далi - Закон) для вiдповiдного автомобiльного транспортного засобу та контейнеру;

     2.3 Плата за проїзд автомобiльними дорогами України (за кожен кiлометр проїзду), у тому числi за перевищення встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв, справляється повнiстю.

     2.4 Єдиний збiр з транспортних засобiв не справляється:

     - у випадку транзиту вантажу, що не пiдлягає, пропуску через митний кордон України та перевантажується на iнший транспортний засiб у зонi митного контролю пункту пропуску, який є одночасно пунктом в'їзду та виїзду цього вантажу;

     - у разi перетинання державного кордону України залiзничними вагонами без вантажiв;

     - у разi перетинання державного кордону України транспортних засобiв, якими перевозяться вантажi гуманiтарної допомоги, якщо товаросупровiднi документи оформленi на отримувачiв гуманiтарної допомоги в Українi, що внесенi до Єдиного реєстру отримувачiв гуманiтарної допомоги.

     2.5 При перевезеннях водним та повiтряним видами транспорту справляння єдиного збору Законом України N 2659-III вiд 12.07.2001 року (далi - Закон) не передбачено.

     2.6 Єдиний збiр за здiйснення, встановлених законодавством видiв контролю для контейнерiв незалежно вiд виду транспортного засобу (автомобiль, залiзничний вагон), яким вони перемiщуються через державний кордон, або у разi їх перевантаження з водного чи авiацiйного транспортного засобу на транспортнi засоби iнших видiв транспорту для здiйснення подальшого транзитного перевезення таких контейнерiв територiєю України або здiйснення перевезення контейнерiв, що призначаються для митної територiї України, справляється за ставкою, установленою статтею 5 Закону - для контейнерiв з вантажами та статтею 6 Закону - для контейнерiв без вантажiв.

     2.7 Єдиний збiр з транспортного засобу, яким перевозиться контейнер, нараховується тiльки в частинi, що стосується проїзду автомобiльними дорогами (за кожен кiлометр проїзду), у тому числi за перевищення встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв, з урахуванням вимог статей 7 i 8 Закону.

     2.8 Для автомобiльних транспортних засобiв, якi перетинають державний кордон без вантажiв, єдиний збiр за здiйснення контролю справляється у розмiрi 20 вiдсоткiв. ставки, визначеної у статтi 5 Закону, а за проїзд автомобiльними дорогами (за кожен кiлометр проїзду), у тому числi за перевищення встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв, - за повною ставкою.

     2.9 З перевiзникiв-нерезидентiв, дiяльнiсть яких здiйснюється на пiдставi мiжнародних договорiв України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, єдиний збiр справляється вiдповiдно до цих договорiв.

     2.10 З перевiзникiв-резидентiв, якi сплатили податок з власникiв транспортних засобiв згiдно iз Законом України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв", плата за проїзд автомобiльними дорогами України справляється лише у разi перевищення встановлених розмiрiв загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв.

     2.11 Єдиний збiр нараховується у кожному випадку ввезення на територiю України вантажiв суб'єктами ЗЕД, що пiдлягають вiдповiдно до вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2002 року N 1569:

     а) екологiчному контролю, також при вивезеннi вантажiв i транспортних засобiв за межi митної територiї України;

     б) радiологiчному контролю, також при вивезеннi вантажiв i транспортних засобiв за межi митної територiї України;

     в) фiтосанiтарному контролю;

     г) ветеринарному контролю;

     д) санiтарному контролю.

     2.12 У разi ввезення вантажних автотранспортних засобiв з перевищенням вагових, габаритних параметрiв, небезпечних вантажiв, необхiдно отримати дозвiл служби мiжнародних автоперевезень Мiнiстерства транспорту (далi СМАП) та органiзувати супроводження органами ДАЛ МВС.

     2.13 Єдиний збiр стягується з громадян:

     а) у випадку ввезення (в'їзду), транзиту автобусiв, вантажних автотранспортних засобiв, мiкроавтобусiв громадян-пiдприємцiв, резидентiв та нерезидентiв при перевезеннi ними товарiв i предметiв в обсягах, що перевищують ваговi та вартiснi норми i умови для громадян, що встановленi в статтi 4 Закону України N 2681-III вiд 13.09.2001 року (1000 євро та/або 100 кг) та наданнi транспортно-експедицiйних послуг.

     б) у випадку ввезення громадянами-резидентами сiльськогосподарської продукцiї, отриманої як натуральна оплата за виконану роботу в країнах СНД в обсягах при перевищеннi норми продукцiї, що не пiдлягає оподаткуванню (порядок визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України).

     в) у випадку ввезення громадянами-резидентами сiльськогосподарської продукцiї, що вирощена ними на присадибних дiлянках сумiжних держав в обсягах при перевищеннi норми продукцiї, що не пiдлягає оподаткуванню (порядок визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України).

3. ВЗАЄМОДIЯ КОНТРОЛЬНИХ СЛУЖБ ПIД ЧАС СПРАВЛЯННЯ ЄДИНОГО ЗБОРУ

     3.1 У разi ввезення вантажу та в'їзду транспортних засобiв у пункт пропуску через державний кордон перевiзник або уповноважена ним особа (суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi) (далi - перевiзник) пiсля проходження прикордонного контролю подає до митного органу:

     - товаротранспортнi та товаросупровiднi документи - в разi ввезення товарiв на митну територiю;

     - товаротранспортнi, товаросупровiднi документи та вантажну митну декларацiю - в разi ввезення товарiв на митну територiю в режимi транзиту.

     3.2 У разi перемiщення транспортних засобiв та вантажу фiзичними особами (власником чи уповноваженою ним особою), якi не є суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi, до митного органу подаються:

     - товаротранспортнi, товаросупровiднi документи;

     - митна декларацiя для оголошення громадянами вiдомостей щодо вантажу, який перемiщується ними через митний кордон.

     3.3 Посадова особа митницi спiльно з представником прикордонного загону здiйснює попереднiй документальний контроль товарiв, що ввозяться на митну територiю України.

     Попереднiй документальний контроль здiйснюється шляхом аналiзу iнформацiї про пiдконтрольний товар, яка мiститься в товаросупровiдних документах та iнших документах, поданих при перемiщеннi товарiв через митний кордон України. За результатами аналiзу посадова особа митницi та представник прикордонного загону приймають згiдно з компетенцiєю вiдповiдного органу рiшення про вид огляду, про, потребу залучення до проведення контролю посадових осiб iнших органiв державного контролю (санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, екологiчного, радiологiчного контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей).

     3.4 Дозвiл, на перемiщення, товарiв через митний кордон України надається посадовою особою митницi у разi отримання позитивного результату проведення попереднього контролю.

     Пропуск через державний кордон України товарiв здiйснюється посадовою особою. прикордонного загону за наявностi в документах вiдмiток посадових осiб митницi та iнших посадових осiб контрольних служб (у разi їх залучення) про позитивнi результати проведеного контролю.

     У разi негативного результату контролю посадова особа вiдповiдного органу державного контролю обов'язково письмово повiдомляє старшого змiни прикордонного наряду та старшого змiни. митницi про неможливiсть пропуску товарiв на митну територiю України iз зазначенням причин заборони й уживає вiдповiдних заходiв.

     3.5. Попереднiй контроль припиняється, якщо:

     - пiд час вивчення й аналiзу даних товаросупровiдних (товаротранспортних) та iнших документiв виявлено, що товар згiдно з мiжнародними договорами України пiдлягає обов'язковому санiтарно-епiдемiологiчному, ветеринарному, фiтосанiтарному, екологiчному, радiологiчному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей безпосередньо у пунктi пропуску через державний кордон України;

     - виявлено пошкодження тари, товарiв, їх упаковки, втрату або пошкодження митного забезпечення iнших країн чи явнi ознаки псування товарiв;

     - вiдсутнiй хоча б один документ або вiдомiсть, необхiднi для здiйснення попереднього контролю.

     3.6 У разi припинення попереднього контролю посадова особа прикордонного загону чи митницi негайно залучає посадову особу вiдповiдного органу державного контролю для здiйснення в установленому законодавством порядку контролю товару.

     Усi iншi визначенi законодавством України види контролю проводяться тiльки в разi надання позитивного висновку спецiалiстом вiдповiдного органу державного контролю, що залучався.

     3.7 У разi вiдсутностi у пунктi пропуску через державний кордон необхiдних контрольних служб посадова особа митницi викликає працiвникiв вiдповiдних контрольних служб до мiсця здiйснення контролю або робить вiдмiтку в товаротранспортних, товаросупровiдних документах про необхiднiсть здiйснення вiдповiдного виду контролю в пунктi призначення.

     3.8 Пiсля здiйснення вiдповiдних видiв контролю посадовi особи контрольних служб в товаросупровiдних документах на вантаж чи в розрахункових талонах (додаток 2) та iнших документах, наданих посадовiй особi митницi для здiйснення контролю, проставляють вiдбитки штампiв та печаток, якi засвiдчують факт здiйснення контролю.

     3.9 Посадова особа митницi на пiдставi поданих документiв (розрахункового талону) з вiдмiтками, що засвiдчують факт здiйснення контролю вiдповiдними "контрольними службами, обчислює суму єдиного збору за ставками, визначеними у статтi 5 Закону, та на пiдставi розрахункiв збору за проїзд автомобiльними дорогами, наданих посадовою особою Служби мiжнародних автомобiльних перевезень Мiнтрансу (далi - СМАП).

     Посадова особа митницi заповнює бланк повiдомлення (додаток 3) для сплати збору в касу АППБ "Аваль" в пунктi пропуску та три примiрника квитанцiї МД-1.

     В квитанцiї МД-1 у графi "Найменування предметiв, валюти, цiнностей" зазначається текст "Єдиний збiр" та проставляється код виду платежу 070.

     3.10 У разi вiдсутностi представникiв СМАП у пунктi пропуску через державний кордон нарахування плати за проїзд автомобiльними дорогами здiйснюється посадовою особою митницi.

     3.11 Факт сплати пiдтверджується ордером та квитанцiєю банку.

     - перший примiрник квитанцiї МД-1 та ордер передається в бухгалтерiю митницi;

     - другий примiрник квитанцiї МД-1 та квитанцiї банку передається власнику вантажу (перевiзнику);

     - третiй примiрник квитанцiї МД-1 залишається в квитанцiйнiй книжцi. Пiдтвердженням завершення сплати при митному оформленнi є наявнiсть вiдтиску особистої номерної печатки на всiх примiрниках квитанцiї МД-1.

     3.12 Посадова особа митницi реєструє сплачений "Єдиний збiр" в журналi облiку митних платежiв.

     3.13 Посадова особа СМАП:

     - здiйснює контроль та оформлення дозвiльних документiв на мiжнароднi перевезення пасажирiв i вантажiв автомобiльним транспортом та перевiрку загальної маси, осьових навантажень та габаритних параметрiв транспортного засобу;

     - визначає необхiднiсть справляння плати за проїзд автомобiльними дорогами (за кожен кiлометр проїзду); у разi потреби проводить нарахування плати за ставками, передбаченими статтею 5 Закону.

     3.14 Посадова особа СМАП зазначає у контрольному талонi розмiр плати за проїзд автомобiльними дорогами (за кожен кiлометр проїзду) та робить у ньому вiдмiтку про здiйснення контролю.

     3.15 За кожен кiлометр проїзду автомобiльного транспортного засобу з перевищенням загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв згiдно з статтею 5 Закону посадова особа СМАП нараховує додаткову плату, зазначає її розмiр у контрольному талонi та робить у ньому вiдмiтку про здiйснення контролю.

     Якщо додаткова плата за проїзд автомобiльного транспортного засобу з перевищенням загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв здiйснена за попередньою заявкою через установи банку, посадова особа СМАП проставляє у контрольнiй картцi штамп "Додатковий збiр сплачено".

     3.16 У разi оформлення проїзду автомобiльного транспортного засобу з перевищенням встановлених загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрiв, для якого необхiдно отримати дозвiл з визначеним конкретним маршрутом руху, органiзувати його супроводження та провести експертну оцiнку маршруту вiдповiдною органiзацiєю, збiр за проїзд автомобiльними дорогами може попередньо. справлятися СМАП з наступним перерахуванням на вiдповiдний рахунок митницi.

     Сума збору у цьому випадку в єдиному платiжному документi не зазначається, а робиться вiдмiтка "Дорожнiй збiр сплачено". Перерахування зазначених сум до державного бюджету здiйснюється Держмитслужбою.

     3.17 Єдиний збiр за здiйснення контролю може нараховуватися та справлятися за єдиним платiжним документом на групу залiзничних вагонiв та контейнерiв, зазначених у передатнiй вiдомостi, яка подається посадовiй особi митного поста вiдповiдним працiвником залiзницi. Завiрена посадовою особою митницi копiя передатної вiдомостi. додається до єдиного платiжного документа як пiдстава для сплати єдиного збору.

     3.18 У разi виникнення необхiдностi в змiнi маршруту проїзду автомобiльними дорогами, пов'язанiй iз збiльшенням його протяжностi, доплата проводиться на пiдставi документiв/що подаються посадовiй особi митницi посадовою особою СМАП у пунктi пропуску через державний кордон при виїздi за межi митної територiї України.

4. ОСОБЛИВОСТI ПОРЯДКУ ЗАПОВНЕННЯ КВИТАНЦIЇ МД-1

     4.1. У разi справляння єдиного збору заповнюються графи квитанцiй МД-1 "N з/п", "Найменування", "Одиниця вимiру", "Кiлькiсть", "Вид", "Основа нарахування", "Ставка", "Сума, грн.".

     4.2. У графi "Найменування" вчиняється запис "Єдиний збiр".

     4.3. У графi "Одиниця вимiру" зазначається вид транспортного засобу, що перемiщується через митний кордон України.

     4.4. У графi "Кiлькiсть" зазначається кiлькiсть транспортних засобiв.

     У графi "Вид" проставляється код єдиного збору вiдповiдно до Класифiкатора видiв податкiв, зборiв та iнших бюджетних надходжень, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 19.02.2001 N 101.

     4.5. У графi "Основа нарахування" зазначаються данi, на пiдставi яких здiйснюється розрахунок суми єдиного збору (кiлькiсть залiзничних вагонiв, довжина маршруту тощо).

     4.6. У графi "Ставка" зазначається розмiр ставки єдиного збору, установлений законодавством.

     4.7. У графi "Сума, грн." зазначається загальна сума єдиного збору (з урахуванням додаткової плати за кожний кiлометр проїзду автомобiльними дорогами України автомобiльним транспортом, що має перевищення встановлених розмiрiв, загальної маси, основних навантажень та (або) габаритних параметрiв).

     4.8. Дозволяється за однiєю квитанцiєю МД-1 справляння загальної суми єдиного збору з пiдприємства пiд час одночасного перемiщення через митний кордон України декiлькох транспортних засобiв.

     У разi використання в цьому випадку додаткових аркушiв графи "N з/п", "Найменування", "Код за УКТЗЕД", "Одиниця вимiру", "Кiлькiсть", "Сума чи вартiсть, грн.", "Вид", "Основа нарахування", "Ставка", "Сума, грн." додатковi аркушi заповнюються в порядку, установленому для аналогiчних граф квитанцiї МД-1.

     4.9. У разi справляння єдиного збору за вантажною митною декларацiєю квитанцiя МД-1 для цих завдань не використовується..

     4.10 Зразок заповнення квитанцiї МД-1 при нарахуваннi єдиного збору в додатку 4 до цiєї Технологiї.

5. КОНТРОЛЬ СПЛАТИ ЄДИНОГО ЗБОРУ МИТНИЦЕЮ

     5.1 Згiдно пункту 4 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року координацiю дiяльностi державних органiв iз справляння зборiв в пунктах пропуску покладено на митнi органи.

     5.2 У разi здiйснення пiльгового виду контролю працiвниками контрольних служб робиться вiдмiтка в розрахунковому талонi - "б/о", тобто без оплати. Посадова особа вiдповiдної контрольної служби робить на розрахунковому талонi вiдмiтку про документ, який є пiдставою для звiльнення вiд нарахування збору у вiдповiдностi до ст. 7 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року.

     Ця вимога розповсюджується лише на транспортнi засоби та вантажi, що обов'язково пiдлягають вiдповiдним видам контролю.

     5.3 У разi звiльнення перевiзника вiд нарахування збору за проїзд автошляхами України транспортними засобами на пiдставi наявностi у нього пiльгового дозволу, що отриманий у вiдповiдностi до мiжнародних угод за ст. 7 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року, працiвник СМАП робить в розрахунковому талонi вiдмiтку "Дорожнiй збiр сплачено за квитанцiєю N ____ та дата".

     Якщо власник вантажу або перевiзник має дозвiл за квотою ЕКМТ (Європейської Комiсiї Мiнiстрiв транспорту), копiя дозволу приєднується до добового звiту митницi.

     5.4 Посадова особа митницi, який виписує унiфiковану квитанцiю МД-1, перевiряє правильнiсть застосування ставок збору згiдно з ст. 5 Закону України N 2659-III вiд 12.07.2001 року, що нараховуються працiвниками СМАП, повноту нарахувань та правильнiсть застосування курсу валют.

6. ЗАКЛЮЧНI ПОЛОЖЕННЯ

     6.1 У разi змiн дiючого митного законодавства України щодо порядку нарахування, справляння та контролю повноти сплати єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон Технологiя нарахування, справляння та контролю повноти сплати єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон України дiє в частинi, яка не протирiчить цим змiнам.

     6.2 Начальники митних постiв несуть персональну вiдповiдальнiсть за органiзацiю контролю та взаємодiю з контрольними службами щодо дотримання вимог цiєї Технологiї, за своєчасне iнформування керiвництва митницi про порушення Технологiї працiвниками контрольних служб.

     6.3 Iнспекторський склад пунктiв пропуску несуть персональну вiдповiдальнiсть за контроль правильностi нарахувань суми єдиного збору, повноту та контроль сплати його через АППБ "Аваль".

     6.4 Невиконання посадовими особами митних органiв вимог обумовлених цiєю Технологiєю, що призвели до суттєвих порушень законодавчих актiв або нанесення значних збиткiв державi або її органам, громадянам та суб'єктам зовнiшньоекономiчної дiяльностi, є грубим порушенням функцiональних обов'язкiв i виннi особи несуть дисциплiнарну та цивiльно-правову вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством.

 

Додаток 1
до пункту 1.5 Технологiї порядку нарахування, справляння та контролю повноти сплати єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон України

РОЗРАХУНОК
суми єдиного збору, який справляється з транспортного засобу залежно вiд його мiсткостi, загальної маси або габаритних параметрiв

(євро)

Вид транспортного засобу Мiсткiсть або загальна маса Формула, що використовується для розрахунку суми єдиного збору
1. Автобус вiд 10 до 30 мiсць включно 2 + 0,02 х L
понад 30 мiсць 5 + 0,02 х L
2. Вантажний автомобiль з/або без причепа та тягач з/або без напiвпричепа до 20 тонн включно 5 + 0,02 х L
понад 20 до 40 тонн включно 10 + 0,02 х L
3. Великоваговий автотранспортнiй засiб понад 40 до 44 тонн включно 10 + 0,1 х L
понад 44 до 52 тонн включно 10 + 0,2 х L
понад 52 до 60 тонн включно 10 + 0,27 х L
понад 60 тонн (за кожнi наступнi 10 тонн) 10 + 0,27 х L + (M - 60) / 10 х 0,78 х L;
якщо(M - 60) / 10 і 1
4. Великоваговий автотранспортний засiб з перевищенням установленого осьового навантаження до 5 вiдсоткiв включно +0,05 х L
вiд 5 до 10 вiдсоткiв включно +0,1 х L
вiд 10 до 20 вiдсоткiв включно +0,27 х L
понад 20 вiдсоткiв (за кожнi наступнi 5 вiдсоткiв) +0;27 х L + (O - 20) / 5 х 0,15 х L
якщо (O - 20) / 5 і 1
5. Великогабаритний автотранспортний засiб з перевищенням встановленої ширини, висоти, довжини за кожний параметр +0,03 х N х L
6. Залiзничний вагон, контейнер 2 х V
2 х K

     Умовнi позначення: L - протяжнiсть маршруту; M - фактична маса великовагового автотранспортного засобу; O - фактичне осьове навантаження, що перевищує максимальне згiдно iз законодавством; N - кiлькiсть параметрiв з перевищенням габаритних розмiрiв згiдно iз законодавством для даного виду транспорту; V - кiлькiсть залiзничних вагонiв; K - кiлькiсть контейнерiв.

 

Додаток 2
пункту 3.8 Технологiї порядку нарахування, справляння та контролю повноти сплати єдиного збору в пунктах пропуску через державний кордон України

РОЗРАХУНКОВИЙ ТАЛОН до МД-1 N ____

Розрахунок платежiв при перетинi кордону автотранспорту _________________
марка _________________ р. н. _________________________________________
на автопереходi ______________ дата ________ курс НБУ __________________

Класифiкатор платежу Вид платежу або контролю Сума Вiдмiтка посадової особи митницi
Фiзичнi особи 010 Митнi збори за митне оформлення товарiв та iнших предметiв    
005 Митнi збори за митне оформлення транспортних засобiв    
120 (121) Мито    
127 (171) Акцизний збiр    
128 Податок на додану вартiсть    
Суб'єкти ЗЕД 070 Єдиний збiр: за проведення контролю    
  - плата за проїзд транспортних засобiв автомобiльними дорогами за кожний кiлометр проїзду    
  - додаткова плата за перевищення встановлених параметрiв    
    Екологiчний контроль  
  Ветеринарний контроль  
  Пiдкарантинний (фiтосанiтарний) контроль  
050 Штраф  
  Всього:      
Посадова особа митницi ____________
(пiдпис)
______________________
(прiзвище)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.