Документ скасований: Наказ ДФСУ № 814 від 06.12.2017

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

09.11.12 N 640


Про внесення змiн до наказу Державної митної служби України вiд 02.02.2012 N 76

     З метою приведення актiв Держмитслужби України у вiдповiднiсть до законодавства України та пiдвищення ефективностi взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи наказую:

     Внести змiни до Методичних рекомендацiй щодо взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи пiд час попередньої оцiнки майна, яке розмiщується на складах митних органiв та проведеннi товарознавчої експертизи iз визначенням вартостi товарiв i транспортних засобiв, що вилучаються в справах про порушення митних правил, затверджених наказом Державної митної служби України вiд 02.02.2012 N 76, виклавши їх у редакцiї, що додається.

     Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Т.в.о. Голови Служби О.М.Дороховський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держмитслужби України
02.02.2012 N 76
(у редакцiї наказу Держмитслужби України
вiд 09.11.2012р. N 640)

МЕТОДИЧНI РЕКОМЕНДАЦIЇ
щодо взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи пiд час попередньої оцiнки майна, яке розмiщується на складах митних органiв, та проведеннi товарознавчої експертизи iз визначенням вартостi товарiв i транспортних засобiв, що вилучаються в справах про порушення митних правил

1. Загальнi положення

     1.1. Цi Методичнi рекомендацiї розробленi з урахуванням положень Митного кодексу України, Порядку облiку, зберiгання, оцiнки вилученого митними органами майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, передачi цього майна органам державної виконавчої служби i розпорядження ним, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.12.2001 N 1724, Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.08.98 N 1340, Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 21.05.2012 N 654, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.06.2012 за N 1071/21383, Порядку роботи складу митного органу, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.05.2012 N 627, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 03.07.2012 за N 1097/21409.

     1.2. Цi Методичнi рекомендацiї розробленi з метою координацiї дiй посадових осiб митних органiв та Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи пiд час проведення попередньої оцiнки майна, що розмiщується на складах митних органiв та товарознавчої експертизи iз визначенням вартостi товарiв i транспортних засобiв (далi - товари), вилучених митними органами у справах про порушення митних правил (далi - товарознавча експертиза).

     1.3. Митнi органи у разi необхiдностi проведення попередньої оцiнки або товарознавчої експертизи товарiв взаємодiють iз пiдроздiлами або спецiалiстами-експертами Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - Управлiння) залежно вiд адмiнiстративно-територiального розташування, а саме:

     службою товарознавчої, iнженерно-технiчної та кримiналiстичної експертизи (далi - служба товарознавчої експертизи), розташованою у мiстi Києвi;

     спецiалiстами-експертами з мiсцезнаходженням у Днiпропетровськiй, Донецькiй, Львiвськiй, Одеськiй, Кримськiй, Харкiвськiй, Ужгородськiй службах з експертного забезпечення митних органiв та Луганському секторi з експертного забезпечення митних органiв;

     спецiалiстами-експертами з вiдокремленим робочим мiсцем служби товарознавчої експертизи, розташованим у Вiнницькiй, Житомирськiй, Запорiзькiй, Iвано-Франкiвськiй, Кiровоградськiй, Миколаївськiй, Полтавськiй, Рiвненськiй, Севастопольськiй, Сумськiй, Тернопiльськiй, Хмельницькiй, Херсонськiй, Черкаськiй, Чернiвецькiй обласнiй, Чернiгiвськiй та Ягодинськiй митницях.

2. Проведення попередньої оцiнки товарiв з метою їх облiку та зберiгання на складi митного органу

     2.1. Попередня оцiнка товарiв здiйснюється з метою облiку товарiв, що розмiщуються на складi митного органу.

     2.2. Попередня оцiнка товарiв проводиться самостiйно посадовою особою (посадовими особами) митного органу, яка вiдповiдає за їх передання (розмiщення) на склад митного органу, у ходi складання первинних прибуткових документiв.

     2.3. Пiд час проведення попередньої оцiнки товарiв використовуються наявнi товарно-транспортнi документи, за якими товари перемiщувались через митний кордон України, рахунки-фактури (iнвойси), рахунки-проформи, iншi документи, що визначають вартiсть цих товарiв, а також iнформацiя щодо вартостi товарiв, яка надається власниками цих товарiв або уповноваженими ними особами.

     2.4. За вiдсутностi документiв, якi пiдтверджують вартiсть товарiв, або за наявностi сумнiвiв щодо їх достовiрностi посадовою особою митного органу, яка вiдповiдає за їх передання (розмiщення) на склад митного органу до проведення попередньої оцiнки залучається спецiалiст-експерт Управлiння.

     2.5. Для залучення спецiалiста-експерта Управлiння посадова особа митного органу, яка вiдповiдає за їх передання (розмiщення) на склад митного органу, готує запит щодо проведення попередньої оцiнки товарiв, за формою, наведеною в додатку до цих Методичних рекомендацiй.

     Запит невiдкладно направляється засобами електронного зв'язку Управлiнню для оперативного визначення спецiалiста-експерта та надання йому доручення щодо проведення попередньої оцiнки.

     Процедура визначення спецiалiста-експерта в такому випадку здiйснюється Управлiнням, як правило, протягом чотирьох годин.

     2.6. В митних органах, де створено вiдокремлене робоче мiсце для спецiалiста-експерта, останнiй залучається до проведення попередньої оцiнки товарiв, за можливостi, пiд час складання первинного документа, за яким товари передаватимуться на склад (опис предметiв, акт про прийняття-передання, унiфiкована митна квитанцiя МД-1 тощо). Запит щодо проведення попередньої оцiнки товарiв при цьому не складається.

     Спецiалiст-експерт невiдкладно сповiщається про необхiднiсть прибуття на склад митного органу або до iншого мiсця перебування товарiв, що потребують проведення попередньої оцiнки, наявними засобами зв'язку або шляхом направлення на його адресу вiдповiдного електронного повiдомлення. У цьому випадку спецiалiст-експерт невiдкладно повiдомляє Управлiння про його залучення до проведення попередньої оцiнки товарiв.

     За результатами огляду товарiв спецiалiст-експерт проводить попередню оцiнку, яка зазначається у первинному прибутковому документi, за яким товари передаються на склад митного органу.

     При необхiдностi проведення додаткових заходiв з оцiнки товарiв спецiалiст-експерт на зворотному боцi первинного прибуткового документа, за яким товари передаються на склад митного органу, вчиняє вiдповiдний запис.

     2.7. У разi неможливостi оперативного залучення спецiалiста-експерта до проведення попередньої оцiнки або, якщо спецiалiстом-експертом за результатами огляду товарiв визначено за необхiдне проведення додаткових заходiв посадова особа митного органу, яка вiдповiдає за їх передання (розмiщення) на склад митного органу, у вiдповiдних графах первинного прибуткового документа вчиняє запис "оцiнка буде проведена додатково" та одночасно готує запит щодо проведення попередньої оцiнки.

     2.8. Спецiалiст-експерт, отримавши запит або повiдомлення щодо проведення попередньої оцiнки товарiв, вживає заходiв щодо їх огляду та проведення попередньої оцiнки.

     2.9. Результати попередньої оцiнки оформлюються спецiалiстом-експертом у звiтi про попередню оцiнку, який направляється митному органу не пiзнiше 10-го робочого дня пiсля надходження запиту.

     2.10. Посадовi особи митного органу зобов'язанi сприяти спецiалiсту-експерту при проведенi попередньої оцiнки товарiв. На вимогу спецiалiста-експерта завiдуючий складом митного органу забезпечує доступ до товарiв, якi пiдлягають попереднiй оцiнцi, та надає копiї наявних документiв щодо цих товарiв

     2.11. Копiї звiтiв про попередню оцiнку надсилаються спецiалiстами-експертами до Управлiння для контролю та облiку.

3. Пiдстави та органiзацiйнi заходи для проведення товарознавчої експертизи

     3.1. Пiдставою для проведення товарознавчої експертизи є постанова про призначення товарознавчої експертизи, винесена посадовою особою митного органу, яка здiйснює провадження у справi про порушення митних правил.

     У постановi про призначення товарознавчої експертизи ставляться конкретнi питання, якi мають бути вирiшенi пiд час проведення експертизи, а також визначаються матерiали, що передаються у розпорядження експерта.

     3.2. Постанова про призначення товарознавчої експертизи передається митним органом Управлiнню такими способами:

     3.2.1. Копiя постанови про призначення товарознавчої експертизи разом iз супровiдним листом невiдкладно надсилається митним органом до Управлiння засобами електронного зв'язку.

     Пiсля надходження та реєстрацiї в установленому порядку зазначених документiв, Управлiнням проводиться їх опрацювання, призначається спецiалiст-експерт, безпосереднiй виконавець товарознавчої експертизи, та визначається необхiднiсть проведення дослiджень фiзико-хiмiчних показникiв товарiв.

     Про результати попереднього розгляду, призначеного спецiалiста-експерта та необхiднiсть проведення дослiджень фiзико-хiмiчних показникiв Управлiння протягом однiєї доби повiдомляє митний орган.

     Копiя постанови митного органу разом з вiдповiдним дорученням керiвництва Управлiння невiдкладно надсилається засобами електронного зв'язку спецiалiсту-експерту, якому доручено проведення товарознавчої експертизи.

     3.2.2. Постанова про призначення товарознавчої експертизи разом iз супровiдним листом може бути надана митним органом безпосередньо спецiалiсту-експерту, без попереднього направлення до Управлiння.

     У такому випадку, спецiалiст-експерт невiдкладно повiдомляє Управлiння для вжиття органiзацiйних заходiв.

     3.3. Митний орган протягом однiєї доби, пiсля отримання iнформацiї про спецiалiста-експерта - безпосереднього виконавця товарознавчої експертизи - в обов'язковому порядку забезпечує надання йому матерiалiв, необхiдних для проведення товарознавчої експертизи.

     3.4. Якщо при проведеннi товарознавчої експертизи виникає необхiднiсть визначення фiзико-хiмiчних показникiв шляхом проведення дослiджень, посадова особа митного органу, в провадженнi якої знаходиться справа про порушення митних правил, має право вiдбирати проби (зразки) товарiв, необхiднi для проведення дослiджень, в установленому порядку.

     До вiдбору проб (зразкiв) товарiв може залучатись спецiалiст-експерт.

     Вiдiбранi проби (зразки) надаються до експертного пiдроздiлу, який визначений Управлiнням.

     3.5. Проби (зразки) товарiв беруться у кiлькостi, визначенiй Нормативами вiдбору проб (зразкiв) товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи), затвердженими наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 21.05.2012 N 654, зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 26.06.2012 за N 1072/21384.

     3.6. Дослiдження фiзико-хiмiчних показникiв товарiв проводиться у строки, визначенi статтею 357 Митного кодексу України.

4. Проведення товарознавчої експертизи та надання висновку

     4.1. Пiсля отримання запиту митного органу або доручення Управлiння на проведення товарознавчої експертизи (постанови про призначення товарознавчої експертизи) спецiалiст-експерт здiйснює такi заходи:

     вивчає та аналiзує наданi документи, приймає рiшення щодо необхiдностi вiдбору проб (зразкiв);

     ознайомлюється з об'єктом товарознавчої експертизи, здiйснює збирання та оброблення вихiдних даних та iншої iнформацiї, необхiдної для проведення товарознавчої експертизи, та результатами дослiджень фiзико-хiмiчних показникiв (у разi їх проведення);

     здiйснює iдентифiкацiю об'єкта товарознавчої експертизи та визначає базу вартостi (оцiнки);

     обирає необхiднi методичнi пiдходи, методи та оцiночнi процедури, що вiдповiдають метi товарознавчої експертизи;

     узгоджує результати проведеної товарознавчої експертизи, якi отриманi iз застосуванням рiзних методичних пiдходiв.

     4.2. Спецiалiст-експерт, за узгодженням з митним органом, проводить в обов'язковому порядку огляд товару за мiсцем його зберiгання.

     Митний орган забезпечує спецiалiсту-експерту доступ до товарiв, необхiднi умови для проведення товарознавчої експертизи та безпосереднiй огляд товару.

     4.3. Проведення товарознавчої експертизи здiйснюється у строк, що не повинен перевищувати 10 робочих днiв пiсля надходження постанови про призначення товарознавчої експертизи. До цього строку не включається час проведення дослiджень фiзико-хiмiчних показникiв та надання митним органом додаткових матерiалiв (зразкiв), супровiдної документацiї тощо.

     4.4. За результатами проведеної товарознавчої експертизи спецiалiст-експерт надає висновок у письмовiй формi вiд свого iменi. У висновку викладається суть проведеного дослiдження та обґрунтування вiдповiдi на поставленi питання. При пiдготовцi висновку може бути використана форма, наведена у додатку 3 до Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 21.05.2012 N 654, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.06.2012 за N 1071/21383.

     4.5. Оформлений спецiалiстом-експертом висновок направляється ним в електронному виглядi до Управлiння.

     В Управлiннi зазначений висновок опрацьовується, реєструється, вноситься до бази даних та направляється iз супровiдним листом в електронному виглядi:

     митному органу, посадова особа якого призначала товарознавчу експертизу (у разi направлення постанови безпосередньо Управлiнню);

     спецiалiсту-експерту, який пiдготував висновок (у разi направлення постанови безпосередньо спецiалiсту-експерту).

     4.6. Пiсля отримання зареєстрованого Управлiнням висновку спецiалiст-експерт ставить свiй пiдпис та невiдкладно передає висновок у паперовому виглядi митному органу, посадова особа якого призначала товарознавчу експертизу (за реєстром), форма якого наведена у додатку 4 до Порядку взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 21.05.2012 N 654, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.06.2012 за N 1071/21383.

     4.7. Посадова особа митного органу, яка призначала товарознавчу експертизу пiсля отримання висновку спецiалiста-експерта:

     залучає його до матерiалiв справи про порушення митних правил та використовує пiд час подальших процесуальних дiй;

     передає копiю висновку завiдуючому складом митного органу для вiдображення вартостi товарiв в складському та бухгалтерському облiках.

     4.8. Висновок є чинним за умови затвердження та реєстрацiї Управлiнням.

Начальник Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи С.I.Ярмольський

 

Додаток
до Методичних рекомендацiй щодо взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи пiд час попередньої оцiнки майна, яке розмiщується на складах митних органiв, та проведеннi товарознавчої експертизи iз визначенням вартостi товарiв i транспортних засобiв, що вилучаються в справах про порушення митних правил

ФОРМА

Центральне митне управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи

ЗАПИТ
щодо проведення попередньої оцiнки товарiв

"__"_____________ 20______

Прошу провести попередню оцiнку товарiв:
 
 
 
 
(найменування товару(iв)
Товари розмiщено для зберiгання за адресою:  
 
Запит пiдготував:
/___________________________________/
(посада, ПIБ)
/_________________________/
(пiдпис)

Контактний телефон: _________________

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.