Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

29.10.2012 N 449


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
19 листопада 2012 р. за N 1934/22246


     Вiдповiдно до статей 44 i 45 Закону України "Про Нацiональний банк України", роздiлiв II i III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою забезпечення реалiзацiї норм Закону України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо регулювання дiяльностi банкiв" та приведення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України у вiдповiднiсть до законодавства України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Положення про вiдкриття та функцiонування кореспондентських рахункiв банкiв - резидентiв та нерезидентiв в iноземнiй валютi та кореспондентських рахункiв банкiв-нерезидентiв у гривнях, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 26.03.98 N 118, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 10.04.98 за N 231/2671 (зi змiнами), такi змiни:

     1.1. В абзацi другому роздiлу 1 слова "банкiвської лiцензiї та письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями (далi - лiцензiя та письмовий дозвiл)" замiнити словами "банкiвської лiцензiї та генеральної лiцензiї на здiйснення валютних операцiй (далi - банкiвська лiцензiя та генеральна лiцензiя)".

     1.2. У текстi роздiлiв 2, 3 та 4 слова "лiцензiї та письмового дозволу" у всiх вiдмiнках замiнити словами "банкiвської лiцензiї та генеральної лiцензiї" у вiдповiдних вiдмiнках.

     1.3. Абзац другий пункту 4.4 роздiлу 4 пiсля слiв "до Державного бюджету України" доповнити словами "та Пенсiйного фонду України".

     1.4. В абзацах п'ятому пункту 6.2 та четвертому пункту 6.3 роздiлу 6 слова "письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями" замiнити словами "генеральної лiцензiї на здiйснення валютних операцiй".

     2. Унести до Iнструкцiї про порядок органiзацiї та здiйснення валютно-обмiнних операцiй на територiї України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.12.2002 N 502, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 14.01.2003 за N 21/7342 (зi змiнами), такi змiни:

     2.1. У пунктi 1.1 глави 1:

     в абзацi п'ятому слова "Нацiонального банку України" виключити;

     в абзацi восьмому слова "генеральну лiцензiю Нацiонального банку України на здiйснення операцiй з валютними цiнностями" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй".

     2.2. У главi 2:

     у пунктi 2.1:

     в абзацi другому слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку України на здiйснення неторговельних операцiй з валютними цiнностями" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi проведення операцiй з готiвковою iноземною валютою та чеками (купiвля, продаж, обмiн, прийняття на iнкасо), що здiйснюються в касах i пунктах обмiну iноземної валюти банкiв, та/або операцiй з готiвковою iноземною валютою (купiвля, продаж, обмiн), що здiйснюються в пунктах обмiну iноземної валюти, що працюють на пiдставi укладених банками агентських договорiв з юридичними особами-резидентами";

     в абзацi третьому слова "генеральну лiцензiю Нацiонального банку України на здiйснення операцiй з валютними цiнностями" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй";

     пункт 2.15 викласти в такiй редакцiї:

     "2.15. У разi прийняття Нацiональним банком України рiшення про вiдкликання банкiвської лiцензiї чи вiдкликання генеральної лiцензiї на здiйснення валютних операцiй банк (фiнансова установа) зобов'язаний в триденний строк пiсля отримання цього рiшення повернути довiдки про реєстрацiю пунктiв обмiну валюти до територiального управлiння. Територiальне управлiння робить вiдповiдну вiдмiтку в Книзi реєстрацiї пунктiв обмiну валюти".

     3. Унести до Правил вивезення з України i ввезення в Україну уповноваженими банками нацiональної та iноземної валюти, банкiвських металiв, бланкiв чекiв, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 06.08.2003 N 327, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2003 за N 753/8074 (зi змiнами), такi змiни:

     3.1. У пунктi 1.1 глави 1 слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку на" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi".

     3.2. У пунктi 2.1 глави 2 слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку на здiйснення операцiй з банкiвськими металами на мiжнародних ринках" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi здiйснення операцiй з банкiвськими металами на мiжнародних ринках (щодо залучення та розмiщення банкiвських металiв на мiжнародних ринках та/або торгiвлi банкiвськими металами на мiжнародних ринках)".

     3.3. У пунктi 3.1 глави 3 слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку на" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi".

     3.4. У пунктi 4.1 глави 4 слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку на операцiї з банкiвськими металами на валютному ринку України та/або операцiї з банкiвськими металами на мiжнародних ринках" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi здiйснення операцiй з банкiвськими металами на валютному ринку України (щодо залучення та розмiщення банкiвських металiв на валютному ринку України та торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України) та/або здiйснення операцiй з банкiвськими металами на мiжнародних ринках (щодо залучення та розмiщення банкiвських металiв на мiжнародних ринках та/або торгiвлi банкiвськими металами на мiжнародних ринках)".

     3.5. У текстi Правил слова "письмового дозволу Нацiонального банку на здiйснення операцiй з валютними цiнностями" замiнити словами "генеральної лiцензiї на здiйснення валютних операцiй".

     4. Унести до Положення про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України для оплати банкiвських металiв та проведення окремих валютних операцiй, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.06.2004 N 266, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16.07.2004 за N 897/9496 (зi змiнами), такi змiни:

     4.1. У пунктi 1.7 глави 1 слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку на здiйснення операцiй з" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй в частинi торгiвлi".

     4.2. У главi 2:

     абзац перший пункту 2.2 викласти в такiй редакцiї:

     "2.2. Уповноважений банк, який має генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi здiйснення операцiй з банкiвськими металами на валютному ринку України (щодо залучення та розмiщення банкiвських металiв на валютному ринку України та торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України), для отримання лiцензiї з метою оплати банкiвських металiв для подальшого їх увезення на територiю України має подати в довiльнiй формi заяву про отримання лiцензiї для оплати банкiвських металiв iз зазначенням суми в iноземнiй валютi, яка має переказуватися.";

     пiдпункти "а", "б" виключити.

     У зв'язку з цим абзаци четвертий, п'ятий уважати вiдповiдно абзацами другим, третiм.

     4.3. Пiдпункт "е" пункту 2.3 пiсля слiв "листа-погодження" доповнити словами "Кабiнету Мiнiстрiв України".

     5. Унести до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.06.2004 N 270, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15.07.2004 за N 885/9484 (зi змiнами), такi змiни:

     5.1. В абзацi першому пункту 4.1 глави 4 роздiлу I слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку на право здiйснення операцiй iз залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках (далi в цiй главi - уповноважений банк)" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках".

     5.2. В абзацах другому пункту 1.1 та другому пункту 1.4 глави 1 роздiлу II слова "письмовий дозвiл Нацiонального банку на здiйснення операцiй iз залучення i розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках".

     6. В абзацi другому пункту 1.5 глави 1 Положення про порядок видачi Нацiональним банком України iндивiдуальних лiцензiй на використання iноземної валюти на територiї України як засобу платежу, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.10.2004 N 483, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09.11.2004 за N 1429/10028 (зi змiнами), слова "письмовий дозвiл на здiйснення операцiї з валютними цiнностями" замiнити словами "генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй".

     7. Унести до роздiлу I Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2005 за N 950/11230 (зi змiнами), такi змiни:

     в абзацi дев'ятому пункту 4 слова "письмового дозволу на здiйснення операцiй з валютними цiнностями" та в пунктi 14 слова "письмового дозволу Нацiонального банку на здiйснення операцiй з валютними цiнностями (генеральної лiцензiї)" замiнити словами "генеральної лiцензiї на здiйснення валютних операцiй";

     в абзацi двадцять другому пункту 4 слова "(письмовий дозвiл Нацiонального банку на здiйснення операцiй з валютними цiнностями)" виключити.

     8. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     9. Постанова набирає чинностi з дня її офiцiйного опублiкування.

Голова С. Г. Арбузов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної митної служби України I. Г. Калєтнiк
Голова Державної податкової служби України О. В. Клименко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.