Документ скасований: Постанова НБУ № 148 від 29.12.2017

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м. Київ

06.06.2013 N 210


Про встановлення граничної суми розрахункiв готiвкою

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
02 липня 2013 р. за N 1109/23641


     На виконання вимог статтi 1087 Цивiльного кодексу України та вiдповiдно до статей 33 та 40 Закону України "Про Нацiональний банк України" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Установити граничну суму розрахункiв готiвкою:

     пiдприємств (пiдприємцiв) мiж собою протягом одного дня в розмiрi 10000 (десяти тисяч) гривень;

     фiзичної особи з пiдприємством (пiдприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмiрi 150000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень;

     фiзичних осiб мiж собою за договорами купiвлi-продажу, якi пiдлягають нотарiальному посвiдченню, у розмiрi 150000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень.

     2. Фiзичнi особи мають право здiйснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150000 гривень, шляхом перерахування коштiв з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштiв на поточнi рахунки (у тому числi у депозит нотарiуса на окремий поточний рахунок у нацiональнiй валютi).

     3. Затвердити Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 грудня 2004 року N 637, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13 сiчня 2005 року за N 40/10320 (зi змiнами), що додаються.

     4. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 09 лютого 2005 року N 32 "Про встановлення граничної суми готiвкового розрахунку", зареєстровану в Мiнiстерствi юстицiї України 18 квiтня 2005 року за N 410/10690.

     5. Генеральному департаменту регулювання грошового обiгу (Нестеренко В. М.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь, структурних одиниць Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а також iнших юридичних та фiзичних осiб шляхом опублiкування в офiцiйних друкованих виданнях.

     6. Прес-службi Нацiонального банку України (Кутерещин О. Р.) забезпечити опублiкування прес-релiзу та змiсту цiєї постанови у засобах масової iнформацiї.

     7. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Ричакiвську В. I.

     8. Постанова набирає чинностi з 01 вересня 2013 року.

Голова I. В. Соркiн
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр доходiв i зборiв України О. В. Клименко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
06.06.2013 N 210
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
02 липня 2013 р. за N 1109/23641

Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

     1. Абзац четвертий пункту 1.2 глави 1 викласти в такiй редакцiї:

     "готiвка (готiвковi кошти) - грошовi знаки нацiональної валюти України - банкноти i монети, у тому числi розмiннi, обiговi, пам'ятнi монети, якi є дiйсними платiжними засобами".

     2. У главi 2:

     1) пункт 2.3 викласти в такiй редакцiї:

     "2.3. Пiдприємства (пiдприємцi) мають право здiйснювати розрахунки готiвкою мiж собою та/або з фiзичними особами протягом одного дня за одним або кiлькома платiжними документами в межах граничних сум розрахункiв готiвкою, установлених вiдповiдною постановою Правлiння Нацiонального банку України. Платежi понад установленi граничнi суми проводяться через банки або небанкiвськi фiнансовi установи, якi в установленому законодавством порядку отримали лiцензiю на переказ коштiв без вiдкриття рахунку, шляхом перерахування коштiв з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштiв до банку для подальшого їх перерахування на поточнi рахунки. Кiлькiсть пiдприємств (пiдприємцiв) та фiзичних осiб, з якими здiйснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

     Обмеження, установлене в абзацi першому цього пункту, стосується також розрахункiв пiд час оплати за товари, що придбанi на виробничi (господарськi) потреби за рахунок готiвкових коштiв, одержаних за допомогою електронного платiжного засобу.

     Обмеження не поширюються на:

     1) розрахунки пiдприємств (пiдприємцiв) з бюджетами та державними цiльовими фондами;

     2) добровiльнi пожертвування та благодiйну допомогу;

     3) використання коштiв, виданих на вiдрядження;

     2) пункт 2.8 викласти в такiй редакцiї:

     "2.8. Пiдприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готiвкову виручку (готiвку) у межах, що не перевищують установлений лiмiт каси. Готiвкова виручка (готiвка), що перевищує встановлений лiмiт каси, обов'язково здається до банкiв для її зарахування на банкiвськi рахунки. Вiдокремленi пiдроздiли пiдприємств - юридичних осiб можуть здавати готiвкову виручку (готiвку) безпосередньо до кас таких юридичних осiб або до будь-якого банку для її переказу i зарахування на банкiвськi рахунки зазначених юридичних осiб.

     За вiдсутностi банкiв готiвкова виручка (готiвка) для переказу на банкiвськi рахунки пiдприємства (пiдприємця) може здаватися до операторiв поштового зв'язку та небанкiвських фiнансових установ, якi в установленому законодавством порядку отримали лiцензiю на переказ коштiв без вiдкриття рахунку.

     Здавання готiвкової виручки (готiвки) здiйснюється самостiйно (у тому числi iз застосуванням платiжних пристроїв та через пункти приймання готiвки) або через вiдповiднi служби, яким згiдно iз законодавством надано право на перевезення валютних цiнностей та iнкасацiю коштiв.

     Здавання готiвкової виручки (готiвки) може здiйснюватися для зарахування на будь-який банкiвський рахунок пiдприємства (пiдприємця) на його вибiр";

     3) пункт 2.13 викласти в такiй редакцiї:

     "2.13. Пiдприємства (пiдприємцi) пiд час здiйснення розрахункiв iз споживачами за готiвку зобов'язанi приймати у сплату за продукцiю (товари, роботи, послуги) без обмежень банкноти i монети (у тому числi розмiннi, обiговi, пам'ятнi монети, зношенi, значно зношенi банкноти та монети) усiх номiналiв, якi випускає Нацiональний банк України в обiг, що є дiйсними платiжними засобами i не викликають сумнiву в їх справжностi та платiжностi. У разi отримання вiд споживачiв у сплату за продукцiю (товари, роботи, послуги) зношених та/або значно зношених банкнот пiдприємства (пiдприємцi) зобов'язанi не видавати таких банкнот на здачу та надалi здати їх разом з готiвковою виручкою (готiвкою) до обслуговуючих банкiв. Крiм того, пiдприємства (пiдприємцi) мають забезпечувати наявнiсть у касi банкнот i монет для видачi здачi [за винятком тих номiналiв монет (банкнот), випуск в обiг яких припинено Нацiональним банком України]";

     4) пункт 2.14 виключити.

     3. Третє речення абзацу другого пункту 3.7 глави 3 виключити.

     4. У главi 5:

     1) у пунктi 5.7 слова "Державне казначейство України" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Державна казначейська служба України" у вiдповiдних вiдмiнках;

     2) пункт 5.12 виключити.

     У зв'язку з цим пункт 5.13 уважати пунктом 5.12.

     5. Пункт 6.3 глави 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6.3. Порядок проведення працiвниками банкiв касових операцiй з клiєнтами визначено нормативно-правовим актом Нацiонального банку України про ведення касових операцiй банками в Українi".

     6. У главi 7:

     1) пункт 7.25 викласти в такiй редакцiї:

     "7.25. Пiд час здiйснення цих перевiрок у сферi торгiвлi, громадського харчування та послуг також звертається увага на обов'язковiсть забезпечення постiйної наявностi в касах пiдприємств, що перевiряються, монет для видачi здачi [за винятком тих номiналiв монет (банкнот), випуск в обiг яких припинено Нацiональним банком України]";

     2) у пунктi 7.32 слова "Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" замiнити словами "Податкового кодексу України";

     3) пункт 7.46 викласти в такiй редакцiї:

     "7.46. Для контролю за дотриманням пiдприємствами (пiдприємцями) установлених обмежень пiд час здiйснення ними готiвкових розрахункiв мiж пiдприємствами (пiдприємцями) та фiзичними особами перевiряються розрахунковi операцiї конкретного пiдприємства (пiдприємця).

     Пiд час такої перевiрки має враховуватися те, що такi готiвковi розрахунки можуть здiйснюватися пiдприємствами (пiдприємцями) протягом дня з iншими пiдприємствами (пiдприємцями) та фiзичними особами за одним чи кiлькома платiжними документами, а також те, що зазначенi обмеження не стосуються випадкiв, визначених цим Положенням".

     7. У текстi Положення слова "спецiальний платiжний засiб" у всiх числах та вiдмiнках замiнити словами "електронний платiжний засiб" у вiдповiдних числах та вiдмiнках.

     8. У додатку 9 до Положення слова "Iдентифiкацiйний номер платника за ДРФО" замiнити словами "Номер облiкової картки платника податкiв (крiм фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi)".

Директор Генерального департаменту регулювання грошового обiгу В. М. Нестеренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.