Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м. Київ

19.05.2014 N 286


Про затвердження Порядку вiдкриття та використання коштiв за поточними рахунками мiжнародних фiнансових органiзацiй, що вiдкриваються в уповноважених банках

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
05 червня 2014 р. за N 596/25373

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 31 березня 2016 року N 225,
вiд 26 грудня 2017 року N 143,
вiд 20 липня 2018 року N 83

     У зв'язку з прийняттям Закону України вiд 04 липня 2013 року N 400-VII "Про внесення змiн до Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок" щодо емiсiї облiгацiй мiжнародних фiнансових органiзацiй", вiдповiдно до статей 7, 25, 30, 44 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Порядок вiдкриття та використання коштiв за поточними рахунками мiжнародних фiнансових органiзацiй, що вiдкриваються в уповноважених банках, що додається.

     2. Унести до Положення про порядок iноземного iнвестування в Україну, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 280, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 947/11227 (зi змiнами), такi змiни:

     1) пункт 2.1 глави 2 пiсля абзацу шостого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "перераховувати з власного iнвестицiйного рахунку кошти в гривнях на вiдкритий в уповноваженому банку рахунок мiжнародної фiнансової органiзацiї, яка має дозвiл центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної фiнансової полiтики, на здiйснення емiсiї облiгацiй на територiї України, для iнвестування коштiв у цi облiгацiї".

     У зв'язку з цим абзац сьомий уважати абзацом восьмим;

     2) пункт 3.1 глави 3 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "мiжнародною фiнансовою органiзацiєю, яка має дозвiл центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної фiнансової полiтики, на здiйснення емiсiї облiгацiй на територiї України, з вiдкритого в уповноваженому банку рахунку в нацiональнiй валютi на iнвестицiйний рахунок у нацiональнiй валютi iноземного iнвестора для погашення/викупу цих облiгацiй та виплати за ними доходу".

     3. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Приходька Б. В.

     5. Постанова набирає чинностi з дня її офiцiйного опублiкування.

Голова С. I. Кубiв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
19 травня 2014 року N 286
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
05 червня 2014 р. за N 596/25373

Порядок вiдкриття та використання коштiв за поточними рахунками мiжнародних фiнансових органiзацiй, що вiдкриваються в уповноважених банках

     1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до вимог Закону України "Про Нацiональний банк України", статтi 101 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок", Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", глави 14 Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 листопада 2003 року N 492, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 17 грудня 2003 року за N 1172/8493 (зi змiнами) (далi - Iнструкцiя), а також iнших нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

     Цей Порядок установлює порядок вiдкриття банками поточних рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах мiжнародних фiнансових органiзацiй, що мають право вiдкривати поточнi рахунки на територiї України вiдповiдно до мiжнародних договорiв України (далi - МФО), та їх використання для проведення на територiї України платежiв за:

     операцiями МФО, пов'язаними з емiсiєю власних облiгацiй на територiї України;

     операцiями МФО з резидентами за кредитними договорами, договорами позики, договорами гарантiї/поруки в межах проектiв, що належать до сфери дiї мiжнародних договорiв України.

(абзац четвертий пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.03.2016р. N 225, у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.07.2018р. N 83)

     Дiя цього Порядку не поширюється на рахунки банкiв-кореспондентiв в iноземнiй валютi та в гривнях, вiдкритi в уповноважених банках у встановленому законодавством України порядку.

     2. Банк вiдкриває поточнi рахунки МФО з дотриманням вимог, установлених пунктом 14.2 глави 14 Iнструкцiї. Для МФО, що не належить до спецiалiзованих установ Органiзацiї Об'єднаних Нацiй (далi - ООН), замiсть документiв, якi iдентифiкують спецiалiзовану установу ООН, до банку подаються документи (копiї документiв, засвiдченi в установленому порядку), що дають змогу банку iдентифiкувати МФО.

     МФО, яка здiйснює емiсiю облiгацiй на територiї України, додатково подає копiю дозволу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної фiнансової полiтики, на здiйснення такою МФО емiсiї облiгацiй. Iнформацiя про те, що МФО вiдкриває рахунок для проведення операцiй, пов'язаних з емiсiєю облiгацiй на територiї України, обов'язково зазначається в заявi про вiдкриття поточного рахунку в рядку "Додаткова iнформацiя".

     Банк вiдкриває iнвестицiйнi рахунки та вкладнi (депозитнi) рахунки МФО з дотриманням вимог, установлених главою 16 Iнструкцiї. На операцiї з розмiщення МФО (згiдно з додатком до цього Порядку) коштiв у гривнях на вкладний (депозитний) рахунок не поширюються вимоги нормативно-правових актiв Нацiонального банку України з питань здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну.

(пункт 2 доповнено абзацом третiм згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.03.2016р. N 225)

     3. МФО, яка здiйснює емiсiю облiгацiй на територiї України, має право проводити операцiї з резидентами за кредитними договорами, договорами позики, договорами гарантiї/поруки в гривнях за рахунок коштiв, отриманих вiд розмiщення таких облiгацiй.

(абзац перший пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.03.2016р. N 225)

     МФО має право проводити такi операцiї також за рахунок коштiв у гривнях, одержаних МФО вiд продажу iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України (далi - МВРУ) або одержаних МФО (згiдно з додатком до цього Порядку) як кредит вiд уповноваженого банку-кредитора за укладеним мiж ними кредитним договором.

(абзац другий пункту 3 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.07.2018р. N 83)

     Уповноваженим банкам дозволяється надавати кредити в гривнях МФО (згiдно з додатком до цього Порядку) вiдповiдно до укладених мiж ними кредитних договорiв.

(абзац другий пункту 3 замiнено новими абзацами другим, третiм згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.03.2016р. N 225)

     4. МФО мають право проводити операцiї, передбаченi пунктом 3 цього Порядку, якщо це вiдповiдає:

     завданням та видам дiяльностi МФО, визначеним її установчим актом, якщо Україна є членом такої МФО, та/або мiжнародним договорам України;

     напрямам використання коштiв, отриманих МФО вiд розмiщення облiгацiй, погодженим Кабiнетом Мiнiстрiв України, якщо Україна не є членом МФО та/або з МФО не укладено мiжнародний договiр України.

     5. Особливостi функцiонування поточного рахунку МФО, визначенi вiдповiдно до вимог цього Порядку, включаються до договору банкiвського рахунку, що укладається мiж банком i його клiєнтом.

     6. Поточний рахунок у гривнях МФО використовується для проведення таких операцiй:

     операцiй, пов'язаних з емiсiєю МФО власних облiгацiй на територiї України (у тому числi операцiй з продажу облiгацiй, їх погашення, викупу та сплати за облiгацiями доходу);

     операцiй з надання МФО кредиту/позики резиденту-позичальнику та його/її повернення вiдповiдно до укладеного мiж ними кредитного договору / договору позики (уключаючи встановленi вiдповiдним договором проценти, комiсiйнi винагороди, неустойки тощо);

(абзац третiй пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.07.2018р. N 83)

     операцiй з одержання МФО (згiдно з додатком до цього Порядку) кредиту в гривнях вiд уповноваженого банку-кредитора та його повернення вiдповiдно до укладеного мiж ними кредитного договору (уключаючи встановленi вiдповiдним договором проценти, комiсiйнi винагороди, неустойки тощо);

     перерахування коштiв на власний iнвестицiйний рахунок, вiдкритий в уповноваженому банку, або зарахування коштiв з власного iнвестицiйного рахунку. Розрахунки в гривнях за операцiями, пов'язаними з iноземним iнвестуванням в Україну, здiйснюються через iнвестицiйнi рахунки МФО;

     операцiй за договорами страхування на територiї України (уключаючи сплату страхових платежiв, виплату МФО страхового вiдшкодування тощо);

     операцiй за гарантiями/поруками МФО, наданими за зобов'язаннями резидента-боржника перед резидентом-кредитором (уключаючи плату за надання гарантiї/поруки, переказування МФО коштiв резиденту-кредитору в межах забезпечених гарантiєю/порукою зобов'язань резидента-боржника, вiдшкодування МФО коштiв, сплачених за гарантiєю/порукою);

(абзац сьомий пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.07.2018р. N 83)

     операцiй, пов'язаних iз задоволенням вимог МФО за кредитними договорами, договорами позики, виконаними гарантiями (поруками) у разi невиконання резидентом своїх зобов'язань (за рахунок реалiзацiї предмета застави тощо);

     операцiй МФО з оплати продукцiї, робiт, послуг на територiї України на пiдставi вiдповiдних договорiв (у тому числi оплати юридичних i нотарiальних послуг, послуг повiреного, комiсiонера, платежiв суб'єкта оцiночної дiяльностi тощо), якi здiйснюються з урахуванням особливостей, установлених цим Порядком;

     операцiй з купiвлi або продажу iноземної валюти за гривнi;

     операцiй зi сплати обов'язкових платежiв вiдповiдно до законодавства України;

     операцiй з оплати послуг уповноваженому банку, який обслуговує рахунок, та зарахування процентiв, нарахованих за залишком коштiв на цьому рахунку, якщо це передбачено договором банкiвського рахунку;

     операцiй iз зарахування/перерахування коштiв, що повертаються на цей рахунок / з цього рахунку у зв'язку з їх помилковим (надмiрним) перерахуванням або невиконанням (частковим або повнiстю) взаємних зобов'язань за договором, укладеним з МФО;

     iнших операцiй, що здiйснюються МФО вiдповiдно до її установчого акта, якщо Україна є членом такої МФО, та/або мiжнародних договорiв України згiдно з Конституцiєю України та Законом України "Про мiжнароднi договори України" або напрямiв використання коштiв, отриманих МФО вiд розмiщення облiгацiй, погоджених Кабiнетом Мiнiстрiв України.

(пункт 6 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.03.2016р. N 225)

     7. Поточний рахунок в iноземнiй валютi МФО використовується для проведення операцiй з купiвлi або продажу iноземної валюти за гривнi, зарахування iноземної валюти, що надiйшла з-за кордону або з iнших власних поточних (у тому числi iнвестицiйних) рахункiв МФО в уповноважених банках, перерахування iноземної валюти за кордон або на iншi власнi поточнi (у тому числi iнвестицiйнi) рахунки МФО в уповноважених банках, зарахування iноземної валюти, що надiйшла в рахунок виконання боргових зобов'язань резидента-позичальника перед МФО вiдповiдно до укладеного мiж ними кредитного договору / договору позики (повернення кредиту/позики, уключаючи проценти та iншi установленi цим договором платежi, що пiдлягають сплатi на користь МФО).

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.03.2016р. N 225, вiд 20.07.2018р. N 83)

     8. Уповноважений банк здiйснює купiвлю/продаж iноземної валюти на пiдставi заяви/доручення МФО про купiвлю/продаж iноземної валюти, що оформляється та подається до уповноваженого банку вiдповiдно до вимог Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 950/11230 (зi змiнами). МФО пiд час купiвлi/продажу iноземної валюти не подає до уповноваженого банку додаткових документiв.

(абзац перший пункту 8 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 26.12.2017р. N 143)

     Кошти в iноземнiй валютi, якi були купленi на МВРУ, пiдлягають зарахуванню на поточний рахунок МФО в iноземнiй валютi, вiдкритий в уповноваженому банку.

     9. Розрахунки мiж МФО та резидентами в гривнях здiйснюються вiдповiдно до вимог законодавства України з питань проведення таких розрахункiв.

     10. Уповноважений банк здiйснює обслуговування операцiй за кредитним договором / договором позики, укладеним мiж резидентом та МФО, на пiдставi вiдповiдного договору.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.03.2016р. N 225, у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.07.2018р. N 83)

     11. Платiжне доручення на перерахування коштiв з поточного рахунку МФО або на цей рахунок має мiстити напис про призначення платежу з обов'язковим посиланням на цей Порядок.

(пункт 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.07.2018р. N 83)

     12. Функцiї контролю за здiйсненням операцiй за поточним рахунком МФО покладаються на уповноважений банк.

     Уповноважений банк має право вимагати вiд клiєнта документи та iнформацiю, що пiдтверджують правомiрнiсть здiйснення платежiв у гривнях через поточнi рахунки МФО та потрiбнi для виконання уповноваженим банком функцiй щодо здiйснення валютного контролю.

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики О. А. Щербакова

 

Додаток
до Порядку вiдкриття та використання коштiв за поточними рахунками мiжнародних фiнансових органiзацiй, що вiдкриваються в уповноважених банках
(пункт 2)

Перелiк мiжнародних фiнансових органiзацiй, що мають право вiдкривати та використовувати поточнi рахунки в нацiональнiй та iноземнiй валютах в банках України з метою здiйснення операцiй у гривнях з резидентами за кредитними договорами, договорами позики або договорами гарантiї/поруки в межах проектiв, що належать до сфери дiї мiжнародних договорiв України

     1. Мiжнародна фiнансова корпорацiя.

     2. Пiвнiчна екологiчна фiнансова корпорацiя.

(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 20.07.2018р. N 83)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.