ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 6 листопада 2014 року N 712


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 33 та 34 Закону України "Про угоди про розподiл продукцiї", статей 5, 101, 11 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", з метою врегулювання питань щодо здiйснення розрахункiв за угодами про розподiл продукцiї Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Унести до Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю за експортними, iмпортними операцiями, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24 березня 1999 року N 136, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 28 травня 1999 року за N 338/3631 (зi змiнами), такi змiни:

     1) доповнити пункт 2.1 роздiлу 2 пiсля слiв "Виручка резидентiв" словами "[крiм iнвесторiв (представництв iноземних iнвесторiв на територiї України) за угодами про розподiл продукцiї, контроль за своєчаснiстю розрахункiв яких не здiйснюється]";

     2) доповнити пункт 3.1 роздiлу 3 пiсля слiв "Iмпортнi операцiї резидентiв" словами "[крiм iнвесторiв (представництв iноземних iнвесторiв на територiї України) за угодами про розподiл продукцiї, контроль за своєчаснiстю розрахункiв яких не здiйснюється]";

     3) у роздiлi 4:

     доповнити пункт 4.1 пiсля слiв "вимагати вiд своїх клiєнтiв" словами "[крiм iнвесторiв (представництв iноземних iнвесторiв на територiї України) за угодами про розподiл продукцiї]";

     доповнити перше речення пункту 4.2 словами "[крiм iнвесторiв (представництв iноземних iнвесторiв на територiї України) за угодами про розподiл продукцiї, контроль за своєчаснiстю розрахункiв яких не здiйснюється]".

     2. Унести до глави 2 Положення про валютний контроль, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 08 лютого 2000 року N 49, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 04 квiтня 2000 року за N 209/4430 (зi змiнами), такi змiни:

     1) доповнити пункт 2.2 новим абзацом такого змiсту:

     "операцiй iнвестора (представництва iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї, що здiйснюються у зв'язку з такою угодою, передбачених пiдпунктами "а", "д" пункту 4 статтi 5, а також пунктом 1 статтi 101 Декрету";

     2) доповнити пункт 2.6 новим абзацом такого змiсту:

     "На операцiї iнвестора (представництва iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї з одержання кредитiв в iноземнiй валютi, а також на операцiї представництва iноземного iнвестора на територiї України щодо оплати працi працiвникiв-нерезидентiв, якi згiдно з укладеними трудовими договорами (контрактами) працюють в Українi (перерахування на банкiвськi рахунки цих осiб в Українi або за її межами), не поширюються вимоги щодо одержання iндивiдуальних лiцензiй";

     3) доповнити пункт 2.9 новим абзацом такого змiсту:

     "Залучення кредитiв та позик в iноземнiй валютi iнвестором (представництвом iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї у зв'язку з такою угодою не потребує отримання реєстрацiйного свiдоцтва".

     3. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 листопада 2003 року N 492, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 17 грудня 2003 року за N 1172/8493 (зi змiнами), що додаються.

     4. Унести до постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 грудня 2003 року N 597 "Про переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi на користь нерезидентiв за деякими операцiями", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 05 лютого 2004 року за N 159/8758 (зi змiнами), такi змiни:

     1) доповнити пункт 1 трьома новими абзацами такого змiсту:

     "Пiдставою для проведення зазначених в абзацах першому та четвертому цього пункту операцiй з оплати робiт, послуг, прав iнтелектуальної власностi та/або виконання зобов'язань за векселем, яким оформлена заборгованiсть резидента перед нерезидентом за такою оплатою, за дорученням iнвестора (представництва iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї є такi документи:

     договiр iз нерезидентом (або iнший документ, який згiдно з правом, що пiдлягає застосуванню, має силу договору), умовами якого може бути передбачено проведення розрахункiв за наданi послуги, виконанi роботи чи переданi права iнтелектуальної власностi з використанням векселiв;

     вексель, якщо його видача передбачена умовами такого договору";

     2) доповнити пункт 6 новим абзацом такого змiсту:

     "операцiї iнвестора (представництва iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї, якi здiйснюються для потреб такої угоди [у тому числi пов'язанi з придбанням обладнання, матерiалiв, устаткування та iнших товарiв, робiт i послуг, необхiдних для провадження робiт чи здiйснення iншої дiяльностi, передбаченої угодою про розподiл продукцiї, включаючи розпорядження частиною виробленої продукцiї, що належить iнвестору (представництву iноземного iнвестора на територiї України), iншому iнвестору чи державi]".

     5. Доповнити постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 03 серпня 2004 року N 363 "Про встановлення процентних ставок за зовнiшнiми запозиченнями резидентiв" пiсля пункту 2 новим пунктом 3 такого змiсту:

     "3. Обмеження максимальних розмiрiв процентних ставок, установленi пунктами 1 i 2 цiєї постанови, не застосовуються до запозичень iнвестора (представництва iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї у зв'язку з такою угодою".

     У зв'язку з цим пункти 3 - 5 уважати вiдповiдно пунктами 4 - 6.

     6. Пункт 1.5 глави 1 Положення про порядок видачi Нацiональним банком України iндивiдуальних лiцензiй на використання iноземної валюти на територiї України як засобу платежу, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14 жовтня 2004 року N 483, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09 листопада 2004 року за N 1429/10028 (зi змiнами), пiсля абзацу третього доповнити новим абзацом четвертим такого змiсту:

     "якщо як iнiцiатором, так i отримувачем за валютною операцiєю є iнвестор (представництво iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї або держава [ця норма стосується лише операцiй, що здiйснюються з метою розподiлу коштiв згiдно з умовами угод про розподiл продукцiї мiж iнвесторами за такими угодами та (або) мiж iнвесторами та державою]".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - шостий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим - сьомим.

     7. Доповнити пункт 1.4 глави 1 Положення про порядок видачi Нацiональним банком України iндивiдуальних лiцензiй на розмiщення резидентами (юридичними та фiзичними особами) валютних цiнностей на рахунках за межами України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14 жовтня 2004 року N 485, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05 листопада 2004 року за N 1413/10012 (зi змiнами), новим абзацом такого змiсту:

     "представництва iноземних iнвесторiв за угодами про розподiл продукцiї".

     8. Унести до Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 950/11230 (зi змiнами), такi змiни:

     1) доповнити главу 4 роздiлу II новим пунктом такого змiсту:

     "9. Iнвестор (представництво iноземного iнвестора) за угодою про розподiл продукцiї на територiї України має право купувати, обмiнювати iноземну валюту для потреб за угодою про розподiл продукцiї [у тому числi для придбання обладнання, матерiалiв, устаткування та iнших товарiв, робiт i послуг, необхiдних для провадження робiт чи здiйснення iншої дiяльностi, передбаченої угодою про розподiл продукцiї, з метою виконання зобов'язань за кредитними операцiями та платежами за цими операцiями (проценти, комiсiйнi винагороди, неустойки, штрафнi санкцiї тощо) в iноземнiй валютi, а також для її перерахування на власний поточний, вкладний (депозитний) рахунок, поточнi, вкладнi (депозитнi) рахунки в Українi або за її межами iнвесторiв (представництв iноземних iнвесторiв на територiї України) за вiдповiдною угодою про розподiл продукцiї чи держави] на пiдставi заяви про купiвлю iноземної валюти";

     2) доповнити роздiл III новим пунктом такого змiсту:

     "17. Вимоги до проведення операцiй з купiвлi, продажу, обмiну iноземної валюти, її перерахування та використання, установленi цим роздiлом, не застосовуються до операцiй iнвестора (представництва iноземного iнвестора на територiї України) за угодою про розподiл продукцiї у зв'язку з угодою про розподiл продукцiї".

     9. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 жовтня 2014 року N 623 "Про врегулювання питань щодо вiдкриття та використання рахункiв в уповноважених банках пiд час обслуговування дiяльностi, пов'язаної з угодою про розподiл продукцiї".

     10. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     11. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова В. О. Гонтарева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
06 листопада 2014 року N 712


Змiни до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах

     1. У главi 16:

     1) в абзацi шостому пункту 16.2 слова "або нотарiально чи пiдписом уповноваженого працiвника банку, якщо нерезидент-iнвестор є учасником угоди про розподiл продукцiї вiдповiдно до Закону України "Про угоди про розподiл продукцiї" виключити;

     2) абзац десятий пункту 16.11 виключити.

     2. Доповнити Iнструкцiю новими главами такого змiсту:

"21. Порядок вiдкриття, використання i закриття поточних рахункiв представництвам iноземних iнвесторiв за угодами про розподiл продукцiї на територiї України

     21.1. Вiдкриття поточного рахунку в нацiональнiй та/або iноземнiй валютi представництву iноземного iнвестора за угодою про розподiл продукцiї на територiї України (далi - представництво iноземного iнвестора), призначеного для обслуговування дiяльностi для потреб угоди про розподiл продукцiї, здiйснюється в такому порядку.

     Особи (особа), якi (яка) вiдкривають (вiдкриває) рахунок, мають (має):

     пред'явити паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу, i документи, що пiдтверджують їх повноваження. Фiзичнi особи-резиденти додатково пред'являють документ, виданий вiдповiдним органом державної податкової служби, що засвiдчує їх реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв;

     подати документи (копiї документiв, засвiдченi в установленому порядку) згiдно з перелiком, визначеним цiєю главою Iнструкцiї.

     На пiдставi цих документiв уповноважений працiвник банку здiйснює iдентифiкацiю представництва iноземного iнвестора та осiб, уповноважених розпоряджатися поточним рахунком у нацiональнiй та/або iноземнiй валютi представництва iноземного iнвестора.

     Мiж банком i представництвом iноземного iнвестора укладається в письмовiй формi договiр банкiвського рахунку.

     21.2. Уповноважений банк вiдкриває поточний рахунок представництва iноземного iнвестора на пiдставi таких документiв:

     заяви про вiдкриття поточного рахунку (додаток 1);

     копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю угоди про розподiл продукцiї, стороною якої є юридична особа-нерезидент (iноземний iнвестор), iнтереси якої представляє на територiї України таке представництво, засвiдченої нотарiально чи пiдписом уповноваженого працiвника банку;

     копiї легалiзованої або засвiдченої шляхом проставлення апостиля довiреностi, виданої представниковi iноземного iнвестора в Українi, яка надає право розпоряджатися рахунком та пiдписувати розрахунковi документи вiд iменi iноземного iнвестора, засвiдченої нотарiально чи пiдписом уповноваженого працiвника банку;

     картки зi зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2), засвiдченої нотарiально.

     21.3. За поточним рахунком представництва iноземного iнвестора у нацiональнiй валютi здiйснюються всi види розрахунково-касових операцiй, передбачених для поточних рахункiв юридичних осiб - резидентiв.

     21.4. На поточний рахунок представництва iноземного iнвестора в iноземнiй валютi зараховуються такi кошти:

     у готiвковiй формi у випадках, визначених нормативно-правовими актами Нацiонального банку, що регулюють використання готiвкової iноземної валюти на територiї України;

     перерахованi з-за кордону на iм'я власника рахунку через уповноваженi банки України;

     за платiжними документами, що надiсланi з-за кордону на iм'я власника рахунку в порядку, установленому законодавством України;

     за платiжними документами на iм'я власника рахунку, увезеними на територiю України i задекларованими митному органу пiд час в'їзду в Україну (у ввiзнiй митнiй декларацiї робиться вiдмiтка уповноваженого банку про прийняття платiжних документiв, а копiя митної декларацiї залишається в уповноваженому банку);

     перерахованi з-за кордону нерезидентами за зовнiшньоекономiчними контрактами (договорами, угодами);

     перерахованi з рахункiв в Українi або за її межами юридичною особою - нерезидентом (iноземним iнвестором), iнтереси якої представляє на територiї України таке представництво, iнвесторами, представництвами iнших iноземних iнвесторiв за вiдповiдною угодою про розподiл продукцiї чи державою;

     перерахованi з рахункiв постiйних представництв нерезидентiв в Українi, якщо в призначеннi платежу коштiв, що надiйшли з-за кордону, зазначено, що цi кошти згiдно з договором (контрактом, угодою) належать iноземному iнвестору, у тому числi в особi його представництва;

     перерахованi юридичними особами-нерезидентами (у тому числi через їх представництва в Українi) згiдно з мiжнародними та/або мiжурядовими угодами;

     перерахованi резидентами, нерезидентами у формi кредитiв (позик, фiнансової допомоги);

     перерахованi з власного поточного або вкладного (депозитного) рахунку, вiдкритого в Українi або за її межами;

     сума процентiв, нарахована за залишками коштiв на поточному рахунку, якщо це передбачено договором;

     поверненi з будь-яких причин нерезидентом або резидентом, на користь якого такi кошти були перерахованi ранiше;

     iноземна валюта, куплена уповноваженим банком на мiжбанкiвському валютному ринку України за рахунок коштiв у нацiональнiй валютi на поточному рахунку представництва iноземного iнвестора;

     iншi надходження на користь представництва iноземного iнвестора - власника рахунку, що не суперечать законодавству України.

     21.5. З поточного рахунку представництва iноземного iнвестора в iноземнiй валютi проводяться такi операцiї:

     оплата працi працiвникам-нерезидентам, якi згiдно з укладеними трудовими договорами (контрактами) працюють в Українi (перерахування на банкiвськi рахунки цих осiб);

     здiйснення розрахунку з працiвниками-резидентами, якi згiдно з укладеними трудовими договорами (контрактами) працюють за межами України;

     перерахування коштiв або продаж на мiжбанкiвському валютному ринку України з метою подальшого зарахування на вiдкритi в Українi або за її межами власнi поточнi або вкладнi (депозитнi) рахунки представництва iноземного iнвестора, рахунки юридичної особи-нерезидента (iноземного iнвестора), iнтереси якої представляє на територiї України таке представництво, та/або рахунки iнших iнвесторiв або представництв iнших iноземних iнвесторiв за вiдповiдною угодою про розподiл продукцiї чи держави (також у разi закриття цього рахунку);

     перерахування на користь нерезидента за межi України за зовнiшньоекономiчними договорами (контрактами, угодами);

     обмiн на iншу iноземну валюту вiдповiдно до законодавства України (у тому числi на мiжнародних ринках з метою виконання зобов'язань перед нерезидентами в iноземнiй валютi, що обмiнюється, без промiжного зарахування цiєї iноземної валюти на поточний рахунок представництва iноземного iнвестора);

     перерахування за кордон за навчання, за участь у конференцiях, виставках;

     перерахування на користь юридичної особи - резидента, якщо в призначеннi платежу коштiв, що надiйшли iз-за кордону, зазначено, що цi кошти згiдно з договором (контрактом, угодою) належать цьому резиденту;

     перерахування за кордон на iм'я фiзичних осiб, якi у зв'язку з угодою про розподiл продукцiї тимчасово перебувають за межами України в довгостроковому вiдрядженнi або навчаються, як оплата працi (або як стипендiя);

     перерахування залишкiв коштiв у разi закриття поточного рахунку в одному уповноваженому банку i вiдкриття поточного рахунку в iншому уповноваженому банку;

     перерахування на територiї України у випадках, передбачених законодавством України;

     перерахування для погашення заборгованостi за отриманим кредитом (позикою, фiнансовою допомогою) в iноземнiй валютi (у тому числi проценти, комiсiйнi, неустойка та штрафнi санкцiї) на користь резидентiв, нерезидентiв;

     повернення помилково отриманих коштiв;

     iншi будь-якi перерахування, що не суперечать законодавству України.

     21.6. Поточний рахунок представництва iноземного iнвестора закривається в порядку, установленому пунктами 20.5 i 20.6 глави 20 цiєї Iнструкцiї.

22. Порядок вiдкриття i використання вкладних (депозитних) рахункiв представництвам iноземних iнвесторiв за угодами про розподiл продукцiї на територiї України i використання коштiв за цими рахунками

     22.1. Якщо представництво iноземного iнвестора за угодою про розподiл продукцiї на територiї України (далi - представництво iноземного iнвестора) не має рахункiв у цьому банку, то вiдкриття йому вкладного (депозитного) рахунку здiйснюється в такому порядку.

     Особа, яка вiдкриває рахунок, має:

     пред'явити паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу, i документи, що пiдтверджують її повноваження. Фiзичнi особи - резиденти додатково пред'являють документ, виданий вiдповiдним органом державної податкової служби, що засвiдчує їх реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв;

     подати документи (копiї документiв, засвiдченi в установленому порядку) за перелiком, визначеним цiєю главою Iнструкцiї.

     На пiдставi цих документiв уповноважений працiвник банку здiйснює iдентифiкацiю представництва iноземного iнвестора та осiб, уповноважених розпоряджатися вкладним (депозитним) рахунком.

     Мiж банком та представництвом iноземного iнвестора укладається в письмовiй формi договiр банкiвського вкладу.

     22.2. Банк вiдкриває вкладний (депозитний) рахунок якщо представництво iноземного iнвестора не має рахункiв у цьому банку за умови подання представництвом таких документiв:

     копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю угоди про розподiл продукцiї, стороною якої є юридична особа - нерезидент (iноземний iнвестор), iнтереси якої представляє на територiї України таке представництво, засвiдченої нотарiально чи пiдписом уповноваженого працiвника банку;

     копiї легалiзованої або засвiдченої шляхом проставлення апостиля довiреностi, виданої представниковi iноземного iнвестора в Українi, яка надає право розпоряджатися рахунком та пiдписувати розрахунковi документи вiд iменi iноземного iнвестора, засвiдченої нотарiально чи пiдписом уповноваженого працiвника банку.

     22.3. Представництво iноземного iнвестора пiд час вiдкриття вкладного (депозитного) рахунку, якщо в договорi банкiвського вкладу передбачено перерахування коштiв з рахунку пiсля закiнчення строку зберiгання з використанням платiжного доручення клiєнта, додатково має подати картку iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2), засвiдчену в установленому порядку.

     22.4. Рахунок вiдкривається на пiдставi договору банкiвського вкладу, якщо вкладний (депозитний) рахунок вiдкривається представництву iноземного iнвестора, що вже має в цьому банку рахунок (тобто, коли банком здiйснена iдентифiкацiя клiєнта i сформована справа з юридичного оформлення рахунку).

     22.5. Кошти на вкладнi (депозитнi) рахунки представництва iноземного iнвестора перераховуються з рахункiв в Українi або за її межами представництва iноземного iнвестора, юридичної особи - нерезидента (iноземного iнвестора), iнтереси якої представляє на територiї України таке представництво, iнвесторiв, представництв iнших iноземних iнвесторiв за вiдповiдною угодою про розподiл продукцiї чи держави.

     Кошти з вкладного (депозитного) рахунку представництва iноземного iнвестора перераховуються на рахунки в Українi або за її межами представництва iноземного iнвестора, юридичної особи-нерезидента (iноземного iнвестора), iнтереси якої представляє на територiї України таке представництво, iнвесторiв, представництв iнших iноземних iнвесторiв за вiдповiдною угодою про розподiл продукцiї чи держави.

     22.6. Нарахованi проценти (дохiд в iншiй формi) за вкладом (депозитом) представництва iноземного iнвестора вiдповiдно до умов договору банкiвського вкладу можуть перераховуватися на поточний рахунок або зараховуватися на поповнення вкладу (депозиту).

     22.7. За договором банкiвського вкладу банк зобов'язаний видати вклад на першу вимогу вкладника, крiм вкладiв, унесених клiєнтом на iнших умовах повернення, що встановленi договором банкiвського вкладу".

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики О. А. Щербакова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.