ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 9 квiтня 2015 року N 221


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України", Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо спрощення порядку вiдкриття бiзнесу", а також з метою вдосконалення порядку вiдкриття банками рахункiв клiєнтiв та здiйснення безготiвкових розрахункiв клiєнтiв банкiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Перше речення абзацу п'ятнадцятого пiдпункту 2.1.1 пункту 2.1 глави 2 Положення про органiзацiю бухгалтерського облiку та звiтностi в банках України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 грудня 1998 року N 566, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01 лютого 1999 року за N 56/3349 (зi змiнами), пiсля слiв "та вiдбиток його печатки" доповнити словами "(за наявностi)".

     2. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 листопада 2003 року N 492, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 17 грудня 2003 року за N 1172/8493 (зi змiнами), що додаються.

     3. Друге речення абзацу першого пункту 2.3 глави 2 Положення про порядок здiйснення банками України вкладних (депозитних) операцiй з юридичними i фiзичними особами, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03 грудня 2003 року N 516, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 грудня 2003 року за N 1256/8577 (зi змiнами), пiсля слiв "скрiплюється печатками сторiн" доповнити словами "(за наявностi)".

     4. Унести до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21 сiчня 2004 року N 22, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29 березня 2004 року за N 377/8976 (зi змiнами), такi змiни:

     1) у главi 7:

     абзац перший пункту 7.9 пiсля слова "печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     в абзацi першому пункту 7.12 слова "(за винятком чекiв, що видаються фiзичними особами)" замiнити словами "(за наявностi)";

     абзац третiй пункту 7.18 викласти в такiй редакцiї:

     "вiдповiднiсть пiдписiв та вiдбитка печатки (за наявностi) чекодавця заявленим банку в картцi iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки";

     2) друге речення абзацу другого пункту 8.12 глави 8 пiсля слова "печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     3) у додатку 8:

     у рядках 40, 43 колонку "Вимоги щодо заповнення реквiзиту" пiсля слова "печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     у рядку 64 колонку "Вимоги щодо заповнення реквiзиту" викласти в такiй редакцiї:

     "Ставиться вiдбиток печатки стягувача/отримувача (за наявностi) (у разi договiрного списання коштiв), зразок якої заявлений банку стягувача/отримувача в картцi iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки";

     4) друге речення пункту 3 та друге речення пункту 5 "Заповнення розрахункових чекiв з розрахункових чекових книжок та їх використання" додатка 10 пiсля слова "печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     5) у додатку 12:

     абзац перший пункту 1 пiсля слова "печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     у другому реченнi пункту 2 слова "вiдповiднiсть пiдпису i вiдбитка печатки" замiнити словами "вiдповiднiсть пiдпису i вiдбитка печатки (за наявностi)".

     5. Абзац дев'ятнадцятий пункту 2.1 глави 2 Положення про порядок виконання банками документiв на переказ, примусове списання i арешт коштiв в iноземних валютах та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 липня 2008 року N 216, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01 жовтня 2008 року за N 910/15601 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "пiдписи вiдповiдальних осiб платника та вiдбиток печатки (за наявностi), якi заявленi ним у картцi зi зразками пiдписiв i вiдбитка печатки".

     6. Департаменту платiжних систем (Лапко Н. Г.) довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного департаменту, територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     7. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова В. О. Гонтарева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
09 квiтня 2015 року N 221

Змiни до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах

     1. У главi 1:

     1) у пунктi 1.13:

     абзац п'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "iнвестора (оператора) за угодами про розподiл продукцiї вiдповiдно до Закону України "Про угоди про розподiл продукцiї";

     в абзацi восьмому слова "нерезидента-iнвестора" замiнити словами "iнвестора (оператора)";

     2) в абзацi четвертому пункту 1.15 слова "(картки iз зразками пiдписiв)" замiнити словами та цифрами "(додаток 2) / картки iз зразками пiдписiв (додаток 4)";

     3) пункт 1.16 доповнити двома новими абзацами такого змiсту:

     "Банк зобов'язаний здiйснювати перевiрку змiсту установчих документiв юридичної особи з метою з'ясування наявностi в неї печатки.

     Якщо в установчих документах є iнформацiя про наявнiсть в юридичної особи печатки, то вiдкриття, використання та закриття рахункiв здiйснюється з використанням печатки".

     2. У главi 3:

     1) друге речення абзацу п'ятого пункту 3.5 виключити;

     2) пункт 3.8 викласти в такiй редакцiї:

     "3.8. Вiйськовi частини, установи й органiзацiї Збройних Сил України та iншi утворенi вiдповiдно до законiв України вiйськовi формування, якi не мають у цьому банку рахункiв, для вiдкриття поточного рахунку подають до банку такi документи:

     заяву про вiдкриття поточного рахунку (додаток 1). Заяву пiдписує уповноважена на це особа;

     копiю свiдоцтва про реєстрацiю вiйськової частини (установи) як суб'єкта господарської дiяльностi у Збройних Силах України, засвiдчену вiдповiдним органом (або iнший пiдтвердний документ вiдповiдного мiнiстерства чи iншого центрального органу виконавчої влади, що мiстить вiдомостi про те, що вiйськове формування є юридичною особою);

     копiю довiдки вiдповiдного центрального органу виконавчої влади, що пiдтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ;

     картку iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2)";

     3) у першому реченнi пункту 3.9 слова "(картки iз зразками пiдписiв)" замiнити словами та цифрами "(додаток 2) / картки iз зразками пiдписiв (додаток 4)";

     4) у пунктi 3.10 слова "(картку iз зразками пiдписiв)" замiнити словами та цифрами "(додаток 2) / картку iз зразками пiдписiв (додаток 4)".

     3. У главi 4:

     1) абзац шостий пункту 4.1 викласти в такiй редакцiї:

     "картку iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2)";

     2) абзаци п'ятий та дев'ятий пункту 4.2 викласти в такiй редакцiї:

     "картка iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2)";

     3) абзац четвертий пункту 4.3 викласти в такiй редакцiї:

     "картка iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2). Картка засвiдчується пiдписом уповноваженого працiвника банку";

     4) доповнити главу пiсля пункту 4.3 новим пунктом 4.4 такого змiсту:

     "4.4. Фонд гарантування вкладiв фiзичних осiб пiд час вiдкриття накопичувального рахунку для перехiдного банку подає до територiального управлiння Нацiонального банку або Операцiйного департаменту Нацiонального банку такi документи:

     заяву про вiдкриття накопичувального рахунку, що пiдписана уповноваженою особою Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб;

     копiю рiшення Фонду про створення перехiдного банку;

     картку iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2).

     Рахунок використовується для формування статутного капiталу перехiдного банку. Цей рахунок закривається на пiдставi заяви про закриття рахунку, що пiдписана уповноваженою особою Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб, пiсля отримання перехiдним банком банкiвської лiцензiї в порядку, визначеному нормативно-правовими актами Нацiонального банку про мiжбанкiвськi перекази коштiв в Українi в нацiональнiй валютi. Залишок коштiв iз накопичувального рахунку перераховується уповноваженою особою Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб на вiдкритий нею кореспондентський рахунок перехiдного банку".

     У зв'язку з цим пункти 4.4 - 4.7 уважати вiдповiдно пунктами 4.5 - 4.8.

     4. Пункт 8.3 глави 8 викласти в такiй редакцiї:

     "8.3. Кошти з поточного рахунку юридичної особи та фiзичної особи - пiдприємця не можуть бути використанi за допомогою електронного платiжного засобу для одержання заробiтної плати, iнших виплат соцiального характеру, здiйснення розрахункiв за зовнiшньоторговельними договорами (контрактами), здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну та iнвестицiй резидентiв за її межi.

     Кошти з поточного рахунку в iноземнiй валютi юридичної особи та фiзичної особи - пiдприємця можуть бути використанi за допомогою електронного платiжного засобу виключно для:

     одержання готiвки за межами України для оплати витрат на вiдрядження;

     здiйснення розрахункiв у безготiвковiй формi за межами України, якi пов'язанi з витратами на вiдрядження та витратами представницького характеру, а також на оплату експлуатацiйних витрат, пов'язаних з утриманням та перебуванням повiтряних, морських, автотранспортних засобiв за межами України, вiдповiдно до умов Кодексу торговельного мореплавства України, Повiтряного кодексу України, Конвенцiї про мiжнародну цивiльну авiацiю, Мiжнародної конвенцiї про дорожнiй рух".

     5. Абзац третiй пункту 10.15 глави 10 викласти в такiй редакцiї:

     "Незалежно вiд того, чи здiйснюється успадкування вкладу згiдно iз законом, заповiтом або розпорядженням, банк здiйснює виплату вкладу (частини вкладу) спадкоємцю власника рахунку на пiдставi документiв, визначених законодавством України".

     6. У главi 11:

     1) абзац п'ятий пункту 11.5 виключити;

     2) в абзацi п'ятому пункту 11.6 та абзацi третьому пункту 11.7 слова "уповноважених осiб" виключити;

     3) в абзацi п'ятому пункту 11.8 слова "осiб, якi розпоряджаються рахунком" виключити.

     7. Третє речення абзацу п'ятого та третє речення абзацу шостого пункту 15.2 глави 15 пiсля слiв "вiдбитком печатки" доповнити словами "(за наявностi)".

     8. У главi 16:

     1) абзац шостий пункту 16.2 виключити;

     2) абзац восьмий пункту 16.7 викласти в такiй редакцiї:

     "картки iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (додаток 2)".

     9. У главi 18:

     1) друге речення пункту 18.1 доповнити словами "та зразок вiдбитка печатки (за наявностi)";

     2) абзац другий пункту 18.3 пiсля слiв "вiдбитком печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     3) пункти 18.8 та 18.9 викласти в такiй редакцiї:

     "18.8. За наявностi в юридичної особи печатки в картку iз зразками пiдписiв включається зразок вiдбитка печатки. Використання печаток, призначених для спецiальних цiлей, наприклад, "для пакетiв", "для перепусток", є неприпустимим.

     Якщо в картцi, поданiй юридичною особою, є зразок вiдбитка печатки, але пiд час обслуговування рахунку юридична особа не бажає надалi використовувати печатку, то власник рахунку подає до банку нову картку без зразка вiдбитка печатки, засвiдчену в установленому порядку.

     18.9. У разi спрацьованостi чи втрати печатки юридичною особою, яка бажає продовжувати використовувати печатку, керiвник банку надає власнику рахунку строк для виготовлення нової печатки. На строк, наданий для виготовлення нової печатки, банк приймає картку без зразка вiдбитка печатки";

     4) друге речення пункту 18.10 пiсля слiв "зразок печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     5) абзац другий пункту 18.16 пiсля слiв "вiдбитком печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     6) абзац шостий пункту 18.20 пiсля слiв "вiдбитка печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     7) у пунктi 18.21:

     абзац п'ятий пiсля слiв "вiдбитка печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     абзац шостий виключити.

     10. У главi 20:

     1) друге речення абзацу третього пункту 20.4 пiсля слiв "вiдбитка печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     2) абзаци шостий та друге речення абзацу восьмого пункту 20.5 пiсля слiв "вiдбитком печатки" доповнити словами "(за наявностi)";

     3) пункт 20.9 виключити.

     11. У текстi Iнструкцiї слова "орган державної податкової служби" у всiх вiдмiнках замiнити словами "контролюючий орган" у вiдповiдних вiдмiнках.

     12. Додаток 1 викласти в такiй редакцiї:

"Додаток 1
до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах
(пункт 3.2 глави 3)

Заява
про вiдкриття поточного рахунку

Найменування банку  
 
Найменування клiєнта банку,
що вiдкриває рахунок,  
(повна i точне найменування
 
юридичної особи / вiдокремленого пiдроздiлу)
Код за ЄДРПОУ або
реєстрацiйний (облiковий)
номер платника податкiв
___________________________
___________________________
Просимо вiдкрити   рахунок у   .
(вид поточного рахунку) (вид валюти)

Iз змiстом Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах ознайомленi. Вимоги цiєї Iнструкцiї для нас обов'язковi.

Додаткова iнформацiя1  
  .
Керiвник (посада) (пiдпис, прiзвище, iнiцiали)

"___"____________ 20__ р.
М. П.2

 
Вiдмiтки банку
Вiдкрити   рахунок
(вид поточного рахунку)
Документи на оформлення вiдкриття рахунку перевiрив
 
(посада i пiдпис уповноваженої особи, на яку покладено обов'язок вiдкривати рахунки клiєнтiв)
дозволяю
Керiвник (пiдпис)
(уповноважена керiвником особа)

Дата вiдкриття рахунку
"___" ____________ 20__ р.

N балансового рахунку N особового рахунку
   
Головний бухгалтер
(iнша вiдповiдальна особа, яка контролює правильнiсть присвоєння номера рахунку)
(пiдпис)

______________
1 Пiдлягає обов'язковому заповненню у випадках, визначених Iнструкцiєю про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах.
2 Зазначається за наявностi печатки в юридичної особи".

     13. Додаток 2 викласти в такiй редакцiї:

"Додаток 2
до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах
(пункт 3.2 глави 3)

Картка
iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки

Власник рахунку |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вiдмiтка банку
Повне найменування  
 
 
Скорочене найменування  
Дозвiл на прийняття
зразкiв пiдписiв
Код за ЄДРПОУ
 
Мiсцезнаходження  
Телефон  
Головний бухгалтер
(або iнша уповноважена на
це особа банку)
__________________
(пiдпис)
Найменування органiзацiї, якiй клiєнт адмiнiстративно
пiдпорядкований,  
(мiнiстерство, центральна
 
кооперативна або громадська органiзацiя)
"___" ___________ 20__ року
Iншi вiдмiтки
 
Найменування банку  
Мiсцезнаходження банку  
Наводимо зразки пiдписiв i вiдбитка печатки (за наявностi), якi слiд уважати обов'язковими пiд час
здiйснення операцiй за рахунком   .
(номер рахунку)
Розпорядження за рахунком слiд уважати дiйсними в разi наявностi на них одного першого i одного другого пiдписiв.
Посада
(за наявностi)
Прiзвище, iм'я та по батьковi Зразок пiдпису Зразок вiдбитка печатки3
Перший пiдпис _______________________ ____________
Другий пiдпис _______________________ ____________
Мiсце для
вiдбитка
печатки3
органiзацiї, що
засвiдчила
повноваження
та пiдписи
клiєнта
Повноваження та
пiдписи керiвника i
головного бухгалтера,
якi дiють вiдповiдно до
статуту (положення),
засвiдчую:
_____________________
_____________________
(посада i пiдпис керiвника
чи заступника керiвника
органiзацiї, якiй клiєнт
адмiнiстративно
пiдпорядкований)
Строк повноважень i
пiдписи службових
осiб, якi тимчасово
користуються
правом першого або
другого пiдпису,
засвiдчуємо:
Керiвник
____________

Головний бухгалтер1
____________

___________________________________________
Мiсце для посвiдчувального напису
нотарiуса вiдповiдної форми2

______________
1 Пiдписи керiвника i головного бухгалтера вимагаються у випадку, передбаченому в пунктi 18.16 Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах.
2 Вимагається за рахунками юридичних осiб i вiдокремлених пiдроздiлiв, якщо повноваження i пiдписи не засвiдченi органiзацiєю, якiй клiєнт адмiнiстративно пiдпорядкований.
3 Зазначається за наявностi печатки в юридичної особи".

     14. Додаток 4 викласти в такiй редакцiї:

"Додаток 4
до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах
(пункт 3.4 глави 3)

Картка
iз зразками пiдписiв

Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної фiскальної служби i мають вiдмiтку в паспортi)
 
Власник рахунку1  
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
Мiсце проживання  
 
Телефон  
Найменування банку  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Вiдмiтка банку
Рахунок  
(номер рахунку)
Дозвiл на прийняття зразка пiдпису
Головний бухгалтер
(або iнша уповноважена на
це особа банку)
 
(пiдпис та прiзвище)
"___" ____________ 20__ р.
Iншi вiдмiтки
 
Зразок пiдпису власника рахунку
  
Засвiдчую справжнiсть
пiдпису (пiдписiв)
  ,
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
Зразки пiдписiв довiрених осiб
  
Наведений (наведенi) зразок (зразки) пiдпису (пiдписiв) прошу вважати обов'язковим (обов'язковими) пiд час здiйснення операцiй за рахунком.

Зразок вiдбитка печатки2

який (якi) зроблено в моїй присутностi.
 
(пiдпис та прiзвище працiвника банку, який вiдкриває рахунок)

____________
1 Для фiзичної особи - пiдприємця перед прiзвищем, iм'ям та по батьковi такої особи обов'язково зазначається "Фiзична особа - пiдприємець".
Для фiзичної особи, яка здiйснює незалежну професiйну дiяльнiсть, перед прiзвищем, iм'ям та по батьковi такої особи обов'язково зазначається вид професiйної дiяльностi, наприклад, "Приватний нотарiус", "Адвокат" тощо.
2 Зазначається за наявностi печатки у фiзичної особи - пiдприємця або у фiзичної особи, яка здiйснює незалежну професiйну дiяльнiсть".

     15. Додаток 6 викласти в такiй редакцiї:

"Додаток 6
до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах
(пункт 6.7 глави 6)

Заява
про вiдкриття поточних рахункiв на користь фiзичних осiб

Найменування банку  
Найменування юридичної особи,
яка вiдкриває рахунок,  
Просимо вiдкрити поточнi рахунки фiзичним особам за перелiком, що додається.
Мета вiдкриття рахункiв  
Керiвник (посада)   (пiдпис, прiзвище, iнiцiали)

М. П.1
"___" ____________ 20__ р.

 
Вiдмiтки банку
Вiдкрити поточний рахунок у  
(вид валюти)
На iм'я  
(прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи, на iм'я якої юридичною особою вiдкривається рахунок)
дозволяю.
Керiвник (пiдпис)
(уповноважена керiвником особа)
Документи на оформлення вiдкриття рахунку перевiрив
(посада та пiдпис уповноваженої особи, на яку покладено обов'язок вiдкривати рахунки клiєнтiв)

Дата вiдкриття рахунку
"___" ____________ 20__ р.

N балансового
рахунку
N особового
рахунку
Головний бухгалтер
(iнша вiдповiдальна особа, яка контролює
правильнiсть присвоєння номера рахунку)
(пiдпис)
   

____________
1 Зазначається за наявностi печатки в юридичної особи".

Директор Департаменту платiжних систем Н. Г. Лапко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.