ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 29 жовтня 2019 року N 125


Про затвердження Змiн до Положення про заходи захисту та визначення порядку здiйснення окремих операцiй в iноземнiй валютi

     Вiдповiдно до статей 6, 7, 15, 44, 45, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Закону України "Про валюту i валютнi операцiї" та з метою лiбералiзацiї здiйснення деяких валютних операцiй Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здiйснення окремих операцiй в iноземнiй валютi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 сiчня 2019 року N 5 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту вiдкритих ринкiв (Сергiй Пономаренко) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома банкiв України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     3. Постанова набирає чинностi з 05 листопада 2019 року.

В. о. Голови К. Рожкова

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
29 жовтня 2019 року N 125

Змiни
до Положення про заходи захисту та визначення порядку здiйснення окремих операцiй в iноземнiй валютi

     1. У роздiлi I:

     1) абзац третiй пункту 4 викласти в такiй редакцiї:

     "Вимоги абзацу першого пункту 4 роздiлу I цього Положення не поширюються на операцiї з купiвлi безготiвкової iноземної валюти фiзичними особами, операцiї з купiвлi банкiвських металiв без фiзичної поставки фiзичними особами та операцiї з купiвлi банкiвських металiв без фiзичної поставки в незначному розмiрi юридичними особами, фiзичними особами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi (далi - фiзичнi особи - пiдприємцi) протягом календарного дня в межах банку на одного клiєнта, що визначенi в пунктi 37 роздiлу IV цього Положення, а також на операцiї з купiвлi безготiвкової iноземної валюти органами державної влади, уповноваженими здiйснювати досудове розслiдування, для здiйснення ними заходiв, визначених статтею 8 Закону України "Про оперативно-розшукову дiяльнiсть", статтею 5 Закону України "Про боротьбу з тероризмом", статтями 271 i 273 Кримiнального процесуального кодексу України.";

     2) пункт 5 пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом другим такого змiсту:

     "Клiєнти уповноважених установ - фiзичнi особи не подають документи, що свiдчать про наявнiсть у них пiдстав/зобов'язань для здiйснення операцiй з купiвлi iноземної валюти / банкiвських металiв, також на суму, що перевищує суму (в еквiвалентi) у незначному розмiрi.".

     У зв'язку з цим абзац другий уважати абзацом третiм;

     3) в абзацi третьому, у першому реченнi абзацу четвертого, в абзацi п'ятому, у першому реченнi абзацу восьмого пункту 8 слова та цифри "та пунктi 91 роздiлу IX" виключити;

     4) у пунктi 142:

     у пiдпунктi 1 слова "з метою розмiщення коштiв на власних рахунках за кордоном" виключити;

     пiдпункт 2 виключити.

     2. У роздiлi IV:

     1) у пiдпунктi 2 пункту 33 слова "надання коштiв в гривнях" замiнити словами "укладення форвардного договору";

     2) у першому реченнi пiдпункту 2 пункту 35 слова "фiзичним особам," виключити;

     3) пункт 37 викласти в такiй редакцiї:

     "37. Банк здiйснює операцiї з продажу банкiвських металiв без фiзичної поставки протягом календарного дня в межах банку на одного клiєнта без подання документiв, що пов'язанi iз здiйсненням такої операцiї:

     1) фiзичним особам - на пiдставi заяви або дистанцiйного розпорядження клiєнта без обмеження за сумою;

     2) юридичним особам / фiзичним особам - пiдприємцям - на пiдставi заяви, в незначному розмiрi.";

     4) пункт 39 виключити;

     5) у другому реченнi пiдпункту 1 пункту 44 слова та цифри "випадок, передбачений у пунктi 58 роздiлу V цього Положення" замiнити словами "випадки купiвлi iноземної валюти фiзичними особами".

     3. Пункти 57, 58 роздiлу V викласти в такiй редакцiї:

     "57. Переказ за межi України за поточними неторговельними операцiями купленої iноземної валюти здiйснюється на пiдставi документiв, що свiдчать про наявнiсть у фiзичної особи пiдстав/зобов'язань для здiйснення такого переказу з урахуванням вимог пунктiв 4, 5 роздiлу I цього Положення.

     58. Фiзичнi особи - клiєнти банкiв здiйснюють операцiї з купiвлi безготiвкової iноземної валюти без обмеження за сумою на пiдставi заяви або дистанцiйного розпорядження клiєнта без подання клiєнтом документiв.".

Директор Департаменту вiдкритих ринкiв С. Пономаренко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України О. Чурiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.