ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

26.03.2020 N 08-1/16-03-01/7/3189

 

Керiвникам митниць Держмитслужби


Щодо митного оформлення медичних виробiв та засобiв iндивiдуального захисту

     Законом України вiд 17 березня 2020 року N 530-IX "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню коронавiрусної хвороби (СOVID-19)" внесено змiни до Податкового кодексу України та Митного кодексу України.

     Зазначеними змiнами передбачено тимчасове звiльнення вiд оподаткування податком на додану вартiсть та ввiзним митом операцiй з ввезення на митну територiю України лiкарських засобiв, медичних виробiв та/або медичного обладнання, необхiдних для виконання заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-I9), перелiк яких визначено Кабiнетом Мiнiстрiв України (далi - Перелiк). Зазначений Перелiк затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 березня 2020 року N 224 (далi - Постанова N 224).

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 березня 2020 року N 226 внесено змiни до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України (Технiчних регламентiв "засобiв iндивiдуального захисту"; "щодо медичних виробiв"; "щодо медичних виробiв для дiагностики in vitro"; "щодо активних медичних виробiв, якi iмплантують"). Цими змiнами передбачено, що дiя Технiчних регламентiв не поширюється на товари, включенi до Перелiку, та у зв'язку з цим надано право Мiнiстерству охорони здоров'я/Державнiй службi України з питань працi видавати заявнику повiдомлення про введення в обiг та експлуатацiю окремих медичних виробiв/окремих засобiв iндивiдуального захисту, стосовно яких не виконанi вимоїн технiчних регламентiв, але використання яких необхiдне в iнтересах охорони здоров'я.

     В той же час, зазначенi технiчнi регламенти є чинними i у разi, якщо їх вимоги щодо товарiв, включених до Перелiку виконано, це має пiдтверджуватися декларацiєю про вiдповiднiсть та маркуванням знаком вiдповiдностi технiчним регламентам.

     Примiткою 1 до Перелiку визначено, що коли згiдно з УКТЗЕД наводяться у цьому перелiку довiдково. Основною пiдставою для звiльнення вiд оподаткування податком на додану вартiсть та вiд сплати ввiзного мета товарiв, що ввозяться на митну територiю України, є вiдповiднiсть таких товарiв назвi товару (медичного виробу, основного компонента), якi зазначенi в перелiку.

     Таким чином для вiднесення медичних виробiв, лабораторного обладнання, розхiдних матерiалiв, реагентiв для лабораторних дослiджень, засобiв iндивiдуального захисту, назви яких наведено у Перелiку, до товарiв, необхiдних для здiйснення заходiв спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-I9), якi звiльняються вiл сплати ввiзного мета та операцiї з ввезення яких на митну територiю України звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть при митному оформленнi мають бути поданi або декларацiя про вiдповiднiсть зазначеним технiчним регламентам або повiдомлення Мiнiстерства охорони здоров'я України/Державної служби України з питань працi про введення в обiг та експлуатацiю окремих медичних виробiв/окремих засобiв iндивiдуального захисту стосовно яких не виконанi вимоги технiчних регламентiв, але використання яких необхiдне в iнтересах охорони здоров'я.

     Критерiєм того, що товари, включенi до перелiку медичною обладнання для закладiв охорони здоров'я, що надають допомогу хворим на COVID-19. поставляються саме з цiєю метою може бути: контракт (договiр) на поставку виробiв, укладений мiж заявником i покупцем, лист-пiдтвердження вiд Департаменту охорони здоров'я або Управлiння охорони здоров'я державних адмiнiстрацiй, лист пiдтвердження вiд закладу охорони здоров'я, тощо. При ньому отримувач має надати гарантiйний лист про цiльове використання зазначених товарiв.

     Митне оформлення товарiв, включених до Перелiку, здiйснюється першочергово без справляння плати за виконання митних формальностей поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для них, щодо товарiв.

     Керiвникам митниць врахувати наведену вище iнформацiю при здiйсненнi контролю продукцiї вiдповiдно до Закону України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї", забезпечити неухильне виконання зазначених законодавчих та нормативно-правових актiв.

     Також, для врахування в роботi надсилаємо лист Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 26.03.2020 N 25-04/8381/2-20.

     Додаток: на 2 арк. у 1 прим.

Голова Максим НЕФЬОДОВ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.