ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для дiяльностi iндустрiальних паркiв в Українi

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Податкового кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст. 112) такi змiни:

     1. Статтю 142 доповнити пунктом 142.4 такого змiсту:

     "142.4. Звiльняється вiд оподаткування прибуток учасника iндустрiального парку, включеного до Реєстру iндустрiальних паркiв, вiд здiйснення господарської дiяльностi у сферах переробної промисловостi (роздiл 10, клас 11.07 роздiлу 11, роздiли 13 - 17, 20 - 33 КВЕД 009:2010, крiм класу 24.10 роздiлу 24 КВЕД 009:2010 та крiм виробництва пiдакцизних товарiв, за виключенням виробництва автомобiлiв легкових, кузовiв до них, причепiв та напiвпричепiв, мотоциклiв, транспортних засобiв, призначених для перевезення 10 осiб i бiльше, транспортних засобiв для перевезення вантажiв); у сферi збирання, оброблення й видалення вiдходiв; вiдновлення матерiалiв (роздiл 38 КВЕД 009:2010), крiм захоронення вiдходiв, або науково-дослiдної дiяльностi (роздiл 72 КВЕД 009:2010) виключно на територiї (в межах) iндустрiального парку, протягом 10 послiдовних рокiв, починаючи з першого числа першого мiсяця календарного кварталу, що визначений платником податку - учасником iндустрiального парку у поданiй ним до контролюючого органу за мiсцем реєстрацiї такого платника податку складенiй у довiльнiй формi заявi про використання права на застосування передбаченого цим пунктом звiльнення, але не ранiше дня подання такої заяви.

     У разi якщо контролюючим органом протягом 10 робочих днiв з дня отримання заяви не надано вiдмову у застосуваннi передбаченого цим пунктом звiльнення, така заява вважається прийнятою. Заява подається платником податку у порядку, визначеному пунктом 42.4 статтi 42 цього Кодексу. Повiдомлення про вiдмову у наданнi звiльнення вiд оподаткування надається контролюючим органом у порядку, визначеному пунктом 42.4 статтi 42 цього Кодексу.

     Застосування визначених цим пунктом правил оподаткування допускається за умови, що учасник iндустрiального парку матиме статус такого учасника впродовж не менше 10 рокiв i протягом цих 10 рокiв:

     здiйснює господарську дiяльнiсть виключно на територiї i в межах iндустрiального парку. Для пiдтвердження статусу учасника iндустрiального парку використовуються данi з Реєстру iндустрiальних паркiв;

     не нараховує i не виплачує дивiденди (прирiвнянi до них платежi) на користь власникiв корпоративних прав.

     Не мають права застосовувати визначенi цим пунктом правила оподаткування учасники iндустрiального парку - юридичнi особи, у статутному капiталi яких є частка, що:

     1) прямо або опосередковано належить юридичним особам, якi є органiзаторами азартних iгор, а також юридичнi особи, яким прямо або опосередковано належить частка у статутному капiталi юридичних осiб, якi є органiзаторами азартних iгор;

     2) прямо або опосередковано належить юридичним особам, зареєстрованим у державах (на територiях), вiднесених Кабiнетом Мiнiстрiв України до офшорних зон;

     3) прямо або опосередковано належить юридичним особам, зареєстрованим згiдно iз законодавством держав, включених Групою з розробки фiнансових заходiв боротьби з вiдмиванням грошей (FATF) до списку держав, що не спiвпрацюють у сферi протидiї вiдмиванню доходiв, одержаних злочинним шляхом.

     Сума вивiльнених вiд оподаткування коштiв (сум податку на прибуток, що не сплачуються до бюджету та залишаються у розпорядженнi платника податку - учасника iндустрiального парку) спрямовується на розвиток дiяльностi учасника iндустрiального парку в межах такого iндустрiального парку не пiзнiше 31 грудня наступного календарного року. Порядок використання учасником iндустрiального парку вивiльнених вiд оподаткування коштiв на розвиток його дiяльностi в межах iндустрiального парку затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України. Платник податку у податковiй декларацiї з податку на прибуток пiдприємств за податковий (звiтний) рiк зазначає iнформацiю про використання чи невикористання суми вивiльнених вiд оподаткування коштiв у повному обсязi.

     У разi невикористання учасником iндустрiального парку вивiльнених вiд оподаткування коштiв на розвиток його дiяльностi в межах iндустрiального парку до 31 грудня календарного року, наступного за податковим (звiтним) роком, платник податку втрачає право на застосування визначених цим пунктом правил оподаткування з 1 сiчня року, наступного за роком, в якому мали бути використанi зазначенi кошти. При цьому за всi iншi попереднi податковi (звiтнi) перiоди застосування звiльнення вiд оподаткування, за якi платник податку не використав вивiльненi вiд оподаткування кошти у встановлений строк i до втрати такого права, платник податку зобов'язаний подати уточнюючу (уточнюючi) податкову декларацiю з податку на прибуток пiдприємств, нарахувати та сплатити податкове зобов'язання з податку на прибуток пiдприємств, штрафнi санкцiї та пеню вiдповiдно до норм цього Кодексу.

     У разi дострокового припинення з iнiцiативи платника податку застосування визначених цим пунктом правил оподаткування такий платник податку зобов'язаний за пiдсумками податкового (звiтного) перiоду, в якому вiн припинив застосовувати зазначенi правила оподаткування, визначити податкове зобов'язання з податку на прибуток пiдприємств у загальному порядку.

     Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, та центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику щодо створення i функцiонування iндустрiальних паркiв на територiї України, здiйснюють автоматичний обмiн iнформацiєю, що мiститься (має мiститися) в Реєстрi iндустрiальних паркiв, у тому числi щодо перелiку учасникiв iндустрiальних паркiв, в обсязi та порядку, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику, за погодженням iз центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну iнвестицiйну полiтику.

     Для платникiв, визначених цим пунктом, податковими (звiтними) перiодами є календарнi квартал, пiврiччя, три квартали, рiк. При цьому податкова декларацiя розраховується наростаючим пiдсумком. Платники, визначенi цим пунктом, не можуть застосовувати виключно рiчний податковий (звiтний) перiод.

     У разi втрати статусу учасника iндустрiального парку платник податку втрачає право на застосування встановлених цим пунктом правил оподаткування. Такий платник податку зобов'язаний за пiдсумками податкового (звiтного) перiоду, в якому втрачено статус учасника iндустрiального парку, визначити податкове зобов'язання з податку на прибуток пiдприємств у загальному порядку.

     Незалежно вiд особливостей, визначених цим пунктом, якщо платник податку - учасник iндустрiального парку здiйснює в рамках господарської дiяльностi, передбаченої абзацом першим цього пункту, контрольованi операцiї, визначенi статтею 39 цього Кодексу, об'єкт оподаткування податком на прибуток пiдприємств, що оподатковується за базовою (основною) ставкою, визначається окремо на рiвнi:

     перевищення цiни, визначеної за принципом "витягнутої руки", над договiрною (контрактною) вартiстю (вартiстю, за якою вiдповiдна операцiя має вiдображатися вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi) реалiзованих товарiв (робiт, послуг);

     перевищення договiрної (контрактної) вартостi (вартостi, за якою вiдповiдна операцiя має вiдображатися вiдповiдно до нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку або мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi) придбаних товарiв (робiт, послуг) над цiною, визначеною за принципом "витягнутої руки".

     Якщо платник податку - учасник iндустрiального парку є контролюючою особою, окремим об'єктом оподаткування податком на прибуток пiдприємств, що оподатковується за базовою (основною) ставкою, є скоригований прибуток контрольованої iноземної компанiї, визначений вiдповiдно до статтi 392 цього Кодексу.

     Об'єкти оподаткування, визначенi абзацами шiстнадцятим - дев'ятнадцятим цього пункту, не звiльняються вiд оподаткування та пiдлягають оподаткуванню в загальному порядку".

     2. У другому реченнi абзацу другого пiдпункту 170.1.2 пункту 170.1 статтi 170 слова "об'єднаної територiальної громади, що створена згiдно iз законом та перспективним планом формування територiй громад" виключити.

     3. У статтi 197:

     1) пункт 197.1 доповнити пiдпунктом 197.1.33 такого змiсту:

     "197.1.33. постачання резидентами Дiя Сiтi шляхом доступу до публiчних освiтнiх, наукових та iнформацiйних ресурсiв у мережi Iнтернет, у тому числi шляхом надання доступу до вiртуальних класiв, освiтнiх ресурсiв, освiтнiх послуг у галузi iнформацiйних технологiй, у тому числi послуг з надання вищої, фахової передвищої та професiйно-технiчної освiти за такими спецiальностями, як комп'ютернi науки, iнформацiйнi системи та технологiї, комп'ютерна iнженерiя, кiбербезпека, наука про данi, а також послуг з надання iнших видiв освiти, а саме: навчання комп'ютернiй грамотi (цифровiй грамотностi), що включає послуги з навчання цифровiй грамотностi, розробленню, модифiкацiї, тестуванню та технiчнiй пiдтримцi програмного забезпечення, у тому числi комп'ютерних iгор, навчання бiзнес-аналiзу (для цiлей розроблення, модифiкацiї, тестування та технiчної пiдтримки програмного забезпечення), побудовi графiчних iнтерфейсiв, органiзацiї процесiв з контролю якостi, системному адмiнiструванню, проектному менеджменту, розробленню документацiї (для цiлей розроблення, модифiкацiї, тестування та технiчної пiдтримки програмного забезпечення)";

     2) доповнити пунктом 197.281 такого змiсту:

     "197.281. Звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть операцiї з ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробiв до нього, визначенi частиною шостою статтi 287 Митного кодексу України, що ввозяться учасниками iндустрiальних паркiв, включених до Реєстру iндустрiальних паркiв, виключно для власного використання з метою здiйснення ними дiяльностi у сферах переробної промисловостi (роздiл 10, клас 11.07 роздiлу 11, роздiли 13 - 17, 20 - 33 КВЕД 009:2010, крiм класу 24.10 роздiлу 24 КВЕД 009:2010 та крiм виробництва пiдакцизних товарiв, за виключенням виробництва автомобiлiв легкових, кузовiв до них, причепiв та напiвпричепiв, мотоциклiв, транспортних засобiв, призначених для перевезення 10 осiб i бiльше, транспортних засобiв для перевезення вантажiв); у сферi збирання, оброблення й видалення вiдходiв; вiдновлення матерiалiв (роздiл 38 КВЕД 009:2010), крiм захоронення вiдходiв, або науково-дослiдної дiяльностi (роздiл 72 КВЕД 009:2010) на територiї (в межах) iндустрiального парку (без права надання в оренду, лiзинг чи передачу в користування третiм особам на будь-яких iнших умовах), за умови що з дати виготовлення устаткування (обладнання) та комплектуючих виробiв до нього до дати ввезення їх на митну територiю України минуло не бiльше трьох рокiв i вони не були у використаннi.

     Порядок ввезення та цiльового використання товарiв, визначених абзацом першим цього пункту, встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Вiдчуження устаткування (обладнання) та комплектуючих виробiв до нього, ввезених на митну територiю України у порядку, визначеному цим пунктом, ранiше п'яти рокiв з дати ввезення їх на митну територiю України чи у разi їх нецiльового використання, у тому числi передання в користування iншим особам, ранiше п'яти рокiв з дати ввезення їх на митну територiю України або втрата статусу учасника iндустрiального парку тягне за собою виникнення у платника податку обов'язку iз сплати податкових зобов'язань за результатами податкового перiоду, на який припадає таке вiдчуження, нецiльове використання чи втрата статусу учасника iндустрiального парку, на суму податку на додану вартiсть, що мала бути сплачена при ввезеннi на митну територiю України таких товарiв, а також зобов'язань iз сплати пенi вiдповiдно до цього Кодексу, розрахованої з дня ввезення на митну територiю України до дня збiльшення податкового зобов'язання. При цьому встановленi статтею 102 цього Кодексу строки давностi не застосовуються.

     Положення цього пункту не поширюються на устаткування (обладнання) та комплектуючi вироби до нього, що мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згiдно iз законом та/або державою-агресором щодо України згiдно iз законодавством, або ввозяться з територiї держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої територiї України, визначеної такою згiдно iз законом".

     4. Пiдпункт 266.4.2 пункту 266.4 статтi 266 доповнити абзацом п'ятим такого змiсту:

     "Сiльськi, селищнi, мiськi ради мають право встановлювати пiльги з податку, що сплачується на вiдповiднiй територiї, з об'єктiв нежитлової нерухомостi, що розташованi на територiї iндустрiального парку та перебувають у власностi учасникiв iндустрiального парку, включеного до Реєстру iндустрiальних паркiв. На такi рiшення не поширюється дiя пiдпункту 4.1.9 пункту 4.1 та пункту 4.5 статтi 4, пiдпунктiв 12.3.3 i 12.3.4 пункту 12.3, пiдпункту 12.4.3 пункту 12.4 (у частинi строку прийняття та набрання чинностi рiшеннями) та пункту 12.5 (у частинi строку набрання чинностi рiшеннями) статтi 12 цього Кодексу та Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

     5. Статтю 284 доповнити пунктом 284.6 такого змiсту:

     "284.6. У частинi плати за землю за земельнi дiлянки, що входять до складу територiї iндустрiальних паркiв, включених до Реєстру iндустрiальних паркiв, нормативну грошову оцiнку яких проведено, що використовуються iнiцiаторами створення iндустрiального парку, керуючою компанiєю iндустрiального парку та учасниками iндустрiальних паркiв, органи мiсцевого самоврядування можуть:

     1) встановлювати ставки земельного податку та орендну плату в розмiрi, меншому за розмiр земельного податку, встановлений рiшенням вiдповiдного органу мiсцевого самоврядування для певної категорiї земель, що сплачується на вiдповiднiй територiї;

     2) звiльняти вiд сплати земельного податку.

     До таких рiшень органiв мiсцевого самоврядування та/або рiшень про внесення змiн до таких рiшень не застосовуються вимоги пiдпункту 4.1.9 пункту 4.1 та пункту 4.5 статтi 4, пiдпунктiв 12.3.3, 12.3.4 i 12.3.7 пункту 12.3, пiдпункту 12.4.3 пункту 12.4 та пункту 12.5 статтi 12 цього Кодексу та Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

     6. Пункт 295.5 статтi 295 викласти в такiй редакцiї:

     "295.5. Платники єдиного податку першої i другої груп, якi не використовують працю найманих осiб, звiльняються вiд сплати єдиного податку протягом одного календарного мiсяця на рiк на час вiдпустки, а також за перiод хвороби, пiдтвердженої витягом з Електронного реєстру листкiв непрацездатностi, якщо вона триває 30 i бiльше календарних днiв".

     7. Пiдпункт 298.3.2 пункту 298.3 статтi 298 викласти в такiй редакцiї:

     "298.3.2. Iнформацiя про перiод щорiчної вiдпустки i термiни тимчасової втрати працездатностi з обов'язковим доданням витягу з Електронного реєстру листкiв непрацездатностi подається за заявою у довiльнiй формi".

     8. У текстi Кодексу слова "рад об'єднаних територiальних громад, що створенi згiдно iз законом та перспективним планом формування територiй громад", "та рад об'єднаних територiальних громад, що створенi згiдно iз законом та перспективним планом формування територiй громад", "або рад об'єднаних територiальних громад, що створенi згiдно iз законом та перспективним планом формування територiй громад" в усiх вiдмiнках i числах виключити.

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, крiм пункту 1, пiдпункту 2 пункту 3, пунктiв 4 i 5 роздiлу I цього Закону, якi набирають чинностi з 1 липня 2022 року.

     2. Внести змiни до таких законiв України:

     1) у Законi України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 2 - 3, ст. 11 iз наступними змiнами):

     в абзацi першому частини першої статтi 17 слова "а також для накопичення" замiнити словами "а також для формування, накопичення";

     абзац дев'ятнадцятий частини першої статтi 18 викласти в такiй редакцiї:

     "установ (закладiв), осiб, якi засвiдчують тимчасову непрацездатнiсть, у встановленому законодавством порядку";

     2) частини першу i другу статтi 71 Закону України "Про iндустрiальнi парки" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., N 22, ст. 212; 2021 р., N 49, ст. 390) доповнити словами "та/або суб'єктами господарювання, що пов'язанi економiчними зв'язками з державою-агресором у розумiннi Податкового кодексу України".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом:

     прийняти нормативно-правовi акти, необхiднi для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
21 червня 2022 року
N 2330-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.