ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м. Київ

вiд 11.07.2002 N 365


Про проведення експерименту з посилення контролю за вивезенням окремих видiв товарiв, що перемiщуються автомобiльним транспортом, у пунктах пропуску через державний кордон України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 липня 2002 р. за N 591/6879


     Вiдповiдно до статей 22, 27, 29 Митного кодексу України й з метою посилення митного контролю за вивезенням за межi митної територiї України окремих видiв товарiв, що перемiщуються автомобiльним транспортом, у пунктах пропуску через державний кордон України НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Тимчасову технологiчну схему посиленого митного контролю за вивезенням окремих видiв товарiв, що перемiщуються автомобiльним транспортом, у пунктах пропуску через державний кордон України (далi - Тимчасова технологiчна схема), що додається.

     2. Провести протягом двох мiсяцiв пiсля набрання чинностi цим наказом експеримент зi здiйснення посиленого митного контролю за вивезенням за межi митної територiї України окремих видiв товарiв, що перемiщуються автомобiльним транспортом у митних режимах експорту й транзиту, у пунктах пропуску через державний кордон України з використанням Тимчасової технологiчної схеми.

     3. Установити, що проведення експерименту здiйснюється в автомобiльних пунктах пропуску Глухiвської, Магiстральної, Луганської та Марiупольської митниць.

     4. Начальникам митниць, зазначених у пунктi 3 цього наказу:

     4.1. Опрацювати питання проведення звiрень з митними органами сумiжної держави даних про пропущенi через митний кордон транспортнi засоби та товари.

     4.2. Надавати Управлiнню технологiй митного контролю:

     до 1 числа мiсяця, наступного за звiтним, - iнформацiю за пiдсумками експерименту;

     по завершеннi експерименту - узагальненi результати використання Тимчасової технологiчної схеми.

     Iнформацiя повинна мiстити данi про кiлькiсть здiйснених митних оглядiв при проведеннi експерименту; витрачений час на їх проведення; проблеми, що виникають при здiйсненнi оглядiв; кiлькiсть виявлених порушень та їх характер; пропозицiї щодо запровадження експерименту в iнших митницях.

     5. Управлiнню технологiй митного контролю (Iванюк М.М.) у двотижневий термiн пiсля завершення експерименту надати пропозицiї щодо можливостi його поширення в iнших митницях та щодо потреби внесення змiн до нормативно-правових актiв.

     6. Начальникам митниць забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства та належний рiвень культури особового складу при спiлкуваннi з власниками й перевiзниками вантажу пiд час здiйснення митного контролю.

     7. Управлiнню технологiй митного контролю (Iванюк М.М.) та Правовому управлiнню (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     8. Управлiнню справами (Карпенко В.П.) пiсля державної реєстрацiї наказу в Мiнiстерствi юстицiї України забезпечити тиражування та розсилку його в митницi, зазначенi в пунктi 3 цього наказу.

     9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступникiв Голови Служби вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
11.07.2002 N 365
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 липня 2002 р. за N 591/6879

Тимчасова технологiчна схема
посиленого митного контролю за вивезенням окремих видiв товарiв, що перемiщуються автомобiльним транспортом, у пунктах пропуску через державний кордон України

1. Загальнi положення

     1.1. Дiя цiєї Тимчасової технологiчної схеми поширюється на окремi види товарiв, що вивозяться автомобiльним транспортом у митних режимах експорту та транзиту суб'єктами пiдприємницької дiяльностi.

     1.2. Посилений митний контроль за вивезенням окремих видiв товарiв здiйснюється вiдповiдно до положень статей 22, 27, 29 Митного кодексу України, Типової технологiї здiйснення митного контролю при перемiщеннi суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi товарiв, транспортних засобiв та iнших предметiв через автомобiльний пункт пропуску через державний кордон України, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 13.04.2000 N 212 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 17.05.2000 за N 283/4504, Типової технологiчної схеми пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна, затвердженої наказом Держкомкордону України, Держмитслужби України, Мiнтрансу України вiд 05.03.2001 N 152/165/130 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 19.03.2001 за N 248/5439.

     1.3. Дiя цiєї Тимчасової технологiчної схеми поширюється на товари:

     класифiкованi вiдповiдно до товарних груп 2 - 21, 84, 90, 94 за УКТЗЕД;

     пiдакцизнi;

     загальна митна вартiсть яких у складi партiї перевищує еквiвалент 50 тисяч доларiв США.

     1.4. Митний огляд товарiв, зазначених у пунктi 1.3 цiєї Тимчасової технологiчної схеми, у пунктах пропуску через державний кордон України здiйснюється комiсiєю, до складу якої залучаються:

     старший чергової змiни митницi (голова комiсiї);

     посадова особа чергової змiни митницi;

     посадова особа пiдроздiлу по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил митницi (за згодою);

     власник або перевiзник вантажу.

     За рiшенням начальника митницi в разi потреби до складу комiсiї можуть залучатися посадовi особи пiдроздiлiв тарифiв та митної вартостi, контролю за доставкою вантажiв, власної безпеки, iншi посадовi особи митницi.

     За рiшенням старшого чергової змiни митницi (голови комiсiї) до складу комiсiї можуть також залучатися представники iнших державних контрольних служб на кордонi за їх згодою.

2. Порядок здiйснення митного контролю

     2.1. При надходженнi транспортних засобiв, товарiв та iнших предметiв (далi - товари) до пункту пропуску через державний кордон України комiсiя здiйснює обов'язковий митний огляд товарiв з метою визначення їх вiдповiдностi даним, зазначеним в електроннiй копiї вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), у четвертому примiрнику ВМД i товаросупровiдних документах.

     2.2. За пiдсумками митного огляду та за вiдсутностi зауважень комiсiя складає Акт про проведення митного огляду (далi - Акт) за формою, затвердженою наказом Держмитслужби України вiд 28.11.2000 N 679 (у редакцiї наказу Держмитслужби України вiд 14.11.2001 N 725) "Про внесення змiн та доповнень до деяких наказiв Держмитслужби України та затвердження унiфiкованої форми Акта про проведення митного огляду", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 29.11.2001 за N 996/6187.

     Акт пiдписується всiма членами комiсiї. На вимогу власника або перевiзника вантажу може видаватися копiя Акта пiд пiдпис власника чи перевiзника про отримання на оригiналi Акта.

     2.3. Пiсля проведення митного огляду посадова особа чергової змiни митницi, що входить до складу комiсiї, накладає на транспортний засiб особисте митне забезпечення типу 3.

     2.4. Пiсля проведення митного огляду згiдно з вимогами пункту 3.6 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335, посадова особа чергової змiни митницi, що входить до складу комiсiї, проставляє в товаросупровiдних документах та на четвертому примiрнику основного аркуша ВМД штамп "Пiд митним контролем", а в графi А цього аркуша ВМД - вiдбиток особистої номерної печатки й робить запис "Вантаж надiйшов".

     2.5. Згiдно з вимогами пункту 3.3 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, посадова особа чергової змiни митницi, що входить до складу комiсiї, передає до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС) в оперативному режимi iнформацiю про надходження товарiв у митницю призначення.

     2.6. Рiшення про надання дозволу на вивезення товарiв за межi митної територiї України приймається згiдно з iснуючою в пунктi пропуску Технологiчною схемою.

     2.7. Пiсля фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України посадова особа чергової змiни митницi, що входить до складу комiсiї, на зворотному боцi четвертого примiрника основного аркуша ВМД вчиняє запис "Товари вивезено за межi митної територiї України" та засвiдчує його вiдбитком своєї особистої номерної печатки.

     2.8. Згiдно з вимогами пункту 3.12 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, посадова особа чергової змiни митницi, що входить до складу комiсiї, передає до ЄАIС в оперативному режимi iнформацiю про фактичний пропуск товарiв за межi митної територiї України.

     2.9. Вилучений аркуш ВМД, за яким внесено вiдмiтки до ЄАIС, та Акт про проведення митного огляду протягом установленого термiну зберiгаються в справах митницi.

     2.10. Митний огляд товарiв, що перевозяться на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП 1975 року, здiйснюється з урахуванням вимог Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 21.11.2001 N 755 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227.

3. Порядок здiйснення митного контролю при виявленнi порушень з боку власника вантажу чи перевiзника

     3.1. У разi виникнення в комiсiї сумнiвiв щодо вiдповiдностi товарiв, що перемiщуються через митний кордон, даним, зазначеним в електроннiй копiї ВМД, четвертому примiрнику ВМД чи товаросупровiдних документах, або в разi виявлення ознак порушень митних правил чи контрабанди комiсiя проводить поглиблений огляд вантажу.

     3.2. За результатами поглибленого огляду комiсiєю складається Акт про проведення митного огляду згiдно з вимогами пункту 2.2 цiєї Тимчасової технологiчної схеми та приймається рiшення вiдповiдно до законодавства України.

Начальник Управлiння технологiй митного контролю М.М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.