Документ скасований: Наказ ДПАУ № 156 від 25.04.2005

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 2 серпня 2004 року N 444


Про затвердження Порядку адмiнiстрування податкових векселiв, що видаються платниками податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) товарiв i предметiв на митну територiю України 

(Витяг)

     З метою виконання Указу Президента України вiд 23 червня 2004 року N 671/2004 "Про невiдкладнi заходи щодо пiдвищення ефективностi справляння податку на додану вартiсть" наказую:

     1. Затвердити Порядок адмiнiстрування податкових векселiв, що видаються платниками податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) товарiв i предметiв на митну територiю України (далi - Порядок), що додається.

     

Голова Ф. Ярошенко

 

Додаток
до наказу ДПА України
вiд 2 серпня 2004 р. N 444

ПОРЯДОК

1. Загальнi положення

     Порядок адмiнiстрування податкових векселiв, що видаються платниками податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi товарiв i предметiв на митну територiю України (далi - Порядок) розроблено на виконання:

     - Указу Президента України вiд 23 червня 2004 року N 671/2004 "Про невiдкладнi заходи щодо пiдвищення ефективностi справляння податку на додану вартiсть";

     - Закону України вiд 3 квiтня 1997 року N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон), з урахуванням вимог ст. 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рiк" вiд 27 листопада 2003 року N 1344-IV;

     - Закону України вiд 21 грудня 2000 року N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон N 2181-III);

     - Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 жовтня 1997 року N 1104 "Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення векселiв, якi видаються на суму податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України" (далi - Постанова) з урахуванням внесених змiн та доповнень.

     Термiни, що використовуються в Порядку, мають таке значення:

     платник податку - суб'єкт господарської дiяльностi - фiзична або юридична особа, яка є платником податку на додану вартiсть;

     податковий вексель - простий вексель, що видається платником податку на додану вартiсть на суму податкового зобов'язання при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю країни;

     аваль - вексельне поручительство, згiдно з яким комерцiйний банк бере на себе вiдповiдальнiсть за оплату векселя перед векселедержателем i яке оформляється гарантiйним написом банку на векселi чи на спецiальному додатковому аркушi (алонж) окремо для кожного окремого примiрника кожного векселя. Забороняється оформлення авалю одним документом бiльше нiж на один вексель;

     векселедавець - платник податку, який здiйснює операцiї ввезення (пересилання) товарiв на митну територiю України вiдповiдно до Закону та видає вексель.

     1.2. Згiдно з пунктом 11.5 статтi 11 Закону платник податку за власним бажанням при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України може надавати органу митного контролю простий вексель на суму податкового зобов'язання, перший примiрник якого орган митного контролю не пiзнiше нiж на третiй день вiд дати видачi векселя надсилає до податкового органу, в якому зареєстрований платник податку. Право видачi органам митного контролю податкового векселя надається платнику податку при умовi, що вiн:

     - має право на вiдшкодування податку на додану вартiсть з бюджету за результатами попереднього звiтного перiоду, якщо така заборгованiсть з вiдшкодування податку на додану вартiсть на день видачi податкового векселя не погашена;

     - здiйснює ввезення товарiв за прямими договорами для власних виробничих потреб (якi не передбаченi для подальшого продажу) або з метою ремонту, обробки, переробки, що визначено окремими рiшеннями Уряду.

     1.3. Платники податку, якi не вiдповiдають хоча б однiй з вимог, сплачують податок на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України в установленому порядку без видачi податкового векселя.

     Податковi векселi в обов'язковому порядку пiдлягають забезпеченню (пiдтвердженню) комерцiйними банками шляхом авалю.

     Не пiдлягають забезпеченню податковi векселi, виданi платниками податку, якi вiдповiдають вимогам абзацу восьмого пункту 11.5 статтi 11 Закону.

     1.4. Для пiдтвердження вiдповiдностi вищезгаданим умовам платнику податку за його письмовим зверненням орган державної податкової служби надає Довiдку про стан вiдшкодування з податку на додану вартiсть (далi - Довiдка 1, форма Довiдки наведена у додатку N 1 цього Порядку) та Довiдку про вiдповiднiсть статусу iмпортера вимогам Закону (далi - Довiдка 2, форма Довiдки наведена у додатку N 1 до Постанови).

2. Порядок видачi Довiдки про стан вiдшкодування з податку на додану вартiсть

     2.1. З метою використання податкових векселiв пiдприємствами-iмпортерами, що мають право на вiдшкодування податку на додану вартiсть з бюджету за результатами попереднього звiтного перiоду, пiдроздiл адмiнiстрування векселiв органу державної податкової служби надає платнику податку, за його письмовим зверненням, Довiдку 1. Зазначена Довiдка 1 у день її видачi в обов'язковому порядку пiдлягає реєстрацiї в окремому журналi.

     2.2. Довiдка 1 є дiйсною протягом 5 днiв з дня її видачi. Для поновлення Довiдки 1 платник податку повинен звернутися до державної податкової iнспекцiї з повторним запитом.

     2.3. Довiдка 1 вважається недiйсною до закiнчення 5-денного термiну у разi змiни у бiк зменшення суми податку на додану вартiсть, яка пiдлягає вiдшкодуванню платнику податку.

     2.4. Про настання зазначеної обставини податкова iнспекцiя, яка видала таку довiдку, оперативно засобами електронного зв'язку надсилає iнформацiю Державнiй митнiй службi України, яка iнформує регiональнi митницi про визнання довiдки недiйсною.

3. Порядок надання Довiдки про вiдповiднiсть статусу iмпортера вимогам Закону

     3.1. Довiдка 2 безоплатно видається пiдроздiлом адмiнiстрування векселiв органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї iмпортера як платника податку на додану вартiсть та поновлюється кожнi три мiсяцi.

     3.2. Вiдповiдно до роздiлу IV Постанови для отримання Довiдки 2 платник податку повинен звернутися з письмовим запитом до органу державної податкової служби.

     Податковий орган видає платнику податку довiдку у десятиденний термiн з дня одержання письмового запиту пiсля перевiрки:

     - вiдповiдностi обсягу оподатковуваних операцiй з продажу товарiв (робiт, послуг) з урахуванням податку на додану вартiсть, зазначених платником податку в податкових декларацiях за останнi до 1-го числа мiсяця, в якому подано запит, 12 календарних мiсяцiв, вимогам Закону;

     - вiдсутностi заборгованостi з цього податку (крiм реструктуризованої згiдно iз законодавством) за результатами податкових перiодiв, що передують податковому перiоду, в якому надається податковий вексель.

     3.3. Форма Довiдки 2 (додаток N 1 до Порядку) затверджена Постановою. Бланк Довiдки 2 є бланком суворої звiтностi. Облiк бланкiв довiдок ведеться в порядку, передбаченому для ведення облiку iнших документiв цiєї категорiї.

     3.4. У день видачi довiдки реєструються в спецiальному журналi, який ведеться за формою згiдно з додатком N 2 до Порядку. Журнал має бути пронумерований, прошнурований та скрiплений гербовою печаткою органу державної податкової служби.

     3.5. Довiдка 2 вважається недiйсною до закiнчення термiну її дiї у разi:

     - порушення проти iмпортера - платника податку справи про банкрутство - з дня порушення такої справи;

     - зупинення платником податку господарської дiяльностi - через 30 днiв з дня отримання органом державної податкової служби податкової декларацiї, в якiй вiдсутнi данi в роздiлi 2 "Податковi зобов'язання".

     У разi настання однiєї з обставин орган державної податкової служби, що видав таку довiдку, надсилає вiдповiдне повiдомлення органу Державної митної служби України про визнання довiдки недiйсною.

4. Видача податкових векселiв

     4.1. Податковий вексель складається на суму податкового зобов'язання, тобто на суму податку на додану вартiсть, яка нарахована i має бути сплачена при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України. Вексель видається на повну суму податкового зобов'язання, нарахованого за вантажною митною декларацiєю, i окремо - для кожної вантажної митної декларацiї. Термiн, на який видається податковий вексель, та особливостi оформлення податкового векселя визначаються пунктами 8 - 10 Постанови.

     4.2. Векселедержателем є орган державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї векселедавця як платника податку на додану вартiсть.

     4.3. У разi коли податковий вексель забезпечено шляхом авалю, сума векселя при настаннi дати платежу стягується органом державної податкової служби - векселедержателем з векселедавця або з банку-авалiста. У разi вiдмови в погашеннi авальованого векселя векселедержатель стягує несплачену суму у претензiйно-судовому порядку.

5. Облiк податкових векселiв

     5.1. Облiк податкових векселiв згiдно з роздiлом VI Постанови здiйснюється органами митного контролю та органами державної податкової служби.

     5.2. Орган державної податкової служби за мiсцезнаходженням платника податку, яким видано податковий вексель, веде облiк векселiв у журналi за формою згiдно з додатком N 3 до Постанови. Журнал має бути пронумерований, прошнурований та скрiплений гербовою печаткою органу державної податкової служби.

     Органами державної податкової служби одночасно ведеться електронний Журнал облiку податкових векселiв з податку на додану вартiсть (далi - електронний журнал). Порядок ведення електронного Журналу наведено у роздiлi 7 Порядку.

6. Погашення податкових векселiв

     6.1. Погашення податкового векселя, виданого при розмитненнi, здiйснюється шляхом:

     - включення до податкових зобов'язань податкової декларацiї того звiтного перiоду, на який припадає 30-й календарний день з дня його видачi;

     - дострокового перерахування коштiв до бюджету;

     - зарахування належних сум експортного вiдшкодування.

     6.2. Погашення податкового векселя шляхом включення до складу податкових зобов'язань.

     Як визначено абзацом другим пункту 11.5 статтi 11 Закону, сума, зазначена у податковому векселi, включається до суми податкових зобов'язань платника податку у податковому перiодi, на який припадає тридцятий календарний день з дня надання такого векселя органу митного контролю. При цьому податковий вексель вважається погашеним, а сума податку, визначеного у векселi, окремо до бюджету не сплачується та враховується у розрахунках податкових зобов'язань за результатами податкового перiоду, в якому вексель погашено.

     Кабiнету Мiнiстрiв України пунктом 11.5 статтi 11 Закону надано право визначати бiльш довгi строки погашення податкового векселя для окремих видiв дiяльностi, якi мають сезонний характер або здiйснюються з використанням довгострокових договорiв.

     У податковiй декларацiї з податку на додану вартiсть сума податкового векселя вiдображається:

     - в декларацiї за звiтний перiод, в якому вексель видано, у рядку 6 роздiлу I зi знаком "+" разом з термiном його погашення та одночасно у рядку 19.1 роздiлу III iз знаком "-", тобто в iнформативному порядку;

     - у рядку 19.2 роздiлу III iз знаком "+" декларацiї за звiтний перiод, на який припадає тридцятий календарний день з дня надання такого векселя до органу митного контролю;

     - в декларацiї за звiтний перiод, наступний за тим, в якому податковий вексель включено до рядка 19.2 iз знаком "+", тобто до складу податкових зобов'язань, сума податкового векселя включається до рядка 12.2 роздiлу II декларацiї за умови, що цей платник має право на включення сум податку на додану вартiсть, вказаних у податковому векселi, до складу податкового кредиту.

     Якщо платник податку не має вищезгаданого права (наприклад, ввезений товар використовується в звiльнених вiд оподаткування операцiях), сума податкового векселя до рядка 12.2 роздiлу II податкової декларацiї не включається, а вiдображається в рядках 13.1.1 або 13.2.1, або 14.2 в залежностi вiд напряму використання ввезених товарiв.

     При вiдображеннi у податкових декларацiях бiльше одного векселя до таких декларацiй одночасно подаються довiдки (перелiк) довiльної форми, засвiдченi пiдписом бухгалтера та печаткою (або пiдписом платника податку, якщо платник - фiзична особа), у яких обов'язково зазначаються номери, суми податкових векселiв, термiни та способи їх погашення.

     При застосуваннi платником спецiальних режимiв оподаткування, що передбачають цiльове використання сум податку на додану вартiсть, якi не сплачуються до бюджету (сiльське господарство, технопарки тощо), вказанi в податковому векселi суми податку на додану вартiсть включаються до складу податкових зобов'язань платника в податковiй звiтностi, за якою здiйснюються розрахунки з бюджетом.

     Включення сум податку на додану вартiсть, вказаних в податковому векселi, до складу податкового кредиту здiйснюється платником податку вiдповiдно до порядку формування податкового кредиту по видах дiяльностi (розрахунки з бюджетом чи перерахування податку на додану вартiсть на спецрахунок).

     Приклад вiдображення сум векселя у декларацiї

Звiтний перiод Рядок 6 (+) Рядок 19.1 (-) Рядок 19.2 (+) Рядок 12.2 або 13.1.1, або 13.2.1, або 14.2
Сiчень 20000 20000    
Лютий 45000 45000 20000  
Березень 19000 19000 45000 20000
Квiтень 25000 25000 19000 45000
Травень     25000 19000
Червень       25000

     Якщо видача векселя та термiн його погашення припадає на один i той же звiтний податковий перiод (мiсяць), тобто видача 01.05.2004 р., термiн погашення - 30.05.2004 р., то у податковiй декларацiї за цей звiтний перiод (травень) сума векселя вiдображається одночасно у рядках 6, 19.1 та 19.2.

Звiтний перiод Рядок 6 (+) Рядок 19.1 (-) Рядок 19.2 (+) Рядок 12.2 або 13,1.1, або 13.2.1, або 14.2
Травень 17000 17000 17000  
Червень       17000

     Приклад для вiдображення декiлькох векселiв, отриманих у рiзних перiодах:

     вексель на 20000 тис. грн. видано платником податкiв 15.01.2004 р.,

     термiн погашення - 13.02.2004 р.;

     вексель на 45000 тис. грн. видано платником податкiв 10.02.2004 р.,

     термiн погашення - 10.03.2004 р.;

     вексель на 19000 тис. грн. видано платником податкiв 01.03.2004 р.,

     термiн погашення - 30.03.2004 р.;

     вексель на 25000 тис. грн. видано платником податкiв 01.04.2004 р.,

     термiн погашення - 30.04.2004 р.

Звiтний перiод Рядок 6 (+) Рядок 19.1 (-) Рядок 19.2 (+) Рядок 12.2 або 13.1.1, або 13.2.1, або 14.2
Сiчень 20000 20000    
Лютий 45000 45000 20000  
Березень 19000 19000 45000 + 19000 = 64000 20000
Квiтень 25000 25000 25000 45000 + 19000 = 64000
Травень       25000

     Дострокове погашення податкового векселя

     Вiдповiдно до пункту 11.5 статтi 11 Закону платник податку може за самостiйним рiшенням достроково погасити вексель шляхом перерахування коштiв до бюджету або шляхом залiку суми експортного вiдшкодування, при цьому зазначена сума коштiв включається до складу податкового кредиту платника податку у тому податковому перiодi, в якому вiдбулося таке погашення, та не включається до складу його податкових зобов'язань.

     Достроково погашена сума нараховується окремо у особовому рахунку платника податку датою такого погашення.

     Якщо суми експортного вiдшкодування недостатньо для погашення податкового векселя (сума податкового векселя - 100 тис. грн., а сума експортного вiдшкодування - 60 тис. грн.), платник податку для дострокового погашення податкового векселя має право оплатити недостатню частину грошовими коштами.

     Не вважається достроковим погашенням включення непогашеної частини податкового векселя до складу податкових зобов'язань того звiтного перiоду, на який припадає термiн погашення векселя.

     Наприклад:

     1) вексель видано 13.05.2004 р., термiн погашення - 12.06.2004 р., оплата або погашення здiйснено 01.06.2004 р. (тобто у мiсяцi, наступному пiсля видачi векселя).

     Вiдображення суми векселя у декларацiї:

Звiтний перiод Рядок 6 (+) Рядок 19.1 (-) Рядок 19.2 (+) Рядок 12.2 або 13.1.1, або 13.2.1, або 14.2 Нарахування у КОР
Травень 15000 15000      
Червень       15000 15000
01.06.2004 р.

     2) вексель видано 13.05.2004 р., термiн погашення - 12.06.2004 р., оплата або погашення здiйснено 27.05.2004 р. (тобто у мiсяцi, у якому вексель видано).

     Вiдображення суми векселя у декларацiї:

Звiтний перiод Рядок 6 (+) Рядок 19.1 (-) Рядок 19.2 (+) Рядок 12.2 або 13.1.1, або 13.2.1, або 14.2 Нарахування у КОР
Травень 15000 15000   15000 15000
27.05.2004 р.

     3) вексель видано 13.05.2004 р., термiн погашення - 12.06.2004 р., часткове погашення сумою експортного вiдшкодування здiйснено 30.05.2004 р., а залишок включається до складу податкових зобов'язань декларацiї того звiтного перiоду, на який припадає термiн погашення векселя.

     Вiдображення суми векселя у декларацiї:

Звiтний перiод Рядок 6 (+) Рядок 19.1 (-) Рядок 19.2 (+) Рядок 12.2 або 13.1.1, або 13.2.1, або 14.2 Нарахування у КОР
Травень 50000 50000   30000 30000
30.05.2004 р.
Червень     20000    
Липень       20000  

7. Порядок ведення електронного Журналу облiку податкових векселiв

     7.1. Спiльним наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України та Державної митної служби України вiд 08.07.2004 р. N 494/383 (далi - спiльний Наказ) затверджено Порядок обмiну iнформацiєю щодо обiгу, облiку та погашення податкових векселiв для забезпечення звiрки, згiдно з яким iнформацiйний обмiн здiйснюється засобами електронної пошти Державної податкової адмiнiстрацiї України та Державної митної служби України.

     7.2. Iз iнформацiйного електронного файла Державної митної служби України до електронного Журналу облiку податкових векселiв за формою згiдно з додатком N 2 автоматично заносяться наступнi реквiзити податкових векселiв:

     - код платника за ЄДРПОУ / iдентифiкацiйний номер iз ДРФО - графа 1 електронного Журналу;

     - назва пiдприємства / П. I. Б. фiзичної особи - графа 2 електронного Журналу;

     - номер векселя - графа 5 електронного Журналу;

     - дата оформлення векселя - графа 6 електронного Журналу;

     - пiдстава (код векселя) - графа 7 електронного Журналу;

     - сума векселя - графа 8 електронного Журналу.

     7.3. Пiсля отримання та реєстрацiї першого примiрника векселя працiвник пiдроздiлу, на який покладено обов'язки облiку та контролю за погашенням векселiв, звiряє данi оригiналу з наявними даними у електронному Журналi та у разi вiдсутностi розбiжностей заповнює наступнi графи електронного Журналу:

     - номер реєстрацiї векселя у ОДПС - графа 3 електронного Журналу;

     - дата реєстрацiї векселя у ОДПС - графа 4 електронного Журналу;

     - термiн погашення векселя - графа 9 електронного Журналу, чим пiдтверджує отриманi вiд Державної митної служби України данi.

     7.4. Виявленi пiд час звiрки розбiжностi вiдпрацьовуються вiдповiдно до пунктiв 2.2 та 2.3 Порядку обмiну iнформацiєю щодо обiгу, облiку та погашення податкових векселiв для забезпечення звiрки, затвердженого спiльним Наказом.

     7.5. Контроль за погашенням

     Облiк та контроль за погашенням векселiв ведуться у електронному Журналi, в якому заповненi обов'язковi реквiзити (графи 1 - 9).

     7.5.1. Дострокове погашення податкових векселiв грошовими коштами.

     У разi надходження вiд платника податку платiжного доручення з ознакою "оплата податкового векселя" (код оплати 109) автоматично у електронному Журналi по коду платника вiдбувається пошук номера векселя, який платник податку має проставити у резервному полi N 7 платiжного доручення. Якщо код платника, номер, сума векселя у платiжному дорученнi i електронному Журналi спiвпадають та за умови, що сплата здiйснена до настання термiну погашення податкового векселя, у полi "Вiдмiтка про погашення" заповнюються:

     графа 10 - тип погашення - "оплата податкового векселя";

     графа 11 - сума платiжного доручення;

     графа 12 - дата платiжного доручення;

     графа 13 - номер платiжного доручення.

     "Вiдмiтка про погашення" у електронному Журналi не заповнюється, якщо сплата здiйснена в термiн погашення або пiсля встановленого термiну погашення податкового векселя. При цьому у картцi особового рахунку платника податку сплачена сума враховується у розрахунках у загальному порядку, а погашення векселя має здiйснюватись шляхом включення до податкових зобов'язань податкової декларацiї того звiтного перiоду, на який припадає термiн погашення.

     У разi сплати платником податку одним платiжним дорученням декiлькох векселiв або при виявленнi будь-яких розбiжностей, вiдмiтка про погашення до електронного Журналу заноситься пiсля з'ясування та виправлення причин розбiжностей у ручному режимi. Перелiк таких платiжних доручень у електронному виглядi вiдображається на автоматизованому робочому мiсцi пiдроздiлу адмiнiстрування векселiв, який пiсля з'ясування причин та виправлення розбiжностей приймає рiшення вiдносно занесення до електронного Журналу вiдмiтки про погашення у ручному режимi.

     Одночасно з вiдмiткою у електронному Журналi до картки особового рахунку платника податку проводиться операцiя нарахування за податковим векселем.

     7.5.2. При наявностi заяви платника податку про здiйснення дострокового погашення векселя шляхом залiку задекларованої суми експортного вiдшкодування вiдповiдно до пункту 8.7 статтi 8 та пункту 11.5 статтi 11 Закону у електронному Журналi у ручному режимi заповнюється поле "Вiдмiтка про погашення":

     графа 10 - дострокове погашення шляхом залiку суми експортного вiдшкодування;

     графа 11 - сума погашення (не перевищує задекларовану платником суму експортного вiдшкодування);

     графа 12 - дата погашення;

     графа 13 - реєстрацiйний номер декларацiї з сумою експортного вiдшкодування.

     Одночасно з вiдмiткою у електронному Журналi до картки особового рахунку платника податку проводиться операцiя нарахування - "дострокове погашення шляхом залiку суми експортного вiдшкодування", яка зменшує суму експортного вiдшкодування по тiй декларацiї, номер якої зазначено у графi 13 електронного Журналу.

     7.5.3. Вiдмiтка у електронному Журналi про погашення векселя шляхом включення до складу податкових зобов'язань проставляється у ручному режимi працiвником пiдроздiлу адмiнiстрування векселiв пiсля перевiрки на повноту вiдображення сум таких векселiв у податковiй декларацiї (рядок 19.2).

     7.6. Для контролю за своєчаснiстю та повнотою вiдображення у податкових декларацiях сум податкових векселiв iз електронного Журналу вiдбираються окремо по платниках:

     - сума векселiв (графа 8 електронного Журналу), виданих платником податку на додану вартiсть у перiодi, що перевiряється, має дорiвнювати рядку 6 та 19.1 податкової декларацiї за цей перiод (сума векселiв, виданих платником податкiв у травнi, має дорiвнювати рядку 6 та 19.1 податкової декларацiї за травень);

     - сума векселiв (графа 8 електронного Журналу), термiн погашення яких припадає на перiод, що перевiряється, має дорiвнювати рядку 19.2 податкової декларацiї за цей перiод (сума векселiв, виданих платником податкiв у травнi, строк погашення по яких припадає на травень, та сума векселiв, виданих платником податкiв у квiтнi, строк погашення по яких припадає на травень, має дорiвнювати рядку 19.2 податкової декларацiї за травень);

     - сума векселiв, достроково погашених грошовими коштами або шляхом залiку в рахунок їх погашення суми експортного вiдшкодування у перiодi, що перевiряється, має бути вiдображена у роздiлi II (рядок 12.2 або 13.1.1, або 13.2.1, або 14.2) податкової декларацiї звiтного перiоду, у якому вiдбулось таке погашення.

8. Вiдпрацювання розбiжностей, виявлених у результатi контролю за своєчаснiстю та повнотою вiдображення у податкових декларацiях сум податкових векселiв

     8.1. Якщо платник податку у рядках 6 та 19.1 податкової декларацiї на додану вартiсть частково або повнiстю не вiдобразив суми податкових векселiв, виданих за цей звiтний перiод, необхiдно встановити наявнiсть поданих платником податку уточнюючих розрахункiв податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть у зв'язку з виправленням самостiйно виявлених помилок, в яких перевiрити вiдображення сум податкових векселiв (виправлення помилки).

     8.2. Якщо уточнюючi розрахунки не подавались або подавались, але сума податкових векселiв залишилась не вiдображеною (помилка не виправлена), пiдроздiл адмiнiстрування податкових векселiв має дiяти вiдповiдно до пiдпункту "в" пiдпункту 4.2.2 пункту 4.2 статтi 4 Закону N 2181-III.

     8.3. Визначити перелiк непогашених податкових векселiв, термiн оплати яких настав у перiодi, що перевiряється.

     8.4. Якщо платник податку у рядку 19.2 податкової декларацiї на додану вартiсть частково або повнiстю не вiдобразив суми податкових векселiв, термiн погашення яких припадає на цей звiтний перiод, необхiдно встановити наявнiсть поданих платником податку уточнюючих розрахункiв податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть у зв'язку з виправленням самостiйно виявлених помилок, в яких перевiрити вiдображення сум податкових векселiв (виправлення помилки).

     8.5. Якщо уточнюючi розрахунки не подавались або подавались, але сума податкових векселiв залишилась не вiдображеною (помилка не виправлена), пiдроздiл адмiнiстрування податкових векселiв має дiяти вiдповiдно до пiдпункту "в" пiдпункту 4.2.2 пункту 4.2 статтi 4 та пiдпункту 17.1.4 пункту 17.1 статтi 17 Закону N 2181-III.

     8.6. Провести аналiз перелiку товарiв, при розмитненнi яких в оплату податку на додану вартiсть платниками податку видавалися податковi векселi.

     8.7. Встановити правомiрнiсть включення платниками сум податку на додану вартiсть, вказаних у податкових векселях, до складу податкового кредиту та цiльове використання iмпортованих товарiв, при розмитненнi яких в оплату податку на додану вартiсть було видано податковий вексель.

9. Особливостi застосування

     9.1. Для пiдприємств, якi здiйснюють операцiї з ввезення (пересилання) на митну територiю України (iмпорт) товарiв, якi пiдпадають пiд визначення кодiв УКТ ЗЕД 1001 10 00 90, 1001 90 99 00, 1002 00 00 00, протягом строку дiї Закону України вiд 23 жовтня 2003 року "Про внесення змiн до деяких законiв України з питань оподаткування щодо зернових культур" встановлюються наступнi особливостi застосування цього Порядку.

     А саме: дозволено платникам податку за своїм рiшенням надавати органам митного контролю податковi векселi на товари, якi пiдпадають пiд визначення кодiв УКТ ЗЕД 1001 10 00 90, 1001 90 99 00, 1002 00 00 00, з термiном погашення до 180 днiв. При цьому сума, зазначена у податковому векселi, включається до суми податкових зобов'язань такого платника податку у податковому перiодi, на який припадає 180-й день з дня надання такого векселя органам митного контролю, або за бажанням такого платника податку - у попереднiх податкових перiодах та до складу податкового кредиту наступного податкового перiоду.

     9.1.1. Законодавством передбачена можливiсть дострокового погашення платником податку податкового векселя шляхом включення суми податку на додану вартiсть до складу податкових зобов'язань будь-якого попереднього звiтного перiоду, який припадає до настання 180-го дня з дня надання податкового векселя органам митного контролю.

     9.1.2. До податкового кредиту такi суми податку на додану вартiсть можуть включатися лише в наступному звiтному перiодi, який настане пiсля звiтного перiоду, в якому вексель вважається погашеним.

     Наприклад, якщо 180-й день з дня надання платником податку податкового векселя припадає на 30 квiтня 2004 року, а платник податку включив в декларацiю за звiтний перiод сiчень 2004 року суми податку на додану вартiсть по податковому векселю, виданому при ввезеннi зерна на митну територiю України, то до податкового кредиту такi суми ПДВ можуть бути вiднесенi в звiтностi за лютий 2004 року шляхом вiдображення такої суми в рядку 12.2 роздiлу II такої декларацiї з ПДВ, яка подається до податкового органу не пiзнiше 20 березня 2004 року.

     9.1.3. У вiдповiдностi до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 листопада 2003 р. N 1808, яку прийнято на виконання пункту 11.39 Закону України вiд 23 жовтня 2003 р. N 1240, обмеження щодо наявностi у iмпортерiв невiдшкодованих сум податку на додану вартiсть та ввезення для власних виробничих потреб за прямими договорами не стосується при ввезеннi товарiв, що пiдпадають пiд визначення кодiв УКТ ЗЕД 1001 10 00 90, 1001 90 99 00, 1002 00 00 00.

     9.2. Для здiйснення митного оформлення лiтакiв та авiацiйного майна до них вiдповiдно до розпорядження КМУ вiд 23 квiтня 2001 р. N 140-р "Про митне оформлення лiтакiв, якi тимчасово ввозяться на митну територiю України" встановлюються такi особливостi застосування цього Порядку:

     - ввезення на митну територiю України виключно вiтчизняними авiакомпанiями для власних потреб на умовах оперативної оренди (лiзингу), вiдповiдно до режиму тимчасового ввезення i пiд зобов'язання про зворотне вивезення;

     - термiн, на який видається податковий вексель, не може перевищувати 360 днiв, включаючи дату його видачi, але не пiзнiше нiж 31 грудня вiдповiдного року;

     - зазначений вексель може бути пред'явлений до сплати, якщо авiакомпанiя не виконає протягом 360 днiв, але не пiзнiше нiж 31 грудня вiдповiдного року, своїх зобов'язань про зворотне вивезення лiтакiв з митної територiї України.

     9.3. У податковiй декларацiї з податку на додану вартiсть сума таких податкових векселiв не вiдображається, а у електронному та паперовому журналах облiку векселiв вiдмiтка про погашення заноситься на пiдставi даних валютно-митної декларацiї про вивiз лiтакiв та авiацiйного майна до них.

Директор Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування М. Семирга

 

Додаток N 1
до Порядку

ДОВIДКА
про стан вiдшкодування з податку на додану вартiсть

Вiд ____________ 200_ року N ______
По  
назва пiдприємства, код за ЄДРПОУ
 
код платника ПДВ, адреса
станом на   за результатами попереднiх звiтних перiодiв
дата видачi довiдки
рахується непогашена сума бюджетного вiдшкодування з податку на додану вартiсть у розмiрi _______________ грн.
Довiдку видано для пред'явлення органам митної служби України вiдповiдно до вимог постанови КМУ вiд 10.01.2002 р. N 21.
 
назва (код) митного органу

Довiдка дiйсна протягом 5 днiв з дати її видачi.

Пiдпис та П. I. Б. Голови (начальника ДПА (ДПI)
за мiсцем реєстрацiї платника податку)

М. П.

 

Додаток N 2
до Порядку

ЕЛЕКТРОННИЙ ЖУРНАЛ
облiку податкових векселiв з податку на додану вартiсть

Код за ЄДРПОУ/ iдентифiк-
ацiйний номер ДРФО
Назва пiдприємства/ П. I. Б. фiзичної особи Номер реєстрацiї векселя у ОДПС Дата реєстрацiї векселя у ОДПС Номер векселя Дата векселя Пiдстава (код векселя) Сума векселя (грн.) Термiн погашення векселя Вiдмiтка про погашення векселя
Тип погашення Сума погашення Дата погашення N документа
хххххххххх   хххххх дд.мм.рррр хххххххххх дд.мм.рррр Ххх ххххххххх дд.мм.рррр ххх ХХХХХХХХ дд.мм.рррр ХХХХхххх
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

"Баланс", N 33, 17 серпня 2004 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.