МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

24.05.2005 р. N 05.03.02-10/484

 

Державна митна служба України


Про здiйснення попереднього документального контролю у пунктах пропуску через державний кордон України

     З метою практичної реалiзацiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.2005 N 269 "Про здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України" повiдомляємо наступне.

     Одним iз завдань Мiнiстерства охорони здоров'я України є забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення, запобiгання занесенню та поширенню на територiї України особливо небезпечних i у т.ч. карантинних) i небезпечних Iнфекцiйних хвороб та ввезенню вантажiв, товарiв хiмiчних, бiологiчних та радiоактивних речовин та iнших чинникiв, то можуть бути факторами передачi iнфекцiї або створити небезпеку для життя i здоров'я людей.

     На виконання пункту 3 Порядку здiйснення попереднього документального контролю товарiв у пунктах пропуску через державний кордон України, затвердженого цiєю постановою (далi - Порядок особи, якi перемiщують товари через державний кордон Україна, мають подавати митним органам документи та вiдомостi, необхiднi для здiйснення санiтарно-епiдемiологiчного контролю.

     Iнформуємо, що вiдповiдно до статтi 16 Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" дозвiльним документом для ввезення, реалiзацiї та використання на територiї України продукцiї закордонного виробництва є позитивний висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     Висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи - документ встановленої форми, що засвiдчує вiдповiднiсть i невiдповiдностi об'єкта державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи медичним вимогам безпеки та здоров'я i життя людини, затверджується вiдповiдним головним державним санiтарним лiкарем i є обов'язковим для виконання власником об'єкта експертизи (далi - Висновок).

     Вiдповiдно до наказу МОЗ України вiд 09.10.2000 N 247 "Про затвердження Тимчасовою порядку проведення державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 10.01.01 за N 4/5195, державна санiтарно-епiдемiологiчна експертиза проводиться установами та закладами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України, а в особливих випадках - комiсiями, що утворюються головним державним санiтарним лiкарем. Висновок експертизи затверджує власним пiдписом та печаткою головний державний санiтарний лiкар (України, АРК, областi, на водному, залiзничному та повiтряному транспортi, мiст Києва, Севастополя,) або вповноважений заступник. Пiсля затвердження Висновок уноситься до реєстру висновкiв державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи i йому присвоюється вiдповiдний номер. Висновок вважається дiйсним тiльки за наявностi номера реєстрацiї в реєстрi.

     При проведеннi попереднього документального контролю у пунктах пропуску через державний кордон власник (перевiзник представник) вантажу повинен надати митним органам Висновок (оригiнал або копiю), згiдно форми, затвердженої наказом МОЗ вiд 09.10.2000 N 247 та приведеної в додатку до цього листа.

     При розглядi зазначеного документу iнспектор митного органу має звернути увагу на наступне.

     Реквiзити установи (закладу), яка затверджує Висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи: "ЗАТВЕРДЖУЮ" Головний державний санiтарний лiкар (заступник головного державного санiтарного лiкаря)

     Якщо Висновок пiдготовлений комiсiєю, то його затверджує Головний державний санiтарний лiкар України, або його заступник. У такому разi пiсля слова "ЗАТВЕРДЖУЮ" вказується "Головний державний санiтарний лiкар України", або "Заступник Головного державного санiтарного лiкаря України'". прiзвище, iм'я по батьковi.

     Якщо Висновок пiдготовлений установою (закладом) державної санiтарно-епiдемiологiчної служби, то пiсля слова "ЗАТВЕРДЖУЮ" вказується "Головний державний санiтарний лiкар вiдповiдної територiї, вiдповiдного виду транспорту", або "Заступник головного державного санiтарного лiкаря вiдповiдної територiї, вiдповiдного виду транспорту", прiзвище, iм'я по батьковi, дата видачi та номер Висновку.

     Дата видачi та номер Висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     В графi "Код за ДКПП, код УКТЗЕД, артикул" проставляється на кожний об'єкт експертизи (iмпорт) код товару згiдно УКТЗЕД.

     У випадках, коли на експертизу надано товари однiєї товарної позицiї, проставляється код згiдно УКТЗЕД на рiвнi перших чотирьох знакiв i прописується згiдно додатку, який оформляється на окремому аркушi i затверджується печаткою установи, яка проводила експертизу.

     "Висновок дiйсний до..." - на продукцiю iмпортного виробництва Висновок є чинним на термiн дiї контракту, але не бiльше чим п'ять рокiв.

     В кiнцi висновку прописується необхiднiсть проведення санiтарно-епiдемiологiчного контролю: на кордонi та при митному оформленнi об'єкта експертизи (примiтка: в переважнiй бiльшостi випадкiв мас бути записано слiдуюче: "На кордонi та при митному оформленнi об'єкта експертизи контролю за показниками безпеки для здоров'я людини не потребую").

     В разi надходження об'єкта експертизи з країни небезпечної за санiтарно-епiдемiологiчними критерiями особливо небезпечної iнфекцiї високий рiвень радiоактивностi тощо, прописуються вимоги щодо обов'язкового контролю на кордонi та при митному оформленнi за вiдповiдними показниками безпеки.

     Крiм того, пiдставою для здiйснення попереднього документального контролю у пунктах пропуску є наявнiсть товару у перелiку об'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi за кодами УКТЗЕД затвердженого висновком державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи який щорiчно готується Департаментом державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду МОЗ України Перелiк товарiв на 2005 рiк затверджений висновком державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи вiд 27.12.04 N 05.03.02-03/52400.

     За наявностi висновку або щорiчного висновку митнi органи здiйснюють попереднiй документальний контрам без участi представникiв держаної санiтарно-епiдемiологiчної служби.

     У випадку вiдсутностi у власника товару висновку державного санiтарно-епiдемiологiчної експертизи (або щорiчного висновку), з метою недопущення затримки вантажiв у пунктах пропуску, де вiдсутнi санiтарно-карантиннi пункти (СКП), прийняття рiшення щодо проведення попереднього документального контролю можливе вiдповiдно до п.10 Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через держаний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.02 N 1569.

     Беручи до уваги, що медичний огляд пасажирiв, екiпажiв, бригад з метою недопущення ввезення та розповсюдження небезпечних iнфекцiйних захворювань. санiтарний огляд транспортних засобiв та вантажiв, що можуть бути факторами передачi iнфекцiї або створити небезпеку для життя i здоров'я людей не вiдноситься до сфери застосування постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.05 N 269 та у вiдповiдностi до вимог законiв України "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб", "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення", "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини", "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України", "Про транзит вантажiв", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.04.99 N 696 "Про затвердження правил санiтарної охорони територiї України" iз змiнами i доповненнями фахiвцями СКП у пунктах пропуску через державний кордон у морських, рiчкових портах та поромних сполученнях, аеропортах проведення:

     - медичного (санiтарного) огляду суден у пунктах пропуску через державний кордон України;

     - медичного (санiтарного) огляду пасажирiв плаваючого та льотного складу морських (рiчкових) та повiтряних суден, усiх видiв вантажiв, товарiв;

     - проведення поточної дезiнфекцiї (в разi наявностi на суднi особи з пiдозрою на Iнфекцiйне захворювання);

     - проведення епiдемiчного обстеження суден та огляд членiв екiпажу пасажирiв (в разi пiдозри на iнфекцiйне захворювання);

     - проведення епiзоотологiчного обстеженнi судна, вантажiв, контейнерiв. лiхтерiв (в разi отримання iнформацiї про наявнiсть на них комах, гризунiв, клiщiв)

     мають здiйснювати безпосередньо посадовi особи санiтарно-карантинних пiдроздiлiв.

     Додаток: зразок Висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

Заступник Головного Державного санiтарного лiкаря України Г.Ф.Бурлак
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.