ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.06.07 N 10/1-4/935-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
(крiм Енергетичної)
Начальникам митниць


Щодо окремих питань ввезення транспортних засобiв на митну територiю України

     За результатами перевiрки митного оформлення транспортних засобiв, ввезених на митну територiю України через пункти пропуску на українсько-молдовському кордонi громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання в Україну за перiод з 05.03.06 до 31.12.06, що була проведена Держмитслужбою України, були виявленi численнi факти порушень посадовими особами митних органiв вимог актiв законодавства України з питань митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв, що ввозяться громадянами для вiльного обiгу на територiї України при переселеннi на постiйне мiсце проживання в Україну.

     Враховуючи викладене, надаємо роз'яснення стосовно окремих питань митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв при ввезеннi їх громадянами на митну територiю України.

     1. Щодо подання сертифiкату вiдповiдностi на транспортнi засоби.

     Частиною другою статтi 5 Закону України вiд 13.09.01 N 2681 "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" зi змiнами та доповненнями (далi - Закон 2681) встановлено, що транспортнi засоби за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) як новi, так i такi, що були у користуваннi, якi ввозяться на митну територiю України громадянами, пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї вiдповiдно до законодавства України. Документи, що засвiдчують вiдповiднiсть транспортних засобiв вимогам технiчних регламентiв та нацiональних стандартiв, подаються митним органам пiд час митного оформлення транспортних засобiв з метою вiльного обiгу та уповноваженим в Українi органам пiд час реєстрацiї транспортних засобiв, якщо вони пiдлягають реєстрацiї.

     Вiдповiдно до статтi 3 Закону України вiд 06.07.05 N 2739-IV "Про деякi питання ввезення на митну територiю України та реєстрацiї транспортних засобiв" зi змiнами та доповненнями (далi - Закон 2739) документом, що засвiдчує вiдповiднiсть транспортних засобiв вимогам технiчних регламентiв та нацiональних стандартiв, є сертифiкат або iнший документ про пiдтвердження вiдповiдностi, виданий згiдно iз законодавством України.

     Статтею 2 Закону 2739 встановлено, що пропуск на митну територiю України з метою вiльного обiгу та першу реєстрацiю в Українi ввезених транспортних засобiв нових i таких, що були в користуваннi, або виготовлених в Українi здiйснюють за умови їх вiдповiдностi екологiчним нормам не нижче рiвня "ЄВРО-2" згiдно з технiчними регламентами та нацiональними стандартами (щонайменше за умови вiдповiдностi вимогам рiвня "В" ДСТУ UN/ECE R 49-02А,В:2002 або "B","C","D" ДСТУ UN/ECE R 83-03:2002, якi застосовують залежно вiд особливостей конструкцiї транспортних засобiв).

     Згiдно зi статтею 32 Закону 2739 дiя статтi 2 цього Закону не поширюється на транспортнi засоби, якi ввозяться на митну територiю України, зокрема, при переселеннi громадян на постiйне мiсце проживання до України.

     Закон 2739 не мiстить норм, вiдповiдно до яких транспортнi засоби, якi ввозяться на митну територiю України громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання до України, звiльняються вiд обов'язкової сертифiкацiї, а визначає, що вимоги щодо вiдповiдностi екологiчним нормам не нижче рiвня "Євро-2" у згаданому випадку не застосовуються.

     Враховуючи викладене, митне оформлення згаданих транспортних засобiв повинно проводитись лише за наявностi документiв, що засвiдчують вiдповiднiсть транспортних засобiв вимогам технiчних регламентiв та нацiональних стандартiв.

     2. Щодо кiлькостi транспортних засобiв, дозволених для ввезення громадянами на митну територiю України при переселеннi на постiйне проживання.

     Частиною другою статтi 8 Закону 2681 визначено, що у разi переселення на постiйне мiсце проживання на кожного повнолiтнього громадянина дозволяється ввезення одного механiчного транспортного засобу за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 УКТЗЕД.

     Зазначаємо, що Законом 2681 не встановлено норм, за якими громадянам дозволено ввозити при переселеннi на постiйне мiсце проживання по одному транспортному засобу за кожним iз визначених у частинi другiй статтi 8 Закону 2681 кодiв УКТЗЕД.

     Враховуючи викладене, Законом 2681 дозволяється ввезення громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання лише одного транспортного засобу iз числа кодiв УКТЗЕД, встановлених частиною другою статтi 8 Закону 2681. Митне оформлення транспортних засобiв за цими кодами УКТЗЕД, що перевищують зазначену кiлькiсть (тобто один), здiйснюється на загальних пiдставах, в тому числi iз застосуванням норм статей 1 та 2 Закону 2739.

     3. Щодо складання акту митного огляду при ввезеннi на митну територiю України транспортних засобiв громадянами.

     Вiдповiдно до пункту 2.2 Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України, затверджених наказом Держмитслужби України вiд 17.11.05 N 1118 (далi - Правила) митне оформлення транспортних засобiв, якi ввозяться (пересилаються) працiвниками дипломатичної служби, якi перебували за кордоном у довготермiнових вiдрядженнях або проходили дипломатичну службу строком не менше одного року та повертаються в Україну, а також транспортних засобiв, що ввозяться громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання в Україну, проводиться митним органом за мiсцем постiйного проживання або тимчасового перебування таких громадян.

     Згiдно з пунктом 3.2.11 Правил митне оформлення таких транспортних засобiв здiйснюється вiдповiдно до пункту 3.1 Правил.

     Пунктом 3.1.4 Правил встановлено, що митне оформлення транспортних засобiв здiйснюється з обов'язковим складанням Акта про проведення митного огляду транспортного засобу, форму якого наведено в додатку 1 до цих Правил. Такий Акт пiдписується посадовою особою митного органу, що здiйснила митний огляд, i власником ТЗ (уповноваженою особою), засвiдчується вiдбитком особистої номерної печатки цiєї посадової особи i залишається в справах митного органу разом з документами, на пiдставi яких було проведене митне оформлення.

     Враховуючи викладене, складання акту митного огляду при проведеннi митного оформлення транспортних засобiв громадян митним органом за мiсцем постiйного проживання або тимчасового перебування таких громадян у випадках, встановлених пунктом 2.2 Правил, є обов'язковим.

     Роз'яснення стосовно процедури та мiсця митного оформлення транспортних засобiв, якi ввозяться громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання в Україну, надавалося листом Держмитслужби вiд 26.01.07 N 10/44-ЕП.

     4. Щодо видачi Посвiдчення про реєстрацiю транспортного засобу.

     Держмитслужбою України були виявленi випадки, коли при заповненнi посадовими особами митних органiв Посвiдчень про реєстрацiю транспортних засобiв (далi - Посвiдчення) як мета ввезення вказувалось "для тимчасового користування".

     У зв'язку з викладеним повiдомляємо, що оскiльки вiдповiдно до Закону 2681 ввезення громадянами транспортних засобiв при переселеннi на постiйне мiсце проживання є ввезенням для вiльного використання (вiльного обiгу), а не тимчасовим ввезенням, у графi "мета ввезення" повинна проставлятися вiдмiтка бiля напису "для постiйного користування".

     Вiдповiдно до частини третьої статтi 8 Закону 2681 механiчнi транспортнi засоби за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що ввозяться громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання в Україну, пiдлягають постановцi на тимчасовий облiк в органах Державної автомобiльної iнспекцiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ України на термiн до одного року з оформленням документiв на право тимчасової експлуатацiї таких транспортних засобiв з термiном дiї на один рiк без права вiдчуження таких транспортних засобiв або передачi у користування iншим особам.

     Враховуючи викладене, у примiтках Посвiдчення повинно обов'язково зазначатися, що митнi обмеження застосованi на строк одного року з дати реєстрацiї транспортного засобу в органах ДАI МВС України. При цьому пiсля вичерпання цього строку митнi обмеження знiмаються автоматично, тобто без додаткового дозволу вiдповiдного митного органу.

     Звертаємо увагу, що обмеження стосовно вiдчуження або передачi у користування транспортного засобу поширюються на всiх iнших осiб незалежно вiд їх родинних або iнших стосункiв з власником.

     5. Щодо подання документiв при пропуску на митну територiю України транспортних засобiв, що ввозяться громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання.

     Вiдповiдно до пункту 3.2.4 Правил у випадках, визначених у пiдпунктах 1 та 2 пункту 2.2 Правил, для вирiшення питання про направлення до митного органу за мiсцем проживання власника транспортного засобу для проведення митного оформлення власник транспортного засобу або уповноважена особа подає митному органу на бланку митної декларацiї два примiрники зобов'язання про доставку транспортного засобу до митного органу та документи, зазначенi в пунктi 1.7 цих Правил.

     Пунктом 1.7 Правил встановлено, що власник транспортного засобу або уповноважена особа, якi перемiщують транспортний засiб через митний кордон України, пред'являють його митному органу й подають такi документи:

     що пiдтверджують право власностi на транспортний засiб;

     що пiдтверджують право на надання пiльг в оподаткуваннi (у разi митного оформлення транспортного засобу з наданням пiльг в оподаткуваннi);

     iншi документи, потрiбнi для митного оформлення транспортного засобу, подання яких митному органу передбачено законодавством України.

     Вiдповiдно до положень Закону України вiд 21.01.94 N 3857-XII "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України", Правил оформлення i видачi паспорта громадянина України для виїзду за кордон i проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.03.95 N 231, а також Порядку розгляду в дипломатичних представництвах або консульських установах України за кордоном клопотань громадян України, якi виїхали за її межi тимчасово, про залишення на постiйне проживання за кордоном, затвердженого наказом Мiнiстерства закордонних справ України вiд 22.11.99 N 201 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.99 за N 903/4196, документом, що пiдтверджує постiйне проживання громадянина України за кордоном, є паспорт громадянина України для виїзду за кордон зi штампом "постiйне проживання" або таким написом (з вiдмiткою про дату внесення та iз зазначенням посади i прiзвища особи, яка його внесла) який скрiплюється пiдписом посадової особи та печаткою вiдповiдного територiального пiдроздiлу МВС України або дипломатичного представництва чи консульської установи України за кордоном.

     Законом України вiд 07.06.01 N 2491-III "Про iммiграцiю" встановлено, що документом, який пiдтверджує право iноземця або особи без громадянства на постiйне проживання в Українi, є посвiдка на постiйне проживання. Зазначена посвiдка видається вiдповiдним територiальним пiдроздiлом МВС України за мiсцем проживання такої особи в Українi на пiдставi паспортного документа заявника з проставленою в ньому iммiграцiйною вiзою та рiшення спецiально вповноваженого органу про надання дозволу на iммiграцiю в Україну.

     Пунктом 3.2.2 встановлено, що пiдтвердженням права на надання пiльг в оподаткуваннi, передбачених статтею 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", є, зокрема, такi документи:

     паспорт громадянина України для виїзду за кордон зi штампом про зняття з постiйного консульського облiку у зв'язку з переїздом в Україну, засвiдчений гербовою печаткою консульської установи України за мiсцем попереднього постiйного проживання громадянина України;

     паспортний документ громадянина iноземної держави на право виїзду за кордон з iммiграцiйною вiзою на постiйне проживання в Українi, виданою компетентним органом України, та/або посвiдка на постiйне проживання в Українi (при переселеннi на постiйне мiсце проживання в Україну громадян iноземної держави).

     Враховуючи викладене, при ввезеннi транспортного засобу громадянами при переселеннi на постiйне мiсце проживання до України оформлення зобов'язання про доставку транспортного засобу та направлення його до митного органу за мiсцем проживання власника для проведення митного оформлення може здiйснюватись лише за наявностi документiв та вiдмiток в них, в тому числi визначених пунктом 3.2.2 Правил, що пiдтверджують право на надання пiльг в оподаткуваннi та виконання умов, передбачених частиною другою статтi 8 Закону 2681.

     6. Щодо перелiку пунктiв пропуску для автомобiльного сполучення через державний кордон України для перемiщення громадянами транспортних засобiв та шасi i кузовiв до них.

     Вiдповiдно до пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.02 N 1987 ввезення громадянами транспортних засобiв за кодами згiдно з УКТЗЕД 8701, 8702, 8703, 8704, 8705, 8711, 8716 та шасi i кузови за кодами 8706 i 8707 для транспортних засобiв товарних позицiй 8701 - 8705 для вiльного використання дозволяється через пункти пропуску, зазначенi у Перелiку пунктiв пропуску для автомобiльного сполучення через державний кордон України для перемiщення громадянами транспортних засобiв та шасi i кузовiв до них, який затверджений цiєю постановою.

     Враховуючи викладене, керiвникам митних органiв забезпечити неухильне дотримання пiдпорядкованими їм посадовими особами вимог законодавства України щодо митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв громадян.

Директор Департаменту декларування та митних режимiв В.П.Науменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.