ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

13.03.09 N 11/1-10.10/2208-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     У зв'язку iз запитами митних органiв та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi щодо застосування положень Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї зi змiнами, внесеними наказом Держмитслужби вiд 16.12.2008 N 1414 (далi - Iнструкцiя), повiдомляємо наступне.

     1. Щодо подання однiєї ВМД на товари, що ввозяться залiзничним транспортом

     Згiдно з пунктом 2 Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574, партiя товарiв це, зокрема, товари, якi перевозяться залiзничним транспортом i прибувають на станцiю призначення одночасно, на адресу одного вантажоотримувача вiд одного вантажовiдправника з однiєї станцiї вiдправлення у межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту). Згiдно з пунктом 12 Положення, ВМД заповнюється на партiю товарiв, якi належать юридичним особам або фiзичним особам (пiдприємцям), за умови, що до всiх товарiв цiєї партiї застосовується єдиний митний режим.

     Таким чином оформлення однiєї ВМД на товари, що декларуються в одному митному режимi, ввозяться залiзничним транспортом i прибувають на станцiю призначення одночасно, на адресу одного вантажоотримувача вiд одного вантажовiдправника з однiєї станцiї вiдправлення у межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту) врегульовано нормами Положення про вантажну митну декларацiю.

     2. Про наведення в графах вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), у яких зазначаються вiдомостi про осiб (2, 8, 9, 14), iдентифiкацiйного номера для юридичних осiб - нерезидентiв

     Вiдповiдно до правил заповнення граф ВМД, у яких зазначаються вiдомостi про осiб (2, 8, 9, 14), Порядку наведення вiдомостей про осiб (додаток 2 до Iнструкцiї), в лiвому нижньому кутку зазначених граф указується iдентифiкацiйний номер особи, формування якого здiйснюється вiдповiдно до положень додаткiв 3 - 5 до Iнструкцiї.

     До запровадження порядку формування iдентифiкацiйного номера особи для юридичних осiб - нерезидентiв, зазначати iдентифiкацiйний номер при наведеннi вiдомостей про таких нерезидентiв не потрiбно.

     3. Про зазначення при перемiщеннi товарiв в окремих митних режимах у графi 31 ВМД iдентифiкацiйних ознак i в графi D/J ВМД вiдомостей про засоби iдентифiкацiї товарiв

     Правилами заповнення графи 31 "Вантажнi мiсця та опис товарiв - Маркування та кiлькiсть - Номери контейнерiв - Кiлькiсть та розпiзнавальнi особливостi" ВМД, викладеними в Iнструкцiї (напрямки перемiщення "вивезення" та "ввезення"), встановлено, що при декларуваннi товарiв у митнi режими реiмпорту, реекспорту, тимчасового ввезення (вивезення), поверненнi товарiв пiсля перебування в митному режимi тимчасового ввезення (вивезення) у графi зазначаються iдентифiкацiйнi ознаки товарiв.

     Абзацом дев'ятим правил заповнення графи D/J "Вiдмiтки митного органу вiдправлення/призначення" пункту 2 глави 4 роздiлу II Iнструкцiї встановлено, що в полi "Тип" графи, якщо при здiйсненнi митного оформлення товарiв у митному режимi тимчасового ввезення (вивезення) застосовуються засоби iдентифiкацiї (крiм накладення пломб), посадовою особою митного органу зазначаються вiдомостi про такi засоби iдентифiкацiї.

     Звертаємо увагу, що при митному оформленнi у вказаних митних режимах тари, пiддонiв i подiбних товарiв, що не мають iндивiдуальних iдентифiкацiйних ознак (номерiв тощо), зазначати у вiдповiдних графах ВМД вiдомостi про такi iдентифiкацiйнi ознаки та засоби iдентифiкацiї не потрiбно.

     4. Про зазначення в "електронному iнвойсi" фактурної вартостi товарiв

     Абзацами двадцять третiм - тридцять другим правил заповнення графи 31 "Вантажнi мiсця та опис товарiв - Маркування та кiлькiсть - Номери контейнерiв - Кiлькiсть та розпiзнавальнi особливостi" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї, визначено перелiк однакових для всiх товарiв полiв "електронного iнвойсу", одними з яких є цiна за одиницю товару та вартiсть задекларованої кiлькостi одиниць (у валютi, в якiй складено комерцiйний рахунок).

     Згiдно з пунктом 4 роздiлу I Iнструкцiї, фактурна вартiсть - цiна товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, зазначена в рахунку-фактурi (рахунку-проформi).

     Таким чином, при наведеннi в "електронному iнвойсi" в розрiзi кожного найменування товару вiдомостей про його цiну та вартiсть задекларованої кiлькостi одиниць, у полях "електронного iнвойсу" мають зазначатись вiдомостi про такi цiну та вартiсть згiдно з рахунком.

     Якщо вiдомостi про витрати на транспортування товарiв вiдображенi в рахунку окремо, то розподiляти їх пропорцiйно вазi або вартостi товарiв рiзних найменувань при заповненнi "електронного iнвойсу" не потрiбно.

     5. Щодо внесення до графи 44 ВМД вiдомостей про залiзничнi накладнi при вивезеннi товарiв

     Вiдповiдно до абзацу восьмого правил заповнення графи 44 "Додаткова iнформацiя/Поданi документи/Сертифiкати i дозволи" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 1 роздiлу II Iнструкцiї, якщо до моменту митного оформлення номер залiзничної накладної невiдомий, то вiдомостi про такий документ до графи не вносяться.

     Водночас, вiдповiдно до пункту 4.1 глави 4 Iнструкцiї про взаємодiю посадових осiб митних органiв, що здiйснюють митнi процедури з товарами (вантажами), перемiщуваними залiзничними вантажними поїздами, i працiвникiв залiзниць України, затвердженої наказом Держмитслужби, Мiнтрансзв'язку України вiд 18.09.2008 N 1019/1143, зареєстрованої в Мiн'юстi 04.12.2008 за N 1157/15848, для здiйснення митного оформлення товарiв (вантажiв), що вивозяться за межi митної територiї України, декларант повинен подати митницi вiдправлення ВМД, заповнену вiдповiдно до обраного митного режиму, iз зазначенням у вiдповiдних графах реквiзитiв накладної, номера вагона (контейнера) i ваги товару (вантажу).

     Також, пунктом 3.10 глави 3 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованого в Мiн'юстi 22.01.99 за N 42/3335, встановлено, що пропуск експортного вантажу за межi митної територiї України здiйснюється тiльки пiсля звiряння вiдомостей, зазначених в електроннiй копiї вiдповiдної ВМД, з вiдомостями у товаросупровiдних документах.

     Враховуючи викладене, якщо вiдповiдно до згаданих положень Iнструкцiї вiдомостi про накладну до графи 44 ВМД не вносились, подання декларантом цих вiдомостей i копiй накладних, а також унесення вiдповiдно до частини четвертої статтi 90 Митного кодексу України посадовою особою митного органу вiдправлення цих вiдомостей до ВМД та її електронної копiї мають здiйснюватись у строк, установлений митним органом для доставки товарiв у митницю призначення.

     6. Про зазначення в колонцi "Вид" графи 47 ВМД при випуску товарiв у вiльний обiг вiдповiдно до статтi 264 Митного кодексу України порядкового номера рядку

     Абзацом тридцятим правил заповнення графи 47 "Нарахування платежiв" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї встановлено, що при нарахуваннi сум податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) у разi випуску товарiв вiдповiдно до статтi 264 Кодексу, вiдображення вiдомостей про нарахування кожного податку або збору (обов'язкового платежу), нарахування якого пов'язано з митною вартiстю товарiв, здiйснюється в трьох рядках.

     При цьому, в колонцi "Вид" усiх рядкiв указується вид платежу вiдповiдно до Класифiкатора видiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) та iнших бюджетних надходжень, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 07.12.2005 N 1201, зареєстрованого в Мiн'юстi 22.12.2005 за N 1552/11832, iз зазначенням через знак "/"порядкового номера рядку.

     Надаємо приклад заповнення графи:

     при сплатi в бюджет за митною вартiстю, визначеною митницею:

Вид Основа нарахування Ставка Сума СП
020/1 100 10% 10 01
020/2 50 10% 5 52
020/3     5 53

     при наданнi банкiвської гарантiї:

Вид Основа нарахування Ставка Сума СП
020/1 100 10% 10 51
020/2 50 10% 5 01
020/3     5 54

     7. Про заповнення графи 45 ВМД при декларуваннi гуманiтарної допомоги

     У зв'язку з нарахуванням при здiйсненнi митного оформлення гуманiтарної допомоги податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), з метою забезпечення цiлiсностi заповнення та форматно-логiчного контролю електронних копiй ВМД, при декларуваннi гуманiтарної допомоги графи 45 i 12 ВМД заповнюються в загальному порядку.

     8. Про заповнення графи 47 ВМД у випадках, коли не заповнюється графа 45 ВМД

     Абзацами п'ятим - десятим правил заповнення графи 45 "Коригування" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї, встановленi випадки, в яких митна вартiсть товару у ВМД не зазначається.

     Абзацом першим правил заповнення графи 47 "Нарахування платежiв" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 2 роздiлу II Iнструкцiї, встановлено, що в цiй графi основного й додаткових аркушiв ВМД наводяться вiдомостi про нарахування податкiв i зборiв.

     Ураховуючи викладене, у випадках, визначених абзацами п'ятим - десятим опису графи 45 ВМД, коли митна вартiсть товарiв у цiй графi не зазначається, графа 47 ВМД (крiм випадкiв нарахування плати за митне оформлення товарiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв) має залишатись незаповненою.

     9. Про нарахування сум податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв) при декларуваннi товарiв, що розмiщуються в окремих митних режимах

     Правилами заповнення графи 33 "Код товару" ВМД, викладеними в главi 2 роздiлу II Iнструкцiї, визначенi випадки, в яких на вибiр декларанта код товару згiдно з УКТЗЕД може зазначатися на рiвнi перших шести знакiв.

     Якщо в графi 33 ВМД код товару зазначається на рiвнi товарної пiдпозицiї (6 знакiв) згiдно з УКТЗЕД, то в колонцi "Ставка" графи 47 ВМД необхiдно вказувати максимальний розмiр ставки мита та акцизного збору, що застосовуються до товарiв вiдповiдної товарної пiдпозицiї.

     10. Про заповнення графи 50 ВМД при вивезеннi товарiв у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях

     Абзацом другим правил заповнення графи 50 "Принципал" ВМД, викладених у пунктi 2 глави 1 роздiлу II Iнструкцiї, передбачено, що в графi зазначаються вiдомостi про перевiзника (або експедитора) та персональнi данi особи, що приймає задекларованi товари до перевезення та бере зобов'язання щодо доставки цих товарiв у митницю призначення (на основi пред'явленого паспорта). У доповненнi наводиться письмове зобов'язання цiєї особи про доставку товарiв у митницю призначення у визначений митним органом строк.

     При декларуваннi товарiв, що перемiщуються в мiжнародних поштових i експрес-вiдправленнях, для цiлей заповнення графи митницею призначення вважається митний орган, у зонi дiяльностi якого розташовано мiсце мiжнародного поштового обмiну (центральна сортувальна станцiя) та вiдомостi про який наведено в графi 27 ВМД.

     При митному оформленнi товарiв, що перемiщуються в мiжнародних поштових i експрес-вiдправленнях, структурним пiдроздiлом митного органу, в зонi дiяльностi якого розташовано мiсце мiжнародного поштового обмiну (центральна сортувальна станцiя), графа 50 ВМД не заповнюється.

     11. Про заповнення поля "Строк доставки (дата)" графи D/J при розмiщеннi товарiв у митний режим тимчасового ввезення

     При розмiщеннi товарiв у митний режим тимчасового ввезення в полi "Строк доставки (дата)" графи D/J "Вiдмiтки митного органу вiдправлення/призначення" ВМД зазначається кiнцева дата зворотного вивезення товарiв.

     Держмитслужба вiдкликає лист 22.02.2008 N 11/2-15/2045-ЕП.

Голова Служби А.В.Макаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.