Документ скасований: Лист НБУ № 13-215/2974-9413 від 04.06.2010

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент валютного регулювання

вiд 10.12.2009 р. N 13-215/7968-22877

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України, банкам та їх фiлiям, Асоцiацiї українських банкiв, Асоцiацiї "Український кредитно-банкiвський союз"


Роз'яснення про порядок здiйснення iноземних iнвестицiй

     У зв'язку з набуттям 24.11.2009 чинностi змiн до Закону України "Про режим iноземного iнвестування", передбачених Законом України "Про внесення змiн до деяких законiв України з метою подолання негативних наслiдкiв фiнансової кризи" (далi - Закон N 1533-VI), та враховуючи численнi звернення уповноважених банкiв, пiдприємств, органiзацiй, Нацiональний банк України повiдомляє наступне.

     Згiдно з вимогами пункту 2 роздiлу II Закону N 1533-VI Нацiональному банку України доручено у мiсячний строк привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом. Враховуючи зазначене, у даний час Нацiональним банком України здiйснюється оперативна робота щодо пiдготовки проектiв нормативно-правових актiв Нацiонального банку України щодо корегування порядку здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну у грошовiй формi та їх реєстрацiї.

     Вiдповiдно до статтi 8 Конституцiї України та статтi 56 Закону України "Про Нацiональний банк України" дiя нормативно-правових актiв Нацiонального банку України не може суперечити законам України та iншим законодавчим актам України.

     Тобто, до набуття чинностi розроблених на виконання Закону N 1533-VI вiдповiдних нормативно-правових актiв Нацiонального банку України норми Положення про порядок iноземного iнвестування в Україну1 (далi - Положення N 280) та Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах2 (далi - Iнструкцiя N 492) дiють в частинi, що не суперечить цьому закону. Зазначене стосується також наданих ранiше Нацiональним банком України вiдповiдних роз'яснень щодо Положення N 280 та Iнструкцiї N 492.

____________
     1 Затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 N 280 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2005 за N 947/11227 (iз змiнами).
     2 Затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.11.2003 N 492 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 17.12.2003 за N 1172/8493 (зi змiнами).

     З урахуванням наведеного вище звертаємо увагу на деякi особливостi застосування у даний час положень нормативно-правових актiв Нацiонального банку України, що визначають порядок здiйснення iноземними iнвесторами iнвестицiйної дiяльностi на територiї України, з урахуванням запроваджених з 24.11.2009 норм Закону N 1533-VI:

     - здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну в грошовiй формi дозволяється виключно через iнвестицiйнi рахунки, вiдкритi iноземними iнвесторами в уповноважених банках. Iноземна валюта, що перераховується iноземним iнвестором iз-за кордону з метою здiйснення iноземної iнвестицiї в Україну, має зараховуватись на iнвестицiйний рахунок цього iнвестора, вiдкритий в уповноваженому банку;

     - перерахування коштiв з iнвестицiйних рахункiв з метою здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну дозволяється виключно в гривнях;

     - з перелiку дозволених операцiй в iноземнiй валютi тимчасово виключаються операцiї за iнвестицiйними рахунками, передбаченi абзацами другим та восьмим пункту 16.6 глави 16 Iнструкцiї N 492, а також операцiї з надходження iноземної валюти на вкладнi (депозитнi) рахунки нерезидентiв-iнвесторiв, визначенi пунктом 16.12 цiєї глави Iнструкцiї N 492.

     Повернення iноземних iнвестицiй, а також доходiв, прибуткiв, iнших коштiв, одержаних iноземним iнвестором вiд iнвестицiйної дiяльностi в Українi, може здiйснюватися у даний час3 з рахунку резидента як на iнвестицiйний рахунок iноземного iнвестора, вiдкритий в уповноваженому банку4, так i безпосередньо на рахунок iноземного iнвестора, вiдкритий в iноземному банку (тобто без використання iнвестицiйного рахунку), вiдповiдно до вимог, передбачених нормативно-правовими актами України, зокрема главою 3 Положення N 280.

____________
     3 До набуття чинностi розроблених на виконання Закону N 1533-VI нормативно-правових актiв Нацiонального банку України щодо корегування порядку здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну
     4 Операцiї можуть здiйснюватися як i ранiше - в нацiональнiй та iноземнiй валютах.

     Стосовно державної реєстрацiї iноземних iнвестицiй у виглядi валютних цiнностей, то така реєстрацiя буде проводитись Нацiональним банком України пiсля затвердження вiдповiдного нормативно-правого акта, що визначатиме порядок цiєї реєстрацiї та пiдстави для її здiйснення. Про прийняття цього нормативно-правового акта буде повiдомлено додатково.

Перший заступник Голови А. В. Шаповалов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.