ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

16.12.11 N 11.1/2-16.2/16787-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Начальнику Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи


Про внесення змiн до листа Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП

     З метою вдосконалення роботи за напрямком класифiкацiї товарiв, Методичнi рекомендацiї щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що надiсланi листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями), необхiдно доповнити такими пунктами:

     - додаток 1 пунктом 27 про класифiкацiю квiток гiбiскуса;

     - додаток 2 пунктами: 19 про класифiкацiю вiдходiв вiд виробництва целюлози; 20 про класифiкацiю спиртовмiсних розчинiв для омивання скла транспортних засобiв; 21 про класифiкацiю морської води;

     - додаток 3 пунктом 49 про класифiкацiю пластикових ковпачкiв-розпилювачiв

     Додаток, зазначене по тексту на 11 арк.

Перший заступник Голови Служби О.М.Дороховський

 

Додаток 1

     Текстовий опис пункту 27 до додатку 1 Методичних рекомендацiй щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що надiсланий листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями)

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
27 Каркаде (висушенi квiтки гiбiскуса) 1212 99 70 00 За iнформацiєю, отриманою з довiдкової лiтератури, вiдомо, що рослина ботанiчного роду Hibiscus, виду Hibiscus sabdariffa (розелла, суданська роза) - чагарник родини Мальвовi (Malvaceae), з сушених квiток якого виготовляють солодкувато-кислий на смак напiй яскраво-червоного кольору "каркаде".
В товарнiй позицiї 1211 УКТЗЕД класифiкуються рослини, частини рослин, насiння та плоди, якi використовуються в основному у парфумерiї, медицинi або для боротьби з комахами, паразитами тощо. Включення рослинних продуктiв до товарної позицiї 1211 передбачає їхнє першочергове використання в парфумерних, фармацевтичних, iнсектицидних, фунгiцидних, паразитицидних або аналогiчних цiлях.
Натомiсть, в товарнiй позицiї 1212 УКТЗЕД класифiкуються продукти рослинного походження, якi використовуються в основному для харчових цiлей.
"Каркаде" є нацiональним єгипетським напоєм та споживається без обмежень, що свiдчить про використання висушених квiток гiбiскуса в основному для харчових цiлей, а саме - для приготування гарячих та холодних напоїв.
Враховуючи вищевикладене, вiдповiдно до 1,6 Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД, товар "висушенi квiтки гiбiскуса, що використовуються для приготування напою "каркаде" класифiкується в товарнiй пiдкатегорiї 1212 99 70 00 згiдно з вимогами УКТЗЕД.

 

Додаток 2

     Текстовий опис пунктiв 19, 20 та 21 до додатку 2 Методичних рекомендацiй щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що надiсланий листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями)

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
19 Вiдходи лужнi вiд виробництва деревної целюлози 3804 00 10 00
3804 00 90 00
Вiдповiдно до Закону України вiд 05.04.01 N 2371-III "Про Митний тариф України" (в редакцiї Закону України вiд 21.12.10 N 2829-VI "Про внесення змiн до Закону України "Про Митний тариф України"), до товарної пiдпозицiї 3804 00 включається луг, що залишається вiд виробництва деревної целюлози, концентрований або неконцентрований, з вилученими або невилученими цукрами, пiдданий чи не пiдданий хiмiчнiй обробцi, включаючи сульфонати лiгнiну, крiм талової олiї товарної позицiї 3803.
З лiтературних джерел вiдомо, що в промисловостi деревну целюлозу виготовляють видаленням iз деревини лiгнiну шляхом його розчинення у водних розчинах кислот чи лугiв. За типом реагентiв видiляють наступнi способи виготовлення деревної целюлози: кислотнi (наприклад, сульфiтний) та лужнi (наприклад, сульфатний чи натронний).
Пiд час сульфiтного способу отримання деревної целюлози, лiгнiн видаляється у виглядi органiчних лiгносульфонових кислот, якi в процесi варiння целюлози нейтралiзуються сульфiтом кальцiю, перетворюючись в кальцiєвi солi.
Пiд час сульфатного способу отримання деревної целюлози, лiгнiн видаляється у виглядi тiолiгнiну.
Натронний спосiб отримання деревної целюлози практично не використовується.
Згiдно пояснень до УКТЗЕД, до товарної пiдкатегорiї 3804 00 10 00 включається луг сульфiтний концентрований.
Концентрованi сульфiтнi лужнi вiдходи (луг сульфiтний концентрований) переважно складаються з солей лiгносульфонових кислот, змiшаних iз цукрами та iншими продуктами, зазвичай мають вигляд в'язкої рiдини, клейкої коричнювато-чорної маси iз склоподiбним зламом (у цьому випадку iнодi називають сульфiтною смолою чи целюлозною смолою) або сухого порошку.
Концентрованi сульфiтнi лужнi вiдходи (луг сульфiтний концентрований) використовують як зв'язувальну смолисту клейку речовину для пресованих паливних брикетiв, або для стрижнiв ливарних форм, або для виготовлення клеїв, просочувальних речовин, фунгiцидiв чи танiнiв, для виробництва спиртiв та iн.
До цiєї групи товарiв (луги сульфiтнi концентрованi) також входять лiгносульфонати, зазвичай одержуванi осадженням iз сульфiтних лужних вiдходiв.
Технiчнi лiгносульфонати являють собою сумiш солей лiгносульфонових кислот (з домiшками редукуючих i мiнеральних речовин). Лiгносульфонати технiчнi порошкоподiбнi - порошок вiд свiтло-коричневого до темно-коричневого кольору; лiгносульфонати технiчнi рiдкi - однорiдна густа рiдина темно-коричневого кольору. Технiчнi лiгносульфонати, упаренi до вмiсту сухих речовин, що не перевищує 50 %, вiдносяться до рiдких концентратiв. В'язкiсть розчинiв лiгносульфонатiв при концентрацiї 30-35% швидко збiльшується. Концентрований розчин лiгносульфонатiв при 100-120°С - дуже в'язкий малорухливий продукт, при 20 °С - твердий монолiт.
Лiгносульфонати використовують як iнгредiєнт в адгезивах, як диспергувальнi агенти, добавки до бетону чи до бурильного розчину.
Таким чином, згiдно з вимогами УКТЗЕД, товарна пiдкатегорiя 3804 00 10 00 охоплює продукти, одержуванi концентруванням (випаровуванням води) лужних вiдходiв виробництва деревної целюлози за допомогою сульфiтного процесу, iнодi пiсля прийнятного хiмiчного оброблення, для змiнення її ступеня кислотностi або лужностi, вмiсту золи, фарбувальних i колоїдних властивостей.
Товарна пiдкатегорiя 3804 00 90 00 включає вiдходи лужнi вiд виробництва деревної целюлози, окрiм лугу сульфiтного концентрованого, наприклад, вiдходи лужнi вiд виробництва деревної целюлози, отриманi сульфiтним способом неконцентрованi, з вилученими або невилученими цукрами або пiдданi чи не пiдданi хiмiчнiй обробцi; вiдходи лужнi вiд виробництва целюлози лужним (натронним) або сульфатним способом, концентрованi або неконцентрованi, з вилученими або не вилученими цукрами, або пiдданi чи не пiдданi хiмiчнiй обробцi (включаючи пiнисту масу, що утвориться на поверхнi цих лужних вiдходiв у вiдстiйниках). Цi види лужних вiдходiв, зазвичай чорнi, є джерелом одержання талової олiї та iнодi використовуються для одержання гiдроксиду натрiю.
20. Розчини для омивання лобового скла транспортних засобiв на основi етилового спирту 2207, 3402, 3820 Для омивання лобового скла транспортних засобiв (автомобiлiв, тролейбусiв, трамваїв тощо) у холодну, зимову пору року використовуються, розчини на основi етилового спирту. Як правило, виробниками виготовляються два види розчинiв для омивання лобового скла транспортних засобiв, що експлуатуються в умовах мiнусових температур повiтря:
1) готовi до використання розчини, якi не потрiбно розводити водою перед їх застосуванням;
2) концентрати рiдин, для омивання лобового скла транспортних засобiв. Такi розчини перед їх застосуванням потребують розведення водою згiдно iнструкцiї (таблиць) про їх застосування, що зазначена на етикетцi ємностей з омивачем.
Розчини для омивання лобового скла транспортних засобiв, головним чином, складаються з етилового спирту, води, денатуруючих добавок, барвника, ароматизатора (вiддушки, запашники) та органiчних поверхнево-активних речовин. Загально вiдомо, що етиловий спирт є добрим органiчним розчинником для багатьох хiмiчних сполук. Водночас, воднi розчини спирту можуть не замерзати у широкому температурному iнтервалi. Наприклад, водно-спиртовий розчин, що мiстить 41,61 об. % спирту замерзає при температурi мiнус 28,7°С. Потрапивши на поверхню скла, залишкова плiвка таких водно-спиртових розчинiв не замерзає та, з часом, може лише висушитися пiд дiєю зустрiчного потоку повiтря. Отже, такi розчини являють собою спецiально створену сумiш компонентiв, якi не замерзають при мiнусовiй температурi навколишнього середовища, попереджують обмерзання лобового скла (протиоблiднювальна функцiя) та забезпечують належнi очищувальнi властивостi скла вiд бруду (функцiя мийного засобу).
Згiдно з УКТЗЕД, у залежностi вiд хiмiчного складу та призначення, спиртовмiснi розчини для омивання лобового скла транспортних засобiв у зимнiх умовах, що розфасованi для роздрiбної торгiвлi, можуть класифiкуватися у товарних позицiях 2207, 3402 та 3820.
У попередньому абзацi i далi по тексту, розчинами для омивання лобового скла транспортних засобiв у зимнiх умовах, що розфасованi виробником для роздрiбної торгiвлi, вважаються розчини:
1) якi iмпортуються на митну територiю України в тарi (пластиковi, пляшки, канiстри тощо), об'єм яких не перевищує 10 лiтрiв;
2) ввезення яких в Україну не передбачає змiну компонентного складу та повторне фасування цих розчинiв у iншу споживчу тару;
3) на упаковцi яких наклеєне встановлене чинним законодавством України маркування, а саме - етикетки що мiстять iнформацiю про склад розчину, його призначення, iнструкцiї про використання/застосування або таблицi для розведення перед застосуванням тощо.
Частиною першою статтi 15 Закону України вiд 12.05.1991 N 1023-XII "Про захист прав споживачiв", встановлено, що споживач має право на одержання необхiдної, доступної, достовiрної та своєчасної iнформацiї про продукцiю, що забезпечує можливiсть її свiдомого i компетентного вибору. Iнформацiя повинна бути надана споживачевi до придбання ним товару.
Другою частиною статтi 15 цього Закону визначено, що iнформацiя, передбачена частиною першою цiєї статтi, доводиться до вiдома споживачiв виробником (виконавцем, продавцем) у супровiднiй документацiї, що додається до продукцiї та на етикетцi.
Вiдповiдно до положень УКТЗЕД, розчини, що розфасованi або не розфасованi для роздрiбної торгiвлi у тару будь-якого об'єму, якi:
- складаються з денатурованого етилового спирту;
- мають або нi доданi барвник та ароматизатор;
- не мiстять або мiстять у своєму складi поверхнево-активнi речовини менше 0,5 мас. %;
- можуть бути призначеними виробником для очищення лобового скла автомобiлiв вiд льоду та бруду,
класифiкуються у товарнiй позицiї 2207 згiдно з УКТЗЕД.
Класифiкацiю розчинiв для омивання лобового скла транспортних засобiв в умовах мiнусових температур, що розфасованi для роздрiбної торгiвлi та якi мiстять у своєму складi поверхнево-активнi речовини, вмiст яких дорiвнює або бiльший 0,5 мас. %, необхiдно здiйснювати з урахуванням положень Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД, примiток до 34 та 38 груп УКТЗЕД та їх призначення. Згiдно з УКТЗЕД у товарнiй позицiї 3402 класифiкуються мийнi та чистильнi засоби на основi поверхнево-активних речовин, а у товарнiй позицiї 3820 класифiкуються рiдкi протиоблiднювальнi сумiшi.
Здатнiсть водно-спиртових розчинiв не замерзати при мiнусових температурах та, невеликий вмiст поверхнево активних речовин у розчинах є пiдставою вважати, що вiдповiдно до положень правила 3 (а) Основних правил iнтерпретацiї УКТЗЕД, опис товарiв у товарнiй позицiї 3820 згiдно з УКТЗЕД стосовно розчинiв для омивання лобового скла транспортних засобiв є конкретнiшим порiвняно з назвою для товарної позицiї 3402 за яким iдентифiкацiя згаданих розчинiв є менш повною.
Зважаючи на вищевикладене, розчини на основi етилового спирту для омивання лобового скла транспортних засобiв в умовах мiнусових температур навколишнього середовища, що розфасованi для роздрiбної торгiвлi (у тарi об'ємом не бiльше 10 лiтрiв), якi, зокрема, мiстять у своєму складi:
- барвник;
- ароматизатор;
- денатуруючi добавки, згiдно перелiку затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.08.2002 N 1266 "Про затвердження Порядку визначення виробникiв i покупцiв спирту та здiйснення контролю за його обiгом";
- поверхнево-активнi речовини, вмiст яких дорiвнює або бiльший 0,5 мас. %,
необхiдно класифiкувати у товарнiй позицiї 3820 за товарним кодом 3820 00 00 90 згiдно з УКТЗЕД.
Проте, зазначенi у попередньому абзацi розчини на основi етилового спирту, якi можуть декларуватися при їх митному оформленнi, як розчини для омивання лобового скла транспортних засобiв в умовах мiнусових температур навколишнього середовища, що розфасованi у тару (бочки, цистерни тощо) об'ємом бiльше 10 лiтрiв та, якi мiстять у своєму складi поверхнево-активнi речовини 0,5 мас. % або бiльше, необхiдно класифiкувати у товарнiй позицiї 2207 згiдно з УКТЗЕД.
Вiдповiдно до положень УКТЗЕД, воднi розчини для омивання лобового скла транспортних засобiв у лiтнiх умовах (лiтнi омивачi), що розфасованi для роздрiбної торгiвлi у тару з об'ємом не бiльше 10 лiтрiв, якi складаються з:
- денатурованого етилового спирту;
- доданих барвника та ароматизатора;
- поверхнево-активних речовини, вмiст яких становить бiльше 0,5 мас. %.
класифiкуються у товарнiй позицiї 3402 за товарним кодом 3402 20 90 00 згiдно з УКТЗЕД.
Розчини для омивання лобового скла транспортних засобiв у лiтнiх умовах (лiтнi омивачi), що описанi у попередньому абзацi та, якi розфасованi у тару (бочки, цистерни тощо) будь-якого об'єму i мiстять у своєму складi поверхнево-активнi речовини менше 0,5 мас. %, класифiкуються у товарнiй позицiї 2207 згiдно з УКТЗЕД.
21. Стерильний iзотонiчний розчин морської води 3307 90 00 00 У зв'язку з прийнятими Комiтетом з Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв Всесвiтньої митної органiзацiї доповненнями у Компендiум класифiкацiйних висновкiв щодо класифiкацiї окремих видiв розчинiв, що мiстять хлорид натрiю у товарнiй пiдпозицiї 3307 90 надаємо роз'яснення про класифiкацiю товару "стерильний iзотонiчний розчин морської води".
"Стерильний iзотонiчний розчин морської води" може являти собою як iзотонiчнi розчини морської води так i стерильну нерозведену iзотонiчну морську воду, розфасованi у склянi флакони з дозуючим пристроєм або в аерозольнi балончики з розпилювальною насадкою i упакованi в картоннi коробки. Такi товари використовуються для щоденної гiгiєни порожнини носа, зволоження сухих носових порожнин або в якостi допомiжного засобу при запаленнях носових порожнин та пазух. Така iнформацiя зазвичай зазначена на упаковцi товару або в iнструкцiї до застосування.
Класифiкацiю товару "стерильний iзотонiчний розчин морської води" необхiдно здiйснювати у товарнiй пiдкатегорiї 3307 90 00 00 згiдно з УКТЗЕД з дня одержання цiєї методичної рекомендацiї.

 

Додаток 3

     Текстовий опис пункту 49 до додатку 3 Методичних рекомендацiй щодо класифiкацiї окремих товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що надiсланий листом Держмитслужби вiд 16.05.2011 N 11.1/2-16/7598-ЕП (iз змiнами та доповненнями)

N з/п Назва товару Код товару Методологiя класифiкацiї
49 Пластиковi ковпачки для аерозольних балонiв 8424 90 00 00 На адресу Держмитслужби України надiйшли нижчезазначенi рекомендацiї вiд Комiтету з Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв Всесвiтньої митної органiзацiї про класифiкацiю товару "пластиковi ковпачки для аерозольних балонiв".
"Пластиковi ковпачки для аерозольних продуктiв" для розпилення аерозолiв, якi зображенi на малюнках (мал.1, 2, 3) використовуються разом з балончиками. Вертикальний активатор (насадка для розпилення), може виготовлятися в рiзних розмiрах та мати рiзний дiаметр для використання. Такi насадки встановлюються на клапан балонiв та використовуються у якостi розпилювача аерозольного продукту.
Мал. 1. Пластиковий ковпачок, вигляд зверху. Мал. 2. Пластиковий ковпачок, вигляд знизу.
Мал. 3. Поздовжнiй розрiз верхньої частини аерозольного балончика та пластикового ковпачка

Класифiкацiю пластикових ковпачкiв для аерозольних балонiв необхiдно здiйснювати на основi рекомендацiй Всесвiтньої Митної Органiзацiї у товарнiй позицiї 8424, а саме у товарнiй пiдкатегорiї 8424 90 00 00 УКТЗЕД.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.