ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 21.02.2011 р. N 4811/7/21-0117

 

Державним податковим адмiнiстрацiя в АР Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi


Про запровадження та подання Декларацiї акцизного податку

     Iз набуттям чинностi 4 лютого 2011 року наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 24.12.2010 N 1030 "Про затвердження форми Декларацiї акцизного податку, Порядку заповнення та подання Декларацiї акцизного податку" (далi - Наказ N 1030), який зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.2011 за N 86/18824 (Офiцiйний вiсник України N 6 вiд 04.02.2011), ДПА України iнформує про наступне.

     1. Термiн надання першої Декларацiї акцизного податку

     Вiдповiдно до п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України вiд 2 грудня 2010 року N 2755 (далi - Кодекс) до визначення нових форм декларацiй (розрахункiв), якi набирають чинностi для складання звiтностi з податкового перiоду, що настає за податковим перiодом, у якому вiдбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацiй (розрахункiв), чиннi до такого визначення.

     Оскiльки Наказ N 1030, яким визначено форму Декларацiї акцизного податку, набув чинностi 4 лютого поточного року, то починаючи з березня мiсяця платниками може бути надана декларацiя акцизного податку за звiтний податковий перiод лютий за новою формою.

     До 20 лютого п. р. особами визначеними платниками акцизного податку (п. 212.1 ст. 212 Кодексу) має бути надана податкова звiтнiсть за попередньо дiючою формою, яка визначена наказом ДПА України вiд 19.03.2001 N 111 "Про затвердження Положення про порядок нарахування, термiни сплати i подання розрахунку акцизного збору та змiн до наказiв ДПА України".

     2. Щодо кiлькостi декларацiй, що подають платники акцизного податку, якi одночасно є виробниками та iмпортерами, або одночасно вiдносяться до iнших осiб, яких визначено платниками акцизного податку

     Пiдпунктом 223.2 ст. 223 Кодексу передбачено, що платник податку з пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених на митнiй територiї України, та iмпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробiв подає щомiсяця не пiзнiше 20 числа наступного перiоду органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї Декларацiю акцизного податку за формою.

     Вiдповiдно до статтi 8 Бюджетного кодексу України вiд 8 липня 2010 року N 2456 наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 14.01.2011 N 11 затверджено, зокрема, Класифiкацiю доходiв бюджету, в якiй податковi надходження зi сплати акцизного податку iз вироблених в Українi товарiв та iз ввезених на територiю України пiдакцизних товарiв облiковуються за рiзними кодами класифiкацiї доходiв бюджету.

     З метою облiку нарахованих i сплачених сум платежiв до бюджету органами державної податкової служби на кожний поточний рiк вiдкриваються особовi рахунки за кожним платником та кожним видом платежу, якi повиннi сплачуватися такими платниками. Нарахування в картках особових рахункiв податкових зобов'язань здiйснюється на пiдставi податкової звiтностi платника (п. 3.1 роздiлу 3, пп. 4.2.1 п. 4.2 роздiлу 4 Iнструкцiї про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного облiку платежiв до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється органами державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПА вiд 18.07.2005 N 276, який зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 02.08.2005 за N 843/11123 (далi - Iнструкцiя 276)).

     Отже платник акцизного податку, у якого виникають податковi зобов'язання зi сплати цього податку одночасно з вироблених в Українi товарiв та iз ввезених на територiю України товарiв подає окремi податковi декларацiї, iз зазначенням вiдповiдного виду платника акцизного податку у п. 5 загальної частини декларацiї.

     А саме, в залежностi вiд коду БК та визначення платника чарунки у гр. 5 "Вид платника акцизного податку" загальної частини Декларацiї акцизного податку мають бути заповненi для наступних кодiв бюджетної класифiкацiї наступним чином:

     1) з вiтчизняних товарiв (код БК 1402) - одночасно або окремо 212.1.1, 212.1.4, 212.1.7, 212.1.8, вiдповiдно до пункту 212.1 статтi 212 Кодексу;

     2) з iмпортованих товарiв (код БК 1403) - одночасно або окремо 212.1.2, 212.1.5, 212.1.6 та 212.1.8 тiльки одночасно iз 212.1.2, вiдповiдно до пункту 212.1 статтi 212 Кодексу.

     3. Щодо надання додаткiв до декларацiї

     В залежностi вiд виду пiдакцизних товарiв передбачено декларування податкових зобов'язань у роздiлах А, Б, В та Г на пiдставi вiдповiдних розрахункiв для обчислення суми податку залежно вiд виду встановлених ставок, розшифровок, перелiкiв податкових векселiв (додатки 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 до декларацiї), якi мають бути поданi разом iз декларацiєю, про що робиться вiдмiтка (ознака подачi, кiлькiсть примiрникiв, кiлькiсть сторiнок). Виходячи з цього, до декларацiї мають надаватися лише тi роздiли, розрахунки та розшифровки вiдповiдно, до яких платник акцизного податку визначає податковi зобов'язання зi сплати податку.

     При цьому, у випадку якщо загальний код операцiї Декларацiї акцизного податку передбачає зазначення показникiв в розрiзi конкретних операцiй, то розрахунки додаються до загального коду операцiї з пiдакцизними товарами, а не до показникiв зазначених в конкретних операцiях. Наприклад, загальний код операцiї А4 Декларацiї акцизного податку передбачає зазначення суми акцизного податку з iнших операцiй з реалiзацiї (передачi) спирту етилового та iнших спиртових дистилятiв, алкогольних напоїв та пива, в тому числi: операцiй з реалiзацiї (передачi) зазначеної продукцiї з метою власного споживання (А4.1), для промислової переробки (А4.2), реалiзацiї (передачi) своїм працiвникам (А4.3), тобто складається iз суми таких операцiй А4.1, А4.2, А4.3, i в такому випадку вiдповiднi розрахунки за додатками 1 та 3 мають надаватись до загального коду операцiї А4.

     4. Вiдображення у податковiй звiтностi податкових зобов'язань, виходячи з обсягiв вiдвантаженої пiдакцизних товарiв (продукцiї), по якiй платнику акцизного податку надiйшли авансовi платежi у 2010 роцi

     До впровадження Кодексу згiдно зi статтею 4 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 грудня 1992 року N 18-92 "Про акцизний збiр" датою виникнення податкових зобов'язань з продажу пiдакцизних товарiв (продукцiї) вважалася дата, яка припадає на податковий перiод, протягом якого вiдбувається будь-яка з подiй, що настала ранiше: або дата зарахування коштiв вiд покупця (замовника) на банкiвський рахунок платника акцизного збору як оплата товарiв (продукцiї), що продаються або дата вiдвантаження (передачi) товарiв (продукцiї).

     Вiдповiдно до п. 216.1 статтi 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов'язань щодо пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених на митнiй територiї України, є дата їх реалiзацiї особою, яка їх виробляє, незалежно вiд цiлей i напрямiв подальшого використання таких товарiв (продукцiї), крiм випадкiв, зазначених у статтях 225 та 229 цього Кодексу.

     Реалiзацiя пiдакцизних товарiв (продукцiї) - будь-якi операцiї на митнiй територiї України, що передбачають вiдвантаження пiдакцизних товарiв (продукцiї) згiдно з договорами купiвлi-продажу, мiни, поставки та iншими господарськими, цивiльно-правовими договорами з передачею прав власностi або без такої, за плату (компенсацiю) або без такої, незалежно вiд строкiв її надання, а також безоплатного вiдвантаження товарiв, у тому числi з давальницької сировини (пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

     Виходячи з викладеного, з 01.01.2011 року податковi зобов'язання з акцизного податку визначаються виробниками виходячи iз загальних обсягiв вiдвантаженої продукцiї у звiтному перiодi.

     При цьому, повиннi бути задекларованi iз вiд'ємним значенням обсяги продукцiї вiдвантаженої, починаючи з 01.01.2011 року, за яку оплата надiйшла у 2010 роцi, та виходячи з якої були визначенi податковi зобов'язання за податковi перiоди до впровадження Кодексу, одночасно обчислюється сума вiд'ємного податкового зобов'язання за ставками дiючими пiд час вiдвантаження.

     5. Декларування податкових зобов'язань з алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, якi ввозяться на митну територiю України, в т. ч. по яких сплачено акцизний збiр пiд час придбання акцизних марок до 01.01.2011 року

     Виходячи з положень ст. 223 Кодексу, вiдповiдно до якої базовий податковий перiод для сплати податку вiдповiдає календарному мiсяцю.

     Базовий податковий (звiтний) перiод - перiод, за який платник податкiв зобов'язаний здiйснювати розрахунки податкiв, подавати податковi декларацiї (звiти, розрахунки) та сплачувати до бюджету суми податкiв та зборiв, крiм випадкiв, передбачених цим Кодексом, коли контролюючий орган зобов'язаний самостiйно визначити суму податкового зобов'язання платника податку (п. 33.3 ст. 33 Кодексу).

     Виходячи з викладеного, перший базовий податковий перiод для iмпортерiв алкогольних напоїв та тютюнових виробiв є сiчень 2011 року, за який має бути подана податкова звiтнiсть з акцизного податку у лютому 2011 року.

     Законодавством дiючим до впровадження норм Кодексом не було передбачено подання iмпортером алкогольних напоїв та тютюнових виробiв податкової звiтностi з акцизного збору, сплата вiдбувалась пiд час придбання акцизних марок та у разi потреби доплата до або пiд час митного оформлення таких пiдакцизних товарiв (ч. 6, 9 та 14 ст. 7 Закону України вiд 15 вересня 1995 року N 329/95-ВР "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби"). Вiдповiдно до Iнструкцiї N 276 для здiйснення облiку платежiв, за якими не передбачено подання платником податкових декларацiй (розрахункiв) передбачено вiдкриття особового рахунку за ф. N 15.

     Пунктом 216.4 ст. 216 Кодексу встановлено, що датою виникнення податкових зобов'язань у разi ввезення пiдакцизних товарiв (продукцiї) на митну територiю України є дата подання митному органу митної декларацiї для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов'язання митним органом у визначених законодавством випадках.

     Об'єктами оподаткування є операцiї з ввезення пiдакцизних товарiв (продукцiї) на митну територiю України (п. 213.1 статтi 213 Кодексу).

     Виходячи з викладеного, з 01.01.2011 року податковi зобов'язання з акцизного податку визначаються iмпортерами виходячи iз загальних обсягiв ввезеної продукцiї у звiтному перiодi.

     При цьому, повиннi бути задекларованi iз вiд'ємним значенням обсяги продукцiї ввезеної, починаючи з 01.01.2011 року, сплата та нарахування по якiй вiдбулося у 2010 роцi по особовому рахунку за ф. N 15, та обчисленням суми податкового зобов'язання за ставками дiючими пiд час придбання акцизних марок (iз вiд'ємним значенням).

     6. Надання Декларацiї акцизного податку платниками, якi не є виробниками або iмпортерами

     Статтею 212, окрiм виробникiв та iмпортерiв до платникiв акцизного податку також вiднесено, зокрема осiб, якi:

     реалiзують або передають у володiння, користування чи розпорядження пiдакцизнi товари (продукцiю), що були ввезенi на митну територiю України iз звiльненням вiд оподаткування до закiнчення строку, визначеного законом вiдповiдно до пункту 213.3 статтi 213 цього Кодексу.

     порушують дотримання вимог митних режимiв, що передбачають звiльнення вiд оподаткування;

     порушують умови щодо цiльового використання пiдакцизних товарiв (продукцiї), на якi встановлено ставку податку 0 гривень за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту, 0 євро за 1000 кг нафтопродуктiв;

     порушують умови цiльового використання пiдакцизних товарiв (продукцiї) при здiйсненнi операцiй з пiдакцизними товарами (продукцiєю), якi не пiдлягають оподаткуванню або звiльняються вiд оподаткування.

     Пунктом 223.2 статi 223 Кодексу передбачено, що платник податку з пiдакцизних товарiв (продукцiї), вироблених на митнiй територiї України, та iмпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробiв подає щомiсяця не пiзнiше 20 числа наступного перiоду органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї Декларацiю акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 цього Кодексу.

     Оскiльки зобов'язання щодо сплати акцизного податку набувають особи у випадку порушення ними умов митних режимiв або цiльового використання, то декларацiю акцизного податку такi платники надають у випадку такого порушення iз значенням вiдповiдної ознаки платника у чарунках гр. 5 "Вид платника акцизного податку" загальної частини Декларацiї акцизного податку, затвердженої Наказом N 1030.

     При наданнi декларацiї у разi нецiльового використання пiдакцизних товарiв (продукцiї), на якi встановлено ставку податку 0 гривень за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту, 0 євро за 1000 кг нафтопродуктiв, до неї обов'язково додається Перелiк податкових векселiв, виданих платником податку при отриманнi спирту етилового (додаток 7) або Перелiк податкових векселiв, виданих платником податку при отриманнi (ввезеннi) нафтопродуктiв iз термiном погашення у перiодi, в якому вiдбулося нецiльове використання.

Заступник Голови Комiсiї з проведення реорганiзацiї ДПА України, заступник Голови ДПА України О. В. Матвєєв
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.