ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 06.06.2012 р. N 15682/7/22-3317


Щодо строку розрахункiв у ЗЕД за послуги з переробки давальницької сировини

     З 1 червня 2012 року набуває чинностi Митний кодекс України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI, у зв'язку з чим втрачає чиннiсть Закон України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах", нормами якого було передбачено 90-денний строк розрахункiв при наданнi (отриманнi) послуги з переробки, обробки, збагачення давальницької сировини, та визначена вiдповiдальнiсть за порушення законодавчо встановленого строку.

     Законом України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" (далi - Закон) передбачається 180-денний строк розрахункiв в iноземнiй валютi при експортi/iмпортi робiт (послуг) та у разi порушення цього строку - стягнення пенi за кожний день прострочення у розмiрi 0,3 вiдсотка вiд суми неодержаної виручки (вартостi недопоставленого товару) в iноземнiй валютi, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацiонального банку України на день виникнення заборгованостi, загальний розмiр якої не може перевищувати суми неодержаної виручки (вартостi недопоставленого товару).

     Конституцiя України, закрiпивши частиною першою статтi 58 норму щодо неприпустимостi зворотної дiї в часi законiв та iнших нормативно-правових актiв, водночас передбачає їх зворотну дiю в часi у випадках, коли вони пом'якшують або скасовують юридичну вiдповiдальнiсть особи, що є загальновизнаним принципом права.

     Враховуючи вищевикладене, починаючи з перiоду, на який припадає день опублiкування вищезазначеного Закону, на випадки незавершення розрахункiв за вказаними операцiями поширюватимуться норми того закону, який скасовуватиме або пом'якшуватиме вiдповiдальнiсть.

     Таким чином, у разi якщо розрахунки за наданi (отриманi) послуги з переробки, обробки, збагачення давальницької сировини проводяться у грошовiй формi, то на такi розрахунки, якi не завершенi станом на 01.06.2012 р., буде розповсюджуватись строк, визначений Законом, - 180 днiв.

     Якщо ж розрахунки за наданi (отриманi) послуги проводяться частиною давальницької сировини або готової продукцiї, то необхiдно керуватися Законом України "Про регулювання товарообмiнних (бартерних) операцiй у галузi зовнiшньоекономiчної дiяльностi".

     Разом з тим звертаємо увагу на те, що з 1 червня 2012 року згiдно iз Законом України вiд 13 березня 2012 року N 4496-VI вносяться змiни до статтi 1 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" (далi - Закон), якими передбачено, що у разi помiщення товарiв у митний режим переробки за межами митної територiї строк повернення цих товарiв або продуктiв їх переробки на митну територiю України у митному режимi iмпорту визначається вiдповiдно до Митного кодексу України.

     З урахуванням викладеного, у разi порушення резидентом строку повернення продуктiв переробки на митну територiю України, визначеного вiдповiдно до Митного кодексу України, буде застосовуватись вiдповiдальнiсть, передбачена статтею 4 Закону.

     При цьому по векселях (письмових зобов'язаннях), якi станом на 01.06.2012 р. не були погашенi i знаходились на облiку у податкових органах, необхiдно забезпечити погашення вiдповiдно до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

Перший заступник Голови - начальник податкової мiлiцiї А. Головач
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.