Документ скасований: Постанова НБУ № 118 від 21.11.2017

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 23 лютого 2015 року N 124


Про особливостi здiйснення деяких валютних операцiй

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 24 лютого 2015 року N 130,
вiд 3 березня 2015 року N 161,
вiд 9 квiтня 2015 року N 222,
вiд 3 липня 2015 року N 427,
вiд 3 вересня 2015 року N 582,
вiд 24 листопада 2015 року N 812

     Вiдповiдно до вимог статтi 99 Конституцiї України, статей 7, 25, 44, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Запровадити такi додатковi заходи щодо дiяльностi банкiв у сферi проведення валютних операцiй:

     1) заборонити уповноваженим банкам здiйснювати купiвлю iноземної валюти за дорученням клiєнтiв за рахунок коштiв у гривнi, залучених цими клiєнтами у формi кредиту. Вiдповiдальнiсть за порушення вимог цього пiдпункту покладається на уповноваженi банки.

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на операцiї фiзичних осiб, що здiйснюються за рахунок кредитних коштiв у гривнi з метою виконання власних зобов'язань перед уповноваженим банком-кредитором за договором споживчого кредитування в iноземнiй валютi;

     2) заборонити уповноваженим банкам здiйснювати авансовi платежi (попередню оплату) в iноземнiй валютi за iмпорт товару за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), загальна вартiсть якого перевищує 50000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день укладення договору), якщо Нацiональним банком України повiдомлено уповноважений банк про непiдтвердження можливостi здiйснення цих платежiв. Пiдтвердженi платежi виконуються не ранiше четвертого операцiйного дня з дня подання уповноваженим банком iнформацiї про цi платежi в реєстрi.

(абзац перший пiдпункту 2 пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.02.2015р. N 130)

     Уповноваженi банки для погодження зазначених платежiв зобов'язанi формувати вiдповiдний реєстр, що подається до Нацiонального банку України засобами електронної пошти разом з копiями документiв (у сканованому виглядi), якi є пiдставою для здiйснення цих операцiй. Уповноваженим банкам не дозволяється надсилати на погодження до Нацiонального банку України протягом одного робочого дня iнформацiю про двi i бiльше операцiї резидента з одним i тим самим нерезидентом, якi планується здiйснювати через один уповноважений банк.

     Пакет документiв, що подається до Нацiонального банку України для пiдтвердження можливостi як купiвлi, так i перерахування iноземної валюти, має додатково мiстити вiдповiдний акт цiнової експертизи (погодження) у випадках, передбачених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 грудня 2003 року N 597 "Про переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi на користь нерезидентiв за деякими операцiями", зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 05 лютого 2004 року за N 159/8758 (зi змiнами).

(пiдпункт 2 пункту 1 доповнено новим абзацом третiм згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.03.2015р. N 161, абзац третiй пiдпункту 2 пункту 1 у редакцiї постанов Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.07.2015р. N 427, вiд 03.09.2015р. N 582)

     З метою запобiгання непродуктивному вiдпливу капiталу за кордон Нацiональний банк України має право запитувати й отримувати вiд уповноваженого банку копiї додаткових документiв, необхiдних для з'ясування обставин щодо конкретної операцiї, iнформацiя про яку була включена до вiдповiдного реєстру.

(пiдпункт 2 пункту 1 доповнено новим абзацом четвертим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.04.2015р. N 222, у зв'язку з цим абзаци четвертий, п'ятий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим, шостим)

     Не потребує включення до реєстру для подання до Нацiонального банку України iнформацiя про переказ коштiв, що здiйснюється виключно за рахунок iноземної валюти, купленої з дотриманням вимог цього пiдпункту.

(пiдпункт 2 пункту 1 доповнено новим абзацом п'ятим згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.03.2015р. N 161, у зв'язку з цим абзац четвертий уважати абзацом шостим)

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на iмпортнi операцiї резидентiв пiд час здiйснення ними розрахункiв у формi документарного акредитива, якi вiдповiдають умовам, визначеним в абзацах другому - четвертому пiдпункту 3 цього пункту (незалежно вiд суми операцiї), крiм випадку купiвлi iноземної валюти для формування грошового забезпечення за акредитивом (iнформацiя про купiвлю iноземної валюти в такому випадку включається до реєстру без подання до Нацiонального банку України копiй вiдповiдних документiв).

(абзац шостий пiдпункту 2 пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.03.2015р. N 161, у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.09.2015р. N 582)

     3) зобов'язати уповноваженi банки здiйснювати авансовi платежi (попередню оплату) в iноземнiй валютi за iмпорт товару за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), загальна вартiсть якого перевищує 500 000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на день укладення договору), виключно з використанням акредитивної форми розрахункiв, яка вiдповiдає таким умовам:

     акредитив має бути пiдтверджений банком, рейтинг якого за класифiкацiєю однiєї з провiдних свiтових рейтингових компанiй (Fitch Ratings, Standard & Poor's, Moody's) вiдповiдає вимогам до першокласних банкiв (не нижче iнвестицiйного класу);

(абзац другий пiдпункту 3 пункту 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.03.2015р. N 161)

     купiвля iноземної валюти може здiйснюватись виключно з метою забезпечення пiдтвердження акредитива (формування грошового забезпечення) та для оплати послуг банкiв-нерезидентiв, якi беруть участь в операцiях за акредитивом;

     оплата коштiв за акредитивом здiйснюється пiсля отримання документiв та встановлення їх належного представлення.

     2. Вимоги пiдпунктiв 2 та 3 пункту 1 цiєї постанови поширюються на купiвлю, перерахування iноземної валюти за власними операцiями уповноважених банкiв та операцiями, що здiйснюються за дорученням клiєнтiв.

     3. У разi невизначення зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), який передбачає iмпорт товару, загальної вартостi договору вимоги пiдпунктiв 2 та 3 пункту 1 цiєї постанови застосовуються, якщо загальна сума переказiв (на виконання зобов'язань перед нерезидентом щодо iмпорту товару), здiйснених починаючи з дати набрання чинностi цiєю постановою, разом iз сумою переказу, доручення на виконання якого надане, перевищує 50000 доларiв США чи 500000 доларiв США вiдповiдно, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют на день укладення договору.

(абзац перший пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.09.2015р. N 582)

     Якщо зовнiшньоекономiчний договiр (контракт), який передбачає iмпорт товару, було укладено до набрання чинностi цiєю постановою, то вимоги пiдпунктiв 2 та 3 пункту 1 цiєї постанови застосовуються, якщо загальна вартiсть товару, що придбавається в нерезидента згiдно з цим договором, яка на дату набрання чинностi цiєю постановою ще не сплачена та пiдлягає оплатi вiдповiдно до умов договору, перевищує 50000 доларiв США чи 500000 доларiв США вiдповiдно, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют на день укладення договору.

(абзац другий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.09.2015р. N 582)

     Вимоги пiдпунктiв 2 та 3 пункту 1 цiєї постанови поширюються також на випадки здiйснення резидентом авансових платежiв (попередньої оплати) в iноземнiй валютi за iмпорт товарiв за зовнiшньоекономiчними договорами (контрактами), укладеними з одним i тим самим нерезидентом, якщо загальна сума платежiв за цими договорами протягом одного календарного мiсяця перевищує 50 000 доларiв США чи 500 000 доларiв США вiдповiдно, або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют.

     4. Вимоги пiдпункту 3 пункту 1 цiєї постанови не поширюються на iмпортнi операцiї резидентiв з купiвлi:

     життєво необхiдних товарiв, визначених абзацами другим, сьомим та дев'ятим частини першої статтi 5 Закону України "Про заходи щодо стабiлiзацiї платiжного балансу України вiдповiдно до статтi XII Генеральної угоди з тарифiв i торгiвлi 1994 року" (далi - Закон), за умови, що перерахування резидентами коштiв за такими операцiями здiйснюються в країну походження цих товарiв на рахунок їх виробника або пов'язаної з ним особи, що зареєстрована в цiй країнi. Для цiлей застосування цього абзацу пiд пов'язаною особою розумiється юридична особа, корпоративними правами якої прямо/опосередковано володiє виробник, або яка прямо/опосередковано володiє корпоративними правами виробника, або яка має спiльних iз виробником власникiв корпоративних прав (копiї документiв, що засвiдчують такi вiдносини власностi, мають бути пiдтвердженi виробником та поданi до Нацiонального банку України разом з вiдповiдними реєстрами);

     життєво необхiдних товарiв, визначених абзацами третiм та восьмим частини першої статтi 5 Закону, а також товарiв вiйськового призначення, товарiв подвiйного використання та послуг (технiчної допомоги) подвiйного використання, визначених Законом України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

(абзац третiй пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.11.2015р. N 812)

     Уповноваженi банки здiйснюють авансовi платежi (попередню оплату) за iмпортними операцiями, якi зазначенi в цьому пунктi, з дотриманням вимог пiдпункту 2 пункту 1 цiєї постанови.

(постанову доповнено новим пунктом 4 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.04.2015р. N 222, у зв'язку з цим пункти 4 - 7 уважати вiдповiдно пунктами 5 - 8)

     4. Пункт 4 втратив чиннiсть

(постанову доповнено новим пунктом 4 згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.03.2015р. N 161, який дiє до 03.04.2015р., у зв'язку з цим пункти 4 - 7 уважати вiдповiдно пунктами 5 - 8, пункт 4 втратив чиннiсть у зв'язку iз закiнченням строку його дiї, у зв'язку з цим пункти 5 - 8 уважати вiдповiдно пунктами 4 - 7)

     5. На час дiї цiєї постанови iншi нормативно-правовi акти Нацiонального банку України дiють у частинi, що не суперечить вимогам цiєї постанови.

     6. Департаменту вiдкритих ринкiв (Чурiй О. Є.) довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     7. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

     8. Контроль за виконанням цiєї постанови залишаю за собою.

Голова В.О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.