ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 23 березня 2017 року N 26


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 25, 30, 44 та 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", Указу Президента України вiд 27 червня 1999 року N 734/99 "Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв та застосування штрафних санкцiй за порушення валютного законодавства", Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та з метою вдосконалення порядку проведення деяких валютних операцiй Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Колонку 2 "Найменування послуг" послуги пiд номером 42 Тарифiв на послуги з реєстрацiї та лiцензування, що надаються Нацiональним банком України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12 серпня 2003 року N 333, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 10 вересня 2003 року за N 787/8108 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 28 травня 2012 року N 208) (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "Унесення змiн до реєстрацiї договору, що передбачає виконання резидентом боргових зобов'язань перед нерезидентом за залученим вiд нерезидента кредитом (позикою) в iноземнiй валютi".

     2. Затвердити Змiни до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 червня 2004 року N 270, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15 липня 2004 року за N 885/9484 (зi змiнами), що додаються (далi - Змiни до Положення N 270).

     3. Унести до пiдпункту "а" пункту 1 глави 3 роздiлу II Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 950/11230 (зi змiнами), такi змiни:

     1) абзац сьомий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци восьмий - чотирнадцятий уважати вiдповiдно абзацами сьомим - тринадцятим;

     2) в абзацi одинадцятому слова "за кредитами" замiнити словами "за кредитом, позикою (далi - кредит)".

     4. З 10 квiтня 2017 року обслуговування уповноваженими банками договорiв, що передбачають виконання резидентом боргових зобов'язань перед нерезидентом за залученим вiд нерезидента кредитом (позикою) в iноземнiй валютi (далi - договiр), якi були зареєстрованi Нацiональним банком України до 09 квiтня 2017 року (включно), здiйснюється з урахуванням такого:

     1) реєстрацiя договорiв, яка була здiйснена Нацiональним банком України до 09 квiтня 2017 року (включно), залишається дiйсною.

     У разi необхiдностi внесення змiн до реєстрацiї такого договору уповноважений банк (за власними договорами та договорами клiєнтiв) звертається до Нацiонального банку України для внесення змiн до реєстрацiї договору в порядку, установленому Положенням про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам, затвердженим постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 червня 2004 року N 270, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 15 липня 2004 року за N 885/9484 (зi змiнами) (далi - Положення N 270). Повiдомлення про змiни до реєстрацiї договору, яке з 10 квiтня 2017 року вперше подається уповноваженим банком до Нацiонального банку України для внесення змiн до реєстрацiї договору, пiдлягає обов'язковому заповненню згiдно з додатком 1 до Положення N 270, а всi його реквiзити/вiдомостi мають вiдповiдати умовам реєстрацiї такого договору з урахуванням змiн, для внесення яких звертається уповноважений банк. Якщо змiни до реєстрацiї договору не стосуються випадкiв, коли максимальна процентна ставка, що має бути дотримана за договором з урахуванням таких змiн, пiдлягає перегляду, то в пунктi 14 "Додаткова iнформацiя" повiдомлення про змiни до реєстрацiї договору додатково зазначаються вiдомостi щодо актуального розмiру максимальної процентної ставки, яка має бути дотримана за договором [якщо вiдповiднi вiдомостi передбаченi умовами реєстрацiї договору, що була здiйснена Нацiональним банком України до 09 квiтня 2017 року (включно)];

     2) Нацiональний банк України на пiдставi вiдомостей з повiдомлення про змiни до реєстрацiї договору, яке з 10 квiтня 2017 року вперше подається уповноваженим банком для внесення змiн до реєстрацiї договору, уносить запис щодо реєстрацiї договору (зi змiнами) до електронного реєстру повiдомлень про договори, що ведеться засобами спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв (далi - Реєстр). Датою внесення змiн до реєстрацiї договору є дата внесення запису до Реєстру.

     Пiсля внесення Нацiональним банком України запису щодо реєстрацiї договору (зi змiнами) до Реєстру уповноважений банк - обслуговуючий банк за договором здiйснює подальше обслуговування операцiй за договором у загальному порядку та без використання реєстрацiйних свiдоцтв, якi були виданi Нацiональним банком України резидентам-позичальникам до 09 квiтня 2017 року (включно);

     3) уповноважений банк - обслуговуючий банк за договором не пiзнiше робочого дня, наступного за днем унесення Нацiональним банком України запису щодо реєстрацiї договору (зi змiнами) до Реєстру, надсилає письмове повiдомлення:

     клiєнту резиденту-позичальнику, що не є банком, про внесення змiн до реєстрацiї договору разом iз випискою з Реєстру;

     уповноваженому банку - попередньому обслуговуючому банку за договором про внесення змiн до реєстрацiї договору стосовно змiни обслуговуючого банку за договором (якщо змiни до реєстрацiї договору стосуються змiни уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором). Таке повiдомлення надсилається засобами електронної пошти Нацiонального банку України.

     5. Нацiональний банк України з 10 квiтня 2017 року повертає без розгляду пакети документiв, що були поданi уповноваженими банками до 09 квiтня 2017 року (включно) з метою реєстрацiї договорiв (змiн до договорiв). У такому випадку уповноважений банк на пiдставi поверненого без розгляду пакета документiв (без отримання вiд клiєнта резидента-позичальника окремої заяви) iнiцiює проведення реєстрацiї договору (унесення змiн до реєстрацiї договору) шляхом надсилання Нацiональному банку України документiв вiдповiдно до пункту 9 глави 2 роздiлу I Положення N 270 (з урахуванням Змiн до Положення N 270) i в разi необхiдностi внесення змiн до реєстрацiї договору з урахуванням пункту 6 цiєї постанови.

     6. Департаменту iнформацiйних технологiй (Нагорнюк В. В.) до 09 квiтня 2017 року (включно) доопрацювати програмне забезпечення автоматизацiї здiйснення Нацiональним банком України реєстрацiї договорiв, що передбачають виконання резидентом боргових зобов'язань перед нерезидентом за залученим вiд нерезидента кредитом (позикою) в iноземнiй валютi, вiдповiдно до Змiн до Положення N 270 та етапiв його впровадження, установлених вiдповiдним технiчним завданням.

     7. Департаменту фiнансового монiторингу (Береза I. В.):

     1) забезпечити до 09 квiтня 2017 року (включно) приведення (за необхiдностi) нормативно-правових актiв Нацiонального банку України, розробником яких вiн є, у вiдповiднiсть до цiєї постанови;

     2) здiйснювати за заявами резидентiв-позичальникiв видачу дублiкатiв реєстрацiйних свiдоцтв про реєстрацiю договору, що передбачає виконання резидентом боргових зобов'язань перед нерезидентом за залученим вiд нерезидента кредитом (позикою) в iноземнiй валютi, дублiкатiв додаткiв до реєстрацiйних свiдоцтв, копiй повiдомлень про договiр (копiй повiдомлень про змiни до договору) банку з вiдмiткою Нацiонального банку України про реєстрацiю договору, за умови, що реєстрацiя таких договорiв (реєстрацiя змiн до договору) була здiйснена до 09 квiтня 2017 року (включно) i резидент-позичальник оплатив послугу з видачi цих дублiкатiв/копiй у розмiрi, установленому нормативно-правовими актами Нацiонального банку України. Такi дублiкати/копiї вiдповiдних документiв надаються в строк, що не перевищує семи робочих днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дня надходження до Нацiонального банку України вiдповiдної заяви.

     8. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     9. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування, крiм пунктiв 1 - 3 цiєї постанови, якi набирають чинностi з 10 квiтня 2017 року.

Голова В. О. Гонтарева

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
23 березня 2017 року N 26

Змiни до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам

     1. У роздiлi I:

     1) у главi 1:

     пункт 1.1 викласти в такiй редакцiї:

     "1.1. Резиденти (юридичнi особи, у тому числi уповноваженi банки, фiзичнi особи - пiдприємцi, фiзичнi особи) (далi - резиденти-позичальники) можуть одержувати кредити, позики, у тому числi поворотну фiнансову допомогу, в iноземнiй валютi (далi в цьому роздiлi - кредити) вiд нерезидентiв вiдповiдно до договорiв та в порядку, установленому роздiлом I цього Положення";

     у пунктi 1.2:

     у третьому реченнi абзацу першого слова "(крiм випадку використання фiзичною особою рахунку за межами України на час її перебування за кордоном)" замiнити словами "(за винятком тих випадкiв, коли законодавство України дає змогу розмiщувати валютнi цiнностi та здiйснювати iншi операцiї через рахунок, вiдкритий за межами України резидентом, без вiдповiдної iндивiдуальної лiцензiї)";

     пункт доповнити двома новими абзацами такого змiсту:

     "Обслуговування уповноваженим банком операцiй за договором здiйснюється за наявностi та на пiдставi дiйсної реєстрацiї договору Нацiональним банком.

     Уповноважений банк виконує функцiї обслуговуючого банку, визначенi роздiлом I цього Положення, також за власними договорами, укладеними ним як позичальником з нерезидентами-кредиторами";

     в абзацi першому пункту 1.3:

     у першому реченнi слова "України (далi - уповноваженi банки)" виключити;

     у другому реченнi слова та цифру "установлених главою 4 цього роздiлу" замiнити словами та цифрою "установлених роздiлом I цього Положення";

     у пунктi 1.5:

     у першому реченнi абзацу першого слова "вiдкритий за межами України, який використовується резидентом на пiдставi вiдповiдної iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку (крiм випадку використання фiзичною особою рахунку за межами України на час її перебування за кордоном)" замiнити словами "який вiдкритий за межами України та використовується з дотриманням вимог законодавства України";

     у третьому реченнi абзацу другого слова "або копiї платiжних документiв)" замiнити словами "або копiї платiжних документiв та/або iншi належним чином оформленi документи)";

     у другому реченнi абзацу третього слова та цифри "абзацом дев'ятим пункту 1.12" замiнити словами та цифрами "абзацом шостим пункту 1.11";

     абзаци другий - четвертий пункту 1.6 виключити;

     пункт 1.7 викласти в такiй редакцiї:

     "1.7. Уповноваженi банки, що мають генеральну лiцензiю на здiйснення валютних операцiй у частинi залучення та розмiщення iноземної валюти на мiжнародних ринках, та резиденти, що не є банками, одержують кредити вiд нерезидентiв та здiйснюють iншi операцiї за договором з обов'язковим дотриманням установлених цим Положенням вимог.

     Договiр пiдлягає реєстрацiї в Нацiональному банку до фактичного одержання резидентом-позичальником коштiв за кредитом, за винятком:

     1) договору щодо здiйснення операцiй з одержання уповноваженим банком-позичальником кредиту овернайт. Такий договiр не потребує реєстрацiї в Нацiональному банку. Пiд час визначення умов такого договору та проведення на його пiдставi операцiй мають бути дотриманi максимальнi процентнi ставки, що встановлюються Нацiональним банком вiдповiдно до абзацу першого пункту 1.10 глави 1 роздiлу I цього Положення;

     2) договору щодо здiйснення операцiй з одержання уповноваженим банком-позичальником кредиту на строк, що не перевищує одного року (крiм кредитiв овернайт), для реєстрацiї якого уповноважений банк зобов'язаний звернутися до Нацiонального банку не пiзнiше робочого дня, наступного за днем одержання коштiв за таким кредитом.

     У разi одержання резидентом iноземної валюти (суми кредиту чи позики) вiд нерезидента без реєстрацiї договору до резидента застосовуються фiнансовi санкцiї - штрафи вiдповiдно до законодавства України з подальшою обов'язковою реєстрацiєю зазначеного договору в Нацiональному банку";

     пункт 1.8 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Перехiд резидента-позичальника (у разi потреби) на обслуговування операцiй за договором в iнший уповноважений банк здiйснюється пiсля внесення Нацiональним банком вiдповiдних змiн до реєстрацiї договору";

     пункт 1.9 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 1.10 - 1.20 уважати вiдповiдно пунктами 1.9 - 1.19;

     пункт 1.9 доповнити новим реченням такого змiсту "Уповноваженi банки обслуговують договори про залучення кредитiв державою або пiд державну гарантiю на пiдставi таких договорiв";

     пункт 1.10 викласти в такiй редакцiї:

     "1.10. Нацiональний банк установлює окремим рiшенням Правлiння Нацiонального банку максимальнi процентнi ставки за договорами в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 квiтня 2016 року N 269) (зi змiнами) (далi - Класифiкатор), та договорами в iноземнiй валютi 2-ї або 3-ї групи Класифiкатора (далi - максимальнi процентнi ставки), дотримання яких резидентами-позичальниками пiд час визначення умов договорiв та проведення на їх пiдставi операцiй є обов'язковим.

     Максимальна процентна ставка, що має бути дотримана за договором, визначається на дату реєстрацiї такого договору Нацiональним банком (за договорами про одержання уповноваженим банком-позичальником кредиту овернайт, що не пiдлягає реєстрацiї, максимальна процентна ставка визначається на дату одержання такого кредиту). У разi перегляду строку кредиту, збiльшення загальної суми кредиту (у тому числi за рахунок капiталiзацiї прострочених процентiв), перегляду розмiру платежiв, що впливають на розмiр виплат за користування кредитом (процентної ставки, комiсiй, неустойки, iнших установлених договором платежiв, у тому числi тих, що є санкцiями за неналежне виконання договору), максимальна процентна ставка, що має бути дотримана за договором з урахуванням таких змiн, пiдлягає перегляду та визначається на дату внесення вiдповiдних змiн до реєстрацiї такого договору";

     абзаци перший - четвертий пункту 1.11 замiнити одним новим абзацом такого змiсту:

     "1.11. З урахуванням пункту 1.10 глави 1 роздiлу I цього Положення розмiр виплат за користування кредитом за встановленою договором процентною ставкою, у тому числi в разi змiнюваної процентної ставки, з урахуванням комiсiй, неустойки та iнших установлених договором платежiв, у тому числi тих, що є санкцiями за неналежне виконання умов цього договору (далi - виплати за користування кредитом), не може перевищувати розмiр виплат за цим кредитом, розрахований виходячи з установленої Нацiональним банком максимальної процентної ставки (далi - виплати за максимальною процентною ставкою), яка застосовується до договору згiдно з умовами його реєстрацiї Нацiональним банком, про що має бути зазначено в договорi";

     пункт 1.12 викласти в такiй редакцiї:

     "1.12. Уповноважений банк/обслуговуючий банк здiйснює контроль за розмiром виплат за користування кредитом iз застосуванням максимальної процентної ставки:

     1) пiд час аналiзу та перевiрки документiв, потрiбних вiдповiдно до вимог роздiлу I цього Положення для реєстрацiї договору (унесення змiн до реєстрацiї договору), на вiдповiднiсть установленим цим Положенням вимогам. Якщо договором передбачена змiнювана процентна ставка, то такий контроль здiйснюється iз застосуванням фактичного розмiру (числового значення) процентних ставок на дату його проведення (у такому випадку перiод з дати проведення контролю до дати надходження до Нацiонального банку пакета документiв не повинен перевищувати 10 календарних днiв);

     2) пiд час обслуговування операцiй за договором iз застосуванням до договору максимальної процентної ставки, яка визначається згiдно з умовами реєстрацiї договору Нацiональним банком";

     главу пiсля пункту 1.12 доповнити новим пунктом 1.13 такого змiсту:

     "1.13. Невиконання уповноваженим банком/обслуговуючим банком функцiй контролю за розмiром виплат за користування кредитом iз застосуванням максимальної процентної ставки:

     1) у результатi чого була неправомiрно проведена реєстрацiя договору / унесено змiни до реєстрацiї договору, умови якого (з урахуванням змiн у разi їх наявностi) не вiдповiдають установленим Нацiональним банком максимальним процентним ставкам, є пiдставою для притягнення такого банку до вiдповiдальностi згiдно зi статтею 73 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть";

     2) у результатi чого пiд час обслуговування операцiй клiєнта за договором (з урахуванням змiн у разi їх наявностi) була проведена неправомiрна валютна операцiя, яка призвела до порушення встановлених Нацiональним банком максимальних процентних ставок, є пiдставою для притягнення такого банку до вiдповiдальностi згiдно зi статтею 16 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю".

     У зв'язку з цим пункти 1.13 - 1.19 уважати вiдповiдно пунктами 1.14 - 1.20;

     у пунктi 1.15 слова "за зовнiшньоекономiчними договорами резидентiв-позичальникiв" замiнити словами "за зовнiшньоекономiчними договорами резидентiв";

     абзац другий пункту 1.16 викласти в такiй редакцiї:

     "Вимоги абзацу першого пункту 1.16 глави 1 роздiлу I цього Положення поширюються на змiни до договору, якi стосуються суми, валюти, строку кредиту, розмiру платежiв, що впливають на розмiр виплат за користування кредитом (процентної ставки, комiсiй, неустойки, iнших установлених договором платежiв, у тому числi тих, що є санкцiями за неналежне виконання договору), у тому числi в разi перегляду сторонами договору його умов у випадках, про якi йдеться в пунктi 1.19 глави 1 роздiлу I цього Положення";

     пункт 1.17 викласти в такiй редакцiї:

     "1.17. Реєстрацiя Нацiональним банком договору (унесення змiн до реєстрацiї договору) проводиться за заявницьким принципом без жодних зобов'язань будь-якого характеру з боку Нацiонального банку щодо зобов'язань за договором / вимог сторiн договору (зокрема їх наявностi, законностi, дiйсностi, чинностi, вiдповiдностi тощо, а також установлення/iдентифiкацiї сторiн у зобов'язаннi)";

     у пунктi 1.18 слова i цифри "абзацiв третього i шостого пункту 2.2, абзацу четвертого пункту 2.4, абзацу другого пункту 2.6 глави 2" замiнити словами i цифрами "пункту 6, абзацiв третього i пiдпункту 3 пункту 8, пiдпункту 2 пункту 9, пункту 11 глави 2";

     пункти 1.19, 1.20 викласти в такiй редакцiї:

     "1.19. Якщо боргове зобов'язання резидента-позичальника виникло на пiдставi договору про одержання ним грошових коштiв (суми кредиту) в iноземнiй валютi вiд iншого резидента та у цьому зобов'язаннi вiдбувається замiна резидента-кредитора на нерезидента - нового кредитора (унаслiдок купiвлi-продажу / вiдступлення, передавання прав вимоги тощо), то платiжнi операцiї резидента-позичальника з нерезидентом - новим кредитором за таким договором в iноземнiй валютi (з урахування змiн, що передбаченi iншими угодами/договорами, якi стосуються його реалiзацiї, у тому числi замiни кредитора на нерезидента) здiйснюються лише пiсля його реєстрацiї в Нацiональному банку згiдно з вимогами роздiлу I цього Положення.

     Реєстрацiя такого договору (з урахування змiн, що передбаченi iншими угодами/договорами, якi стосуються його реалiзацiї, у тому числi замiни кредитора на нерезидента) дозволяється, якщо умови такого договору вiдповiдають вимогам, установленим роздiлом I цього Положення (за винятком вимоги щодо обов'язкової реєстрацiї договору до фактичного одержання резидентом-позичальником коштiв за кредитом у частинi коштiв, одержаних резидентом-позичальником вiд резидента-кредитора, а також вимоги абзацу першого пункту 1.16 глави 1 роздiлу I цього Положення).

     Пiд час здiйснення банком контролю за розмiром виплат за користування кредитом за таким договором максимальна процентна ставка не застосовується до виплат за користування кредитом, якi були сплаченi або пiдлягали сплатi резидентом-позичальником у перiод, що передує моменту переходу прав резидента-кредитора до нерезидента - нового кредитора у зобов'язаннi, у сумi фактично здiйснених платежiв на користь резидента-кредитора або вiдповiдно у сумi прострочених платежiв, права вимоги за якими перейшли до нерезидента-кредитора.

     З метою забезпечення дотримання максимальної процентної ставки за договором, що є обов'язковою умовою для реєстрацiї договору, нерезидент - новий кредитор може в односторонньому порядку вiдмовитися вiд нарахування частки або повнiстю процентiв, iнших платежiв, що впливають на розмiр виплат за користування кредитом, за договором, письмово повiдомивши про це позичальника. Таке письмове повiдомлення нового кредитора про вiдмову вiд нарахування вiдповiдних платежiв до позичальника за договором має бути безвiдкличним.

     Вимоги пункту 1.19 глави 1 роздiлу I цього Положення (крiм абзацу четвертого пункту 1.19 глави 1 роздiлу I цього Положення) не поширюються на випадок, що передбачений пунктом 1.21 глави 1 роздiлу I цього Положення.

     1.20. Якщо договором з нерезидентом передбачено надання кредиту кiльком резидентам-позичальникам, то реєстрацiя договору здiйснюється окремо для кожного з позичальникiв у частинi коштiв (частки кредиту), якi цей позичальник передбачає отримати в межах загальної суми кредиту";

     доповнити главу трьома новими пунктами такого змiсту:

     "1.21. Якщо в межах одного договору передбачено надання кредиту резиденту-позичальнику за участю нерезидента-кредитора та уповноваженого банку-кредитора, то реєстрацiя договору здiйснюється в частинi коштiв (частки кредиту), яка передбачає здiйснення резидентом-позичальником на пiдставi цього договору платiжних операцiй з нерезидентом (кредитором/агентом кредиторiв), з обов'язковим дотриманням вимог цього Положення щодо максимальної процентної ставки за договором. Якщо пiсля реєстрацiї такого договору вiдбувається замiна уповноваженого банку-кредитора на нерезидента - нового кредитора, то такi змiни потребують унесення вiдповiдних змiн до реєстрацiї договору з урахуванням вимог, установлених роздiлом I цього Положення.

     1.22. Якщо борг за кiлькома зареєстрованими договорами замiнюється за домовленiстю договiрних сторiн новим позиковим зобов'язанням мiж тими самими сторонами, то новий договiр позики (новацiї) пiдлягає реєстрацiї з одночасним анулюванням реєстрацiї ранiше укладених договорiв.

     1.23. Реєстрацiя договору дiйсна на весь час користування кредитом за цим договором, якщо протягом 180 календарних днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дня реєстрацiї договору резидент-позичальник одержав кредит або його частку";

     2) главу 2 викласти в такiй редакцiї:

"Глава 2. Порядок реєстрацiї договорiв, укладених резидентами-позичальниками (у тому числi уповноваженими банками-позичальниками)

     1. Реєстрацiя Нацiональним банком договорiв / унесення змiн до реєстрацiї договорiв (далi - реєстрацiйнi дiї) проводиться на пiдставi документiв, поданих уповноваженим банком - iнiцiатором проведення реєстрацiйних дiй, засобами спецiального програмного забезпечення Нацiонального банку щодо реєстрацiї договорiв (далi - засоби спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв).

     Змiни вiдомостей щодо сторiн зареєстрованого договору, суми, валюти, строку кредиту, розмiру процентної ставки, комiсiй, неустойки, iнших установлених цим договором платежiв, у тому числi тих, що є санкцiями за неналежне виконання договору, що впливають на розмiр виплат за користування кредитом, потребують обов'язкового внесення вiдповiдних змiн до реєстрацiї договору в порядку, установленому для реєстрацiї договору, та з урахуванням вимог абзацу другого пункту 1.10 глави 1 роздiлу I цього Положення.

     2. Уповноваженим банком - iнiцiатором проведення реєстрацiйних дiй може бути:

     1) уповноважений банк, якщо вiн є позичальником за договором (боржником у зобов'язаннi внаслiдок правонаступництва / переведення боргу за договором), у разi потреби проведення реєстрацiйних дiй за таким договором;

     2) уповноважений банк, що надав згоду на обслуговування операцiй за договором, укладеним резидентом-позичальником, що не є банком, у разi потреби реєстрацiї такого договору;

     3) уповноважений банк, що надав згоду на подальше обслуговування операцiй за договором, укладеним резидентом-позичальником, що не є банком, у разi потреби внесення змiн до реєстрацiї такого договору стосовно змiни обслуговуючого банку (у зв'язку з переходом резидента-позичальника на обслуговування з iншого обслуговуючого банку в цей уповноважений банк);

     4) уповноважений банк - обслуговуючий банк за договором, укладеним резидентом-позичальником, що не є банком, у разi потреби внесення змiн до реєстрацiї такого договору (у тому числi у випадку, передбаченому пiдпунктом 4 пункту 3 глави 2 роздiлу I цього Положення).

     3. Уповноважений банк за власною iнiцiативою має право iнiцiювати проведення реєстрацiйних дiй з дотриманням порядку, установленого главою 2 роздiлу I цього Положення:

     1) за договором з нерезидентом-кредитором, за яким уповноважений банк є позичальником (боржником у зобов'язаннi за договором з нерезидентом - кредитором унаслiдок правонаступництва / замiни резидента - первiсного позичальника), у всiх випадках, що потребують проведення реєстрацiйних дiй;

     2) у разi вiдступлення / передавання цим уповноваженим банком нерезиденту права вимоги за договором про одержання резидентом-позичальником, що не є банком, кредиту в iноземнiй валютi вiд уповноваженого банку-кредитора у випадку реєстрацiї такого договору з урахуванням пункту 1.19 глави 1 роздiлу I цього Положення. Необхiдними умовами для iнiцiювання реєстрацiї такого договору є наявнiсть вiдкритого в цьому уповноваженому банку рахунку клiєнта резидента-позичальника, за яким проводитимуться операцiї за договором; згода цього уповноваженого банку на обслуговування операцiй за договором; виконання уповноваженим банком вимог пiдпунктiв 2, 3 пункту 5 глави 2 роздiлу I цього Положення (у частинi, яка стосується нерезидента - нового кредитора); вiдповiднiсть умов договору встановленим Нацiональним банком максимальним процентним ставкам (з урахуванням абзацу четвертого пункту 1.19 глави 1 роздiлу I цього Положення) та вимогам роздiлу I цього Положення;

     3) за договором, укладеним резидентом-позичальником, що не є банком, у межах якого кредит надається за участю кiлькох кредиторiв (нерезидента-кредитора та уповноваженого банку-кредитора), виключно у випадку внесення змiн до реєстрацiї такого договору стосовно замiни уповноваженого банку-кредитора на нерезидента - нового кредитора. Iнiцiювання внесення змiн до реєстрацiї договору вiдповiдно до пiдпункту 3 пункту 3 глави 2 роздiлу I цього Положення дозволяється за умов, що уповноваженим банком - обслуговуючим банком за договором, укладеним резидентом-позичальником, що не є банком, є уповноважений банк-кредитор; уповноважений банком виконав вимоги пiдпунктiв 2, 3 пункту 5 глави 2 роздiлу I цього Положення (у частинi, яка стосується нерезидента - нового кредитора); договiр вiдповiдає вимогам роздiлу I цього Положення;

     4) за договором, укладеним резидентом-позичальником, що не є банком, у разi змiни найменування уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором або переведення резидента-позичальника на обслуговування з уповноваженого банку, що приєднується до iншого уповноваженого банку, до уповноваженого банку - правонаступника банку, що приєднується.

     4. Уповноважений банк (крiм банку, у якому запроваджено тимчасову адмiнiстрацiю) за заявою заявника(iв) (резидента-позичальника, що не є банком, або iнших осiб, якi зазначенi в пунктi 4 глави 2 роздiлу I цього Положення) має право iнiцiювати проведення реєстрацiйних дiй з дотриманням порядку, установленого главою 2 роздiлу I цього Положення:

     1) за заявою резидента-позичальника, що не є банком (у тому числi боржника у зобов'язаннi за договором з нерезидентом-кредитором унаслiдок правонаступництва / замiни резидента - первiсного позичальника) у всiх випадках, що потребують проведення реєстрацiйних дiй за договором;

     2) за спiльною заявою нерезидента - первiсного кредитора та нерезидента - нового кредитора до уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором, укладеним резидентом-позичальником, виключно у випадку внесення змiн до реєстрацiї такого договору стосовно замiни нерезидента-кредитора на iншого нерезидента. Така заява має обов'язково мiстити вiдомостi про документ, яким боржник був письмово повiдомлений про замiну кредитора у зобов'язаннi (засвiдчена заявниками копiя зазначеного документа також додається до заяви);

     3)за спiльною заявою iншого уповноваженого банку - первiсного кредитора та нерезидента - нового кредитора до уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором, укладеним резидентом-позичальником, виключно у випадку внесення змiн до реєстрацiї такого договору стосовно замiни уповноваженого банку - первiсного кредитора на нерезидента-кредитора. Така заява має обов'язково мiстити вiдомостi про документ, яким боржник був письмово повiдомлений про замiну кредитора у зобов'язаннi (засвiдчена заявниками копiя зазначеного документа також додається до заяви).

     5. Якщо заявниками є кредитори, то необхiдними умовами для iнiцiювання уповноваженим банком проведення реєстрацiйних дiй є:

     1) перевiрка уповноваженим банком наявностi вiдповiдних повноважень в особи(iб), яка(якi) дiє(ють) як представник(и) заявникiв, на пiдставi офiцiйних документiв або засвiдчених в установленому порядку їх копiй;

     2) установлення уповноваженим банком для нерезидента - нового кредитора та представника(iв) заявникiв на пiдставi офiцiйних документiв, якi мають бути чинними (дiйсними) на момент їх подання, або засвiдчених в установленому порядку їх копiй:

     для фiзичної особи - прiзвища, iм'я та (за наявностi) по батьковi; реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв або iдентифiкацiйного номера згiдно з Державним реєстром фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв (для резидента); дати народження; номера (та за наявностi серiї) паспорта (або iншого документа, що посвiдчує особу та вiдповiдно до законодавства України може бути використаний на територiї України для укладення правочинiв), дати видачi та органу, що його видав; громадянства (для нерезидента);

     для юридичної особи - повного найменування; мiсцезнаходження; даних щодо реєстрацiї;

     3) з'ясування уповноваженим банком для нерезидента - нового кредитора на пiдставi документiв та/або iнформацiї, у тому числi отриманої з офiцiйних або публiчних джерел:

     для фiзичної особи - мiсця її проживання / мiсця тимчасового перебування в Українi; факту належностi самої фiзичної особи або особи, яка дiє вiд її iменi, до нацiональних або iноземних публiчних дiячiв, дiячiв, що виконують полiтичнi функцiї в мiжнародних органiзацiях, або пов'язаних з ними осiб;

     для юридичної особи - реквiзитiв банку, у якому вiдкрито рахунок; номера банкiвського рахунка; вiдомостей про органи управлiння; даних, що дають змогу встановити кiнцевих бенефiцiарних власникiв (контролерiв); факту належностi особи, яка дiє вiд її iменi, а також кiнцевого бенефiцiарного власника (контролера) до нацiональних або iноземних публiчних дiячiв, дiячiв, що виконують полiтичнi функцiї в мiжнародних органiзацiях, або пов'язаних з ними осiб; даних, що зазначенi в абзацах другому та третьому пiдпункту 2 пункту 5 глави 2 роздiлу I цього Положення, щодо довiрителiв та довiрених осiб (для трастiв);

     4) надання заявником(ами) уповноваженому банку документiв (засвiдчених в установленому порядку їх копiй), що є пiдставою для вiдступлення прав вимоги за договором;

     5) надання заявником(ами) за вимогою уповноваженого банку документiв, що потрiбнi для виконання уповноваженим банком функцiй щодо здiйснення валютного контролю за операцiями резидентiв-позичальникiв, пов'язаними з одержанням, використанням i поверненням кредиту, а також iншими операцiями за договором;

     6) надання уповноваженим банком згоди заявнику(ам) на iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй (згода на iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй є також згодою на обслуговування операцiй за договором).

     6. Уповноважений банк, ураховуючи вимоги Положення про порядок здiйснення банками аналiзу та перевiрки документiв (iнформацiї) про фiнансовi операцiї та їх учасникiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 серпня 2016 року N 369 (зi змiнами) (далi - Положення N 369), не надає згоди на iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй за договором у разi наявностi ознак здiйснення уповноваженим банком ризикової дiяльностi, що загрожує iнтересам вкладникiв чи iнших кредиторiв банку (далi - ризикова дiяльнiсть) / наявностi пiдозр, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання уповноваженого банку з метою вчинення кримiнальних правопорушень.

     У разi вiдмови уповноваженого банку надати заявнику згоду на iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй за договором банк протягом семи робочих днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дня отримання вiдповiдних документiв повiдомляє про це заявника.

     7. Заявник(и) з метою реєстрацiї договору / унесення змiн до реєстрацiї договору звертається з урахуванням пунктiв 2 та 4 глави 2 роздiлу I цього Положення до вiдповiдного уповноваженого банку з пакетом документiв, що має включати:

     1) заяву про реєстрацiю договору / заяву про внесення змiн до реєстрацiї договору (далi в цьому роздiлi - Заява) на паперовому носiї чи у виглядi електронного документа. Заява за довiльною формою має обов'язково мiстити номер i дату, пiдпис заявника, вiдбиток печатки заявника (за її наявностi), а також вiдомостi щодо реквiзитiв, сторiн та основних умов договору, який потребує реєстрацiї / унесення змiн до реєстрацiї (у випадку заяви про внесення змiн до реєстрацiї договору мають зазначатися змiненi вiдомостi щодо договору з урахуванням iнших додаткових угод/договорiв, документiв, якi стосуються реалiзацiї договору та здiйснення валютних операцiй за договором). Вiдомостi щодо основних умов договору мають уключати, зокрема вiдомостi щодо суми, валюти, строку кредиту, вiдомостi щодо розмiрiв платежiв, що впливають на розмiр виплат за користування кредитом (процентна ставка, комiсiї, неустойки, iншi установленi договором платежi, у тому числi тi, що є санкцiями за неналежне виконання договору), та їх вiдповiдностi (неперевищення) розмiру виплат за максимальною процентною ставкою, установленою Нацiональним банком для договорiв iз вiдповiдними умовами залучення кредитiв;

     2) оригiнал/копiю договору (разом з оригiналами/копiями iнших додаткових угод/договорiв, документiв, якi стосуються реалiзацiї договору та здiйснення валютних операцiй за договором).

     Копiї документiв можуть створюватися заявником у паперовiй або електроннiй формi з урахуванням вимог, визначених абзацами дванадцятим та тринадцятим пункту 3.2 глави 3 роздiлу I цього Положення. Документи, складенi iноземною мовою, подаються заявником разом з їх перекладом на українську мову, засвiдченим пiдписом перекладача (справжнiсть пiдпису перекладача засвiдчується нотарiально) або нотарiусом (не потребують перекладу документи, складенi росiйською мовою або текст яких викладено одночасно iноземною та українською/росiйською мовами).

     Датою (днем) надходження до уповноваженого банку пакета документiв є дата (день) надходження до банку останнього, що надiйшов, документа з перелiку документiв, потрiбних вiдповiдно до вимог роздiлу I цього Положення.

     8. Уповноважений банк, що отримав вiд заявника пакет документiв, поданий з метою реєстрацiї договору / унесення змiн до реєстрацiї договору, проставляє на Заявi (паперовiй копiї Заяви у разi подання Заяви у виглядi електронного документа) дату її надходження, що засвiдчується пiдписом вiдповiдального працiвника банку та вiдбитком штампа банку.

     Уповноважений банк перевiряє правильнiсть оформлення заявником Заяви (зокрема, наявнiсть дати та вiдповiдних реквiзитiв, пiдписiв, вiдбитка печатки за наявностi, вiдомостей щодо договору, що необхiднi уповноваженому банку для iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй); вiдповiднiсть її змiсту умовам договору з нерезидентом; повноту поданих заявником з метою реєстрацiї договору / унесення змiн до реєстрацiї договору пiдтвердних документiв, а також вiдповiднiсть умов договору (з урахуванням у разi їх наявностi iнших додаткових угод/договорiв, документiв, що стосуються реалiзацiї договору та здiйснення валютних операцiй за договором) установленому законодавством України порядку отримання резидентами кредитiв вiд нерезидентiв, у тому числi з урахуванням вимог пунктiв 1.11, 1.12 та 1.16 глави 1 роздiлу I цього Положення.

     Пiд час проведення такої перевiрки уповноважений банк зобов'язаний забезпечити всебiчний аналiз та перевiрку документiв (iнформацiї) про фiнансовi операцiї (намiри здiйснення фiнансових операцiй) резидента-позичальника та вiдомостей про учасникiв фiнансових операцiй, у тому числi вiдповiдно до вимог Положення N 369.

     Уповноважений банк за результатами розгляду пакета документiв, поданого заявником з метою реєстрацiї договору / унесення змiн до реєстрацiї договору, повертає його заявнику (iз зазначенням пiдстави повернення) у разi виявлення:

     1) невiдповiдностi поданих документiв установленим законодавством України вимогам, у тому числi вимогам цього Положення;

     2) факту одержання резидентом-позичальником кредиту без реєстрацiї договору та несплати цим резидентом штрафу, передбаченого в такому випадку законодавством України (за винятком тих випадкiв, коли законодавство України дає змогу одержувати кредит без реєстрацiї договору);

     3) наявностi ознак здiйснення уповноваженим банком ризикової дiяльностi/пiдозр, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання уповноваженого банку з метою вчинення кримiнальних правопорушень (у тому числi з урахуванням вимог Положення N 369).

     Якщо за висновком уповноваженого банку поданий заявником пакет документiв вiдповiдає вимогам, установленим законодавством України, у тому числi цим Положенням, то такий пакет документiв залишається в уповноваженому банку та уповноважений банк iнiцiює проведення вiдповiдних реєстрацiйних дiй шляхом надсилання Нацiональному банку документiв вiдповiдно до пункту 9 глави 2 роздiлу I цього Положення.

     Загальний строк розгляду уповноваженим банком пакета документiв, поданого заявником з метою реєстрацiї договору / унесення змiн до реєстрацiї договору, не повинен перевищувати семи робочих днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дати (дня) надходження до уповноваженого банку пакета документiв.

     9. Документи, що подає уповноважений банк - iнiцiатор проведення реєстрацiйних дiй (за власною iнiцiативою з урахуванням пункту 3 глави 2 роздiлу I цього Положення; за Заявою заявника з урахуванням пунктiв 4, 5 глави 2 роздiлу I цього Положення) до Нацiонального банку, мають уключати:

     1) повiдомлення про договiр / повiдомлення про змiни до реєстрацiї договору (далi - Повiдомлення) в електроннiй формi, яке заповнюється уповноваженим банком за кожним договором (iндивiдуальною кредитною угодою / iндивiдуальним кредитним договором в рамках генерального/рамкового договору) окремо та має мiстити вiдомостi, що передбаченi у додатку 1 до цього Положення;

     2) документи, що мають надаватися до Нацiонального банку у випадках, установлених пунктом 17 Положення N 369.

     Зазначенi документи надсилаються до Нацiонального банку засобами спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв. Уповноважений банк зобов'язаний подати Нацiональному банку чиннi (дiйснi) документи, якi мають бути належним чином оформленi та мiстити достовiрну iнформацiю, забезпечити iдентичнiсть iнформацiї, що зазначена у вiдповiдних документах на електронних i паперових носiях.

     Нацiональний банк має право звернутися до уповноваженого банку - iнiцiатора проведення реєстрацiйних дiй iз запитом про надання додаткової(их) iнформацiї/документiв (їх копiй), що необхiдна(i) для прийняття рiшення щодо реєстрацiйних дiй. Уповноважений банк зобов'язаний подати вiдповiдну(i) iнформацiю/документи (їх копiї) у строк, визначений у запитi Нацiонального банку. Запит Нацiонального банку та вiдповiдь уповноваженого банку на цей запит надсилаються засобами електронної пошти Нацiонального банку (у тому числi документи, їх копiї).

     Датою (днем) надходження до Нацiонального банку пакета документiв є дата (день) надходження до Нацiонального банку останнього, що надiйшов, документа з перелiку документiв, потрiбних вiдповiдно до вимог роздiлу I цього Положення.

     Уповноважений банк має забезпечити зберiгання примiрника Повiдомлення, що мiстить пiдпис керiвника банку (або iншої уповноваженої на це особи банку) (на паперовому носiї чи у виглядi електронного документа), та iнших документiв, що поданi ним до Нацiонального банку для iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй за договором, а також пакета документiв, поданого заявником з метою реєстрацiї договору / унесення змiн до реєстрацiї договору.

     10. До початку проведення Нацiональним банком реєстрацiйних дiй пакет документiв, що надiйшов вiд уповноваженого банку - iнiцiатора проведення реєстрацiйних дiй, пiдлягає перевiрцi в автоматизованому режимi за допомогою засобiв спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв та в разi виявлення неналежно оформленого Повiдомлення (наявнiсть помилок, незаповненi або неналежно, не в повному обсязi заповненi реквiзити/колонки, рядки iз вiдомостями) вiдповiдний пакет документiв за допомогою засобiв спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв повертається без розгляду уповноваженому банку.

     11. Якщо поданий уповноваженим банком - iнiцiатором проведення реєстрацiйних дiй пакет документiв стосується випадкiв, передбачених пунктом 17 Положення N 369 та пiдпунктом 2 пункту 9 глави 2 роздiлу I цього Положення, то до початку проведення реєстрацiйних дiй такий пакет документiв також пiдлягає розгляду та аналiзу Нацiональним банком щодо дотримання уповноваженим банком вимог Положення N 369 / наявностi/вiдсутностi ознак, що можуть свiдчити про здiйснення уповноваженим банком ризикової дiяльностi / наявностi/вiдсутностi пiдозр, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання уповноваженого банку з метою вчинення кримiнальних правопорушень (далi - Розгляд результатiв проведеного банком аналiзу документiв). Такий Розгляд результатiв проведеного банком аналiзу документiв здiйснюється в строк до 30 календарних днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дати (дня) надходження до Нацiонального банку пакета документiв.

     12. Нацiональний банк проводить реєстрацiйнi дiї / вiдмовляє в проведеннi реєстрацiйних дiй у строк, що не повинен перевищувати семи робочих днiв (без урахування строку, передбаченого пунктом 11 глави 2 роздiлу I цього Положення) починаючи з наступного робочого дня пiсля дати (дня) надходження до Нацiонального банку належного пакета документiв, але не ранiше наступного робочого дня пiсля дати (дня) закiнчення Розгляду результатiв проведеного банком аналiзу документiв у випадку, передбаченому пунктом 11 глави 2 роздiлу I цього Положення.

     13. Нацiональний банк проводить реєстрацiю договору шляхом унесення (на пiдставi вiдомостей з Повiдомлення, поданого уповноваженим банком - iнiцiатором проведення реєстрацiйних дiй) вiдповiдного запису до електронного реєстру повiдомлень про договори, що ведеться засобами спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв (далi - Реєстр). Датою та номером реєстрацiї договору є дата та номер запису в Реєстрi.

     Нацiональний банк уносить змiни до реєстрацiї договору шляхом змiни (на пiдставi вiдомостей з Повiдомлення, поданого уповноваженим банком - iнiцiатором проведення реєстрацiйних дiй) вiдповiдних вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi. Датою внесення змiн до реєстрацiї договору є дата змiни вiдповiдних вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi.

     Пiдтвердження Нацiонального банку iз зазначенням дати та номера запису в Реєстрi, що свiдчить про реєстрацiю договору (реєстрацiйне свiдоцтво), формується, оновлюється (з урахуванням змiни вiдомостей, що мiстяться в Реєстрi) за результатами проведення Нацiональним банком реєстрацiйних дiй засобами спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв та доводиться до вiдома уповноваженого банку, який обслуговує договiр, шляхом надання доступу до вiдомостей з Реєстру.

     У разi внесення змiн до реєстрацiї договору стосовно змiни уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором iнформацiйне повiдомлення про припинення обслуговування операцiй за договором уповноваженим банком (попереднiм обслуговуючим банком за договором) у зв'язку з переходом резидента-позичальника на обслуговування до iншого уповноваженого банку формується та доводиться до вiдома попереднього обслуговуючого банку засобами спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв.

     14. Нацiональний банк має право вiдмовити в реєстрацiї договору (унесеннi змiн до реєстрацiї договору), якщо:

     1) пiд час Розгляду результатiв проведеного банком аналiзу документiв у пакетi документiв, поданих уповноваженим банком - iнiцiатором проведення реєстрацiйних дiй, виявлено неповну, недостовiрну (суперечливу) iнформацiю та/або такий пакет документiв мiстить нечиннi (недiйснi) документи або документи, оформлення яких не вiдповiдає вимогам законодавства України;

     2) немає документiв (iнформацiї), що потрiбнi(а) для проведення реєстрацiйних дiй;

     3) уповноважений банк - iнiцiатор проведення реєстрацiйних дiй не надав документи/iнформацiю за запитом Нацiонального банку, надiсланим вiдповiдно до вимог абзацу п'ятого пункту 9 глави 2 роздiлу I цього Положення, або порушив строк їх/її надання;

     4) розмiр виплат за користування кредитом перевищує розмiр виплат за максимальною процентною ставкою;

     5) пiд час Розгляду результатiв проведеного банком аналiзу документiв виявлено недотримання уповноваженим банком вимог Положення N 369 / наявнiсть ознак, що можуть свiдчити про здiйснення уповноваженим банком ризикової дiяльностi / наявнiсть пiдозр, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання уповноваженого банку з метою вчинення кримiнальних правопорушень;

     6) умови договору не вiдповiдають iншим вимогам, установленим роздiлом I цього Положення.

     Iнформацiйне повiдомлення про вiдмову Нацiонального банку в реєстрацiї договору (унесеннi змiн до реєстрацiї договору) формується та доводиться до вiдома уповноваженого банку-iнiцiатора проведення реєстрацiйних дiй за допомогою засобiв спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв.

     15. Нацiональний банк має право анулювати реєстрацiю договору (за власною iнiцiативою або за вiдповiдним зверненням уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором iз зазначених нижче пiдстав) у зв'язку з:

     1) лiквiдацiєю уповноваженого банку-позичальника;

     2) припиненням або перебуванням у процесi припинення юридичної особи / пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, якщо цi особи є резидентами-позичальниками за зареєстрованим договором;

     3) неотриманням резидентом-позичальником (у тому числi уповноваженим банком) кредиту (повнiстю або частково) протягом 180 календарних днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дня реєстрацiї договору та закiнченням у зв'язку з цим строку дiї реєстрацiї або в разi втрати чинностi реєстрацiї у визначених законодавством випадках;

     4) виявленням у документах, поданих резидентом-позичальником або iншим заявником до уповноваженого банку та/або уповноваженим банком - iнiцiатором проведення реєстрацiйних дiй до Нацiонального банку i на пiдставi яких Нацiональний банк провiв реєстрацiю договору (унiс змiни до реєстрацiї договору), недостовiрної, неповної (у тому числi внаслiдок неподання додаткових/пiдтвердних документiв, що мають подаватися в пакетi документiв згiдно з вимогами роздiлу I цього Положення та/або Положення N 369) iнформацiї та/або iнформацiї, що свiдчить про порушення клiєнтом/уповноваженим банком вимог законодавства України;

     5) виявленням Нацiональним банком ознак здiйснення ризикової дiяльностi, яка загрожує iнтересам вкладникiв чи iнших кредиторiв уповноваженого банку, пiд час виконання цим банком функцiї обслуговуючого банку за договором;

     6) наявнiстю пiдозр, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання уповноваженого банку з метою вчинення кримiнальних правопорушень;

     7) наявнiстю iнформацiї про порушення резидентом-позичальником норм валютного законодавства пiд час виконання договору;

     8) зверненням уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором щодо анулювання реєстрацiї договору за iнiцiативою резидента-позичальника (у тому числi уповноваженого банку-позичальника), зокрема у випадку, передбаченому пунктом 1.22 глави 1 роздiлу I цього Положення.

     Нацiональний банк у разi анулювання реєстрацiї договору за власною iнiцiативою має право звернутися до уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором iз запитом про додаткову iнформацiю, додатковi документи, необхiднi для прийняття Нацiональним банком рiшення про анулювання реєстрацiї договору. Запит Нацiонального банку та вiдповiдь уповноваженого банку за цим запитом надсилаються в порядку та строки, установленi абзацом п'ятим пункту 9 глави 2 роздiлу I цього Положення.

     Звернення уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором про анулювання реєстрацiї договору подається до Нацiонального банку засобами спецiального програмного забезпечення щодо реєстрацiї договорiв та пiдлягає розгляду Нацiональним банком протягом семи робочих днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дня надходження до Нацiонального банку такого звернення з урахуванням вимог абзацу шостого пункту 9 глави 2 роздiлу I цього Положення.

     Датою анулювання реєстрацiї договору є дата внесення Нацiональним банком вiдомостей про анулювання реєстрацiї договору до Реєстру. Повiдомлення про анулювання реєстрацiї договору формується та доводиться до вiдома уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором шляхом надання доступу до вiдомостей з Реєстру.

     16. Анульована реєстрацiя договору не поновлюється. Нова реєстрацiя такого договору здiйснюється в загальному порядку, установленому роздiлом I цього Положення. У разi нової реєстрацiї договору Нацiональний банк до Реєстру додатково вносить вiдомостi iз посиланням на анульовану реєстрацiю договору (номер i дата такої реєстрацiї договору, а також дата її анулювання).

     17. Уповноважений банк зобов'язаний надiслати письмове повiдомлення резиденту-позичальнику, що не є банком, та якщо резидент-позичальник не є заявником, також заявнику про:

     1) реєстрацiю договору / унесення змiн до реєстрацiї договору (крiм унесення змiн до реєстрацiї договору у зв'язку з випадками, передбаченими пiдпунктом 4 пункту 3 глави 2 цього Положення) з випискою з Реєстру;

     2) вiдмову Нацiонального банку в реєстрацiї договору / унесеннi змiн до реєстрацiї договору (якщо резидент-позичальник не є заявником, то банк надсилає вiдповiдне повiдомлення тiльки заявнику);

     3) анулювання реєстрацiї договору.

     Уповноважений банк надсилає таке повiдомлення не пiзнiше робочого дня, наступного за днем унесення Нацiональним банком вiдповiдних вiдомостей до Реєстру або отримання вiдмови Нацiонального банку в реєстрацiї договору / унесеннi змiн до реєстрацiї договору.

     Уповноважений банк має право надавати виписку з Реєстру щодо договору, укладеного резидентом-позичальником (у виглядi документа в електроннiй або паперовiй формi, що мiстить вiдповiднi вiдомостi з Реєстру) резиденту-позичальнику (або iншим особам за згодою резидента-позичальника), нерезиденту-кредитору. Виписка з Реєстру формується та оновлюється уповноваженим банком за результатами проведення реєстрацiйних дiй за допомогою засобiв спецiального програмного забезпечення. Виписка з Реєстру в паперовiй формi має бути засвiдчена пiдписом уповноваженої особи та вiдбитком печатки уповноваженого банку";

     3) у главi 3:

     у пунктi 3.1 цифри "3.7" замiнити цифрами "3.6";

     у пунктi 3.2:

     в абзацi першому слова "Обслуговуючий банк" замiнити словами "Уповноважений банк - обслуговуючий банк за договором (далi в цiй главi - обслуговуючий банк)";

     в абзацi третьому слова "ставкою, зазначеною пiд час реєстрацiї договору" замiнити словами "ставкою, яка пiдлягає застосуванню до договору згiдно з умовами його реєстрацiї";

     у третьому реченнi абзацу четвертого слова "ставки, що зазначена пiд час реєстрацiї договору" замiнити словами "ставки, що пiдлягає застосуванню до договору згiдно з умовами його реєстрацiї";

     у третьому реченнi абзацу п'ятого слова та цифри "дев'ятим пункту 1.12" замiнити словами та цифрами "шостим пункту 1.11";

     абзац сьомий викласти в такiй редакцiї:

     "Обслуговуючий банк до проведення платiжної операцiї за договором має перевiрити в Реєстрi наявнiсть та умови реєстрацiї договору";

     абзац дев'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Якщо договором з нерезидентом передбачено одержання кредиту з надходженням коштiв на рахунок резидента-позичальника за межами України та/або погашення заборгованостi за кредитом здiйснюється з рахунку резидента, вiдкритого за межами України, то обслуговуючий банк може вимагати вiд резидента документи про фактично проведенi операцiї та стан заборгованостi за договором. Такi документи можуть отримуватися обслуговуючим банком також безпосередньо вiд iноземного банку (iншої фiнансової установи), у якому (якiй) вiдкрито рахунок резидента-позичальника";

     пункти 3.3 - 3.8 викласти в такiй редакцiї:

     "3.3. Уповноважений банк, ураховуючи вимоги Положення N 369, має вiдмовити заявнику в обслуговуваннi операцiй за договором у разi наявностi ознак здiйснення уповноваженим банком ризикової дiяльностi / наявностi пiдозр, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання уповноваженого банку з метою вчинення кримiнальних правопорушень.

     Уповноважений банк на пiдставi роздiлу I цього Положення зобов'язаний розробити та затвердити внутрiшнє положення про органiзацiю роботи щодо здiйснення контрольних функцiй обслуговуючого банку, у якому вiдповiдно до внутрiшнiх процедур визначити, зокрема перелiк пiдроздiлiв, якi мають право виконувати функцiї обслуговуючого банку, порядок надання уповноваженим банком заявнику згоди на iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй (згоди на обслуговування операцiй за договором).

     3.4. Згоду на iнiцiювання проведення реєстрацiйних дiй (згоду на обслуговування операцiй за договором) надає уповноважений банк. Якщо передбачається, що обслуговування операцiй за договором здiйснюватиме пiдроздiл банку (фiлiя або вiддiлення), то згода уповноваженого банку надається на пiдставi його клопотання про це.

     3.5. Уповноважений банк, до якого має намiр перейти/перейшов резидент-позичальник на обслуговування операцiй за договором, для здiйснення контрольних функцiй за договором має право запитувати iнформацiю про фактично проведенi операцiї та стан заборгованостi за цим договором вiд резидента-позичальника (у тому числi згiдно з пунктом 3.10 глави 3 роздiлу I цього Положення) та/або вiд iнших банкiв/лiквiдатора банку (з письмового дозволу цього резидента-позичальника). Уповноважений банк, що здiйснює (здiйснював) обслуговування операцiй за договором (лiквiдатор такого банку), зобов'язаний подати уповноваженому банку, на обслуговування до якого переходить (перейшов) резидент-позичальник, довiдку з усiєю наявною iнформацiєю про операцiї та стан заборгованостi за цим договором.

     Така довiдка надається в строк до п'яти робочих днiв у вiдповiдь на письмовий запит резидента-позичальника, який має мiстити найменування уповноваженого банку - одержувача такої довiдки, або запит уповноваженого банку - одержувача довiдки (з письмового дозволу цього резидента-позичальника). Обмiн iнформацiєю мiж уповноваженими банками (мiж уповноваженим банком та лiквiдатором банку) здiйснюється засобами електронної пошти Нацiонального банку.

     3.6. У разi надходження вiд нерезидента на адресу резидента - позичальника кредиту i якщо уповноважений банк не має документiв, що свiдчать про правомiрнiсть одержання резидентом кредитних коштiв згiдно iз законодавством України [реєстрацiї договору, державної гарантiї], або якщо обслуговуючим банком за таким кредитом визначено iнший уповноважений банк або кошти надiйшли вiд iншого нерезидента (некредитора), тобто вiд нерезидента, який не зазначений у реєстрацiї договору, то уповноважений банк зараховує такi кошти на поточний рахунок клiєнта в загальному порядку з дотриманням вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку. Обслуговування уповноваженим банком операцiй за договором здiйснюється лише пiсля отримання документiв, що свiдчать про правомiрнiсть одержання резидентом кредитних коштiв згiдно iз законодавством України, у тому числi вимогами цього Положення, та/або потрiбнi для виконання обслуговуючим банком функцiй щодо здiйснення валютного контролю за операцiями за договором.

     3.7. Уповноважений банк - обслуговуючий банк за договором зобов'язаний подати до Нацiонального банку звернення про анулювання реєстрацiї договору (як за власними договорами, так й за договорами клiєнтiв) на пiдставi, передбаченiй пiдпунктом 3 пункту 15 глави 2 роздiлу I цього Положення, протягом 10 робочих днiв починаючи з наступного робочого дня пiсля дня виникнення такої пiдстави для анулювання.

     3.8. Уповноважений банк зобов'язаний подавати у визначенi строки вiдповiдну звiтнiсть про операцiї за всiма зареєстрованими договорами резидентiв-позичальникiв згiдно з нормативно-правовим актом Нацiонального банку з питань органiзацiї статистичної звiтностi, що подається до Нацiонального банку";

     4) главу 4 виключити.

     2. У додатках до Положення:

     1) додаток 1 викласти в такiй редакцiї:

"Додаток 1
до Положення про порядок отримання резидентами кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв i надання резидентами позик в iноземнiй валютi нерезидентам
(пiдпункт 1 пункту 9 глави 2 роздiлу I)

Перелiк обов'язкових реквiзитiв/вiдомостей, що має мiстити повiдомлення про договiр / повiдомлення про змiни до реєстрацiї договору

     1. Назва повiдомлення (повiдомлення про договiр / повiдомлення про змiни до реєстрацiї договору), його номер та дата, вiдомостi щодо уповноваженого банку - iнiцiатора проведення реєстрацiйних дiй (найменування, код банку).

     2. Опис реєстрацiйної дiї, що iнiцiюється (за власною iнiцiативою банку / за заявою резидента-позичальника або кредиторiв); вiдомостi щодо реєстрацiйної дiї - первiсна реєстрацiя договору; реєстрацiя договору у зв'язку з вiдступленням уповноваженим банком - первiсним кредитором нерезиденту права вимоги за договором; нова реєстрацiя договору, первiсна реєстрацiя якого була анульована; унесення змiн до реєстрацiї договору щодо замiни нерезидента-кредитора / нерезидента-позикодавця на iншого нерезидента за спiльною заявою цих нерезидентiв; унесення змiн до реєстрацiї договору, укладеного резидентом-позичальником, що не є банком, у межах якого кредит надається за участi кiлькох кредиторiв (нерезидента-кредитора та уповноваженого банку-кредитора), стосовно замiни уповноваженого банку-кредитора на нерезидента; замiна уповноваженого банку - обслуговуючого банку за договором iз зазначенням найменування та коду попереднього обслуговуючого банку; реєстрацiя нового договору позики (новацiї) з одночасним анулюванням реєстрацiї договорiв, зобов'язання за якими припиняється шляхом новацiї; унесення змiн до реєстрацiї договору (змiна строку кредиту, збiльшення загальної суми кредиту, перегляд розмiру процентних платежiв, комiсiй, неустойки, iнших установлених договором платежiв, що впливають на розмiр виплат за користування кредитом, iншi змiни). У разi внесення змiн до реєстрацiї договору також зазначаються номер, дата реєстрацiї договору.

     3. Вiдомостi щодо документiв (назва, дата, номер), на пiдставi яких проводиться:

     1) реєстрацiя договору (договiр iз зазначенням додаткових угод до договору, що є невiд'ємними частинами договору, а також iнших договорiв/документiв, якi стосуються реалiзацiї договору та здiйснення валютних операцiй за договором, зокрема пiдтвердних документiв про замiну кредитора/позикодавця). У разi проведення нової реєстрацiї договору замiсть анульованої також зазначаються вiдомостi щодо анульованої реєстрацiї договору та дата її анулювання). У разi проведення реєстрацiї нового договору позики (новацiї) з одночасним анулюванням реєстрацiї договорiв, зобов'язання за якими припиняється шляхом новацiї, також зазначаються номери та дати реєстрацiй, якi пiдлягають анулюванню;

     2) унесення змiн до реєстрацiї договору.

     4. Вiдомостi щодо резидента-позичальника за договором [найменування уповноваженого банку (позичальника); найменування юридичної особи (позичальника), iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств i органiзацiй України; прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) фiзичної особи - пiдприємця / фiзичної особи (позичальника), реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв / серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi)].

     5. Вiдомостi щодо нерезидента-кредитора за договором [повне найменування та країна мiсцезнаходження нерезидента / для фiзичної особи - прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) та країна постiйного мiсця проживання нерезидента].

     6. Валюта та загальнiй обсяг кредиту/позики / поворотної фiнансової допомоги / кредитної лiнiї.

     7. Дата здiйснення операцiї з одержання кредиту (заповнюється в разi реєстрацiї договору про одержання кредиту уповноваженим банком-позичальником на строк, що не перевищує один рiк, якщо кредитнi кошти одержанi до реєстрацiї договору).

     8. Граничний строк здiйснення резидентом-позичальником платежiв за договором (кiнцева дата згiдно з умовами договору).

     9. Строк, на який одержується кредит/позика [до одного року (включно) / вiд одного до трьох рокiв (включно) / понад три роки / окремими частинами (траншами) iз рiзними строками].

     10. Назва, дата, номер документа, що свiдчить про належнiсть договору до договорiв, укладених резидентами з мiжнародними фiнансовими органiзацiями, членом яких є Україна, та до договорiв з мiжнародними фiнансовими органiзацiями, щодо яких Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям чи резидентам; реквiзити рiшення Правлiння Нацiонального банку, що стосується реалiзацiї резидентами-позичальниками стратегiчно важливих для економiки України кредитних проектiв, розмiр виплат за якими перевищує розмiр виплат за максимальними процентними ставками.

     11. Вiдомостi щодо платежiв за договором, якi впливають на розмiр виплат за користування кредитом/позикою (уключаючи проценти, комiсiї, неустойки та iншi санкцiї за договором тощо) (назва та розмiр окремо за кожним платежем, установленим договором). Якщо договором передбачена змiнювана процентна ставка, то також зазначаються дата проведення банком контролю за розмiром виплат за користування кредитом/позикою та фактичний розмiр (числове значення) процентної ставки на цю дату.

     12. Пiдтвердження уповноваженого банку про:

     1) вiдповiднiсть повiдомлення умовам договору (з урахуванням додаткових угод до договору, що є невiд'ємними частинами договору, iнших договорiв / документiв, якi стосуються реалiзацiї договору та здiйснення валютних операцiй за договором, а також фактично здiйснених операцiй за договором);

     2) вiдповiднiсть умов договору (з урахуванням додаткових угод до договору, що є невiд'ємними частинами договору, iнших договорiв / документiв, якi стосуються реалiзацiї договору та здiйснення валютних операцiй за договором, а також фактично здiйснених операцiй за договором) установленому законодавством України порядку отримання резидентами кредитiв, позик вiд нерезидентiв з урахуванням установленого Нацiональним банком для зовнiшнiх запозичень резидентiв розмiру максимальної процентної ставки.

     13. Вiдомостi щодо виявлення уповноваженим банком вiдсутностi/наявностi iндикаторiв ризикової фiнансової операцiї, визначених у додатку 2 до Положення про порядок здiйснення банками аналiзу та перевiрки документiв (iнформацiї) про фiнансовi операцiї та їх учасникiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15 серпня 2016 року N 369 (зi змiнами) (далi - Положення N 369) (iз зазначенням порядкового номера вiдповiдного iндикатора згiдно з нумерацiєю колонки 1 додатка 2 до Положення N 369), або непоширення на фiнансовi операцiї за договором вимог Положення N 369. За наявностi iндикатора(iв) ризикової фiнансової операцiї та необхiдностi подання пакета документiв згiдно з вимогами Положення N 369 додатково зазначається iнформацiя про контактну особу уповноваженого банку щодо поданого пакета (прiзвище, iм'я, по батьковi, номер телефону).

     14. Додаткова iнформацiя (заповнюється за потреби).

     15. Посада, iнiцiали та прiзвище керiвника уповноваженого банку (або iншої уповноваженої на це особи банку), який пiдписав повiдомлення";

     2) додатки 2 - 5 виключити.

     У зв'язку з цим додатки 6 - 8 уважати вiдповiдно додатками 2 - 4.

Директор Департаменту вiдкритих ринкiв С. В. Пономаренко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Голови Нацiонального банку України О. Є. Чурiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.