ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

IНДИВIДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦIЯ

16.01.2021 N 196/IПК/99-00-21-03-02-06


     Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку застосування положень пункту 71 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України (далi - Кодекс) та, керуючись статтею 52 роздiлу II Кодексу, повiдомляє.

     Як викладено у зверненнях, Товариство надає медичним закладам послуги з:

     проведення робiт з монтажу (реконструкцiї) системи киснепостачання;

     капiтального ремонту системи киснепостачання;

     ремонту та технiчного обслуговування медичних виробiв та обладнання, що використовується для надання допомоги пацiєнтам, хворим на COVID-19,

     а також здiйснює постачання витратних матерiалiв для монтажу (реконструкцiї) системи киснепостачання.

     Щодо звернення 1

     Законом України вiд 17 березня 2020 року N 530-IX "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню коронавiрусної хвороби (COVID-19)" (далi - Закон N 530) (зi змiнами та доповненнями) доповнено пунктами 21, 31 роздiл IX "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України вiд 25 грудня 2015 року N 922-VIII "Про публiчнi закупiвлi", зокрема, дiя цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупiвлi є товари, роботи чи послуги, необхiднi для виконання заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-19) (далi - Закон N 922). Перелiк таких товарiв, робiт чи послуг та порядок їх закупiвлi затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     За результатами такої закупiвлi в електроннiй системi закупiвлi замовник оприлюднює звiт про укладенi договори, договiр про закупiвлю та всi додатки до нього, звiт про виконання договору вiдповiдно до статтi 10 цього Закону.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 березня 2020 р. N 225 "Деякi питання закупiвлi товарiв, робiт i послуг, необхiдних для здiйснення заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню та поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-19) на територiї України" затверджено перелiк товарiв, робiт i послуг, необхiдних для здiйснення заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню та поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-19) на територiї України.

     Цей Порядок визначає правила проведення замовником закупiвель товарiв, робiт i послуг, необхiдних для здiйснення заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню та поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй гострої респiраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавiрусом SARS-CoV-2, на територiї України.

     Таким чином, проведення замовником закупiвель товарiв, робiт i послуг, необхiдних для здiйснення заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню та поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй гострої респiраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавiрусом SARS-CoV-2, на територiї України, здiйснюється у вiдповiдностi з вимогами Закону N 530, а не Закону N 922.

     Щодо порядку проведення закупiвель та перелiку товарiв, робiт та послуг, необхiдних для здiйснення заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню та поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-19) на територiї України ДПС рекомендує додатково отримати висновок у Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України.

     Вiдносини, що виникають у сферi справляння податкiв i зборiв, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статтi 1 Кодексу).

     Правовi основи оподаткування податком на додану вартiсть встановлено роздiлом V та пiдроздiлом 2 роздiлу XX Кодексу.

     Вiдповiдно до пiдпункту "б" пункту 185.1 статтi 185 Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операцiї платникiв податку з постачання послуг, мiсце постачання яких розташоване на митнiй територiї України, вiдповiдно до статтi 186 Кодексу.

     Постачання послуг - будь-яка операцiя, що не є постачанням товарiв, чи iнша операцiя з передачi права на об'єкти права iнтелектуальної власностi та iншi нематерiальнi активи чи надання iнших майнових прав стосовно таких об'єктiв права iнтелектуальної власностi, а також надання послуг, що споживаються в процесi вчинення певної дiї або провадження певної дiяльностi (пiдпункт 14.1.185 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу).

     При здiйсненнi операцiй з постачання товарiв/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електроннiй формi з дотриманням умови щодо реєстрацiї у порядку, визначеному законодавством, квалiфiкованого електронного пiдпису уповноваженої платником особи, зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних (далi - ЄРПН) у встановлений Кодексом термiн та надати покупцю за його вимогою (пункти 201.1 та 201.10 статтi 201 Кодексу).

     Операцiї, якi звiльняються вiд сплати податку на додану вартiсть, визначенi в статтi 197 Кодексу i в пунктах пiдроздiлу 2 роздiлу XX Кодексу. Операцiї, якi не є об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть, визначенi статтею 196 i пунктом 31 пiдроздiлу 2 роздiлу XX Кодексу.

     Отже, оскiльки операцiї з виконання робiт, надання послуг, а саме: проведення робiт з монтажу (реконструкцiї) системи киснепостачання, капiтальний ремонт системи киснепостачання, ремонт та технiчне обслуговування медичних виробiв та обладнання, що використовується для надання допомоги пацiєнтам, хворим на COVID-19, не зазначенi в статтях 197, 196 Кодексу i в пунктах пiдроздiлу 2 роздiлу XX Кодексу, операцiї з їх постачання покупцям не звiльняються вiд оподаткування ПДВ, а оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 вiдсоткiв.

     Що стосується операцiй з постачання витратних матерiалiв для монтажу (реконструкцiї) системи киснепостачання, то у разi, якщо такi матерiали включенi до Перелiку N 224, їх постачання звiльняється вiд оподаткування податком на додану вартiсть, якщо, нi, то операцiї з постачання таких матерiалiв оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

     Щодо звернення 2

     Згiдно з пунктом 71 пiдроздiлу 2 роздiлу XX Кодексу (з урахуванням внесених змiн) тимчасово, на перiод, що закiнчується останнiм календарним днем мiсяця, в якому завершується дiя карантину, встановленого Кабiнетом Мiнiстрiв України на всiй територiї України, вiд оподаткування податком на додану вартiсть звiльняються такi операцiї:

     з ввезення на митну територiю України товарiв (в тому числi лiкарських засобiв, медичних виробiв та/або медичного обладнання), необхiдних для виконання заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-19), перелiк яких визначено Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     з постачання на митнiй територiї України товарiв (в тому числi лiкарських засобiв, медичних виробiв та/або медичного обладнання), необхiдних для виконання заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй коронавiрусної хвороби (COVID-19), перелiк яких визначено Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     У разi здiйснення операцiй, звiльнених вiдповiдно до цього пункту, положення пункту 198.5 статтi 198 Кодексу та положення статтi 199 Кодексу не застосовуються щодо таких операцiй.

     Норми цього пункту застосовуються до операцiй, здiйснених починаючи з 17 березня 2020 року.

     Перелiк товарiв (у тому числi лiкарських засобiв, медичних виробiв та/або медичного обладнання), необхiдних для виконання заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй гострої респiраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавiрусом SARS-CoV-2, операцiї з ввезення яких на митну територiю України та/або операцiї з постачання яких на митнiй територiї України звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть, встановлений пунктом 71 пiдроздiлу 2 роздiлу XX Кодексу, затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 березня 2020 року N 224 зi змiнами та доповненнями (далi - Перелiк N 224).

     Головним критерiєм для застосування пiльги з оподаткування, встановленої пунктом 71 пiдроздiлу 2 роздiлу XX Кодексу, є включення товару до Перелiку N 224 та вiдповiднiсть таких товарiв назвi товару (медичного виробу, основного компонента), мiжнародному непатентованому найменуванню (назвi) лiкарського засобу, якi зазначенi в Перелiку N 224. Коди згiдно з УКТ ЗЕД наводяться у Перелiку N 224 довiдково.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 2020 р. N 1033 "Про внесення змiн до перелiкiв, затверджених постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 березня 2020 р. N 224 i 225" доповнено Перелiк N 224 роздiлом "Системи постачання медичних газiв, що необхiднi для здiйснення заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй гострої респiраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавiрусом SARS-CoV-2" з товарними позицiями, зокрема:

     система киснепостачання; киснева станцiя; кисневий генератор та/або компресор; рампа киснева; редуктор кисневий згiдно з кодами УКТ ЗЕД 8414, 9019 20 00 00, 9020 00 00 00.

     Таким чином, вiд оподаткування ПДВ згiдно з пунктом 71 пiдроздiлу 2 роздiлу XX Кодексу звiльняються тi товари, назва яких вiдповiдає назвi товарiв (медичних виробiв, основних компонентiв), мiжнародному непатентованому найменуванню (назвi) лiкарських засобiв, що включенi до Перелiку N 224, та за умови дотримання вимог, встановлених у примiтках до Перелiку N 224.

     Якщо товари не включенi до Перелiку N 224 або не вiдповiдають вимогам, встановленим таким перелiком, то операцiї з постачання таких товарiв оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

     Щодо вiдповiдностi того чи iншого товару назвi товару, зазначенiй в Перелiку N 224, ДПС пропонує звернутись до Мiнiстерства охорони здоров'я України.

     Iндивiдуальна податкова консультацiя має iндивiдуальний характер i може використовуватися виключно платником податкiв, якому надано таку консультацiю (пункт 52.2 статтi 52 Кодексу).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.