ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.07.2022 N 08-1/15-03/7/3716

 

Митницям
(крiм Координацiйно-монiторингової митницi)


Про застосування "правила прямого транспортування" до товарiв походженням з країн СНД та Грузiї

     У зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї проти України та змiною логiстичних маршрутiв постачання в Україну товарiв походженням з країн СНД та Грузiї через територiю третiх країн повiдомляємо.

     Застосування "правила прямого транспортування" до товарiв походженням з Азербайджанської Республiки, Республiки Вiрменiя, Республiки Казахстан, Киргизької Республiки, Республiки Молдова, Республiки Таджикистан

     Визначення країни походження товарiв здiйснюється вiдповiдно до Правил визначення країни походження товарiв (далi - Правила), якi є невiд'ємною частиною Угоди про Правила визначення країни походження товарiв у Спiвдружностi Незалежних Держав вiд 20 листопада 2009 року (далi - Угода).

     Вiдповiдно до пункту 5.1 роздiлу 5 Правил товар користується режимом вiльної торгiвлi на митних територiях держав - учасниць Угоди, якщо вiн вiдповiдає критерiям походження, установленим цими Правилами, а також якщо товар:

     а) вивозиться па пiдставi договору (контракту) мiж резидентом однiєї з держав - учасниць Угоди й резидентом iншої держави - учасницi Угоди з митної територiї однiєї держави - учасницi Угоди та ввозиться на митну територiю iншої держави - учасницi Угоди. У випадках, зазначених у пунктах 8.5 i 8.6 цих Правил, такий договiр може бути укладений пiсля вивезення товару;

     б) вивозиться (ввозиться) фiзичною особою - резидентом держави - учасницi Угоди з митної територiї однiєї держави - учасницi Угоди на митну територiю iншої держави - учасницi Угоди;

     в) не залишає територiй держав - учасниць Угоди, за винятком випадкiв, коли товар знаходиться або перемiщується територiями третiх країн пiд митним контролем, документально пiдтвердженим митними органами країн, через територiї яких здiйснюється доставка товару.

     При цьому товар повинен бути в незмiнному станi й над ним не повиннi проводитися будь-якi операцiї, за винятком операцiй iз забезпечення схоронностi й перевантаження товару.

     Вiдповiдно до спецiального додатку Е до Мiжнародної конвенцiї про спрощення i гармонiзацiю митних процедур та статтi 326 Митного кодексу України до товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перебувають пiд митним контролем, митними органами можуть застосовуватися засоби забезпечення iдентифiкацiї шляхом накладення митних забезпечень: одноразових номерних запiрно-пломбових пристроїв, пломб, штампiв або печаток, голографiчних мiток, нанесення цифрового, лiтерного чи iншого маркування.

     Пiдтвердження виконання умов, що товари перебували пiд митним контролем (за винятком перемiщення товарiв транзитом через територiю країни (країн), визнаної державою-окупантом згiдно iз законом та/або визнаної державою-агресором щодо України згiдно iз законодавством), у незмiнному станi й над ними не проводилися будь-якi операцiї, за винятком операцiй iз забезпечення схоронностi й перевантаження, митним органам можуть бути наданi такi документи:

     сертифiкат, виданий митним органом країни транзиту "Non manipulation certificate" (зразок сертифiката додається), та/або

     митна декларацiя (у митному режимi транзиту, зокрема T1; при зберiганнi товару пiд митним контролем - митна декларацiя або iнший документ, оформлений при розмiщеннi у митний режим митного складу, вiльної митної зони або на тимчасове зберiгання тощо), що свiдчить про перебування товарiв пiд митним контролем при перевезеннi партiї товарiв з країни експорту до країни призначення, оформлена в країнi транзиту, та/або

     книжка МДП, та/або

     лист-пiдтвердження (на офiцiйному бланку) митних органiв країн транзиту, та/або

     єдиний транспортний документ, засвiдчений митними органами країн експорту та транзиту, та/або

     товаросупровiднi документи, засвiдченi митним органом країни експорту (державою - учасницею Угоди) з вiдомостями про накладення митного забезпечення (одноразових номерних запiрно-пломбових пристроїв, пломб).

     Результати наявностi митного забезпечення (забезпечень) при проведеннi митного оформлення має бути закрiплено фотофiксацiєю.

     Застосування "правила прямого транспортування" до товарiв походженням з Туркменiстану та Узбекистану

     У межах двостороннiх та багатостороннiх угод про вiльну торгiвлю, укладених Україною з Туркменiстаном та Узбекистаном, визначення країни походження товарiв здiйснюється вiдповiдно Рiшення про Правила визначення країни походження товарiв вiд 24 вересня 1993 року (iз змiнами, до яких приєдналася Україна).

     Вiдповiдно до пункту 9 цих Правил товар вважається як такий, що походить з митної територiї держави - учасницi Угоди про створення зони вiльної торгiвлi вiд 15 квiтня 1994 року, якщо вiн вiдповiдає встановленим цими Правилами критерiям походження, експортується резидентом однiєї з держав - учасниць цiєї Угоди i ввозиться резидентом держави - учасницi цiєї Угоди з митної територiї iншої держави - учасницi цiєї Угоди.

     Таким чином, Рiшенням про Правила визначення країни походження товарiв вiд 24 вересня 1993 року не передбачено можливiсть транспортування в Україну товарiв походженням з Туркменiстану та Узбекистану транзитом через територiю країн, якi не є учасниками Угоди про створення зони вiльної торгiвлi вiд 15 квiтня 1994 року.

     Застосування "правила прямого транспортування" до товарiв походженням з Грузiї

     У межах двостороннiх та багатостороннiх угод про вiльну торгiвлю, укладених Україною з Грузiєю визначення країни походження товарiв здiйснюється на пiдставi:

     Рiшення Ради глав урядiв Спiвдружностi Незалежних Держав про Правила визначення країни походження товарiв, пiдписаного 30 листопада 2000 року у м. Мiнськ (далi - Рiшення), або,

     положень та додаткiв до Регiональної конвенцiї про пан-євро-середземноморськi преференцiйнi правила походження (далi - Конвенцiя).

     Пунктами 9, 10 Рiшення встановлено, що товар користується режимом вiльної торгiвлi на митних територiях держав - учасниць Угоди про створення зони вiльної торгiвлi вiд 15 квiтня 1994 року, якщо вiн вiдповiдає критерiям походження, установленим цими Правилами, а також:

     країну походження товару пiдтверджено сертифiкатом про походження товару форми СТ-1;

     експортується па пiдставi договору/контракту мiж резидентом однiєї з держав - учасниць Угоди, i резидентом iншої держави - учасницi Угоди i ввозиться з митної територiї однiєї держави - учасницi на митну територiю iншої держави - учасницi Угоди;

     ввозиться фiзичною особою - резидентом держави - учасницi Угоди з митної територiї однiєї з держав - учасниць на митну територiю iншої держави - учасницi Угоди.

     При цьому товар не повинен залишати територiї держав - учасниць Угоди, крiм випадкiв, якщо таке транспортування неможливе в силу географiчного положення держави - учасницi чи окремої її територiї, а також випадкiв, погоджених компетентними органами держав - учасниць Угоди, що експортують i iмпортують товари.

     На сьогоднi географiчне положення України та Грузiї дозволяє здiйснювати транспортування товарiв мiж їхнiми територiями (правилами походження не передбачено, як виняток, на перiод воєнного стану здiйснення транспортування товарiв через територiю третiх країн).

     Крiм того, компетентними органами України та Грузiї не погоджено випадки коли товари можуть залишати територiї держав - учасниць Угоди.

     З урахуванням викладеного, товари походженням з Грузiї не користуються режимом вiльної торгiвлi за сертифiкатом про походження товару форми СТ-1 у разi якщо їх транспортування в Україну здiйснюється через територiю країн, якi не є учасниками Угоди про створення зони вiльної торгiвлi вiд 15 квiтня 1994 року.

     Порядок документального пiдтвердження країни походження товару у межах Конвенцiї визначено Доповненням I "Визначення поняття "походження товарiв" i методiв адмiнiстративного спiвробiтництва".

     Вiдповiдно до статтi 15 (1) Доповнення 1 до Конвенцiї товари, що походять з однiєї з Договiрних Сторiн, i ввозяться в iншi Договiрнi Сторони, пiдпадають пiд дiю цiєї Угоди за умови подання одного з таких документiв, що пiдтверджують походження:

     сертифiкат з перевезення товару EUR.1, зразок якого наведений у Додатку III a;

     сертифiкат з перевезення товару EUR-MED, зразок якого наведений у Додатку III b;

     у випадках, вказаних у Статтi 21(1), декларацiя (надалi iменуватиметься "декларацiєю походження" або "декларацiєю походження EUR-MED"), надана експортером до iнвойсу, повiдомлення про доставку чи будь-якого iншого комерцiйного документа, який описує розглядуванi товари достатньо детально для того, щоб їх можна було iдентифiкувати. Текст декларацiї походження наведений у Додатку IV a i b.

     Статтею 16 "Процедура видачi сертифiката з перевезення товару EUR.1 або EUR-MED" Доповнення I до Конвенцiї визначено, що сертифiкат з перевезення товару EUR.1 або EUR-MED має бути виданий митними органами Договiрної сторони-експортера на письмову заявку експортера або, пiд вiдповiдальнiсть експортера, його уповноваженим представником.

     Правило "пряме транспортування" у торгiвлi встановлено статтею 12 Доповнення I до Конвенцiї.

     Цiєю статтею встановлено такi вимоги:

     "1. Преференцiйний режим, передбачений цiєю Угодою, застосовуються лише до товарiв, якi виконують умови цiєї Конвенцiї, транспортованих безпосередньо мiж або через територiю Договiрних Сторiн, в яких застосовується кумуляцiя вiдповiдно до Статтi 3. Водночас товари у складi однiєї партiї можуть бути транспортованi через iншi територiї з перевантаженням або тимчасовим зберiганням на цiй територiї (за необхiдностi) за умови постiйного перебування цих товарiв пiд наглядом митних органiв у країнi транзиту чи зберiгання, i якщо з цими товарами не виконуватиметься жодних операцiй, окрiм розвантаження, перевантаження та заходiв, необхiдних для збереження в належному станi.

     Товари, що походять з певної країни, можуть бути транспортованi по трубопроводу через територiю країни, iншої, нiж Договiрнi Сторони, якi виступають експортером або iмпортером.

     2. Пiдтвердження виконання умов, наведених у пунктi 1 цiєї статтi, мають бути наданi митним органам Договiрної сторони-iмпортера у виглядi:

     (a) єдиного транспортного документа, який регламентує перевезення товарiв iз країни експорту з Договiрної сторони-експортера через країну транзиту; або

     (b) сертифiката, виданого митними органами країни транзиту:

     (i) з повним описом транспортованих товарiв;

     (ii) у якому зазначаються дати розвантаження та перевантаження товарiв i, за необхiдностi, назви суден або iнших використаних транспортних засобiв; а також

     (iii) з пiдтвердженням умов перебування цих товарiв у країнi транзиту; або

     (c) за вiдсутностi цих документiв - будь-яких документальних свiдчень.".

     Враховуючи викладене, товари походженням з Грузiї користуються

     режимом вiльної торгiвлi за сертифiкатом з перевезення товару EUR.l (EUR- MED) або декларацiєю походження (EUR-MED) за умови надання митним органам документiв та вiдомостей про знаходження товару пiд митним контролем пiд час його транспортування транзитом через територiю третiх країн.

     При цьому з урахуванням частини третьої статтi 326 Митного кодексу України, надання зазначених документiв та вiдомостей не вимагається, якщо товар подано до митного оформлення без змiни засобiв забезпечення iдентифiкацiї, здiйснених у країнi експорту шляхом накладення забезпечень (одноразових номерних запiрно-пломбових пристроїв), вiдомостi про якi вказано у товаросупровiдних документах, засвiдчених митним органом країни експорту, або в митних декларацiях.

     Результати наявностi митного забезпечення (забезпечень) при проведеннi митного оформлення має бути закрiплено фотофiксацiєю.

     Додаток: в електронному виглядi

В.о. Голови Вячеслав ДЕМЧЕНКО

 

Додаток

NON MANIPULATION CERTIFICATE*

DESCRIPTION OF GOODS & DETAILS OF SHIPMENT.....
1. DETAILS: Country of export....
Date of exports:_____________________
Bill of lading no.:_____________________
с. Country of export:____________________
d. Port of export:_______________________
2. DETAILS: Transit/Intermediary country....
a. Date of entry: ______________________
b. Bill of lading no.:____________________
c. Country:__________________________
d. Port of entry:______________________
e. Date of export:_____________________
f. Port of exit:________________________
3. Detailed description of goods  
 
 

DECLARATION....
I, the undersigned, declare that the information above is true and correct and that the described goods did not enter into free circulation and were not released from customs control in above mentioned intermediary country.
A SEPARATE FORM IS REQUIRED FOR EACH TJRANSIR COUNTRY.

NAME OF DECLARENT, TITLE/POSITION.....

   
Name of exporter in transit/Intermediary country Printed/typed name & position of authorized person
 
Signature of authorized person

 

4. CUSTOMS OFFICIAL CONFIRMATION & SEAL
The goods described above have:

Not been released from customs control and
Not undergone any working or processing.

   
Name of certifying customs official
(printed or typed)
Signature of certifying customs official
 

 

 

 

 

OFFICIAL SEAL/STAMP OF CUSTOMS OFFICE

Customs port/station: ___________________________ Date: ___________________

* This form may be reproduced and Is required in order to determine if the aforementioned goods were released from customs control In the transit/Intermediary country.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.