Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 595 від 29.06.2005

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 26.12.2001 N 832


Про затвердження Тимчасового порядку перемiщення товарiв та iнших предметiв через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення операцiй, передбачених у частинi 4 статтi 6 Закону України "Про спецiальну економiчну зону "Закарпаття"

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 сiчня 2002 р. за N 32/6320


     Вiдповiдно до статей 9 та 37 Митного кодексу України з метою вдосконалення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються транзитом через територiю спецiальної економiчної зони "Закарпаття", та для встановлення механiзму реалiзацiї статтi 6 Закону України "Про спецiальну економiчну зону "Закарпаття" НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Тимчасовий порядок перемiщення товарiв та iнших предметiв через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення операцiй, передбачених у частинi 4 статтi 6 Закону України "Про спецiальну економiчну зону "Закарпаття" (далi - Тимчасовий порядок), що додається.

     2. Управлiнню нетарифного регулювання (Пашинний О.I.) та Правовому управлiнню (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Iнформацiйно-аналiтичному митному управлiнню (Копосов С.А.) протягом одного мiсяця з моменту реєстрацiї наказу в Мiнiстерствi юстицiї України внести вiдповiднi змiни до програмного забезпечення.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Єгорова О.Б.

Голова Служби М.М.Каленський

 

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 сiчня 2002 р. за N 32/6320

Тимчасовий Порядок
перемiщення товарiв та iнших предметiв через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення операцiй, передбачених у частинi 4 статтi 6 Закону України "Про спецiальну економiчну зону "Закарпаття"

1. Загальнi положення

     1.1. Контроль за доставкою товарiв та iнших предметiв (далi - товарiв), що перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення операцiй, передбачених у частинi 4 статтi 6 Закону України "Про спецiальну економiчну зону "Закарпаття" (далi - транспортно-експедицiйнi операцiї), здiйснюється вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (далi - Положення про порядок контролю за доставкою), та Порядку заповнення та використання попереднього повiдомлення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 24.04.99 N 240 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.05.99 за N 306/3599 (далi - Порядок заповнення ПП), з урахуванням особливостей, передбачених цим Тимчасовим порядком.

     1.2. Товари направляються в СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй за наявностi в транспортних документах вiдомостей про суб'єкта господарювання СЕЗ "Закарпаття", який безпосередньо буде здiйснювати такi операцiї.

     1.3. Товари, що перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй, пiдлягають митному контролю та митному оформленню.

     1.4. Суб'єкт господарювання СЕЗ "Закарпаття" має пiдтвердити митному органу свої повноваження на здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй з товарами документами, що свiдчать про наявнiсть договiрних вiдносин з вiдправниками (перевiзниками) та /або одержувачами товарiв.

     1.5. При ввезеннi на територiю СЕЗ "Закарпаття" товарiв з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй оформлюється вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) вiдповiдно до митного режиму вiльної митної зони*. При цьому у графi 40 ВМД зазначається номер документа контролю за доставкою товарiв, оформленого митним органом вiдправлення.

     1.6. ВМД, за якою товари оформлено в митному режимi вiльної митної зони, є пiдставою для зняття з контролю документа контролю за доставкою товарiв, оформленого митним органом вiдправлення.

2. Митне оформлення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй

     2.1. При ввезеннi транзитних товарiв на митну територiю України прикордонний митний орган направляє такi товари до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", за транзитною вантажною митною декларацiєю. На цьому етапi митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", виконує функцiї митницi призначення вiдповiдно до роздiлу 5 Положення про порядок контролю за доставкою.

     * До прийняття нового Митного кодексу України митний режим вiльної митної зони використовується тимчасово виключно у випадках, визначених положеннями Закону України "Про спецiальну економiчну зону "Закарпаття".

     2.2. Заповнення транзитної ВМД здiйснюється згiдно з роздiлом 4 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 30.06.98 N 380 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909, з урахуванням особливостей, передбачених цим пунктом.

Особливостi заповнення граф ВМД

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи проставляється лiтерний код напрямку перемiщення товарiв "ТР", у другому - код митного режиму "80", у третьому - зазначається "СЕЗ".

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Закарпаття" - одержувача товарiв, який здiйснює транспортно-експедицiйнi операцiї з транзитними товарами.

     Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi зазначається скорочена назва країни, з якої товари були вiдправленi для доставки через територiю України в кiнцевий пункт призначення.

     Графа 27 "Мiсце завантаження/розвантаження"

     У графi наводяться вiдомостi про митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття".

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi наводяться вiдомостi про митний орган, через який товари ввезено в Україну.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури перемiщення товарiв "80/00/84".

     Графа 53 "Митниця країни призначення"

     У графi наводяться вiдомостi про митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття".

     2.3. Транзитнi товари, що перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй, можуть перебувати в митному режимi вiльної митної зони протягом одного мiсяця з дати митного оформлення таких товарiв у цьому режимi. Пiсля закiнчення цього термiну товари вважаються такими, що зберiгаються пiд митним контролем вiдповiдно до статтi 85 Митного кодексу України з нарахуванням митного збору за перебування їх пiд митним контролем у порядку, визначеному пунктом 5 додатка 1 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65 "Про ставки митних зборiв". Пiсля закiнчення встановленого статтею 89 Митного кодексу України термiну зберiгання товарiв пiд митним контролем цi товари пiдлягають реалiзацiї або розпорядженню ними вiдповiдно до положень статтi 94 Митного кодексу України.

     2.4. Заповнення граф ВМД при оформленнi транзитних товарiв вiдповiдно до митного режиму вiльної митної зони здiйснюється в такому порядку: декларантом заповнюються такi графи ВМД: А, В, 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 15а, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 54;

     Iнспектором митницi заповнюються графи 7, С та D.

Особливостi заповнення граф ВМД

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається тип декларацiї "ТР", у другому проставляється код митного режиму "71", третiй пiдроздiл не заповнюється.

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Закарпаття" - одержувача товарiв, який здiйснює транспортно-експедицiйнi операцiї з транзитними товарами.

     Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У графi наводяться вiдомостi про особу, зазначену в графi 8.

     Графа 18 "Транспортний засiб при вiдправленнi"

     У графi наводяться вiдомостi про транспортний засiб, на якому здiйснювалося перевезення транзитних товарiв з митного органу, через який товари були ввезенi на митну територiю України, у СЕЗ "Закарпаття".

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi зазначаються назва та код митного органу, через який товари були ввезенi в Україну.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури перемiщення товарiв "71/80/84".

     Графа 40 "Загальна декларацiя/попереднiй документ"

     У графi проставляються номер i дата транзитної ВМД, оформленої пiд час ввезення товарiв в Україну.

     2.5. З транзитними товарами, що були ввезенi на територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою подальшого вивезення за межi митної територiї України, можуть проводитися такi операцiї:

     зберiгання;

     сортування;

     доробка;

     пакування.

     2.6. Вивезення за межi митної територiї України з територiї СЕЗ "Закарпаття" транзитних товарiв здiйснюється на пiдставi нової транзитної ВМД. На цьому етапi митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", виконує функцiї митницi вiдправлення вiдповiдно до роздiлу 5 Положення про порядок контролю за доставкою.

     2.7. Заповнення транзитної ВМД здiйснюється згiдно з роздiлом 4 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 30.06.98 N 380.

Особливостi заповнення граф ВМД

     Графа 2 "Вiдправник"

     У графi зазначаються вiдомостi про вiдправника товарiв - суб'єкта господарювання СЕЗ "Закарпаття", що здiйснював операцiї з транзитними товарами.

     Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi зазначається скорочена назва країни, з якої товари були вiдправленi для доставки через територiю СЕЗ "Закарпаття" у кiнцевий пункт призначення.

     Графа 18 "Транспортний засiб при вiдправленнi"

     У графi наводяться вiдомостi про транспортний засiб, на якому здiйснюється перевезення товарiв з територiї СЕЗ "Закарпаття" у прикордонний митний орган, через який цi товари будуть вивезенi з митної територiї України.

     Графа 21 "Транспортний засiб на кордонi"

     У графi наводяться вiдомостi про транспортний засiб, на якому товари були ввезенi на митну територiю України.

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi зазначається назва митного органу, через який товари були ввезенi на митну територiю України.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури перемiщення товарiв "80/71/84".

     Графа 40 "Загальна декларацiя/попереднiй документ"

     У графi проставляються номер i дата ВМД, оформленої вiдповiдно до пункту 2.4 цього Тимчасового порядку.

3. Митне оформлення товарiв, що ввозяться з-за меж митної територiї України та перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй для подальшого ввезення на митну територiю України

     3.1. Дiя цього роздiлу не поширюється на товари, на якi оформлюються акцизнi або попереднi декларацiї.

     3.2. При ввезеннi з-за меж митної територiї України товарiв, що перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй для подальшого ввезення на митну територiю України (далi - iмпортнi товари), прикордонний митний орган направляє такi товари до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", вiдповiдно до роздiлу 4 Положення про порядок контролю за доставкою. На цьому етапi митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", виконує функцiї митницi призначення з повноваженнями митного оформлення попереднiх повiдомлень (далi - ПП).

     3.3. ПП не приймаються митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", до митного оформлення:

     без подання суб'єктами пiдприємницької дiяльностi у випадках, передбачених чинним законодавством, разових (iндивiдуальних) лiцензiй на право здiйснення зовнiшньоекономiчної операцiї;

     за вiдсутностi в програмно-iнформацiйному комплексi Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи (далi - ПIК ЄАIС) Держмитслужби України вiдомостей про те, що кiнцевий одержувач товарiв перебуває на облiку в митному органi призначення за мiсцем його державної реєстрацiї.

     3.4. ПП оформлюється вiдповiдно до Порядку заповнення ПП. У графi 8 "Одержувач" зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Закарпаття" - одержувача товарiв, який здiйснює транспортно-експедицiйнi операцiї з товарами.

     3.5. Заповнення граф ВМД для розмiщення iмпортних товарiв у митному режимi вiльної митної зони здiйснюється згiдно з порядком, аналогiчним викладеному в пунктi 2.4 цього Тимчасового порядку, з урахуванням таких особливостей.

Особливостi заповнення граф ВМД

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається тип декларацiї "", у другому проставляється код митного режиму "71", третiй пiдроздiл не заповнюється.

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Закарпаття" - одержувача товарiв, який здiйснює транспортно-експедицiйнi операцiї з товарами.

     Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У графi наводяться вiдомостi про суб'єкта господарювання України, що уклав зовнiшньоекономiчний договiр.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури перемiщення товарiв "71/00/84".

     Графа 40 "Загальна декларацiя/попереднiй документ"

     У графi проставляються номер i дата ПП.

     3.6. Термiн перебування iмпортних товарiв, що перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй, у митному режимi вiльної митної зони не обмежується, крiм випадкiв перебування товарiв з обмеженим термiном зберiгання.

     3.7. Увезення товарiв на митну територiю України з територiї СЕЗ "Закарпаття" здiйснюється на пiдставi ВМД, за якою товар був оформлений у митному режимi випуску у вiльний обiг, або ПП. На цьому етапi митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", виконує функцiї митницi вiдправлення вiдповiдно до роздiлу 4 Положення про порядок контролю за доставкою.

     При заповненнi ПП у графi 40 проставляються номер i дата ВМД, за якою товар був оформлений у митному режимi вiльної митної зони, у графi 33 - 10-значний код товару за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     При заповненнi ВМД вiдповiдно до митного режиму випуску у вiльний обiг у графi 37 зазначається 6-значний код процедури перемiщення товарiв "40/71/84", у графi 40 проставляються номер i дата ВМД, за якою товар був оформлений у митному режимi вiльної митної зони.

     3.8. У разi ввезення на митну територiю України з територiї СЕЗ "Закарпаття" товарiв, зазначених у цьому роздiлi, оподаткування здiйснюється вiдповiдно до законодавства України, як при iмпортi товарiв в Україну.

4. Митне оформлення товарiв, що вивозяться з митної територiї України на територiю СЕЗ "Закарпаття" та перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй для подальшого вивезення за межi митної територiї України

     4.1. Дiя цього роздiлу поширюється на товари, якi перебувають у вiльному обiгу на митнiй територiї України.

     4.2. У разi вивезення товарiв з митної територiї України на територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй з товарами з подальшим їх вивезенням за межi митної територiї України (далi - експортнi товари) митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", здiйснює митне оформлення зазначених товарiв вiдповiдно до митного режиму вiльної митної зони iз заповненням ВМД.

     4.3. Експортнi товари перевозяться з митної територiї України на територiю СЕЗ "Закарпаття" без застосування документа контролю за доставкою товарiв та без попереднього митного оформлення в митному органi за мiсцем державної реєстрацiї вiдправника товарiв вiдповiдно до митного режиму експорту.

     4.4. Заповнення граф ВМД для розмiщення експортних товарiв у митному режимi вiльної митної зони здiйснюється в такому порядку:

     декларантом заповнюються такi графи ВМД: А, В, 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 15а, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 54;

     Iнспектором митницi заповнюються графи 7, С та D.

Особливостi заповнення граф ВМД

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi проставляється лiтерний код напрямку перемiщення "ЕК", у другому - код митного режиму "71", третiй пiдроздiл не заповнюється.

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Закарпаття" - одержувача товарiв, який здiйснює транспортно-експедицiйнi операцiї з товарами.

     Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У графi наводяться вiдомостi про особу, зазначену в графi 2.

     Графа 18 "Транспортний засiб при вiдправленнi"

     У графi наводяться вiдомостi про транспортний засiб, на якому здiйснювалось перевезення товарiв з митної територiї України на територiю СЕЗ "Закарпаття".

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi наводяться вiдомостi про митний орган, через який товари будуть вивозитися за межi митної територiї України.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається 6-значний код процедури перемiщення товарiв "71/00/84".

     4.5. Для митного оформлення товарiв у митному режимi вiльної митної зони суб'єкт господарювання СЕЗ "Закарпаття" - одержувач товарiв, який здiйснює транспортно-експедицiйнi операцiї з товарами, подає митному органу разом з ВМД лист-погодження митного органу за мiсцем державної реєстрацiї вiдправника на здiйснення митного оформлення товарiв у митному режимi експорту митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття".

     4.6. Термiн перебування експортних товарiв, що перемiщуються через територiю СЕЗ "Закарпаття" з метою здiйснення транспортно-експедицiйних операцiй, у митному режимi вiльної митної зони не обмежується, крiм випадкiв перебування товарiв з обмеженим термiном зберiгання.

     4.7. Вивезення товарiв у митному режимi експорту з територiї СЕЗ "Закарпаття" за межi митної територiї України здiйснюється на пiдставi ВМД, оформленої митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття". Митний орган, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Закарпаття", пiсля отримання з прикордонного митного органу пiдтвердження факту вивезення товарiв за межi митної територiї України передає його митному органу за мiсцем державної реєстрацiї вiдправника цих товарiв.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання О.I.Пашинний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.