Документ скасований: Наказ Мінфіну № 657 від 31.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 01.04.2002 N 174


Про затвердження Порядку проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
09 квiтня 2002 за N 353/6641


     На виконання вимог Митного кодексу України, Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами й доповненнями), Положення про дiяльнiсть пiдприємств, що здiйснюють декларування на пiдставi договору, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 22.07.97 N 340 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23.10.97 за N 495/2299, з метою реалiзацiї прав та обов'язкiв декларанта НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом (далi - Порядок), що додається.

     2. Управлiнню органiзацiї митного контролю (Ляденко I.Г.) та Правовому управлiнню (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню аналiзу, прогнозування та зв'язкiв з громадськiстю (Козик Л.Г.) забезпечити висвiтлення цього наказу в засобах масової iнформацiї.

     4. Управлiнню справами (Карпенко В.П.) пiсля державної реєстрацiї наказу в Мiнiстерствi юстицiї України забезпечити тиражування та розсилку його в митницi.

     5. Начальникам митниць:

     5.1. Iнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та зацiкавленi органiзацiї про вимоги цього наказу, у тому числi шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митницi й у пунктах пропуску через державний кордон України.

     5.2. Забезпечити здiйснення перiодичних перевiрок дотримання розроблених у митницях технологiчних схем проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом.

     6. Цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї його в Мiнiстерствi юстицiї України.

     7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Пашка П.В.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
01.04.2002 N 174
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
09 квiтня 2002 р. за N 353/6641

Порядок
проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Митного кодексу України, Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами й доповненнями), Положення про дiяльнiсть пiдприємств, що здiйснюють декларування на пiдставi договору, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 22.07.97 N 340 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23.10.97 за N 495/2299.

     Мета Порядку - реалiзацiя прав i обов'язкiв декларанта, передбачених Митним кодексом України, Положенням про вантажну митну декларацiю та Положенням про дiяльнiсть пiдприємств, що здiйснюють декларування на пiдставi договору, заявляти данi про товари та iншi предмети, що надходять на митну територiю України, виходячи як iз товаросупровiдних документiв на них, так i з результатiв iдентифiкацiйного огляду цих товарiв та iнших предметiв.

     1.2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     декларант - пiдприємство, яке здiйснює декларування товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України;

     зона митного контролю - визначена на митному кордонi України або в iнших мiсцях територiя, у межах якої митний орган здiйснює митний контроль;

     iдентифiкацiйний огляд - сукупнiсть заходiв, що здiйснюються декларантом з метою визначення вiдомостей про товари та iншi предмети, якi дають змогу зробити висновок про країну походження їх, класифiкацiю згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), кiлькiснi та якiснi характеристики, а також однозначно iдентифiкувати їх тощо;

     оперативний пiдроздiл - пiдроздiл митного органу, посадовi особи якого здiйснюють митний контроль товарiв та iнших предметiв i митне оформлення вантажної митної декларацiї на цi товари та iншi предмети;

     товари - будь-яка перемiщувана через митний кордон України продукцiя, у тому числi продукцiя, на яку поширюються права iнтелектуальної власностi, що є об'єктом купiвлi-продажу або обмiну;

     предмети - будь-якi предмети, що перемiщуються через митний кордон України.

2. Проведення iдентифiкацiйного огляду

     2.1. При надходженнi до митницi призначення товарiв та iнших предметiв пiсля виконання всiх дiй, передбачених Положенням про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335, та наказом Держмитслужби України вiд 15.11.99 N 721 "Про визначення Перелiку мiсць прибуття автотранспорту", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 06.12.99 за N 839/4132, декларант має право звернутися до митного органу iз заявою про надання дозволу на проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв (далi - заява) за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку.

     2.2. Iдентифiкацiйний огляд здiйснюється декларантом за умови подання ним заяви та пiсля прийняття керiвництвом оперативного пiдроздiлу рiшення щодо проведення iдентифiкацiйного огляду, про що свiдчить напис на заявi, яким визначається посадова особа митного органу, що повинна бути присутня при здiйсненнi такого огляду.

     2.3. Iдентифiкацiйний огляд товарiв та iнших предметiв, що надходять автомобiльним транспортом, здiйснюється в мiсцях прибуття автотранспорту, перелiк яких затверджено наказом Держмитслужби України вiд 15.11.99 N 721 "Про визначення Перелiку мiсць прибуття автотранспорту", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 06.12.99 за N 839/4132. У разi надходження товарiв та iнших предметiв iншими видами транспорту допускається за рiшенням керiвництва оперативного пiдроздiлу здiйснення iдентифiкацiйного огляду в iнших мiсцях, де створено зону митного контролю (тимчасову зону митного контролю).

     2.4. При проведеннi iдентифiкацiйного огляду має бути присутнiм представник перевiзника (експедитора).

     2.5. Посадова особа митного органу, яка присутня при здiйсненнi iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом, перевiряє повноваження особи, що здiйснює iдентифiкацiйний огляд, проводить зовнiшнiй огляд транспортного засобу з метою виявлення наявностi пошкоджень, якi давали б можливiсть проникнення до товарiв та iнших предметiв без видимого пошкодження митного забезпечення й/або забезпечення вiдправника, перевiряє наявнiсть i цiлiсть митних забезпечень i/або забезпечення вiдправника.

     У разi виявлення порушень чинного законодавства України посадова особа митницi зобов'язана вжити заходiв для притягнення до вiдповiдальностi винних осiб, а саме: термiново доповiсти про порушення керiвниковi оперативного пiдроздiлу та провести всi необхiднi дiї, передбаченi Митним кодексом України.

     Якщо при оглядi транспортного засобу та митних забезпечень i/або забезпечень вiдправника порушень чинного законодавства України не виявлено або тi, що виявлено, не впливають на процедуру митного оформлення товарiв та iнших предметiв, посадова особа митного органу допускає декларанта до проведення iдентифiкацiйного огляду.

     2.6. Iдентифiкацiйний огляд товарiв та iнших предметiв проводить декларант. За результатами проведення iдентифiкацiйного огляду вiн складає у двох примiрниках Акт про проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв (далi - Акт) за формою, наведеною в додатку 2 до цього Порядку, i пiдписує їх.

     На вимогу перевiзника (експедитора) декларант може скласти ще один примiрник Акта для нього.

     Пiсля завершення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларант у разi їх вивантаження для проведення iдентифiкацiйного огляду завантажує цi товари та iншi предмети в транспортний засiб (контейнер тощо).

     2.7. Якщо посадовою особою митного органу, присутньою при здiйсненнi iдентифiкацiйного огляду, порушень чинного законодавства України не виявлено, то декларантом пiсля завершення iдентифiкацiйного огляду на транспортний засiб (контейнер тощо) накладається власне забезпечення. При цьому допускається накладення забезпечення декларанта виключно у виглядi пломби.

     Про ознаки пломби, якi дають змогу однозначно iдентифiкувати її (зображення на вiдтисках пломби; розмiри; матерiал, з якого вироблено пломбу, тощо), декларант повiдомляє митний орган у своїй заявi.

     2.8. У разi виявлення посадовою особою митного органу, присутньою при здiйсненнi iдентифiкацiйного огляду, порушень чинного законодавства України в Актi робиться запис про це та вживаються заходи, передбаченi законодавством при виявленнi порушень. Забезпечення декларантом у цих випадках не накладається.

     2.9. Посадова особа митного органу пiсля завершення декларантом iдентифiкацiйного огляду контролює накладення забезпечення декларантом, пiдписує Акт та накладає нове митне забезпечення на транспортний засiб (контейнер тощо), про що робить вiдповiднi вiдмiтки в примiрниках Акта й на товаросупровiдних документах.

     Пiдтвердженням завершення iдентифiкацiйного огляду є проставлення посадовою особою митного органу в примiрниках Акта й на товаросупровiдних документах вiдбитка штампа "Пiд митним контролем".

     Один примiрник Акта залишається в посадової особи митного органу, другий - надається декларанту.

     2.10. У випадках, передбачених законодавством, нарахування митних зборiв здiйснюється у визначеному порядку за ставками, установленими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65 "Про ставки митних зборiв".

     2.11. Облiк заяв i актiв про проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв здiйснюється в порядку, установленому митним органом.

3. Заключнi положення

     3.1. Для проведення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв з використанням вантажної митної декларацiї декларант обов'язково додає до комплекту документiв примiрник Акта про проведення iдентифiкацiйного огляду цих товарiв та iнших предметiв. При цьому в графi 44 вантажної митної декларацiї пiд номером 9 проставляються код документа "9003" i дата складання Акта.

     3.2. При здiйсненнi митного контролю та митного оформлення посадова особа митного органу обов'язково звiряє примiрники Акта.

     3.3. У разi виявлення пiсля iдентифiкацiйного огляду пiд час проведення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв порушень чинного законодавства України вiдповiдальнiсть винних у цьому осiб настає згiдно з чинним законодавством України.

     3.4. Положення цього Порядку застосовуються й до фiзичної особи - суб'єкта господарської дiяльностi в разi подання ним вiдповiдної письмової заяви.

Т.в.о. начальника Управлiння органiзацiї митного контролю I.Г.Ляденко

 

Додаток 1
до Порядку проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом
Начальнику  
(назва пiдроздiлу митницi)
 

Заява
про надання дозволу на проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв
Вих. N ____________ "____" ___________ 200 __р.
     Пiдприємство   ,
код за ЄДРПОУ   , мiсцезнаходження (фактична
адреса):   ,

просить Вашого дозволу на проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються вiд вiдправника

 
на адресу одержувача  
за товаросупровiдними документами:  
 
Транспортний засiб  
Мета огляду  
 
(визначення коду згiдно з УКТЗЕД, країни походження,
 
кiлькiсних та якiсних характеристик тощо)
 
Мiсце проведення огляду  
Особи, уповноваженi на здiйснення декларування та проведення
iдентифiкацiйного огляду:  
(посада, iнiцiали, прiзвище, N паспорта або посвiдчення, пiдпис)
 
 
Договiр про проведення декларування  
(у разi декларування на пiдставi договору)
Ознаки пломби:  
 
Керiвник пiдприємства  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

М.П.

 

Додаток 2
до Порядку проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом

Акт
про проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв
вiд "____" ___________ 200 __ р.
Назва митницi  
Мета огляду  
(визначення коду згiдно з УКТЗЕД, країни походження, кiлькiсних та якiсних характеристик тощо)
 
Мiсце проведення огляду  
Мiсцезнаходження товарiв та iнших предметiв (транспортний засiб,
контейнер тощо)  
 
(вид транспортного засобу, державний номер)
Митне забезпечення (забезпечення вiдправника)  
(наявнiсть, номер та цiлiсть)
Iдентифiкацiйнi ознаки та кiлькiсть вiдкритих (розпакованих) вантажних мiсць
 
 
 
 
РЕЗУЛЬТАТИ ПРОВЕДЕННЯ IДЕНТИФIКАЦIЙНОГО ОГЛЯДУ:
Кiлькiсть вантажних мiсць  
Пакування (ящики, пакунки, палети, мiшки, без пакування, iнше)  
 

Опис, кiлькiсть i країна походження товарiв та iнших предметiв (за маркуванням):

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

зворотний бiк Акта про проведенння iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв

 

iншi вiдомостi (з урахуванням мети огляду)  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вантажнi мiсця запаковано з накладенням митного забезпечення N _______________________
Забезпечення декларанта N______________________
Огляд проводив:
      
(посада, iнiцiали, прiзвище декларанта) (пiдпис)
Особи, що були присутнi при здiйсненнi iдентифiкацiйного огляду:
      
(посада, iнiцiали, прiзвище, N паспорта або посвiдчення особи) (пiдпис)
      
(посада, iнiцiали, прiзвище, N паспорта або посвiдчення особи) (пiдпис)
      
(посада, iнiцiали, прiзвище, N паспорта або посвiдчення особи) (пiдпис)
Посадова особа митного органу:
      
(посада, iнiцiали, прiзвище посадової особи митницi) (пiдпис)

 

Мiсце для вiдбитка штампа
"Пiд митним контролем"
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.